Fundamentele Pedagogiei

Curs
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Pedagogie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 33 în total
Cuvinte : 15179
Mărime: 90.27KB (arhivat)
Publicat de: Veniamin Chiriță
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof. univ. dr. Vasile Chiş
UNIVERSITATEA “BABEŞ-BOLYAI” CLUJ-NAPOCA FACULTATEA DE PSIHOLOGIE ŞI ŞTIINŢELE EDUCAŢIEI ÎNVĂŢĂMÂNT LA DISTANŢĂ

Cuprins

  1. Tema 1 Educaţia
  2. Concept şi sensuri
  3. Funcţiile educaţiei
  4. Formele educaţiei
  5. Tema 2 Pedagogia – teorie şi ştiinţă a educaţiei
  6. Constituirea pedagogiei ca ştiinţă
  7. Caracterul ştiinţific al pedagogiei
  8. Caracterul interdisciplinar al pedagogiei
  9. Sistemul ştiinţelor educaţiei
  10. Tema 3 Finalităţile educaţiei
  11. Idealul educaţional
  12. Scopurile educaţiei
  13. Obiectivele educaţiei
  14. Tema 4 Factori şi principii fundamentale ale educaţiei
  15. Factori cognitivi şi metacognitivi
  16. Factori afectiv-motivaţionali
  17. Factori ai dezvoltării personalităţii
  18. Factori personali şi sociali
  19. Diferenţe individuale
  20. Tema 5 Educaţia şi direcţiile ei de restructurare în lumea contemporană
  21. Paradigma educaţiei moderne
  22. Introducerea noilor tipuri de caracterului permanent al educaţiei
  23. Tema 6 Reforma în educaţie
  24. Sisteme educaţionale organizate ierarhic
  25. Sisteme educaţionale organizate în reţea
  26. Demersuri în reforma învăţământului românesc
  27. Bibliografie

Extras din curs

Tema 1. Educaţia

1.1. Concept şi sensuri.

Sensurile împrumutate conceptului educaţie pe parcursul evoluţiei istorice a omenirii sunt multiple şi variate, în funcţie de momentul de timp şi de intenţionalitatea asociată acestora. Prezentăm, spre exemplificare (cf. C. Cucoş, 1996), câteva concepţii referitoare la acest termen:

a. I. Kant: Educaţia este activitatea de disciplinare, cultivare, civilizare şi moralizare a omului iar scopul educaţiei este de a dezvolta în individ toată perfecţiunea de care este susceptibil.

b. Herbart: Educaţia este acţiunea de formare a individului pentru el însuşi, dezvoltându-i-se o multitudine de interese.

c. Dewey: Educaţia este acea reconstrucţie sau reorganizare a experienţei care se adaugă la înţelesul experienţei precedente şi care măreşte capacitatea de a dirija evoluţia celei care urmează.

Indiferent de sensul acceptat putem constata, la o primă aproximare, că educaţia este în o componentă a existenţei sociale, fiind în fapt o întâlnire de factură informaţională între individ şi valorile de orice natură ale societăţii. Analiza conceptului educaţie poate fi realizată din mai multe perspective şi anume perspectiva etimologică, perspectiva acţională, perspectiva procesuală şi perspectiva relaţională

Perspectiva etimologică. Analizând etimologia cuvântului educaţie distingem două traiecte explicative, convergente ca sens dar distincte: latinescul educo-educare (a alimenta, a creşte, a îngriji) şi latinescul educe-educere (a duce, a conduce, a scoate). Reunind într-un concept actual sensurile oferite de către cele două interpretări putem opta pentru sintagma sinonimă “evoluţie dirijată”, sau, dacă dorim să exploatăm mai pe larg această perspectivă observăm că decantarea semiotică oferită de cele două sensuri explicative ale conceptului educaţie permite conturarea cu suficientă precizie a înţelesului primar, originar al acestuia, pe de o parte ca “scoatere din starea de natură” iar pe de altă parte ca şi “creştere, actualizare a unor potenţialităţi existente doar în stare latentă”.

Perspectiva acţională. Educaţia este un ansamblu de acţiuni desfăşurate deliberat în cadrul unei societăţi pentru transmiterea şi formarea la tinerele generaţii a comportamentelor şi valorilor acumulate de-a lungul timpului, a zestrei culturale a omenirii în general.

Perspectiva procesuală. Educaţia este un proces implicând acţiunea de transformare în sens pozitiv şi pe termen lung a fiinţei umane, în perspectiva unor finalităţi explicit formulate. Această transformare se realizează concomitent pe două coordonate sau dimensiuni fundamentale:

- dimensiunea psihologicã, de transformare individualã prin acumularea culturii transmise în acţiunea educaţională;

- dimensiunea socialã, de socializare, de dobândire a unor comportamente, atitudini sau conduite dezirabile din punct de vedere social;

Perspectiva relaţională. Educaţia este deopotrivă o relaţie umană şi socială între educator şi educat, relaţie în interiorul căreia primul urmăreşte schimbarea intenţionată a celui

de-al doilea, în conformitate cu un scop bine definit.

Concluzionând, putem afirma că educaţia este în esenţa sa o acţiune socială, o acţiune de transformare ce se desfăşoară în direcţia impulsionării evoluţiei individului spre stadiul de personalitate formată, autonomă, responsabilă, conformă cu un model dezirabil social. În general putem spune că prin educaţie desemnăm un ansamblu de influenţe (acţiuni deliberate sau nedeliberate, explicite sau implicite, sistematice sau neorganizate) care contribuie la formarea omului ca om, respectiv acţiunea de modelare a naturii umane în direcţia atingerii anumitor finalităţi, în temeiul anumitor valori social acceptate.

1.2. Funcţiile educaţiei

Referitor la funcţiile educaţiei, majoritatea specialiştilor sunt de acord asupra faptului că aceasta serveşte realizării a trei categorii de scopuri principale:

1. funcţia de selectare, prelucrare şi transmitere a informaţiilor şi valorilor de la societate la individ;

2. funcţia de dezvoltare a potenţialului biopsihic al omului;

3. funcţia de asigurare a unei inserţii sociale active a subiectului uman;

Funcţia de selectare, prelucrare şi transmitere a cunoştinţelor şi valorilor de la societate la individ este funcţia care în fapt asigură în timp existenţa unei continuităţi informaţionale între generaţii, oferind astfel posibilitatea evoluţiei culturale şi tehnologice.

Analiza acestei prime funcţii a educaţiei permite decelarea a trei subfuncţii specifice fenomenului educaţional: selectarea (informaţia aleasă pentru a fi vehiculată este analizată din punctul de vedere al importanţei şi consistenţei sale ştiinţifice), prelucrarea (are loc o adecvare a informaţiei la nivelul de înţelegere al subiectului căruia i se adresează) şi transmiterea (în vederea asigurării înţelegerii sunt utilizate tehnici şi procedee specifice de vehiculare a conţinutului informaţional).

Funcţia de dezvoltare a potenţialului biopsihic al omului se referă la dimensiunea teleologică a fenomenului educaţional, respectiv la faptul că derularea acţiunii educaţionale urmăreşte atingerea anumitor finalităţi, explicit sau implicit formulate. Aceste finalităţi se traduc, în linii generale, în producerea de modificări pozitive şi de durată în plan cognitiv, afectiv-motivaţional şi comportamental la nivelul subiectului care se educă.

Funcţia de asigurare a unei inserţii sociale active a subiectului uman relevă dimensiunea socio-economică a educaţiei, sau mai exact spus, necesitatea de a pregăti indivizii pentru o integrare socială şi profesională optimă.

Alţi autori, în raport cu domeniul principal vizat de acţiunea educaţională, vehiculează la rândul lor alte trei categorii de funcţii ale educaţiei:

1. funcţia cognitivă (de vehiculare a tezaurului de cunoştinţe);

2. funcţia axiologică (de valorizare şi dezvoltare a potenţialului de creaţie culturală);

3. funcţia socio-economică (de pregătire şi formare a indivizilor pentru producţia materială);

Diferenţierea între cele trei categorii de funcţii ale educaţiei funcţionează predominant la nivel teoretic, în fapt educaţia combinând de o manieră integrativă funcţiile enunţate anterior sau chiar supralicitând una dintre acestea în condiţiile în care realitatea socio-istorică o impune.

1.3. Formele educaţiei şi relaţiile dintre ele

Având ca punct de plecare varietatea situaţiilor de învăţare, gradul diferit de intenţionalitate acţională al acestora şi distincţia dintre acţiunile şi influenţele educative, educaţia se poate obiectiva în trei ipostaze principale: educaţia formală, educaţia nonformală şi educaţia spontană sau informală.

Preview document

Fundamentele Pedagogiei - Pagina 1
Fundamentele Pedagogiei - Pagina 2
Fundamentele Pedagogiei - Pagina 3
Fundamentele Pedagogiei - Pagina 4
Fundamentele Pedagogiei - Pagina 5
Fundamentele Pedagogiei - Pagina 6
Fundamentele Pedagogiei - Pagina 7
Fundamentele Pedagogiei - Pagina 8
Fundamentele Pedagogiei - Pagina 9
Fundamentele Pedagogiei - Pagina 10
Fundamentele Pedagogiei - Pagina 11
Fundamentele Pedagogiei - Pagina 12
Fundamentele Pedagogiei - Pagina 13
Fundamentele Pedagogiei - Pagina 14
Fundamentele Pedagogiei - Pagina 15
Fundamentele Pedagogiei - Pagina 16
Fundamentele Pedagogiei - Pagina 17
Fundamentele Pedagogiei - Pagina 18
Fundamentele Pedagogiei - Pagina 19
Fundamentele Pedagogiei - Pagina 20
Fundamentele Pedagogiei - Pagina 21
Fundamentele Pedagogiei - Pagina 22
Fundamentele Pedagogiei - Pagina 23
Fundamentele Pedagogiei - Pagina 24
Fundamentele Pedagogiei - Pagina 25
Fundamentele Pedagogiei - Pagina 26
Fundamentele Pedagogiei - Pagina 27
Fundamentele Pedagogiei - Pagina 28
Fundamentele Pedagogiei - Pagina 29
Fundamentele Pedagogiei - Pagina 30
Fundamentele Pedagogiei - Pagina 31
Fundamentele Pedagogiei - Pagina 32
Fundamentele Pedagogiei - Pagina 33

Conținut arhivă zip

  • Fundamentele Pedagogiei.doc

Alții au mai descărcat și

Realizarea Obiectivelor Noilor Educații în Învățământul Primar

1.1 Educaţia – delimitări conceptuale Educaţia ca acţiune specific umană este obiectul de studiu pentru diferite ştiinţe sau ramuri ale acestora...

Autoeducația

Prin autoeducatie omul dobandeste constiinta identitatii de sine. Se cauta pe sine, se cunoaste, se identifica si se evalueaza. Prin autoeducatie...

Dimensiunile Educației

1. CONCEPTUL DE DIMENSIUNE A EDUCAŢIEI Educaţia este o activitate de esenţă psihosocială care vizează formarea-dezvoltarea permanentă a...

Reforma curriculară din România

I. Coordonatele actualului Curriculum Naţional În sistemul de învăţământ românesc, termenul "curriculum" a început să fie utilizat numai după anul...

Formele și lațurile educației

1. Educaţia – delimitări conceptuale şi accepţiuni ale termenului Termenul de educaţie este de origine latină: „educo-educare (educere)” – a...

Școala Incluzivă sau Școala pentru Diversitate - Alternativa Învațământului Integrat

Realitatea şi dinamica vieţii sociale, economice, culturale, precum şi noile provocări ale lumii contemporane au impus ample schimbări în...

Educația - iubire, edificare, desăvârșire de Constantin Cucos - recenzie

In momentul achizitionarii acestei carti, interesul meu s-a indreptat in mai mare masura catre autorul ei decat spre titlu. Urma sa adaug in...

Competențe profesionale

Profesia didactică are o dimensiune umană extrem de puternică, fapt care implică nu doar cunoştinţe şi competenţe, ci şi atitudini, valori, etos,...

Te-ar putea interesa și

Psihologia Educației

I.PSIHOLOGIA EDUCAŢIEI I.1.ÎNVAŢAREA ŞI TEORIILE ÎNVĂŢĂRII Conceptele de învaţare si învaţare şcolară.Mecanisme şi procesualitate. În sens...

Portofoliu Didactic

I.1.PSIHOLOGIA EDUCAŢIEI I.1.Metodele de cunoastere a personalitatii Nevoia de cunoaştere a elevului a determinat analiza unor metode şi tehnici...

Portofoliu de Evaluare Finală

I.1.Metoda observaţiei Ca metodă de cunoaştere şi cercetare psihopedagogică, observaţia constă în urmărirea intenţionată şi înregistrarea exactă,...

Portofoliu de Evaluare Finală

I. PSIHOLOGIA EDUCAȚIEI 1. Obiectul și importanța psihologiei școlare Psihologia este știința care acordă o atenție deosebită descrierii și...

Portofoliu Pedagogie - Fundamentele pedagogiei, teoria și metodologia curriculumului

Capitolul 1. Pedagogie I (Fundamentele pedagogiei+Teoria și metodologia curriculumului) 1.1. Eseu: Stiluri de predare Stiluri de predare...

Fundamentele pedagogiei

6 Resurse si mijloace de lucru Metodele indicate pentru parcurgerea cursului: - lectura; - reflecșia; - conversașia euristica; Structura...

Fundamente Pedagogice

Capitolul I EDUCAtIA – DIMENSIUNE INTEGRATOARE A VIEtII OBIECTIVE: .. Sã redefineascã conceptul de educatie, extinzând sfera abordãrilor...

Fundamentele pedagogiei

CURS I INTRODUCERE ÎN PEDAGOGIE 1.a. EDUCAȚIA - DEFINIRE Alte definiții relevante: - educația este activitatea de disciplinare, cultivare,...

Ai nevoie de altceva?