Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie

Curs
9/10 (13 voturi)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 113 în total
Cuvinte : 57833
Mărime: 201.73KB (arhivat)
Publicat de: Denis-Alex Crăciun
Puncte necesare: 0

Cuprins

  1. Capitolul 1 Introducere
  2. 1. Clarificări conceptuale: cuplu, căsătorie, familie, psihosexologie.
  3. 2. Relaţia domeniului psihologiei familiei şi psihosexologiei cu alte ştiinţe
  4. Rezumatul capitolului
  5. Glosar de termeni folosiţi
  6. Exerciţii şi teme pentru seminar
  7. Bibliografie suplimentară
  8. Capitolul 2 Caracterizarea sistemului familial
  9. 1. Familia ca sistem
  10. 2. Structura sistemului familial
  11. 3. Funcţiile familiei
  12. 4. Tipurile de familii
  13. 5. Rolurile familiale
  14. Rezumatul capitolului
  15. Glosar de termeni folosiţi
  16. Exerciţii şi teme pentru seminar
  17. Bibliografie suplimentară
  18. Capitolul 3 Caracteristicile vieţii de familie
  19. 1. Etapele vieţii de familie
  20. 2. Procesele familiale
  21. 3. Dimensiunea afectivă a familiei
  22. 4. Abordarea transgeneraţională a familiei
  23. Rezumatul capitolului
  24. Glosar de termeni folosiţi
  25. Exerciţii şi teme pentru seminar
  26. Bibliografie suplimentară
  27. Capitolul 4 Stres şi traume familiale
  28. 1. Evenimente stresante şi evenimente traumatizante
  29. 2. Evenimentele traumatizante familiale
  30. 3. Trauma psihică
  31. 4. efectele traumelor familiale
  32. Rezumatul capitolului
  33. Glosar de termeni folosiţi
  34. Exerciţii şi teme pentru seminar
  35. Bibliografie suplimentară
  36. Capitolul 5 Funcţionarea familiei
  37. 1. Familii funcţionale şi familii disfuncţionale
  38. 2. Evaluarea familială
  39. Rezumatul capitolului
  40. Glosar de termeni folosiţi
  41. Exerciţii şi teme pentru seminar
  42. Bibliografie suplimentară
  43. Capitolul 6 Psihosexologia
  44. 1. Scurt istoric al studiilor despre sexualitatea umană
  45. 2. Teorii cu privire la sexualitatea umană
  46. Rezumatul capitolului
  47. Glosar de termeni folosiţi
  48. Exerciţii şi teme pentru seminar
  49. Bibliografie suplimentară
  50. Capitolul 7 Dezvoltarea psihosexuală de-a lungul vârstelor
  51. 1. Caracteristicile dezvoltării sexuale la copii şi preadolescenţi
  52. 2. Caracteristicile dezvoltării sexuale la adolescent
  53. 3. Caracteristicile psihosexuale ale adultului
  54. 4. Caracteristicile psihosexuale ale vârstnicului
  55. Rezumatul capitolului
  56. Glosar de termeni folosiţi
  57. Exerciţii şi teme pentru seminar
  58. Bibliografie suplimentară
  59. Capitolul 8 Sănătatea vieţii sexuale. Tulburările psihosexuale
  60. 1. Sănătatea vieţii sexuale
  61. 2. Tulburările psihosexuale
  62. Rezumatul capitolului
  63. Glosar de termeni folosiţi
  64. Exerciţii şi teme pentru seminar
  65. Bibliografie suplimentară
  66. Capitolul 9 Metode de cercetare în psihologia familiei şi psihosexologie
  67. 1. Desenul familiei
  68. 2. Genograma
  69. Rezumatul capitolului
  70. Glosar de termeni folosiţi
  71. Exerciţii şi teme pentru seminar
  72. Bibliografie suplimentară
  73. Capitolul 10 Optimizarea relaţiilor de familie
  74. 1. Educaţia pentru viaţa de familie. Educaţia sexuală.
  75. 2. Consilierea şi terapia de cuplu şi familie
  76. Rezumatul capitolului
  77. Glosar de termeni folosiţi
  78. Exerciţii şi teme pentru seminar
  79. Bibliografie suplimentară
  80. Bibliografie

Extras din curs

CAPITOLUL 1

Introducere

Eşti o persoană matură. Eşti într-un moment în care te gândeşti ce curs va lua viaţa ta. Poate că te gândeşti dacă să te căsătoreşti sau nu, să ai acum copii sau să îţi termnini mai întâi facultatea. Sau poate că ai şi familie şi copii şi te-ai decis să studiezi psihologia pentru a schimba ceva la tine sau la viaţa ta. Oricare ar fi situaţia ta, ai cu siguranţă ceva experienţă practică din traiul într-o familie (fie măcar şi prin lipsa ei! – dacă ai crescut în afara unei familii). Dacă ai păstrat ceva şi din ceea ce ai studiat până acum în facultate, înseamnă că eşti pregătit să abordăm împreună familia, dar de data aceasta din perspectivă psihologică.

1. Clarificări conceptuale: cuplu, căsătorie, familie, psihosexologie.

Încercarea de a defini cuplul nu este tocmai uşoară. Sunt implicate atât de multe trăiri, gânduri, valori că aproape că fiecare ar putea găsi o proprie definiţie a ceea ce înseamnă a forma un cuplu erotic.

Este cunoscut faptul că un cuplu erotic presupune două persoane, de regulă de sexe diferite, (deşi nu este obligatoriu) care au pentru o vreme:

- sentimente de afecţiune unul pentru celălalt (iubire, ataşament, respect etc)

- atracţie sexuală care duce (sau nu) la relaţii sexuale

- scopuri comune

- timp petrecut în comun (unul cu celălalt dar şi în sfera socială);

- dorinţa de a fi împreună pe o perioadă mai îndelungată.

Totuşi, fiecare dintre noi cunoaştem cupluri, fie ele căsătorite sau nu, care nu îndeplinesc una sau mai multe dintre aceste caracteristici. Există, de exemplu, cupluri care nu mai au nici atracţie sexuală şi nici relaţii sexuale, dar încă împărtăşesc sentimente de afecţiune unul faţă de celălalt, sau cupluri care pentru o perioadă, nu mai locuiesc împreună şi nici nu mai petrec timp împreună decât telefonic, deoarece sunt separaţi de angajamente profesoiale sau personale (exemplul celor care pleacă să lucreze sau să studieze în străinătate pe perioade lungi de timp).

Din punct de vedere psihologic, Iolanda Mitrofan (1998, p.14) oferă o definiţie mai complexă cuplului: „o structură bipolară, de tip biopsihosocial, bazată pe interdeterminism mutual (partenerii se satisfac, se stimulează, se dezvoltă şi se realizează ca individualităţi biologice, afective şi sociale, unul prin intermediul celuilalt).

Iolanda Mitrofan este prof. univ. dr. la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Universitatea din Bucureşti. A lucrat timp de 20 de ani ca cercetător ştiinţific (gr. I) şi psihoterapeut în domeniul clinic la Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă unde a câştigat o bogată experienţă de lucru cu cuplurile şi familiile. Munca sa a fost influenţată de orientarea exeprienţială, gestaltistă, somato-analitică. A elaborat Terapia Experienţială a Unificării cu multiple aplicaţii în lucrul cu cuplurile şi familiile. Autor şi coautor a peste 100 de studii, volume pe teme de cuplu şi familie, articole ştiinţifice şi teme de cercetare Iolanda Mitrofan conduce stagii de formare şi supervizare în terapia cuplului şi familiei.

Când aceste elemente sunt statuate şi prin lege, atunci cuplul erotic se transformă în cuplu conjugal prin intermediul căsătoriei. Căsătoria este definită de către Dicţionarul Explicativ al limbii române ca fiind uniunea legală, liber consimţită între cei doi parteneri, pentru întemeierea unei familii. Mai este denumită şi mariaj. Tot DEX-ul ne mai spune că mariajul reprezintă o convenţie încheiată printr-un act de stare civilă între un bărbat şi o femeie (la noi în ţară, căci în unele state ale lumii ea poate fi încheiată şi între două persoane de acelaşi sex) care şi-au luat obligaţia să trăiască împreună.

Din perspectivă psihologică, căsătoria înseamnă o "relaţie psihologică" între doi oameni conştienţi, ea fiind "o construcţie complicată, alcătuită dintr-o serie întreagă de date subiective şi obiective, având indiscutabil o natură foarte eterogenă" (C.G. Jung, 1994, p. 63). Ea este „un proces interpersonal al devenirii şi maturizării noastre ca personalităţi, de conştientizare, redirecţionare şi fructificare a tendinţelor, pulsiunilor şi afinităţilor inconştiente, de autocunoaştere prin intercunoaştere. Scopul ei este creşterea personală prin experienţa conjugalităţii şi parentalităţii” (I. Mitrofan, 1998, p.16).

Cu alte cuvinte, a trăi în cuplu, fie el căsătorit sau necăsătorit implică manifestarea dar şi dezvoltarea nostră ca fiinţe. Suntem provocaţi pe multiple paliere ale psihicului nostru: ale sentimentelor noastre, ale convingerilor şi credinţelor noastre, de la cele mai superficiale, la cele mai profunde, precum şi ale comportamentelor nostre. În cuplu învăţăm ce este iubirea erotică, ce înseamnă intimitatea cu o altă fiinţă, total străină de noi, învăţăm ce este iertarea, toleranţa dar învăţăm şi să ne manifestăm şi emoţiile negative: furia, mânia, frustrarea, ura, dezgustul etc. Tot în cuplu, ne împlinim sexualitatea. De aceea, cred că a trăi în cuplu este o mare provocare pentru fiecare om. Este o provocare pentru autodezvoltare şi autoevoluţie. Nici o relaţie, fie ea de căsătorie sau nu, nu anulează diferenţele dintre parteneri, ci dimpotrivă, atunci când relaţia este foarte profundă şi satisfăcătoare, aceste diferenţe se completează reciproc. E drept că până se ajunge la această completare, se trece prin perioade de supărări, dezamăgiri, certuri, conflicte, momente de separare emoţională şi reveniri. Orice relaţie presupune să ajungi şi „pe culmile raiului şi în adâncurile iadului” (P. Ferrini, 2002, p. 130).

De altfel, abilităţile de relaţionare sunt cele care permit oamenilor să formeze un cuplu erotic. Aceste abilităţi se formează de timpuriu, încă din uterul matern, în funcţie de atitudinea părinţilor, în special a mamei, faţă de făt. Apoi se dezvoltă foarte mult în prima copilărie şi se definitivează în adolescenţă şi tinereţe. Ajuns la tinereţe sau vârsta adultă, de regulă noi ne îndrepăm spre a stabiliza un cuplu. Adică apare, la cei mai mulţi dintre noi, nevoia de a petrece timpul şi a trăi alături de o singură persoană. Cea care urmează a fi martorul vieţii noastre şi care ne permite a fi martorul vieţii lui. De regulă, această hotărâre duce la oficializarea relaţiei, adică la căsătorie şi, astfel, la întemeierea familiei.

Familia reprezintă „o formă de comunitate umană alcătuită din doi sau mai mulţi indivizi, uniţi prin legături de căsătorie şi/sau paterne, realizând, mai mult sau mai puţin latura biologică şi/sau cea psihosocială” (I. Mitrofan, C. Ciupercă, 1998, p.17). Acest lucru presupune că există doi parteneri, cu sau fără copii, sau un partener cu unul sau mai mulţi copii proprii. Cred însă că merită subliniată funcţia fundamentală a familiei de a forma personalitatea copiilor apăruţi în cadrul ei. În cadrul familiei, fiecare dintre noi dobândim caracterisicile care ne vor defini ca persoane. Aici învăţăm şi ne dezvoltăm identitatea sexuală, exprimată prin sex-roluri, adică acel set coerent de comportamente care derivă din condiţia noastră de bărbat sau femeie şi la care ceilalţi se aşteaptă, tocmai datorită apartenenţei noastre la un sex sau altul.

Preview document

Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 1
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 2
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 3
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 4
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 5
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 6
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 7
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 8
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 9
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 10
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 11
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 12
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 13
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 14
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 15
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 16
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 17
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 18
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 19
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 20
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 21
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 22
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 23
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 24
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 25
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 26
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 27
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 28
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 29
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 30
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 31
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 32
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 33
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 34
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 35
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 36
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 37
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 38
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 39
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 40
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 41
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 42
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 43
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 44
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 45
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 46
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 47
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 48
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 49
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 50
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 51
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 52
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 53
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 54
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 55
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 56
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 57
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 58
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 59
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 60
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 61
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 62
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 63
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 64
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 65
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 66
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 67
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 68
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 69
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 70
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 71
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 72
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 73
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 74
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 75
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 76
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 77
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 78
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 79
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 80
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 81
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 82
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 83
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 84
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 85
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 86
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 87
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 88
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 89
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 90
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 91
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 92
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 93
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 94
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 95
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 96
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 97
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 98
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 99
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 100
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 101
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 102
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 103
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 104
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 105
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 106
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 107
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 108
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 109
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 110
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 111
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 112
Introducere în Psihologia Familiei și Psihosexologie - Pagina 113

Conținut arhivă zip

  • Introducere in Psihologia Familiei si Psihosexologie.doc

Alții au mai descărcat și

Influen'a motivației asupra stabilității relației de cuplu

Căsătoria este o experiență esențială de maturizare și dezvoltare a personalității umane. Condiția căsătoriei moderne este marcată de libertatea...

Familia Monoparentală

REZUMAT Această lucrare abordează o temă de actualitate, şi anume familia monoparentală. Aceste familii sunt formate dintr-un singur părinte şi...

Stiluri de Comunicare și Stima de Sine în Cuplu

Introducere Comunicarea reprezintă un foarte mare avantaj de a menţine mult timp intensitatea unei relaţii. În lipsa ei, când in relaţia...

Relația dintre Strategiile de Abordare a Conflictului și Stabilitate în Cuplu

INTRODUCERE Viaţa de cuplu este întotdeauna un joc al echilibrelor. Chiar dacă există sentimente puternice reciproce, stabilitatea relaţiei se...

Relația dintre Stilul de Atașament și Atitudinea Față de Debutul Vieții Sexuale la Adolescenți

Introducere Actualitatea temei Stilul de ataşament reflectă sistemul de idei, atitudini şi expectanţe faţă de o relaţie- fie ea de tip...

Profiluri ale Manipulării Emoționale în Cuplul Marital

INTRODUCERE Actualitatea temei. Diferenţele între bărbaţi şi femei, sau lipsa acestora, în ceea ce priveşte modul în care aceştia interacţionează,...

Percepția socială a familiei, căsătoriei și divorțului

REZUMAT Prin prezenta cercetare ne-am propus sa analizam perceptia sociala asupra familiei, casatoriei si divortului de catre tinerii...

Psihoigiena mintală a cuplului

Experiența iubirii este un proces de maturizare a personalității, de dobândire a forței și libertății interioare, de autoîmplinire. Experiența...

Te-ar putea interesa și

Influențe ale mediului familial în scolaritatea mică

INTRODUCERE Cunoașterea școlarului mic din punct de vedere psihopedagogic, este o activitate științifică și presupune o mare responsabilitate din...

Agresivitate

Introducere Comportamentul agresiv reprezintă atitudini și acte, fapte constante și repetitive, cu conținut antisocial, cu manifestări de...

Crimă violentă

Introducere Tendințele de creștere a criminalității în ultimele decenii constituie un fenomen real ale cărui efecte nu pot fi ignorate nici de...

Probleme psihologice ale familiei temporar dezintegrate

Adnotare Teza de licență cu tema ”Probleme psihologice ale familiei temporar dezintegrate” este constituită din 2 capitole și face o...

Influența implicării părinților asupra performanțelor școlare ale copiilor

Introducere Familia exercită o influență puternică asupra copiilor prin implicarea acestora în educația lor, astfel familiei îi revine rolul de a...

Probleme Psihologice la Copiii cu Părinții Plecați la Muncă în Străinătate

INTRODUCERE Migraţia părinţilor în căutarea unui loc de muncă care să aducă stabilitate materială familiei este unul dintre procesele sociale care...

Copiii cu părinti deținuți

Introducere In cazul copiilor cu parinti detinuti, institutiile care au cel mai important rol sunt scoala si sistemele de asistenta sociala, intre...

Profiluri ale Manipulării Emoționale în Cuplul Marital

INTRODUCERE Actualitatea temei. Diferenţele între bărbaţi şi femei, sau lipsa acestora, în ceea ce priveşte modul în care aceştia interacţionează,...

Ai nevoie de altceva?