Neuropsihologie

Curs
7.8/10 (8 voturi)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 32 în total
Cuvinte : 11102
Mărime: 46.65KB (arhivat)
Publicat de: Marcel Robu
Puncte necesare: 0
FACULTATEA DE PSIHOLOGIE SI STIINTELE EDUCATIEI, BUCURESTI

Extras din curs

Domeniul specific al neuropsihologiei este raportul dintre psihic si creier, practic, esenta disciplinei despre care vorbim este acest raport.

De-a lungul istoriei studiul psihicului este mult mai vechi decat studiul creierului. Studiul creierului poate fi datat in antichitatea tarzie. In aceasta peioada, creierul a inceput sa fie studiat mai ales ca fiind legat de psihic. In secolul V i.Hr. Hippocrates si Kroton considerau ca, creierul este organul dedicat gandirii si ratiunii, in vreme ce inima este organul proceselor afective.

Mai tarziu, in secolul II d. Hr., Galenus postuleaza(sustine, emite) o legatura permanenta intre psihic si creier. Galenus formuleaza ipoteza localizarii directe a proceselor si functiilor psihice in structurile cerebrale. (El considera ca impresiile despre lumea externa patrund prin ochi in ventriculii cerebrali unde se cupleaza cu fluidele vitale, acestea venind dinspre ficat, transformandu-se in fluide psihice „pneuma psyhicon”).

Cunoasterea sistemului nervos a cunoscut o evolutie lenta, mentinandu-se mult timp la un nivel vag, de presupunere. De aceea, raportarea psihicului la creier era realizata intr-o maniera globala si fenomenologica.

De exemplu, in secolul XVII, Descartes considera ca intregul psihic este localizat in glanda epifiza, care se gaseste la baza emisferelor cerebrale (EC), care avea, in opinia lui, rol de dipecer al spiritelor animale si purtatoarele psihicului.

O idee asemanatoare este cea a lui Willis, care facea aceeasi afirmatie, pentru corpii striati.

Lancisi – pentru corpul calos.

Incepand cu anatomistul german Meyer, apare ideea unei localizari distincte a proceselor psihice. Aceasta tendinta (localizationism) a atins punctul culminant la anatomistul austriac Francis Gall. El considera ca scoarta cerebrala este un conglomerat de centrii integratori(=lucreaza in corelatie cu ceilalti centrii) fiecare avand o anume functie psihica.

In prezent, se considera ca abordarea lui Gall a fost importanta pentru ca:

-a atras atentia asupra caracterului diferentiat al scoartei cerebrale (SC) si deasemenea a lansat ideea unor „centrii corticali” inalt specializatidin punct de vedere functional, idee care a atins o dezvoltare foarte mare in asa-numita abordare localizationista de mai tarziu.

Broca (anatomist) – spre sfarsitul secolului XIX realiza diverse studii asupra creierelor unor pacienti dcedati care avusesera tulburari grave de vorbire. (afazie motorie = tulburare a creierului in zona lobului temporar stang; o persoana proceseaza mesajele dar nu poate da un raspuns).

Broca a descoperit ca in mod constant aparea o leziune a unei circumvolutiuni (circumvolutiunea temp. Frontala din emisfera stanga).

Wernicke – aceleasi tipuri de studii, pe alte tipuri de bolnavi (nu puteau procesa mesajul vorbit). Acestia aveau lezata circumvolutiunea temporala superioara din emisfera stanga => afazie senzoriala => exista un centru al imaginii senzoriale-auditive a cuvintelor.

Multe alte cercetari, realizate de cercetatori germani, au condus in primele decenii ale secolului XX la intarirea conceptiei localizationiste.

In 1934, Kleist publica o harta cu detalierea localizarilor corticale, iar mai tarziu, Vogt (1951) concepe si sustine un model topic al organizarii creierului.

Luria (rus), care, examinand ranitii din timpul razboaielor, isi intareste ideea de localizationism, dar o nuanteaza, lansand ipoteza localizarii dinamice.

In anii ’60 curentul neuro-anatomic era foarte la moda, acesta sustinand ideea unei corespondente stranse intre localizarea unei leziuni si manifestarile neuro-psiho-patologice.

Curentul neuro-anatomic a cautat confirmari in cazuistica clinica, insa, dupa parerea lui Luria, o tulburarea poate fi produsa atat prin lezarea unei anumite structuri cerebrale, cat si prin lezarea conexiunilor dintre doua sau mai multe asemenea structuri. (Luria sustinea ca o anumita functie psihica poate sa implice actiunea concomitenta si coordonata a mai multor structuri cerebrale).

Unul dintre cele mai importante modele care a marcat secolul trecut dezvoltarea neuropsihologiei, este modelul creierului divizat (split brain). Gazzaniga si Sperry au reusit sa demonstreze pentru prima data prin sectionarea corpului calos, ca cele doua emisfere cerebrale lucrau simultan dar diferit. In concluzie, acest model sustine ca:

1. functiile psihice au fiecare o reprezentare cerebrala separata;

2. centrele corticale se leaga intre ele prin fascicule de substanta alba;

3. efectele neuro-psiho-patologice variaza in functie de lezarea unor cetre a substantei albe sau a ambelor.

Cu toate dovezile experimentale, acest model localizationist nu a dobandit o recunoastere unanima. Daca, in ceea ce priveste functiile senzoriale si motorii lucrurile erau clare, in cazul functiilor complexe dovezile nu pareau a fi sufucient de solide. De aceea, incercarile de localizare a functiilor complexe au parut exagerate.

Impotriva acestui model au aparut primele date, informatii, care arata ca o alta abordare ar explica probabil mai bine aspectele legate de functiile complexe.

Modelul echipotentioalist (antilocalizationist) - Flourence a realizat studii pe porumbei, carora le extirpa anumite portiuni din creier si in acest fel a reusit sa arate ca anumite functii care pareau pierdute prin extirpare reapareau dupa o vreme (fenomenul compensarii).

Acest autor s-a hazardat sa afirme ca scoarta cerebrala functioneaza ca un tot amolf, nediferentiat, in ciuda complexitatii ei. Lezarea diferitelor portiuni poate sa provoace tulburari atat in sfera senzoriala cat si in cea intelectuala.

Mai tarziu, neurofiziologul american Lashley, aduce noi dovezi in sprijinul acestei teorii. El realizat studii pe cobai carora le extirpa deasemenea portiuni din creier. (evolutia tabloului clinic – sarcina labirintului). El constata ca daca in primele zile dupa operatie animalele aveau tulburari semnificative ale functiilor de discriminare si orientare spatiala, treptat acestea diminuau in intensitate, finalmente comportamentul revenind la un nivel de eficienta bun. Compensarea parea sa fie dependenta de intinderea suprafetei extirpate.

Preview document

Neuropsihologie - Pagina 1
Neuropsihologie - Pagina 2
Neuropsihologie - Pagina 3
Neuropsihologie - Pagina 4
Neuropsihologie - Pagina 5
Neuropsihologie - Pagina 6
Neuropsihologie - Pagina 7
Neuropsihologie - Pagina 8
Neuropsihologie - Pagina 9
Neuropsihologie - Pagina 10
Neuropsihologie - Pagina 11
Neuropsihologie - Pagina 12
Neuropsihologie - Pagina 13
Neuropsihologie - Pagina 14
Neuropsihologie - Pagina 15
Neuropsihologie - Pagina 16
Neuropsihologie - Pagina 17
Neuropsihologie - Pagina 18
Neuropsihologie - Pagina 19
Neuropsihologie - Pagina 20
Neuropsihologie - Pagina 21
Neuropsihologie - Pagina 22
Neuropsihologie - Pagina 23
Neuropsihologie - Pagina 24
Neuropsihologie - Pagina 25
Neuropsihologie - Pagina 26
Neuropsihologie - Pagina 27
Neuropsihologie - Pagina 28
Neuropsihologie - Pagina 29
Neuropsihologie - Pagina 30
Neuropsihologie - Pagina 31
Neuropsihologie - Pagina 32

Conținut arhivă zip

  • Neuropsihologie.doc

Alții au mai descărcat și

Metoda experimentului

Metoda experimentului pedagogic , tipologia si etapele cercetarii fundamentale Aceasta metoda a cunoasterii stiintifice a fost pusa in valoare...

Sindromul Prefrontal

Introducere Cortexul prefrontal reprezinta partea anterioara a lobului frontal al creierului, aflându-se în fata ariilor motorii si premotorii....

Neurofiziologia Proceselor Cognitive

I Bazele biologice ale conceptului de reprezentare si ale comportametelor orientate spre un scop, obiect esential al neurostiintelor cognitive....

Rolul și specificul actualului sistem de evaluare propus în cadrul reformei învățământului

1. Evaluarea este o componenta esentiala a procesului instructiv/educativ, a triadei predare-invatare-evaluare, avand ca scop cunoasterea efectelor...

Psihologie Experimentală și Statistică

OBSERVATIA O cercetare concreta îsi are originea – de regula- într-un proces de observatie. Dupa cum spune Piaget într-un interviu: “Pleci de la...

Psihopedagogia Deficienților Mintali

Conceptul de deficienta mintala; teorii privind natura deficientei mintale În societatea contemporana preocuparea pentru individul deficient...

Etape în dezvoltarea comunicării umane

Diferite forme de primate au evoluat în urmîtoarele epoci. Majoritatea erau mici si traiau în copaci. Dupa si mai multe epoci, o anumita specie, de...

Gândirea

Intelectul desemneaza un sistem de relatii, activitati si procese psihice superioare (inteligenta, gândire, memorie imaginatie, atentie,...

Te-ar putea interesa și

Neuropsihologia stărilor afective

Neuropsihologia starilor afective Omul este o fiinta cognitiva, ganditoare, rationala, constienta. Dar este in egala masura si o fiinta afectiva,...

Neuropsihologia Memoriei

Memoria este definite ca proces psihic intelectual, cognitiv, multiplu mediat atat de sensibilitate cat si de gandire, limbaj si imaginatie, prin...

Neuropsihologie - tulburările de somn la adulți și copii

Capitolul I I. Introducere Somnul si visele reprezinta manifestari neuropsihofiziologice normale ale oricarei persoane.Somnul trebuie inteles ca...

Neuropsihologia stării de somn

De multa vreme s-a pus intrebarea ‘Ce se petrece in creier ?’ In mare parte s-a ajuns la cunoasterea unor raspunsuri, dar e limpede ca el mai are...

Evaluarea și Reeducarea Neuropsihologică a Persoanelor cu Cecitate Vizuală Corticală

Reeducarea neuropsihologică este un subiect controversat, mai ales datorită complexităţii problemelor abordate. Dificultăţile de evaluare întâlnite...

Neuropsihologia conștienței

Invatarea reprezinta dobandirea de cunostinte si deprinderi, rezultate din experiente individuale si prin interactiunea cu alti indivizi. Se...

Neuropsihologia Atenției

NEUROPSIHOLOGIA ATENTIEI Exista numeroase puncte de vedere care ar putea fundamenta o teorie moderna a procesului atentiei. În decursul istoriei...

Neuropsihologia transformării

I. INTRODUCERE Cercetările neuropsihologice cu privire la baza neuronală a comportamentului susțin, în general, că mecanismele creierului vor fi...

Ai nevoie de altceva?