Psihologie experimentală

Curs
8.5/10 (4 voturi)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 40 în total
Cuvinte : 17783
Mărime: 66.95KB (arhivat)
Publicat de: Romulus Nechifor
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Constantin Bere

Cuprins

  1. I. DEMERSUL STIINTIFIC IN PSIHOLOGIE
  2. I.1 Observatia sistematica
  3. I.2. Metoda ipotetico-deductiva
  4. II. EXPERIMENTUL
  5. II.1 Tipuri de experiment
  6. II.2 Etapele experimentului
  7. II.3 Problema cuantificarii
  8. II.3 Experimentul - avantaje si limite
  9. III. CONSTRUIREA PROBLEMATICII SI ELABORAREA IPOTEZELOR
  10. III.1 Surse de probleme
  11. III.2 Formularea ipotezelor
  12. III.3 Tipuri de ipoteze
  13. IV. VARIABILE EXPERIMENTALE
  14. IV.1 Variabila independenta
  15. IV.2 Variabila dependenta
  16. V. VALIDITATEA CERCETARII
  17. V.l Validitatea internă
  18. V.2 Validitatea externa
  19. VI. FACTORUL „SUBIECTI” SI MODALITATI DE CONSTRUCTIE A PLANURULOR DE CERCETARE
  20. VI.1 Problematica esantionarii
  21. VI.2 Modalitati de constructie a planurilor
  22. VI.3 Grupe echivalente, grupul de control
  23. VII.RELATIILE DINTRE FACTORI – Planuri de experienta
  24. VII.1 Planuri cu grupe independente
  25. VII.2 Planuri cu masuri multiple
  26. VII.3 Planuri combinate
  27. VIII. PLANURI CVASI EXPERIMENTALE
  28. VIII.1 Planuri pre-experimentale
  29. VIII.2 Planuri cvasi experimentale
  30. IX. PLANURI DE CERCETARE CU UN SINGUR SUBIECT
  31. IX.1 Caracteristicile planurilor cu un singur subiect
  32. IX.2 Tipuri de planuri cu un singur subiect
  33. X. PROBLEME DE ETICA IN CERCETARE
  34. X.1 Reglementari etice orientative
  35. X.2 Etica si aplicarea cunostintelor in psihologie.

Extras din curs

DEMERSUL STIINTIFIC IN PSIHOLOGIE

De regula stiinta este definita global ca o forma structurata de rezolvare de probleme sau ca o metoda particulara de investigatie sau de achizitionare de cunostinte.

Majoritatea oamenilor o considera o metoda prin excelenta, care permite obtinerea unui adevar indubitabil. De obicei se acorda o mare credibilitate aspectelor calificate ca fiind stiintifice.

De alta parte, numele de stiinta este rezervat unor discipline, putine la numar, foarte precise (fizica, chimie), considerate neutre si independente fata de activitatile umane si caracterizate printr-o mare precizie a masurarii.

Cindva era relativ usor sa se distinga intre stiintific si nestiintific, deoarece obiectul de studiu era unicul criteriu de definitie. Largirea domeniilor de investigatie (sec.XIX-XX) a creat dificultati in distingerea a ceea ce este stiintific de nestiintific doar pe baza criteriului unic al obiectului de studiu. A devenit comod in a defini stiinta prin raportarea la universalitatea metodelor pe care le utilizeaza.

Este important totusi sa nu confundam metoda stiintifica, care reprezinta logica fundamentala a intregii activitati de cercetare, cu diversele procedee de cercetare, care sint tehnici specifice, ce concretizeaza metoda stiintifica in diferite cercetari particulare.

Demersul stiintific presupune un numar de postulate de baza relativ imuabile, in timp ce procedeele de cercetare pot varia in functie de natura obiectului de studiu, de natura problemei studiate si de nivelul la care aspira o cercetare data. De exemplu psihologul poate sa recurga la numerose procedee ca: administrarea unui test, masurarea dezvoltarii motrice sau poate observa interactiunile sociale cu o camera ascunsa.

Din necesitati de clasificare logica, se vorbeste de existenta a trei categorii de stiinte: stiinte fizice, stiintele vietii sau biologice si stiintele umane, numite si stiinte ale comportamentului.

Astazi, cea mai mare parte a psihologilor accepta definirea psihologiei ca o stiinta a comportamentului. Prin comportament desemnam toate formele de activitate observabile ale unui organism. Definirea comportamentului ca manifestare exterioara, observabila, nu exclude procesele interioare, care nu sint direct observabile, dar care sint capitale pentru psihologie: memorie, motivatie, inteligenta, personalitate. Aceste procese insa pot fi studiate pe baza manifestarilor exterioare: de ex. inteligenta – pe baza raspunsurilor la un test, agresivitatea - pe baza observatiilor unui comportament de atac etc.

In ultimile decenii psihologia a capatat proportii considerabile si o mare maturitate. Fenomenele care-i constituie obiectul de studiu au un nivel de complexitate destul de ridicat pentru a permite predictia de comportamente. Factorii principali responsabili de aceasta evolutie sint: dezvoltarea unei varietati de tehnici de planificare experimentala aplicabile la quasimajoritatea problemelor de cercetare si aparitia metodelor sofisticate de analiza a datelor. Pentru multe din aceste probleme, natura fenomenelor examinate a provocat nasterea unor metode si criterii de cercetare care au fost adoptate in practica stiintifica.

Asadar, metoda stiintifica este inainte de toate un mod particular de abordare in studiul fenomenelor naturii. Plecind de la observatii empirice repetate, metoda stiintifica are in vedere sistematizarea cunostintelor prin identificarea de relatii simple intre diverse categorii de observatii. Din acest efort de sistematizare rezulta legile si teoriile unei discipline.

Demersul stiintific se desfasoara de regula sub cele doua mari forme: prin intermediul observatiei sistematice si prin intermediul metodei ipotetico-deductive (sau experimentala).

Observatia sistematica

Intrind in categoria metodelor descriptive, observatia sistematica se caracterizeaza printr-un grad scazut de intruziune a observatorului in situatia studiata si nu-si propune decelarea relatiilor cauza-efect – caracteristica metodei experimentale – ci identificarea componentelor unei anumite situatii si a relatiilor dintre aceste componente.

In general observatia se realizeaza in mediu natural dar sint dese situatiile cind metoda este utilizata si in laborator. Dezavantajul ei consta in faptul ca nu permite stabilirea unor legaturi cauzale intre evenimente. De exemplu, prin observatii putem stabili calendarul de migratie al pasarilor, dar nu si factorul specific care determina momentul plecarii pentru fiecare specie(J.Beaugrand,1987). Este imposibil sa izolezi factorul cauzal prin simpla observatie si, deci imposibil sa explici fenomenul.

Observatia sistematica se impune in fazele initiale ale cercetarii mai ales in acele domenii in care este importanta efectuarea de clasificari a fenomenelor sau taxonomii. In plus, exista fenomene ale caror manifestari la nivel comportamental, numite “instinctive”, suporta modificari puternice atunci cind sint izolate in laborator si necesita deci studiul non-intrusiv. Acest gen de demers necesita un mare numar de observatii intr-o mare varietate de conditii pentru a stabili relatii specifice, avindu-se in vedere ca cercetatorul nu controleaza sistematic conditiile de mediu

Observatia sistematica cuprinde, de o parte, abordarea ecologica (studii genetice) si, de alta parte, abordarea corelativa.

In abordarea ecologica se fac observatii repetate ce conduc la crearea de categorii care vor servi la clasificarea observatiilor viitoare. Se ia in considerare un mare numar de factori simultan, urmarindu-se determinarea unei retele de influetnta intre acesti factori.

Studiile care examineaza schimbarile din aceasta retea in relatie cu factorul timp poarta numele de studii longitudinale. Cele care examineaza reteaua la un moment dat in diverse situatii se numesc studii transversale. De exemplu, pentru a intelege factorii importanti care determina comportamentul unui copil in fata agresivitatii altora, cercetatorul trebuie sa stringa informatii asupra tuturor aspectelor de mediu care pot fi reunite in situatia respectiva. Astfel se poate observa comportamentul unui singur copil in toate fazele situatiei (s. longitudinal) sau se pot observa mai multi copii in momente diferite ale dezvoltarii situatiei (s. transversal).

Interesul acestui mod de abordare provine din faptul ca avind subiecti de anumite virste avem posibilitatea stabilirii unei corelatii intre virsta si un comportament oarecare, enuntarea unui verdict asupra ordinei de aparitie a comportamentelor si asupra transformarii conduitelor in timp.

Compararea datelor obtinute pe baza abordarii longitudinale si transversale poate aduce uneori rezultate contradictorii, ceea ce a provocat numeroase discutii cu privire la valoarea relativa a acestor abordari.

In abordarea corelativa, scopul este de a determina existenta unei relatii intre factorii care pot fi atribuiti mediului sau organismului si care sint alesi pentru importanta lor intr-o anumita situatie. Cercetatorul va incerca sa stabileasca daca factorii sint asociati, adica daca ei variaza in acelasi timp si daca schimbarile unui factor sint acompaniate de schimbari proportionale ale celuilalt factor. Ceea ce aduce in plus cercetarea corelationala fata de abordarea ecologica consta in faptul ca se limiteaza la doua aspecte specifice ale fenomenului studiat si evidentiaza in ce masura aparitia unuia este urmata de aparitia celuilalt.

Corelatia nu trebuie confundata cu relatia de cauzalitate unde directia de influenta este cunoscuta. De exemplu, identificarea unei corelatii intre nivelul de inteligenta si nivelul dezvoltarii morale a unei persoane nu implica nicicum ca unul este cauza celuilalt. Se poate ca un al treilea factor sa fie cauza comuna a primilor doi si trebuie facute alte cercetari pentru a stabili o relatie cauzala.

Cercetartorul nu intervine in mod direct asupra situatiei pentru a provoca schimbari. El poate doar sa declanseze aparitia unui fenomen dat pentru a-l putea pune in relatie cu altul. Actiunea principala este de a selecta evenimente si nu de a modifica un eveniment particular.

Asadar, metoda corelationala in sine nu permite sa se stabilesca relatii de cauzalitate. Pentru aceasta va trebui utilizata metoda experimentala. Totusi, in unele cazuri metoda corelationala este preferata celei experimentale pentru ca:

• uneori o serie de variabile nu se preteaza prin natura lor la o manipulare experimentala (ex. sex, virsta, inaltime). Alte fenomene nu pot fi provocate din motive deontologice: depresia, sinuciderea etc.;

• preferinta pentru metoda corelationala mai poate avea la baza si motive de timp si efort.

In concluzie, analiza corelationala implica studiul relatiilor existente intre doua variabile fara interventia cercetatorului.

Demersul observatiei sistematice este considerat adesea ca fiind doar descriptiv, dar el poate in multe cazuri sa aiba puterea de a explica, mai ales cind conditiile de observatie a unui fenomen au fost riguros delimitate. De altfel, oricare ar fi cadrul in care ea se situeaza, o cercetare va avea intotdeauna o finalitate descriptiva sau explicativa. Granita intre cercetarile descriptive si explicative nu este totdeauna neta. De aceea, in majoritatea cazurilor dihotomia descriptiv-explicativ se inlocuieste printr-un continuum care cuprinde mai multe niveluri de explicare si de descriere.

Preview document

Psihologie experimentală - Pagina 1
Psihologie experimentală - Pagina 2
Psihologie experimentală - Pagina 3
Psihologie experimentală - Pagina 4
Psihologie experimentală - Pagina 5
Psihologie experimentală - Pagina 6
Psihologie experimentală - Pagina 7
Psihologie experimentală - Pagina 8
Psihologie experimentală - Pagina 9
Psihologie experimentală - Pagina 10
Psihologie experimentală - Pagina 11
Psihologie experimentală - Pagina 12
Psihologie experimentală - Pagina 13
Psihologie experimentală - Pagina 14
Psihologie experimentală - Pagina 15
Psihologie experimentală - Pagina 16
Psihologie experimentală - Pagina 17
Psihologie experimentală - Pagina 18
Psihologie experimentală - Pagina 19
Psihologie experimentală - Pagina 20
Psihologie experimentală - Pagina 21
Psihologie experimentală - Pagina 22
Psihologie experimentală - Pagina 23
Psihologie experimentală - Pagina 24
Psihologie experimentală - Pagina 25
Psihologie experimentală - Pagina 26
Psihologie experimentală - Pagina 27
Psihologie experimentală - Pagina 28
Psihologie experimentală - Pagina 29
Psihologie experimentală - Pagina 30
Psihologie experimentală - Pagina 31
Psihologie experimentală - Pagina 32
Psihologie experimentală - Pagina 33
Psihologie experimentală - Pagina 34
Psihologie experimentală - Pagina 35
Psihologie experimentală - Pagina 36
Psihologie experimentală - Pagina 37
Psihologie experimentală - Pagina 38
Psihologie experimentală - Pagina 39
Psihologie experimentală - Pagina 40

Conținut arhivă zip

  • Psihologie Experimentala.doc

Alții au mai descărcat și

Aspirația profesională și sistemul de valori la adolescenți

ARGUMENT Structura si afirmarea personalitatii umane reprezinta un proces amplu, complex, cu numeroase determinari, în care sistemul aspirational...

Bariere de comunicare în stresul posttraumatic la copilul instituționalizat - măsuri de contracarare

Introducere Societatea contemporană este caracterizată de două tendinţe contradictorii, pe deoparte mediul social protejează individul, iar pe de...

Agresivitatea - formă de adaptare și contra-reacție la frustrare la copiii instituționalizați de vârstă școlară mică

INTRODUCERE Societatea asigură individului cadrul dezvoltării personalităţii sale, modele de gândire ( mentalităţi ) şi de comportament, relaţii...

Eul și imaginea de sine - studiu aplicativ aprofundat

INTRODUCERE Omul trăieşte într-u mister şi relevare afirma filosoful român Lucian Blaga.Cu cât încercăm să descoperim lucruri inedite despre noi...

Studiu de caz ca și metodă de cercetare științifică

ASPECTE TEORETICE: Tulburarea anxioasa Tulburarile anxioase reprezinta o suita de tulburari psihice cu o pondere importanta in randul populatiei...

Modalități Atitudinale în Bâlbâiala Școlarilor

Argument Întrucât limbajul detine rolul primordial în stabilirea relatiilor sociale, se impune necesitatea investigãrii si cunoasterii...

Psihologie experimentală

Cercetarea psihologica cu un singur subiect 1. Studiul de caz a) Studiile de caz naturale b) Studiile de caz asupra unui cadru unic 2....

Raport de cercetare asupra fenomenului de percepție numărul magic al lui Miller memoria de scurtă durată

I. Rezumat Structura raportului de cercetare se compune din: Obiectivul experimentului constă în urmărirea subiectului privind capacitatea...

Te-ar putea interesa și

Psihologie experimentală

Tipuri de cercetari in psihologie 1) Tipul de relatie intre cercetator si subiect a) Cercetari experimentale – cecetatorul manipuleaza o...

Psihologie experimentală

Cercetarea psihologica cu un singur subiect 1. Studiul de caz a) Studiile de caz naturale b) Studiile de caz asupra unui cadru unic 2....

Psihologie Experimentală

Fechner, Gustav Theodor (1801-1887), psiholog german, a fost matematician şi fizician, deopotrivă filozof, autor al mai multor lucrări, unul dintre...

Psihologie Experimentală și Statistică

OBSERVATIA O cercetare concreta îsi are originea – de regula- într-un proces de observatie. Dupa cum spune Piaget într-un interviu: “Pleci de la...

Psihologie Experimentală

CURS NR. 1. OBIECTUL PSIHOLOGIEI EXPERIMENTALE 1. Introducere Se pare că sunt consacrate două modalităţi de a aborda psihologia experimentală....

Psihologie experimentală

Scopuri si postulate ale stiintei Cuvântul stiinta deriva din latinul scio, si înseamna a sti. Dorinta de cunoastere si acumularea de cunostinte...

Psihologie Experimentală

Posibilitatea masurarii si-a facut loc cu greu în psihologie. Conceptul de psihometrie apare pentru prima data la filosoful german Cr. Wolf în...

Psihologie Experimentală

IV. VARIABILELE EXPERIMENTALE SI CONTROLUL LOR Un experiment se produce atunci când mediul este manipulat sistematic astfel încât efectele...

Ai nevoie de altceva?