Psihologie Experimentală

Curs
10/10 (4 voturi)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 29 în total
Cuvinte : 16431
Mărime: 78.97KB (arhivat)
Publicat de: Arian Ciprian Kiss
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Drobotan Andrei
A fost prezentata la Universitatea de Vest "Vasile Goldis

Extras din curs

Aplicarea metodei experimentale la studiul activitatii psihice s-a impus, în a doua jumatate al secolului al XIX-lea, mai precis în anul 1879, odata cu înfiintarea primului laborator de psihologie de catre Wilhelm Wundt (1832-1920). De formatie fiziolog, W. Wundt devine primul psiholog si profesor de psihologie la Institutul de psihologie initiat de el la Leipzig. În laboratorul lui Wundt s-au format pionierii psihologiei experimentale din întreaga lume. La scurta vreme iau fiinta laboratoare similare în marile centre universitare. Cattell organizeaza un astfel de laborator în Statele Unite. Laboratorul de psihologie al Universitatii din Bucuresti a fost înfiintat în anul 1906 de profesorul Costantin Radulescu-Motru, care se formase în laboratorul lui Wundt de la Leipzig si în cel organizat de Beaunis si Binet la Sorbona (Paris).

Contributii însemnate la conturarea psihologiei experimentale au adus si o serie de cercetatori de alte specialitati (fizicieni, astronomi), care au evidentiat date experimentale, uneori cu totul întâmplator. Astfel, fizicianul Joseph Sauveur de la Flèche (1653-1716) a determinat frecventa sunetelor din registrul audibil; fizicianul Philipphe de la Hire (1640-1718) face observatii asupra imaginilor consecutive, iar chimistul J. Darcet masoara durata acestora (1777); astronomul W. Herschell (1738-1822) stabileste legi de adaptare a ochiului la întuneric si determina zona maximei sensibilitati din retina (fovea centralis); fizicianul italian Venturi determina întinderea câmpului vizual (1791); fizicianul-optician francez Pierre Bouguer (1698-1758) a formalizat matematic, pentru prima data raportul dintre excitatie si senzatie. De asemenea, este notabila contributia astronomilor Bessel, Exner s.a. la cunoasterea unor date asupra timpului de reactie, ca si a tehnicilor de masurare a lui. Lucrarea lui G. Th. Fechner (1801-1887), Elemente der Psychophysik („Elemente de psihofizica”) aparuta în 1860, semneaza, în fapt, actul de nastere al psihologiei experimentale.

Trebuie relevate, de asemenea, contributiile majore ale unor fiziologi din epoca la fundamentarea psihologiei experimentale: Helmholtz (1821-1894) cu teoria rezonantei auzului si teoria tricromatica a vederii, Hering (1834-1918) care a adus date asupra perceptiei spatiului, a culorilor, simtului termic. În laboratoarele abia înfiintate se utilizau tehnici psihometrice si determinari psihofiziologice dintre cele mai variate, în care masurarea pragurilor senzoriale si a timpului de reactie ocupau un loc important.

Rolul explicatiei în psihologia stiintifica

Psihologii abordeaza fenomenele cu care se confrunta lumea înconjuratoare animati de nevoia de a-si explica acele cauze ascunse care nu tin de aparenta, ci tin de constantele comportamentului.

Spre exemplu, un inginer agronom a observat ca oamenii dintr-un sat tind sa obtina performante mai scazute atunci cînd lucreaza în grup, aparînd asa-numitul fenomen de irosire sociala, fapt care a mai putut fi constatat si în alte grupuri de munca. El s-a întrebat care este motivul aparitiei acestui fenomen si s-a decis sa-l verifice experimental. Pentru aceasta, a organizat în acea comunitate un joc de "trasul funiei". Folosind un aparat asezat la mijlocul funiei care înregistra forta cu care se tragea de capete, a cerut participantilor sa traga de funie cîte unul la fiecare capat, apoi cîte doi, cîte patru, cîte opt. Astfel a putut sa constate ca, forta cu care trageau de funie cînd erau cîte doi era de 80%, cînd erau cîte patru scadea la 60%, iar cînd erau cîte opt abia ajungea la 30%. S-a pus apoi întrebarea daca la baza aparitiei acestui fenomen se afla o tendinta de a lasa responsabilitatea pe seama celorlalti în contextul lucrului în echipa, sau daca este vorba pur si simplu de o tendinta intrinseca a participantilor de a-si conserva energia.

Pasii unei investigatii experimentale:

- studiul literaturii de specialitate;

- stabilirea unor ipoteze de lucru;

- desfasurarea propriu-zisa a experimentului;

- încercarea de a obtine, pe baza rezultatelor, o explicatie si integrarea acestei explicatii într-o teorie coerenta.

Urmîndu-se aceste etape, în cazul relatat mai sus s-a ajuns la respingerea ipotezei legate de conservarea energiei si s-a ajuns la teoria difuziei responsabilitatii. Aceasta teorie are aplicatii în practica; atunci cînd un grup de oameni lucreaza împreuna, solutia pentru mentinerea performantelor ridicate este ca activitatea lor sa fie foarte precis monitorizata si evaluata. Iata cum o problema din lumea reala poate fi adusa în laborator si studiata în maniera riguroasa, obtinîndu-se astfel date mai precise decît prin simpla observare a fenomenului.

Psihologia experimentala îsi propune sa descrie modul corect de conducere a unor asemenea studii experimentale pentru a verifica ipotezele, pentru a colecta datele, pentru analiza si interpreta rezultatele. Psihologia experimentala acopera fundamentele cercetarii stiintifice aplicate în psihologie.

Prima conditie a oricarui demers stiintific, a oricarei cercetari si cerinta de baza pentru oricare om de stiinta este curiozitatea. Pornind de la curiozitate trebuie sa stabilim care sunt izvoarele cunoasterii.

Filosoful american Ch. S. Pierce (1877) arata ca investigatia stiintifica este precedata de alte trei modalitati de fixare a cunostintelor:

- metoda autoritatii, adica achizitionarea si formarea ideilor înca din copilarie cu ajutorul parintilor, a educatorilor. Surse de autoritate pentru cunoastere sunt cartile, tratatele, profesorii. Nu putem nega metoda autoritatii, pentru ca individul nu are cum sa refaca în decursul vietii sale întreg traseul de mii de ani al cunoasterii. Metoda autoritatii asigura si un anumit confort psihologic, o anumita certitudine.

- metoda tenacitatii (perseverentei) exprima de fapt o anumita structura de personalitate, legata de apartenenta individului la o anumita ideologie sau religie. Ea presupune mentinerea conceptiilor împartasite de individ în ciuda oricaror conceptii contrare.

- metoda apriori presupune adoptarea unor conceptii fara nici un fel de examinare critica prealabila si deriva din metoda autoritatii.

Pe lînga aceste trei metode, exista si o a patra: metoda stiintifica. Ea conduce la fixarea conceptiilor pe baza experientei. Din aceasta perspectiva, se poate defini psihologia stiintifica drept un demers repetabil si autocorector de întelegere a fenomenelor psihice pe baza datelor empirice (obtinute prin experienta). Experienta este cea mai importanta sursa a cunoasterii, mai importanta decît încrederea în autoritate sau în propriile conceptii.

Autocorectarea presupune eliminarea treptata a ideilor incorecte din continutul unei cercetari, refacerea si replicarea experimentelor si publicarea lor. Observatia empirica si autocorectarea constituie paradigmele cunoasterii stiintifice, iar mecanismele ei sunt inductia si deductia.

Orice conceptie stiintifica presupune doua elemente de baza: datele (observatiile) empirice si teoria. Atunci cînd se pleaca de la datele empirice si se construieste pe baza lor o teorie, avem de a face cu un proces de inductie. Cînd demersul este invers si se concretizeaza în anticiparea datelor pe baza unei teorii, avem de a face cu un proces de deductie. Inductia si deductia nu se exclud reciproc; în realitate demersul de cunoastere este de tip circular. Atît în inductie, cît si în deductie, între date si teorie se interpune ca necesitate formularea ipotezei. Teoria organizeaza si prezice datele, prin intermediul deductiei; prin inductie, datele sugereaza, conduc la organizarea conceptelor si formularea teoriilor. Aceasta relatie circulara arata ca teoriile sunt ipoteze ale modului în care sunt organizate datele.

Esentiale pentru cercetarea stiintifica sunt controlul evolutiei variabilelor si verificarea.

Preview document

Psihologie Experimentală - Pagina 1
Psihologie Experimentală - Pagina 2
Psihologie Experimentală - Pagina 3
Psihologie Experimentală - Pagina 4
Psihologie Experimentală - Pagina 5
Psihologie Experimentală - Pagina 6
Psihologie Experimentală - Pagina 7
Psihologie Experimentală - Pagina 8
Psihologie Experimentală - Pagina 9
Psihologie Experimentală - Pagina 10
Psihologie Experimentală - Pagina 11
Psihologie Experimentală - Pagina 12
Psihologie Experimentală - Pagina 13
Psihologie Experimentală - Pagina 14
Psihologie Experimentală - Pagina 15
Psihologie Experimentală - Pagina 16
Psihologie Experimentală - Pagina 17
Psihologie Experimentală - Pagina 18
Psihologie Experimentală - Pagina 19
Psihologie Experimentală - Pagina 20
Psihologie Experimentală - Pagina 21
Psihologie Experimentală - Pagina 22
Psihologie Experimentală - Pagina 23
Psihologie Experimentală - Pagina 24
Psihologie Experimentală - Pagina 25
Psihologie Experimentală - Pagina 26
Psihologie Experimentală - Pagina 27
Psihologie Experimentală - Pagina 28
Psihologie Experimentală - Pagina 29
Psihologie Experimentală - Pagina 30
Psihologie Experimentală - Pagina 31
Psihologie Experimentală - Pagina 32
Psihologie Experimentală - Pagina 33
Psihologie Experimentală - Pagina 34
Psihologie Experimentală - Pagina 35
Psihologie Experimentală - Pagina 36
Psihologie Experimentală - Pagina 37
Psihologie Experimentală - Pagina 38
Psihologie Experimentală - Pagina 39

Conținut arhivă zip

  • Psihologie Experimentala.doc

Alții au mai descărcat și

Violența școlară - violența profesor-elev

CAPITOLUL 1 DEVIANŢA ŞCOLARĂ- ABORDARE GENERALĂ 1.1. Delimitarea conceptului de devianţă şcolară Devianţa şcolară este un fenomen care se...

Behaviorismul

Timp îndelungat psihologia a fost considerata o stiinta a starilor de constiinta. De aceea singura metoda aplicabila mult timp, a fost...

Rolul și importanța argumentelor în gândirea critică

1.Introducere: Multe erori de rationare se explică prin aceea că nu acordăm suficientă atentie situatiilor în care ne aflăm. Acesta este un...

Psihologie Experimentală

Fechner, Gustav Theodor (1801-1887), psiholog german, a fost matematician şi fizician, deopotrivă filozof, autor al mai multor lucrări, unul dintre...

Psihopatologie psihanalitică

PRIMA PARTE. NOŢIUNI INTRODUCTIVE 1.NARCISISM ŞI RELAŢIE DE OBIECT 1.1. Teoria freudiana despre narcisism Freud a împrumutat termenul de...

Psihomotricitate

Conceptul de psihomotricitate Conceptul de psihomotricitate nu este clar definit şi acest demers vine din dorinţa specialiştilor de a dezvolta...

Consiliere

Bolile psihice: • Nevroze: se împart în: 1. nevroza astenică (neurastenie), 2. nevroza psihastenică (psihastenia), 3. nevroza isterică (isteria),...

Psihologia Vârstelor

INTRODUCERE Există mai multe discipline care sunt corelate cu psihologia vârstelor şi care încearcă să explice modificările comportamentale şi...

Te-ar putea interesa și

Psihologie experimentală

Tipuri de cercetari in psihologie 1) Tipul de relatie intre cercetator si subiect a) Cercetari experimentale – cecetatorul manipuleaza o...

Psihologie experimentală

Cercetarea psihologica cu un singur subiect 1. Studiul de caz a) Studiile de caz naturale b) Studiile de caz asupra unui cadru unic 2....

Psihologie Experimentală

Fechner, Gustav Theodor (1801-1887), psiholog german, a fost matematician şi fizician, deopotrivă filozof, autor al mai multor lucrări, unul dintre...

Psihologie experimentală

DEMERSUL STIINTIFIC IN PSIHOLOGIE De regula stiinta este definita global ca o forma structurata de rezolvare de probleme sau ca o metoda...

Psihologie Experimentală și Statistică

OBSERVATIA O cercetare concreta îsi are originea – de regula- într-un proces de observatie. Dupa cum spune Piaget într-un interviu: “Pleci de la...

Psihologie Experimentală

CURS NR. 1. OBIECTUL PSIHOLOGIEI EXPERIMENTALE 1. Introducere Se pare că sunt consacrate două modalităţi de a aborda psihologia experimentală....

Psihologie experimentală

Scopuri si postulate ale stiintei Cuvântul stiinta deriva din latinul scio, si înseamna a sti. Dorinta de cunoastere si acumularea de cunostinte...

Psihologie Experimentală

Posibilitatea masurarii si-a facut loc cu greu în psihologie. Conceptul de psihometrie apare pentru prima data la filosoful german Cr. Wolf în...

Ai nevoie de altceva?