Tehnici de recuperare a vizualității

Curs
8/10 (5 voturi)
Domeniu: Psihologie
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 41 în total
Cuvinte : 17207
Mărime: 73.13KB (arhivat)
Publicat de: Nicu Ștefan
Puncte necesare: 0
Universitatea “Babeş-Bolyai” Centrul de formare continuă şi învăţământ la distanţă Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei Catedra de Psihopedagogie Specială

Cuprins

  1. 1. ASPECTE TEORETICO-METODOLOGICE IMPLICATE ÎN
  2. STUDIUL COPIILOR CU DEFICIENŢE VIZUALE 1
  3. 1.1 Perspective asupra deficienţelor vizuale 1
  4. 1.2 Implicaţii asupra psihologiei dezvoltării 1
  5. 2. EVALUAREA FUNCŢIONĂRII VIZUALE ŞI A ABILITĂŢILOR
  6. PERCEPTIVE VIZUALE ÎN VEDEREA SLABĂ 4
  7. 2.1 Funcţionarea vizuală. Evaluarea vederii funcţionale 4
  8. 2.2 Factori implicaţi în evaluarea funcţionării vizuale 5
  9. 2.3 Modele de evaluare a funcţionării vizuale 7
  10. 2.4 Probe psihodiagnostice de evaluare a funcţionării vizuale şi a abilităţilor
  11. perceptive vizuale 8
  12. 2.4.1 Scala de Eficienţă Vizuală Barraga (1970) 8
  13. 2.4.2 Programul de Dezvoltare a Eficienţei şi Funcţionării Vizuale
  14. (Barraga şi Morris, 1980) 12
  15. 2.4.3 Scala pentru evaluarea tulburărilor vizuale la copii între 0 şi 6 ani
  16. (Taylor) 13
  17. 2.4.4 Evaluarea funcţionării vizuale cu Bateria VAP-CAP (Blanksby, 1992) 17
  18. 3. EDUCAŢIA VIZUALĂ 19
  19. 3.1 Delimitări conceptuale 19
  20. 3.2 Scopuri şi obiective ale educaţiei vizuale 20
  21. 3.3 Organizarea activităţilor de educaţie vizuală 20
  22. 3.4 Tehnici de educaţie vizuală 21
  23. 3.5 Programul “LOOKING BOX” (Ekkens, 1995) 22
  24. 4. MIJLOACE OPTICE DE SPRIJIN ÎN VEDEREA SLABĂ/AMBLIOPIE 26
  25. 5. ADAPTĂRI ÎN MEDIUL DE ÎNVĂŢARE AL COPIILOR CU DEFICIENŢE
  26. VIZUALE 30
  27. ANEXE

Extras din curs

1. ASPECTE TEORETICO-METODOLOGICE IMPLICATE ÎN STUDIUL COPIILOR CU DEFICIENŢE VIZUALE

(CURS 1)

Obiective:

1. Prezentarea perspectivelor asupra deficienţelor vizuale.

2. Analiza implicaţiilor studiilor privind deficienţele vizuale asupra psihologiei dezvoltării.

1.1 Perspective asupra deficienţelor vizuale

Deficienţele vizuale pot fi abordate din patru perspective majore şi anume medicală, educaţională, din perspectiva dezvoltării şi funcţionalistă. (Erhardt, 1993)

Abordarea medicală a deficienţelor vizuale se bazează pe un “model al patologiei”, potrivit căruia disfuncţia vizuală poate fi diagnosticată prin identificarea etiologiei bolii sau a tulburării care a dus la perturbarea stării de sănătate a organismului. Această aserţiune porneşte de la premisa că funcţiile sau abilităţile vizuale depind de o structură oculară anatomică integră şi de o funcţionare fiziologică adecvată a ochiului, căilor vizuale şi a scoarţei cerebrale. Intervenţiile, în cazul unor perturbări, ţin de remedierea devierilor patologice de la diferite nivele.

Abordarea educaţională s-a axat mai ales pe problematica coordonării ochi-mână şi influenţa acesteia asupra procesului educaţional şi a abilităţilor de viaţă independentă. Termenii-cheie în această abordare sunt percepţia vizuală, procesarea cognitivă a informaţiei vizuale şi disfuncţiile perceptiv-motorii.

Abordarea din perspectiva dezvoltării porneşte de la prezumţia că toţii copiii, cu şi fără deficienţe, se dezvoltă după unele stadii progresive, fiecare stadiu fiind dependent de integrarea stadiilor precedente. Spre exemplu, reflexele înnăscute constituie fundamentul mişcărilor voluntare ulterioare. În cazul în care apar deficienţe de vedere, copilul trebuie să fie învăţat să-şi folosească vederea rămasă printr-un program de experienţe vizuale specifice etapelor din dezvoltarea funcţiilor vizuale (cum ar fi programul dezvoltat de Barraga).

Abordarea funcţionalistă porneşte de la ideea că funcţiile vizuale s-au maturizat, atât de mult cât a fost posibil şi toate componentele motorii esenţiale au fost achiziţionate.

Urmează o analiză a activităţilor cotidiene specifice adultului şi o evaluare a nevoilor funcţionale ale adultului cu deficienţe vizual, în măsura în care funcţiile vizuale sunt implicate în viaţa cotidiană. Astfel, funcţiile vizuale sunt parte a abilităţilor de viaţă independentă (hrănire, auto-îngrijire, îmbrăcat-dezbrăcat, sănătate, etc.), a abilităţilor sociale (maniere, de tipul contactului vizual în cadrul conversaţiilor, jocuri, loisir, etc.), a deprinderilor de îngrijire a locuinţei, a mobilităţii independente şi a practicării unei profesii.

1.2 Implicaţii asupra psihologiei dezvoltării

Luarea în studiu a copiilor cu deficienţe vizuale are o valoare deosebită, atât din punct de vedere teoretic cât şi din punct de vedere practic, cunoscut fiind faptul că psihologii dezvoltării consideră informaţia vizuală ca fiind indispensabilă unei dezvoltări armonioase şi complete, în lipsa acesteia anumite achiziţii în dezvoltare fiind întârziate sau chiar absente.

Aserţiunea menţionată mai sus poate să fie ilustrată prin dezvoltarea limbajului şi achiziţia noţiunilor cu specific spaţial. Astfel, fiecare limbă conţine cuvinte cu conotaţii vizuale, cum sunt denumirile culorilor, a corpurilor cereşti (ex. luna), termeni care definesc relaţiile dintre obiecte situate la diferite distanţe, poziţia sau mişcarea relativă a acestora, etc.

În rândurile care urmează vom proceda la o prezentare succintă a principalelor direcţii teoretice şi a implicaţiilor practice ale luării în studiu a copiilor deficienţi vizuali în raport cu copiii văzători.

a) În general, luarea în studiu a copiilor cu deficienţe oferă noi posibilităţi de interpretare şi de înţelegere a teoriilor generale ale dezvoltării. Spre exemplu, rezultatele obţinute pot confirma sau infirma existenţa unor achiziţii premergătoare unei anumite etape în dezvoltare, conducând astfel la formularea de noi ipoteze privind interdependenţa dintre diferitele variabile implicate în trecerea de la o etapă la alta a dezvoltării. De asemenea, se pot evidenţia unele aspecte cărora li s-a acordat o importanţă mult prea mare pentru dezvoltare, în timp ce altele au fost omise. Se poate spune că, prin studiul copiilor cu deficienţe, teoria şi practica dezvoltării se completează şi se re-elaborează. Însă, explicarea acestor interrelaţii nu este atât de simplă. Cercetările privind deficienţa vizuală severă deschid perspective noi şi asupra altor tipuri de deficienţe sau disabilităţi, asociate celei vizuale, cum ar fi surditatea sau deficienţa mintală.

b) Înţelegerea modalităţilor prin care deficienţa influenţează dezvoltarea se prelungeşte într-o intervenţie corespunzătoare, menită să favorizeze anumite progrese în dezvoltarea copilului. Aceasta nu trebuie să se bazeze doar pe simpla observare a copilului cu deficienţe sau pe formularea unor inferenţe dinspre stadialitatea dezvoltării, ci pe înţelegerea proceselor generale ale dezvoltării şi a posibilelor abateri de la normă, specifice unei anumite deficienţe.

c) Întrucât multe dintre studii au la baza o abordare de tip comparativ, se formulează următoarea întrebare: În ce măsură poate fi explicată dezvoltarea copiilor cu deficienţe/disabilităţi prin raportare la dezvoltarea copiilor văzători?

Răspunsul este oferit prin trei modalităţi posibile de studiu a dezvoltării copiilor văzători şi a celor cu deficienţe vizuale (Lewis, Collis, 1997):

- Coroborarea datelor specifice psihologiei dezvoltării persoanelor văzătoare cu cele obţinute în urma studiului copiilor cu deficienţe vizuale constituie o sarcină destul de dificilă. De vreme ce majoritatea subiecţilor implicaţi în cercetările specifice psihologiei dezvoltării sunt văzători, teoria generală a dezvoltării este considerată ca fiind punctul de pornire în înţelegerea dezvoltării oricărui copil.

- Cea mai simplă abordare ar presupune compararea aspectelor specifice unei anumite etape din dezvoltarea copilului cu deficienţe cu dezvoltarea copilului văzător. În această situaţie s-ar pierde însă valorizarea şi testarea reciprocă a teoriilor. Paradigma ar oferi “explicaţii separate”, chiar dacă se alătură două abordări diferite, care prezintă o serie de limite, cum ar fi evidenţierea aspectelor comune, cu caracter general (de tipul experienţe reduse sau imagine de sine scăzută) în defavoarea unor aspecte specifice care ar putea să ofere noi direcţii de dezvoltare a teoriei. Mai mult decât atât, distincţia văzător/deficient vizual conduce la formularea unor concluzii care pun accent pe diferenţele dintre copiii cu deficienţe şi cei văzători, cu repercusiuni în intervenţie.

- Ultima abordare propune segmentarea problematicii de ansamblu pe domenii specifice psihologiei dezvoltării, cum ar fi dezvoltarea psihomotrică, limbajul, gândirea, relaţii sociale, etc. Astfel, în cadrul fiecărui domeniu pot fi analizate asemănările şi deosebirile dintre dezvoltarea copilului văzător şi a celui cu deficienţe. Principala problemă provine din faptul că dezvoltarea într-un anumit domeniu nu are loc în mod independent, ci în relaţie cu alte arii de dezvoltare.

Preview document

Tehnici de recuperare a vizualității - Pagina 1
Tehnici de recuperare a vizualității - Pagina 2
Tehnici de recuperare a vizualității - Pagina 3
Tehnici de recuperare a vizualității - Pagina 4
Tehnici de recuperare a vizualității - Pagina 5
Tehnici de recuperare a vizualității - Pagina 6
Tehnici de recuperare a vizualității - Pagina 7
Tehnici de recuperare a vizualității - Pagina 8
Tehnici de recuperare a vizualității - Pagina 9
Tehnici de recuperare a vizualității - Pagina 10
Tehnici de recuperare a vizualității - Pagina 11
Tehnici de recuperare a vizualității - Pagina 12
Tehnici de recuperare a vizualității - Pagina 13
Tehnici de recuperare a vizualității - Pagina 14
Tehnici de recuperare a vizualității - Pagina 15
Tehnici de recuperare a vizualității - Pagina 16
Tehnici de recuperare a vizualității - Pagina 17
Tehnici de recuperare a vizualității - Pagina 18
Tehnici de recuperare a vizualității - Pagina 19
Tehnici de recuperare a vizualității - Pagina 20
Tehnici de recuperare a vizualității - Pagina 21
Tehnici de recuperare a vizualității - Pagina 22
Tehnici de recuperare a vizualității - Pagina 23
Tehnici de recuperare a vizualității - Pagina 24
Tehnici de recuperare a vizualității - Pagina 25
Tehnici de recuperare a vizualității - Pagina 26
Tehnici de recuperare a vizualității - Pagina 27
Tehnici de recuperare a vizualității - Pagina 28
Tehnici de recuperare a vizualității - Pagina 29
Tehnici de recuperare a vizualității - Pagina 30
Tehnici de recuperare a vizualității - Pagina 31
Tehnici de recuperare a vizualității - Pagina 32
Tehnici de recuperare a vizualității - Pagina 33
Tehnici de recuperare a vizualității - Pagina 34
Tehnici de recuperare a vizualității - Pagina 35
Tehnici de recuperare a vizualității - Pagina 36
Tehnici de recuperare a vizualității - Pagina 37
Tehnici de recuperare a vizualității - Pagina 38
Tehnici de recuperare a vizualității - Pagina 39
Tehnici de recuperare a vizualității - Pagina 40
Tehnici de recuperare a vizualității - Pagina 41

Conținut arhivă zip

  • Tehnici de Recuperare a Vizualitatii.DOC
  • prima pagina si cuprins.doc

Alții au mai descărcat și

Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane

CAP. 1. CADRUL TEORETIC 1. Delimitarea şi prezentarea conceptelor 1. 1. Procesul de recrutare şi selecţie profesională 1. 1.1 Definirea...

Stresul la pacienții dializați

Nenumarate studii au demonstrat prezenta depresiei si a afectului negativ la pacientii supusi procedurilor de dializa (de ex. Finkelstein et al.,...

Studiu de Caz Privind Creativitatea la Surdo-muti

Rezumat Cercetarea experimentala “Creativitatea la surdo-muti” a urmarit descoperirea unor diferente in creativitate la persoanele cu deficienta...

Asistența Psihologică în Situații de Urgență

Introducere Istoria civilizaţiei umane a cunoscut în dezvoltarea sa în timp, perioade care au fost caracterizate ca bune dacă acestea au condus la...

Chestionar Caracterologic

1. Noţiuni introductive 1.1. Scurt istoric Necesitatea cunoaşterii interumane a fost dictată, în mod evident, de colaborarea dintre indivizi,...

Hipertensiune Arterială

Printre bolile cardiovasculare cu imapact important asupra populaţiei generale se regăseşte şi hipertensiunea arterială (HTA). Hipertensiunea...

Motivația

Factori conditionali ai învãtãrii MOTIVATIA 1. Motivatia învãtãrii. Structura internã a motivatiei 2. Tipuri de motive specifice activitãtii de...

Psihologie

1) Cum se definesc senzatiile? Senzatiile sunt procesele psihice cele mai simple prin care omul primeste informatii din realitatea înconjuratoare...

Te-ar putea interesa și

Abordări terapeutice la copii cu deficiențe de vedere

Terapia ocupațională semnifică un domeniu vast, iar definirea acesteia este foarte difícil de cuprins în câteva rânduri. Acest domeniu folosește o...

Deficiență de văz

PRELIMINARII Ca şi alte ramuri ale psihopedagogiei speciale tiflologia (gr. "tiflos"=orb, gr."logos"=ştiinţă) a cunoscut, în ultima perioadă de...

Publicitate - reclamă în turism

1. CONTINUTUL PUBLICITATII 1.1. SCURTA ISTORIE A PUBLICITATII Un rol extrem de important în marketing îl are publicitatea, care este un complex...

Tehnologia Prelucrării Animalelor în Abator

Capitolul 1. Introducere Carnea şi produsele de carne sunt componente importante ale dietei unei mari părţi din populaţia lumii, în special în...

Lasere cu dioxid de carbon - aplicații

1. Introducere Cuvântul LASER provine din limba engleză, el fiind ancronimul pentru "Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation". Un...

Tehnologia cașcavalului

Procesul tehnologic de obtinere a cascavalului Procesul tehnologic de fabricatie a cascavalului se desfasoara in doua etape distincte:...

Teste Grilă Kinetoprofilaxie

1. Antrenamentul aerobic se realizează printr-un program de exerciţii: a. cu o anumită durată b. cu o anumită frecvenţă c. aplicate consecvent...

Conspecte

TEMA nr. 1 SISTEMUL DE INVATAMANT Sistemul de Invatamant - principalul subsistem al sistemului de educatie (se refera la organizarea...

Ai nevoie de altceva?