Tulburărilor de comportament la copil și adolescent

Curs
8.2/10 (14 voturi)
Domeniu: Psihologie
Conține 13 fișiere: doc
Pagini : 113 în total
Cuvinte : 64656
Mărime: 281.66KB (arhivat)
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Boza Mihaela

Cuprins

  1. I. Factori etiologici
  2. II. Tulburări pervazive de dezvoltare
  3. 1. Autismul infantil
  4. 2. Sindromul Asperger
  5. 3. Tulburarea Rett
  6. 4. Tulburarea dezintegrativă a copilăriei
  7. III. Tulburarea hiperkinetică cu deficit de atenţie
  8. IV. Tulburările de conduită şi opoziţie
  9. 1.Tulburarea de opoziţie
  10. 2. Tulburarea de conduită
  11. V. Tulburări ale funcţiei sociale
  12. 1. Mutismul selectiv
  13. 2. Tulburarea reactivă de ataşament
  14. 3. Ticurile şi sindromul Tourette
  15. VI. Tulburări de eliminare
  16. 1. Enurezis-ul
  17. 2. Encoprezis-ul
  18. VII. Tulburări de alimentaţie
  19. 1. Pica. Ruminaţia. Tulburarea de hrănire în perioada de sugar şi copil mic
  20. 2. Anorexia nervoasă ş bulimia nervoasă
  21. VIII. Tulburări legate de stres
  22. IX. Tulburări somatoforme
  23. 1. Tulburarea de somatizare
  24. 2. Tulburarea de conversie
  25. 3. Alte tulburări de somatoforme
  26. 4. Tulburarea disociativă
  27. X. Schizofrenia

Extras din curs

CURS 1 FACTORI ETIOLOGICI

Particularităţi ale etiologiei tulburărilor psihice la copil şi adolescent

Sunt numeroase asemănările, dar şi deosebirile în domeniul etiopatogeniei tulburărilor psihice ale adultului pe de o parte şi cele ale copilului şi adolescentului pe de altă parte. In ceea ce priveşte asemănările, nu vom menţiona decât că foarte multe din manifestările psihopatologice ale adultului îşi au originea sau chiar debutul în perioada infanto-juvenilă. De asemenea, patologia psihică a copilului, ca şi cea a adultului, cunoaşte o cauzalitate predilect multifactorială în cadrul căreia are loc o inepuizabilă gamă de asocieri interactive patogene.

Şapte particularităţi majore

1. La copil şi adolescent factorii patogeni interacţionează cu un organism aflat în proces de creştere şi dezvoltare. Procesele patogene şi formele de manifestare clinică a tulburărilor determinate de aceeaşi cauză care a acţionat în etape diferite ale dezvoltării copilului să difere, să evolueze şi să se modifice semnificativ în funcţie de vârstă. Spre exemplu, în timp, aspectul clinic al întârzierii mintale, al autismului infantil sau al tulburărilor de dezvoltare se modifică foarte mult. Cu vârsta, copilul cu întârziere mintală nu rămâne acelaşi. El acumulează necontenit cunoştinţe care-1 fac să se comporte foarte diferit de cel de dinainte deşi în fapt, nivelul deficienţei, raportat la vârstă, rămâne aproximativ acelaşi, iar decalajul faţă de copilul normal, creşte deoarece ritmul evoluţiei este, comparativ, mai lent. În procesul terapeutic să ne putem baza pe importanţi factori proiectivi reprezentaţi de procesul activ al dezvoltării şi de importante resurse reparatorii şi recuperatorii oferite de acesta. Dificil de anticipat şi evaluat, factorii protectivi fac adesea prognosticul mai bun decât cel presupus la un moment dat. Cresc în mod semnificativ efectele negative legate de amânarea intervenţiei terapeutice. Psihologia şi psihopatologia developmentală atestă că afectarea procesului dezvoltării psihice, fie şi numai prin lipsă de stimulare sau menajare excesivă, nu duce doar la încetinirea sau oprirea sa temporară cu amânarea momentului apariţiei sau a maturizării diferitelor funcţii. Ea are consecinţe mult mai profunde, angajând un fenomen de deteriorare morfologică prin limitarea creşterii numărului prelungirilor dendritice, a legăturilor sinaptice şi a conexiunilor. In acest fel, consecinţele unor leziuni limitate devin la copilul şi adolescentul netratat precoce mai complexe şi mai grave. Fenomenul este valabil chiar şi în cazul deficienţelor, senzoriale (auz, văz) sau motorii, care blochează contactul copilului cu realitatea.

2. Factorii patogeni interacţionează cu un organism caracterizat printr-o imaturitate morfofuncţională cu atât mai importantă cu cât copilul este mai mic. Este a două particularitate fundamentală care marchează profund etiopatogenia tulburărilor psihice ale copilului şi adolescentului. Ea decurge din faptul că: la naştere copilul este cea mai neajutorată fiinţă, are nevoie de cea mai lungă perioadă pentru a ajunge la maturitate şi „dispune de cel mai deschis şi elastic program genetic", program care nu-i este singur suficient pentru a accede la statutul de adult. Pe de o parte, acestea sunt premize necesare asigurării plasticităţii şi asimilării complexităţii lumii externe specific umane, dar şi particularităţi care implică un grad deosebit de dependenţă şi vulnerabilitate, care aduc în scenă o paletă larga de factori etiologici proprii copilului şi adolescentului. Ei sunt direct legaţi de imperativul intervenţiei protectoare, mediatoare şi formatoare a mediului ambiant şi prin aceasta de satisfacere unui larg set de nevoi specifice, nu în ultimul rând psihologice, nevoi care diferă în funcţie de vârstă. Lăsând de o parte perioada perinatală recunoscută pentru traumatismul fizic şi psihic aparte, deloc de neglijat, la care este supus noul născut vom menţiona doar nevoia de interacţiune afectivă şi de stimulare, nevoia de securitate şi de modele valabile pentru identificare, nevoia de instruire şi de formare adecvată resurselor sale, normelor şi cerinţelor sociale în care va trebui să funcţioneze şi desigur, nevoia de instruire şi pregătire profesională conform posibilităţilor şi aptitudinilor sale. Anomalii calitative sau cantitative în sfera satisfacerii acestor nevoi fac parte din cei mai redutabili factori etiologici şi de

risc proprii tulburărilor psihice ale copilului şi adolescentului.

3. Dependenţa de integritatea şi flexibilitatea mediul socio-familial. Cu fiecare din membrii familiei în parte şi în primul rând cu mama ca şi cu familia ca întreg, copilul angajează, pe multiple planuri, o interacţiune profundă, indispensabilă atât dezvoltării sale psihice normale, cât şi tratamentului eventualelor tulburări. In acelaşi timp, suferinţele copilului se răsfrâng direct atât asupra echilibrului psihic al membrilor familiei cât şi asupra relaţiilor dintre aceştia închizându-se astfel un cerc vicios cu consecinţe grave de ambele părţi. El este cu atât mai nociv cu cât vârsta copilului este mai mică. Sunt bine cunoscute consecinţele carenţei materne sau afective precoce (Spitz - 1945, Bowlby - 1951), ulterior numită carenţă de interacţiune afectivă (Winnicott - 1987), de acordaj afectiv (Stern - 1997). Se poate vorbi de carenţă de interacţiune stimulativă precoce care, de fapt, acoperă mai bine complexul etiopatogen care caracterizează hospitalismul şi tulburările psihice întâlnite la copilul instituţionalizat. Se recunoaşte valoarea educaţiei primită în familie şi în primul rând a celor „şapte ani de acasă" pentru echilibrul psihic al copilului şi mai târziu al adultului. Educaţia hipoprotectoare, hiperprotectoare sau inconsecventă cu variantele ei se înscriu şi ele în sfera factorilor patogeni proprii copilului şi adolescentului. Şcoala, deprinderea unei profesii sau meserii, fac şi ele parte din nevoile stringente ale copilului marcat de complexul inferiorităţii infantile şi doritor să ajungă un adult integrat social. Ascund însă, la rândul lor, numeroase şi grave ameninţări pentru sănătatea psihică a acestuia dacă nu se iau în calcul resursele

sale reale şi gradarea efortului impus.

4. Interdependenţa strânsă dintre dezvoltarea tuturor sistemelor morfofuncţionale ale copilului - psihice, motorii, senzoriale etc. La copil, dezvoltarea somatică, motorie, senzorială, a limbajului şi a diferitelor funcţii psihice se condiţionează reciproc. Aceasta înseamnă că în procesul dezvoltării, între funcţiile psihice pe de o parte, şi fiecare din acestea şi limbaj, motricitate, organe de simţ şi sfera somatică, pe de altă parte, există o strânsă interdependenţă.

Ea face ca performanţele unui domeniu să se răsfrângă pozitiv asupra celorlalte şi invers. Rezultă că deficienţele chiar şi limitate la oricare din domenii (motor, organe de simţ, al limbajului, al fiecăreia din funcţiile psihice în parte sau somatice) au consecinţe la distanţă uneori foarte grave. Astfel că un copil care nu aude va avea probleme de limbaj şi cognitive, unul care nu vede, nu se poate deplasa, nu-şi poate folosi mâinile şi nici nu cunoaşte realitatea din jurul său iar unul care are dificultăţi de concentrare a atenţiei sau emoţionale va prezenta şi întârziere în dezvoltarea gândirii etc. Sunt interdependenţe nu numai bine şi de mult cunoscute dar şi foarte strâns legate între ele. Astfel că în practică, mai ales la copii mici, este de multe ori, aproape imposibil de delimitat care tulburări sunt primare şi care secundare. Spre exemplu, nu putem spune cât din deficienţele cognitive prezente la copilul cu autism precoce sunt consecinţe ale dezinteresului cu care acesta tratează realitatea externă şi cât din acestea sunt expresia defectului biologic care stă la originea bolii. Din aceleaşi motive, foarte adesea părinţii se pot înşela şi duce în eroare pe medic luând diferitele consecinţe ale interacţiunii dintre funcţiile psihice drept tulburări primare. Ei se pot plânge de faptul că propriul copil nu este atent, nu are ţinere de minte, nu vorbeşte sau este leneş fiind în realitate întârziat mintal, dislexic sau disgrafic.

5. Necunoaşterea cu certitudine a cauzelor şi mecanismelor de producere a multora din tulburările psihice ale copilului şi adolescentului. Aceasta deoarece:

a. Cauzele au un caracter multifactorial, mult mai complex şi mult mai dinamic, în acest cadru, componentele sale joacă roluri variabile, interşanjabile, interacţioneaza potenţându-se sau condiţionându-se reciproc, aspecte greu de descifrat cu atât mai mult cu cât, de cele mai multe ori, sunt evaluate retrospectiv. Este dificil sa răspundem la întrebarea legată de semnificaţia reala a diferitelor tipuri de suferinţă perinatală în cazul în care, ulterior, la copil au survenit stări febrile repetate, dispepsii, traumatisme craniene sau alte evenimente cunoscute a influenţa negativ dezvoltarea psihică a acestuia. Nu putem răspunde cu certitudine la întrebarea aparent simplă legată de cât depinde de moştenit şi cât de factorii de mediu în geneza multora din tulburările psihice.

Preview document

Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 1
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 2
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 3
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 4
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 5
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 6
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 7
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 8
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 9
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 10
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 11
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 12
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 13
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 14
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 15
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 16
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 17
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 18
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 19
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 20
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 21
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 22
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 23
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 24
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 25
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 26
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 27
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 28
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 29
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 30
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 31
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 32
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 33
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 34
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 35
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 36
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 37
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 38
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 39
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 40
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 41
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 42
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 43
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 44
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 45
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 46
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 47
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 48
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 49
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 50
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 51
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 52
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 53
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 54
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 55
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 56
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 57
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 58
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 59
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 60
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 61
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 62
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 63
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 64
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 65
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 66
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 67
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 68
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 69
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 70
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 71
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 72
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 73
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 74
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 75
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 76
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 77
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 78
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 79
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 80
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 81
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 82
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 83
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 84
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 85
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 86
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 87
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 88
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 89
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 90
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 91
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 92
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 93
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 94
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 95
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 96
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 97
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 98
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 99
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 100
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 101
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 102
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 103
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 104
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 105
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 106
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 107
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 108
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 109
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 110
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 111
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 112
Tulburărilor de comportament la copil și adolescent - Pagina 113

Conținut arhivă zip

  • Cuprins patologia.doc
  • curs 10 tulburari anxioase.doc
  • Curs 11 Tulburari Somatoforme.doc
  • Curs 12 Schizofrenia.doc
  • curs 1-factori etiologici.doc
  • Curs 2 autism.doc
  • curs 3 asperger si alte pervazive.doc
  • curs 4 ADHD.doc
  • curs 5 Tulburari de conduita si opozitie.doc
  • curs 6 mutism- atasament reactiv.doc
  • Curs 7 ticuri.doc
  • curs 8 Tulburari de eliminare.doc
  • curs 9 Tulburari de alimentatie.doc

Alții au mai descărcat și

Profilul de Personalitate și Psihodiagnoză la Adolescenții Depresivi Formă Ușoară sau Severă

ARGUMENT În alegerea temei propuse pentru aceasta lucrare, au fost determinante câteva motive care au constituit un temei al reflecţiei şi...

Comportamentul autodistructiv la adolescenți

SECTIUNE TEORETICA INTRODUCERE Sinuciderea este unul din actele de vointa cu urmari nefaste – cel mai impresionant act din intreaga manifestare a...

Reușita școlară și Anxietatea la Adolescenți

Introducere Actualitatea cercetarii. Anxietatea reprezintă o problemă foarte frecvent întîlnită în viaţa de zi cu zi. Aproximativ 25% din...

Anxietatea la părinții care au un copil cu autism

Introducere Un surâs nu costă nimic, dar ca valoare el devine inestimabil. Am învățat să descifrez în mine slăbiciunile și problemele copiilor cu...

Raport de practică psihologică

Cele 14 ore de practica de specialitate, au fost efectuate in cadrul cabinetului de consiliere psiho-pedagogica ce apartine Gradinitei Nr. 255 din...

Tulburarea de personalitate borderline

Tulburarea de Personalitate Borderline se caracterizează printr-un pattern pervaziv de instabilitate in relatiile interpersonale, a imaginii de...

Tulburarea de personalitate - dependența

1. ISTORICUL TULBURĂRII În ciuda încercărilor repetate de a dezvolta un concept de personalitate antisocială fără implicaţiile unei „nebunii...

Tulburarea Obsesiv-Compulsiva

ELEMENTE DE DIAGNOSTIC (DSM IV): Elementele esentiale ale tulburarii obsesivo-compulsive sunt obsesiile sau compulsiile recurente care sunt...

Te-ar putea interesa și

Abuzul ca Expresie Predominantă a Maltratării Copilului

INTRODUCERE Modificarea substanţială a condiţiilor sociale din ţara noastră, în perioada post-decembristă a determinat schimbări radicale în viaţa...

Impactul parteneriatului școală-familie extinsă în formarea calităților morale la elevii de vârstă școlară mică din orfelinate

Introducere Actualitatea temei. Nu este posibilă formarea personalitătii fără a tine seama de aspectul care ar trebui să domine întreaga noastră...

Rolul Familiei în Prevenirea Fenomenului de Delincvență Juvenilă

INTRODUCERE Societatea îşi permite a judeca şi evalua modalitatea de comportament a membrilor sǎi , potrivit gradului de conformare a...

Tulburări de Conduită la Elevul cu Deficiențe de Intelect

ARGUMENT În societatea actuală, ne întâlnim din ce în ce mai des cu situaţii sau cazuri în care copiii sunt stigmatizaţi, marginalizaţi, lipsiţi...

Depresia la adolescenți

INTRODUCERE Unul din doi adolescenţi din zilele noastre suferă de depresie, iar pe întreaga durată a vieţii fiecare persoană trece cel puţin odată...

Tulburări de comportament - metode de intervenție

Tulburarea de comportament reprezinta expresia relatiei dintre dezvoltarea unica , mai cu seama a personalitatii si mediul ambiant , în care...

Suicidul la Adolescenți

Introducere În această lucrare îmi propun să tratez problema suicidului la adolescenţi din trei perspective, si anume: a) aspecte generale...

Abuzul Emoțional și Depresia la Adolescență

Introducere Cei mai mulţi parinţi consideră că abuzul împotriva copilului este reprezentat de violenţa fizică, sexuală şi/sau de neglijarea...

Ai nevoie de altceva?