Biblioteca

Consiliere si Orientare Scolara si Profesionala

Curs / Psihopedagogie
Informatii Curs:
Numar de pagini: 53
Marime arhiva: 115.59Kb
Contine fisiere: doc
Numar de fisiere: 1
Tip document: Curs
Domeniu: Psihopedagogie
Nota pe site: 8 Consiliere si Orientare Scolara si Profesionala, 8 out of 10 based on 10 rating
Profesor:
Popescu Sanda
Valoare:
Gratis
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?

Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.

Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.

Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.

Click pentru mai multe detalii.


Fisiere in arhiva: (1)

 • Consiliere si Orientare Scolara si Profesionala.doc

Din cuprins:
1.Consiliere si orientare scolara si profesionala
- alegerea vocationala – expresie a personalitatii
- consilierea pentru orientarea profesionala
- consilierea pentru orientarea profesionala
2.Copii strazii – exigente metodologice
- un punct de vedere
- cercetare
- psihologul si asistentul social
3.Tinerii in spirala violentei
4.Radiografia unei relatii : parinte – adolescent
5.Parinti de adolescenti
6.Reprezentarea celuilalt si aspiratia catre celalalt in adolescenta
- cine este celalalt ?
- doresc sa-l cunosc pe celalalt ?
7.Adolescenta – cautarea identitatii - ancheta
8.Parinti si copii vulnerabili
9.Adolescenta si implicatiile ei
10.Personalitatea adolescentilor : in cautarea unei identitati
11.Reprezentarile sociale ale caminului la adolescenti
12.Comunicarea interactiva la tineri
13.Adolescentul si cinematografia
14.M I S C
15.Raportul dintre factorii de personalitate si creativitatea adolescentilor

Extras din document:

Orientarea profesionala este acea activitate in cadrul careia o persoana este ajutata sa se dezvolte si sa accepte o imagine completa despre sine, despre rolul sau in societate ; testarea conceptiilor acesteia si transformarea lor in conformitate cu realitatea inconjuratoare, astfel incat acea persoana sa obtina satisfactii si sa desfasoare o munca benefica societatii.
Orientarea carierei consta in acele activitati si programe prin care indivizii sunt ajutati in asimilarea si integrarea cunostintelor , a experientei, in corelatie cu :
- autointelegerea – care include cunosterea propriei personalitati si raportarea acesteia la personalitatile altora.
- intelegerea mecanismelor de functionare a societatii si deci a acelor factori care contribuie la schimbarea continua a acesteia, incluzand aici si atitudinea fata de munca.
- constitentizarea rolului pe care-l poate juca timpul liber in viata personala.
- intelegerea necesitatii existentei unei multimi de factori cu rol activ in planificarea carierei.
- intelegerea necesitatii informatiilor si a abilitatilor in obtinerea succesului si a satisfactiei de munca, dar si in activitatile desfasurate in timpul liber.
- invatarea procesului de luare a deciziilor in alegerea si dezvoltarea carierei.
Alegerea vocationala – expresie a personalitatii
Dupa John Holland, alegerea profesiei reprezinta o expresie a personalitatii; inventarele de interes sunt inventare de personalitate; membrii aceluiasi domeniu de activitate au personalitati similare, precum si istorii similare ale dezvoltarii personalitatii ; indivizii unui grup vocational, avand personalitati similare, vor raspunde, in multe situatii si la multe probleme, in mod similar, punandu-si amprenta asupra mediului de munca, dandu-i acestuia anumite caracteristici ; satisfactia profesionala, stabilitatea si realizarea in profesie depind de congruenta dintre propria personalitate si mediul in care lucreaza.
John Holland ajunge la urmatoarele concluzii :
- in cultura nostra, majoritatea oamenilor pot fi impartiti in sase tipuri de personalitate : realist, intelectual, social, conventional, intreprinzator si artistic
- sunt sase cateorii de medii de munca : realist, intelectual, social, conventional, intreprinzator si artistic
- oamenii cauta medii si vocatii care sa le permita sa-si exerciteze deprinderile si aptitudinile, sa-si exprime si valorile, sa rezolve probleme sau sa joace roluri agreabile si sa le ocoleasca pe cele dezagreabile
- comportamentul unei persoane poate fi explicat prin interactiunea personalitatii sale cu mediul inconjurator
Cele sase tipuri de personalitate sunt :
1. Tipul Realist ( motor ) – ii plac activitati care impun forta fizica ; este agresiv ; are o organizare motorize buna; nu are deprinderi verbale si de relationare interpersonala; prefera sa rezolve probleme concrete concrete si nu pe cele abstracte ; este nesociabil. Preferintele sale se indreapta spre acele activitati care nu solicita manipularea ordonata si sistematica a obiectelor , instrumentelor , masinilor. Achizitioneaza competente manuale in domeniul mecanic, agricol, tehnic. Ii displac activitatile sociale si educationale.
2. Tipul Intelectual ( investigator) – este orientat in sarcina; gandeste problemele; incearca sa inteleaga si sa organizeze lumea; ii plac sarcinile ambigue si activitaile intraceptive; este orientat spre abstract. Preferintle sale se orienteaza spre acele activitati care implica investigatii creatoare ale fenomenelor fizice, biologice si culturale. Achizitioneaza competente stiintifice si matematice. Ii displac activitatile persuasive, sociale si repetitive.
3. Tipul Artistic ( estetic) – prefera relationarea personala indirecta, printr-o autoexprimare proprie mediului artistic. Preferintele sale sunt axate pe activitati nestructurate, care presupun manipularea materialelor pentru a crea forme artistice noi. Achizitioneaza competente artistice in domeniul musical, lingvistic, al artelor plastice, literar. Ii displac activitatile ordonate, administrative, sistematizate, de afaceri.
4. Tipul Social ( de sustinere ) – alege roluri de predare si/sau terapeutice; ii plac lucrurile sigure; are deprinderi verbale si interpersonale; este orientat social. Preferintele sale se indreapta spre acele activitati care implica informarea, pregatirea, dezvoltarea, grija pentru alte persoane.
Achizitioneaza competente in stabilirea unei bune relationari cu alte persoane. Ii displac activitatile manuale si tehnice care presupun utilizarea de materiale, masini, unelte de lucru.
5. Tipul Intreprinzator (persuasiv) – prefera sa-si foloseasca deprinderile sale verbale in situatii care-i furnizeaza ocazii de vanzare, de dominare, de conducere a altora. Prefera acele activitati in care solicita alte persoane pentru atingerea scopurilor sale organizatorice sau financiare. Are competente de lider, de persuasiune, de relationare interpersonala. Ii displac activitatile stiintifice, de observare.
6. Tipul Conventional ( conformist) – prefera activitatile in care foloseste cifre ; alege rolurile de subordonat ; isi realizeaza scopurile prin conformism ; este loial sefilor. Prefera activitatile care solicita folosirea ordonata si sistematica a datelor.


Previzualizare pagini: (53)

  Documente similare:
  Preview document similar
  Centru de Zi pentru Copii Aflati in Posibil Abandon...
  Proiectul contine 11 pagini in format doc cu o marime totala de 19.18 KB.
  Preview document similar
  Ghid Practic Pentru Orele de Consiliere
  Proiectul contine 54 pagini in format doc cu o marime totala de 131.52 KB.
  Preview document similar
  Plan de Actiune a Scolii Calimanesti
  Proiectul contine 77 pagini in format doc cu o marime totala de 403.39 KB.
  Preview document similar
  Evaluare si Orientare Scolara la Persoanele cu...
  Proiectul contine 170 pagini in format doc cu o marime totala de 183.04 KB.
  Preview document similar
  Managementul Proiectelor Educationale
  Proiectul contine 67 pagini in format doc cu o marime totala de 246.27 KB.
  Preview document similar
  Psihologia Educatiei
  Cursul contine 23 pagini in format doc cu o marime totala de 44.75 KB.
  Carti recomandate:
  Sorin Sandulache
  Lucrarea, prima de acest nivel si amploare in limba romana, insumeaza problematica domeniului abordat, fiind structurata dupa modelul unui manual sau tratat de specialitate. Ea se doreste a fi un instrument valoros, teoretic si practic, pentru orice slujitor profesionist din segmentul helper, social si religios: pastori, consilieri, psihologi,... citeste tot
  Mircea Cezar Preda, Ana-Maria Mirea, Doina Lavinia Preda, Constantin Teodorescu-Mihai
  Succesul programarii orientate-obiect ca metodologie de programare se datoreaza modului simplu in care aceasta permite respectarea unor principii-cheie din ingineria software: descompunerea solutiilor in componente semiindependente si cu un grad mare de coeziune, utilizarea de interfete bine definite pentru comunicarea intre componente,... citeste tot
  Ion Al. Dumitru
  Structurata ca un suport de curs pentru consilierea psihopedagogica, lucrarea ofera o privire de ansamblu asupra intregii tematici a disciplinei, de la tipurile de consiliere la formarea consilierilor si aspectele deontologice ale profesiei. Abordarea managementului carierei din perspectiva consilierii conduce la sugestii utile in ceea ce... citeste tot