Asistența socială a persoanelor dependente

Curs
6.4/10 (5 voturi)
Domeniu: Sociologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 40 în total
Cuvinte : 44226
Mărime: 182.86KB (arhivat)
Publicat de: Remus Gabor
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Carata D.
cu unele specificatii in RM

Cuprins

  1. I.Dependenţă
  2. Noţiuni generale
  3. Patogenia
  4. Cauzele şi factorii consumului de drog
  5. II.Alcoolul
  6. Noţiuni generale
  7. Tipurile de alcool.
  8. Efectele alcoolului asupra organismului
  9. Alcoolul - riscurile şi consecinţele psihosociale
  10. III. Alcoolismul
  11. Noţiuni generale
  12. Formele clinice şi stadiile alcoolismului cronic_
  13. Cauzalitatea alcoolismului
  14. Consumul de băuturi alcoolice de către tineret
  15. IV. Profilaxia alcoolismului
  16. Măsurile de profilaxie şi combatere alcoolismului
  17. Rolul şcolii, al familiei şi societăţii în profilaxia alcoolismului
  18. Importanţa asistenţei sociale în lucru cu adolescenţii alcoolizati
  19. V. Drogurile
  20. Noţiuni generale, clasificarile
  21. Prezentarea analitică a celor mai importante droguri
  22. Clasificarea drogurilor în dependenţă de efectele medicale şi psihologicе
  23. Dimensiuni sociale ale consumului de droguri
  24. Etiologia narcomaniei.Teoriile şi părerile psihologilor cu privire
  25. la narcomanie
  26. VI. Toxicomaniile
  27. Definiţie.Noţiuni generale
  28. Sindromul toxicomanic după H. Feldman
  29. VII. Formarea personalitatii narcodependente. Diagnostica primară
  30. Formarea personalitatii narcodependente după I.H.Babaian şi A.M.Sergeev
  31. Semnele şi simptomele consumului de droguri
  32. Diagnosticarea primară a dependenţei de drog
  33. VIII. Narcomaniile şi societatea
  34. Politicile antidgrog
  35. Supravegherea pe plan internaţional
  36. Supravegherea pe plan naţional
  37. Impactul negativ al narcomaniei asupra societăţii
  38. IX. Aspectul juridic, social şi pedagogic al narcomaniei
  39. Codul Civil
  40. Codul penal
  41. Partea specială
  42. Aspectul social
  43. Aspectul pedagogic
  44. X. Servicii socio-medicale acordate persoanelor dependente de drog
  45. Organizarea sistemului serviciilor socio-medicale în ţările europene
  46. Organizarea sistemului serviciilor socio-medicale în Republica Moldova
  47. Metode contemporane de tratament
  48. Аctivitatea organizaţiilor nonguvernamentale
  49. Terapia persoanelor dependente
  50. Psihoterapia persoanelor dependente
  51. XI. Prevenirea narcomaniei. Metode de educaţie în domeniul drogurilor
  52. Definiţie.Noţiuni generale
  53. Prevenţie primară, secundară şi terţiară
  54. Metode de educaţie în domeniul drogurilor
  55. Rolul şcolii, familiei şi societaţii în prevenirea consumului drogurilor
  56. Rolul asistentului social în intervenţia şi prevenţia dependenţei
  57. XII. Tabacismul. Istoria tutunului. Modul de utilizare a tutunului
  58. XIII. Dependenţă de preparate farmacologice
  59. XIV. Dependenţele tehnologice
  60. XV. Dependenţa alimentară
  61. XVI. Dependenţa de muncă
  62. Referinţe bibliografice

Extras din curs

I.Dependenţă.

Noţiuni generale.

Potrivit definitiei Organizaţiei mondiale a Sănataţii, folosirea excesivă continuă sau sporadică a drogurilor, incompatibilă sau fără legătură cu practica medicală, este considerată drept consum ori abuzz. Drogurile pot fi folosite de indivizi în mod:

- excepţional, constituind în sine operaţiunea propriu-zisă de a încerca o dată sau de mai multe ori un drog, fără a continua această practică;

-ocazional, folosire a drogurilor în formă intermitentă, fără a se ajunge pînă la dependenţă fizică şi psihică;

- episodic, folosirea drogurilor într-o anumită împrejurare;

- sistematic, folosirea drogurilor caracterizată de apariţia şi instalarea dependenţei.

Comitetul, de Experţi al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a stabilit, în anul 1964, elementul comun – starea de dependenţă – care caracterizează abuzul de droguri, recomandînd înlocuirea termenilor de ,,toxicomanie” şi ,,obişnuinţă” cu acela de ,,dependenţă”.

Aşadar, dependenţa este o formă de consum voluntar, abuziv, periodic sau cronic de substanţe dependogene, dăunătoare atît individului, cît şi societăţii, fără a avea la bază o motivaţie medicală, spre deosebire de farmaco-dependenţele clasice, legitime, care sunt prin originea lor terapeutice ori paramedicale.

Din punct de vedere farmacologic, conform definiţiei date de Organizaţia Mondială a sănătăţii, prin dependenţă trebuie să înţelegem ,, starea psihică sau fizică ce rezultă din interacţiunea unui organism şi a unui medicament caracterizată prin modificări de comportament şi alte reacţii, însoţite totdeauna de nevoia de a lua substanţa în mod continuu sau periodic pentru a-i resimţi efectele sale psihice şi uneori pentru a evita suferinţele”.

1. Dependenţă psihică (sinonim fiind psihodependenţa) – constă dintr-o stare psihică, particulară, manifestată prin dorinţa foarte necesară şi irezistibilă a subiectului de a continua utilizarea drogului şi de a înlătura şi disconfortul psihic. Dependenţa psihică se întîlneşte în toate cazurile de dependenţă, cu anumite particularităţi, pentru fiecare drog în parte, putînd fi însoţită ori nu de dependenţă fizică şi toleranţă.

2. Toleranţa se instalează lent, are un caracter temporar, pentru că poate să dispară dacă obiectul renunţă la drogul care a provocato. Fenomenul de toleranţă se explică prin reacţia organismului faţă de efectele aceleiaşi doze de substanţă administrate în mod repetat. Încetul cu încetul organismul reacţionează mai slab, pe măsură ce are loc o adaptare funcţională. Este momentul în care ficatul neutralizează şi metabolizează drogul.

3. Dependenţă fizică - este rezultatul administrării îndelungate a unui drog. Ea se manifestă evident în cazurile cînd are loc reducerea marcantă a dozelor, întreruperea completă al administrării sau amînarea acesteia peste limitele suportabile ale organismului, situaţii, ce generează o serie de tulburări fizice. În ansamblul lor acestea îmbracă aspectul sindromului specific toxicomanilor, cunoscut sub numele de ,,sindrom de abstinenţă” (sevraj).

4. Abstinenţă nu ţine doar de simpla întrerupere a administrării drogului.

Simptomologia abstinenţei apare atunci cînd s-au epuizat rezervele trofice energetice ale organizmului, care se manifestă prin perturbări grave ale echilibrului şi ale capacităţii de reglare neuro-endocrino-umoral-metabolică-moleculară exercitată de sistemele neuromediatolilor. Simptomele de abstinenţă în toate toxicomaniile au caracterul unei hiperfuncţii compensatorii hipersimpaticotonice (energotrope) care este exprimată clinic prin dilatarea pupilară, greţuri, anorexie, hiperglicemie, intensă stare de nelinişte psihomotorie.

Sevrajul, în ceea ce priveşte anumite droguri, este nespus de greu de suportat de organism şi în această situaţie, pentru ai înlătura efectele neplăcute, consumatorul recurge la o nouă administrare. Modul de manifestare a dependenţei fizice, respectiv al sindromului de svraj, diferă în funcţie de drog, atît în ceea ce priveşte natura simptomelor cît şi intensitatea acestora. Astfel, ea este mai accentuată la opiacee şi la barbiturice, dar este moderată sau poate să lipsească la formele de dependenţă create de celelalte droguri.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii preciază încă din 1973 că riscul instalării farmaco-dependenţei la un individ rezultă totdeauna din acţiunea conjugată a trei factori:

a) particularităţile personale ale subiectului;

b) natura mediului social-cultural general şi imediat;

proprietăţile farmacologiceale substanţei în cauză, în corelaţie cu cantitatea consumată, fregvenţa utilizării şi modul de utilizare (îngerare, inhalare, fumare, injectare subcutanată sau intravenoasă).

Dependenţa care nu este dobîndită în mod accidental pe parcursul vietii individului se numeşte dependenţă naturală. Această dependenţă survine odată cu naşterea individului, în cazul în care mama sa este toxicomană. Este un trist adevăr, dar trebuie să ştim că cele mai recente victime ale abuzului de droguri sunt nou-nascuţii. Din această cauză la ora actuală, unul din zece copii aduşi pe lume riscă să decedeze ori prezintă grave malformaţii, întrucît mama sa a consumat droguri în timpul sarcinii.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a stabilit (la 1964) că există din nefericire, atîtea tipuri de dependenţă cîte droguri sunt, acestea fiind: dependenţa de tip morfinic, dependenţa de tip cannabis, dependenţa de tip cocainic, dependenţa de tip amfetamnic, dependenţa de tip solvent etc.

Patogenia.

Mecanizmul de acţiune, farmacodinamică a drogului.

Pentru început trebuie să definim care persoană e numită ,, narcoman dependent”. Astfel este denumită persoana, viaţa şi gîndurile căreia sunt guvernate de droguri. Ea trăieste pentru a se droga şi se droghează pentru a trăi. S-a constatat că organismul unui narcoman cu ,,stagiu” de 5-6 ani, de utilizare zilnică, cu vîrsta de 22 ani se aseamănă cu organizmul unui bătrîn de 82 ani.

Din perspectiva biochimică, administrarea drogului înseamnă transmiterea permanentă a endorfinelor exogene la sistemul nervos, ceea ce uşurează creierului sinteza endogenă. Creierul, ca o sistemă destul de labilă, se adaptează destul de repede afluxului permanent de substanţe reglatoare (endorfinele exogene), mai ales în cazul administrării permanente a drogului. ,,Acomodarea” constă în aceea că celula nervoasă distruge singură în sine structurile fine responsabile de funcţionarea sa, adică celula nervoasă se ,,acomodează” unei existenţe în condiţiile unei,,tensiuni mai înalte”.

În cazul sistării bruşte a administrării drogurilor, se declanşează sindromul de abstinenţă (sevraj), care la nivel celular se manifestă prin următoarele: celula nervoasă ,,acomodată” funcţionării în condiţiile ,,tensiunii excesive”şi ,,dezvăţată” să sintetizeze singură cantitatea necesară de endorfine, ,,refuză” să funcţioneze în lipsa drogului. În locul transmiterii semnalelor armonioase, celula nervoasă începe transmiterea unor semnale haotice de alarmă-semnalele impulsurilor algice. Aceste impulsuri algice sunt un fel de ,,halucinaţii dureroase” ale creierului care nu doreşte de sine stătator să producă cantitatea de preparate reglatoare.

Din perspeciva neurofiziologică administrarea drogului duce la dereglarea conştiinţei şi controlului emoţiilor. Partea cea mai complicată şi fină a creerului uman, procesorul acestuia, neocortexul (lobii frontali), răspunde de capacitatea omului de a-şi autocontrola comportamentul.

În cazul abuzului de drog, anume neocortexul este cel care suferă. La narcoman se dereglează, în primul rind, autocontrolul şi autoaprecierea. El se supraapreciază, pierde distanţa necesară în comunicarea cu cei din jur prin adoptarea unui stil comunicaţional familiar, devine egoist. În al doilea rînd, se dereglează controlul emoţiilor. Fonul emoţional la narcomani oscilează între tristeţe şi bucurie, între dipresie şi euforie.

Preview document

Asistența socială a persoanelor dependente - Pagina 1
Asistența socială a persoanelor dependente - Pagina 2
Asistența socială a persoanelor dependente - Pagina 3
Asistența socială a persoanelor dependente - Pagina 4
Asistența socială a persoanelor dependente - Pagina 5
Asistența socială a persoanelor dependente - Pagina 6
Asistența socială a persoanelor dependente - Pagina 7
Asistența socială a persoanelor dependente - Pagina 8
Asistența socială a persoanelor dependente - Pagina 9
Asistența socială a persoanelor dependente - Pagina 10
Asistența socială a persoanelor dependente - Pagina 11
Asistența socială a persoanelor dependente - Pagina 12
Asistența socială a persoanelor dependente - Pagina 13
Asistența socială a persoanelor dependente - Pagina 14
Asistența socială a persoanelor dependente - Pagina 15
Asistența socială a persoanelor dependente - Pagina 16
Asistența socială a persoanelor dependente - Pagina 17
Asistența socială a persoanelor dependente - Pagina 18
Asistența socială a persoanelor dependente - Pagina 19
Asistența socială a persoanelor dependente - Pagina 20
Asistența socială a persoanelor dependente - Pagina 21
Asistența socială a persoanelor dependente - Pagina 22
Asistența socială a persoanelor dependente - Pagina 23
Asistența socială a persoanelor dependente - Pagina 24
Asistența socială a persoanelor dependente - Pagina 25
Asistența socială a persoanelor dependente - Pagina 26
Asistența socială a persoanelor dependente - Pagina 27
Asistența socială a persoanelor dependente - Pagina 28
Asistența socială a persoanelor dependente - Pagina 29
Asistența socială a persoanelor dependente - Pagina 30
Asistența socială a persoanelor dependente - Pagina 31
Asistența socială a persoanelor dependente - Pagina 32
Asistența socială a persoanelor dependente - Pagina 33
Asistența socială a persoanelor dependente - Pagina 34
Asistența socială a persoanelor dependente - Pagina 35
Asistența socială a persoanelor dependente - Pagina 36
Asistența socială a persoanelor dependente - Pagina 37
Asistența socială a persoanelor dependente - Pagina 38
Asistența socială a persoanelor dependente - Pagina 39
Asistența socială a persoanelor dependente - Pagina 40

Conținut arhivă zip

  • Asistenta Sociala a Persoanelor Dependente.doc

Alții au mai descărcat și

Stabilirea priorităților în asistență socială cu privire la problematica drogurilor, realitate sau deziderat

INTRODUCERE Încă din vremuri trecute, oamenii din diverse motive (religioase, medicale, recreative sau din motive existenţiale) au recurs la...

Prevenirea și Combaterea Consumului și Traficului Ilicit de Droguri

Capitolul I. Consideraţii generale în domeniul dependenţei I.1. Scurt istoric privind apariţia şi folosirea drogurilor Tentaţia de a ajunge la...

Asistența socială a persoanelor deviante - devianță școlară

I. Introducere Devianţa este un fenomen social de o mare complexitate, prezent în orice tip de comunitate umană, îndeplinind o serie de funcţii...

Tehnici în asistență socială. Studiu de caz individual - persoană dependentă de alcool

G.H este elev in clasa a –XI-a la liceul Forestier din Piatra-Neamt.Totul a inceput in urma cu doi ani ,cand cu ocazia aniversarii zilei de nastere...

Protecția Socială în România

REZUMAT Protecţia socială este concepută pentru asigurarea unui standard de viaţă de bază pentru toţi oamenii, indiferent de mijloacele de care...

Intervenția Asistentului Social în Familiile cu Persoane Toxicodependente

1.1. Introducere în tema aleasă: „Intervenţia asistentului social în familiile cu persoane toxicodependente„ Titlul de mai sus este un rezumat al...

Studiu de caz despre persoane consumatoare de droguri

Numele persoanelor evidenţiate în studiul de caz descrise mai jos sunt fictive. Centrul Diecezan Caritas Iaşi îşi declină responsabilitatea în...

Dependența de droguri

1. Natura problemei Una din marile probleme ale umanitatii din toate timpurile, cu un mare ecou in randul tinerilor a fost si este dependenta de...

Te-ar putea interesa și

Stabilirea priorităților în asistență socială cu privire la problematica drogurilor, realitate sau deziderat

INTRODUCERE Încă din vremuri trecute, oamenii din diverse motive (religioase, medicale, recreative sau din motive existenţiale) au recurs la...

Asistența socială în cadrul serviciului de probațiune din România

Introducere Probațiunea reprezintă un rezultat al evoluției societății omenești în domeniul sancționării celor care, sub diferite forme, încalcă...

Socializarea și integrarea socială

Cap.1. Socializarea si integrare sociala In cadrul fiecarei societati, al unui grup se manifesta tendinta de a-si mentine echilibrul, ordinea...

Tehnici în asistență socială. Studiu de caz individual - persoană dependentă de alcool

G.H este elev in clasa a –XI-a la liceul Forestier din Piatra-Neamt.Totul a inceput in urma cu doi ani ,cand cu ocazia aniversarii zilei de nastere...

Intervenția Asistentului Social în Familiile cu Persoane Toxicodependente

1.1. Introducere în tema aleasă: „Intervenţia asistentului social în familiile cu persoane toxicodependente„ Titlul de mai sus este un rezumat al...

Caiet de practică - Serviciul Asistență Socială

Capitolul I Organizarea Administrației Publice Locale din Comună Berezeni,județul Vaslui 1.1Scurt istoric Comună Berezeni este situată în...

Asistența socială a persoanelor cu handicap

1). Asistenta sociala-functie si caracteristici Asistenta sociala desemneaza un ansamblu de institutii, programe, activitati, profesii, servicii...

Dependența de putere

Rezumat Lucrarea de fata isi propune sa reliefeze faptul ca dependenta de putere are efecte la fel de nocive asupra personalitatii,...

Ai nevoie de altceva?