Aspecte Contemporane ale Studiului Culturii

Curs
8.3/10 (4 voturi)
Domeniu: Sociologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 11087
Mărime: 49.98KB (arhivat)
Publicat de: Fabian Lazăr
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Asist. univ drd. Sergiu Baltatescu
Sociologia culturii Note de curs Partea a III-a

Cuprins

  1. I. MARXISM, PSIHANALITISM SI IDEOLOGIE: SCOALA DE LA BIRMINGHAM 4
  2. ISTORICUL SCOLII DE LA BIRMINGHAM 4
  3. CULTURA POPULARA SI CULTURA DE MASA 4
  4. CULTURA SI IDEOLOGIE 4
  5. IESIREA DIN IDEOLOGIC 7
  6. II. ANALIZA SUBCULTURALA. 9
  7. DEFINITII ALE SUBCULTURILOR 9
  8. ANALIZE SUBCULTURALE 9
  9. DEZVOLTARI ALE NOTIUNII DE SUBCULTURA 11
  10. III. CULTURA POSTMODERNA 12
  11. CE ESTE POSTMODERNISMUL ? 12
  12. I. SENSIBILITATEA POSTMODERNA 12
  13. CONDITIA AUTORULUI ÎN POSTMODERNISM 13
  14. RELATIA SUBIECT/OBIECT 13
  15. EPISTEMOLOGIA STIINTELOR SOCIALE 14
  16. ISTORIE SI GEOGRAFIE 14
  17. II. TRASATURILE SOCIETATII POSTMODERNE 16
  18. LYOTARD 16
  19. HABERMAS 16
  20. JAMESON 17
  21. DERRIDA 17
  22. BAUDRILLARD 18
  23. IV. GLOBALIZARE CULTURALA 22
  24. PROBLEME ECONOMICE 23
  25. DEZVOLTAREA COMPANILOR TRANSNATIONALE 23
  26. IMPLICATIILE ECONOMICE 23
  27. PROBLEME POLITICE 23
  28. TIPOLOGII SOCIOLOGICE ALE GLOBALIZARII 24
  29. CULTURA CA FENOMEN GLOBAL. ABORDARI POSTMODERNE. 25

Extras din curs

I. Marxism, psihanalitism si ideologie: Scoala de la Birmingham

Istoricul scolii de la Birmingham

Scoala culturalista engleza s-a nascut la mijlocul secolului XX, din necesitatea unei rupturi cu traditia cultural-literara care nu se ocupa decât de fenomenul culturii de elita, si ca raspuns la abordarile scolii behavioriste în privinta mass-mediei. Drept precursori, pot fi citati F.R.Lewis, Raymond Williams si Richard Hoggarth; ultimul dintre acestia avea sa fondeze Centrul de la Birmingham pentru Studii Culturale Contemporane(prescurtat CCCS).

Cultura populara si cultura de masa

Initiatorii, cu totii teoreticieni de inspiratie politica social-democrata, erau interesati sa apere valorile culturii traditionale a clasei muncitoare britanice (popular culture), care, considerau autorii, era amenintata de evolutiile societatii dupa primul razboi mondial, ca si de dezvoltarea a ceea ce studiile asupra mass-mediei au denumit "industria culturala".

Aveam de a face deci cu o reflectie asupra functiei sociale si politice a culturii de masa, gândita ca un aparat în cadrul unui sistem mai larg de dominatie.

Cultura si ideologie

Analiza, de esenta marxista, îsi propunea sa ofere un model cauzal al relatiilor dintre un anumit tip de cultura si procesele sociale. De aceea, unul din conceptele fundamentale era cel de ideologie, introdus de marxisti pentru a explica determinismul social al constiintei.

Raymond Williams, unul din reprezentantii importanti ai scolii culturaliste engleze, citeaza trei utilizari principale ale acestui concept:

"1. Un sistem de credinte caracteristic unei anumite clase sau unui anumit grup social.

2. Un sistem de credinte iluzorii - idei false sau falsa constiinta - care contrasteaza cu adevarul sau cu cunoasterea stiintifica.

3. Procesul general de producere a sensurilor si ideilor"(cf. Fiske(1996), p. 165)

Primul sens este comun cu cel folosit în psihologie. "Psihologii folosesc termenul de "ideologie" cu referinta la modul în care atitudinile sunt organizate în patternuri coerente" (Fiske(1996), idem). Dar ideologia nu este determinata de multimea de atitudini si de experiente ale individului, ci este, în acceptiunea clasica a termenului, social determinata.

În cel de-al doilea sens, ideologia se apropie de conceptul de "simt comun". Cu mult înainte de a deveni constient de sine, la nivelul cunoasterii stiintifice, omul a devenit constient de el însusi prin intermediul ideologiei" (Zamfir(coord), 286). Dar cunoasterea comuna are un caracter iluzoriu, iar aceasta "constiinta falsa" capata, în viziunea marxista, un caracter de mistificare. "Ideologia este un proces pe care asa-numitul cugetator îl împlineste, ce-i drept, în chip constient, dar fals constient. Adevaratele forte motrice care-l pun în miscare îi ramân necunoscute, altfel n-ar fi un proces ideologic. Prin urmare, el îsi închipuie forte motrice false, aparente".(F. Engels, Scrisoare catre Mehring, 1893 - citata în Zamfir(coord.), p.286). Ideologia este un sistem de reprezentari neadecvate în comparatie cu cunoasterea stiintifica, întrucât: a) este conforma cu orientarea de interese a unui grup dat, fiind prin urmare partiala, si b) implica o "constiinta de sine" a carei emergenta este de tip oarecum spontan.(Zamfir(coord), p. 286)

Cea de-a treia acceptiune a termenului de ideologie, aceea de proces general de producere a sensurilor si ideilor (Fiske(1993), p. 167), s-a impus în cea de-a doua jumatate a secolului XX, fiind rodul unei sinteze realizata de scoala de la Birmingham si de structuralismul semiotic francez, sinteza realizata în studiile asupra mass-mediei si culturii de masa, care au "redescoperit" termenul de ideologie.

Este expresia unuia din teoreticienii de notorietate în acest domeniu, Stuart Hall, care în studiul "The rediscovery of 'Ideology': the Return of the 'Repressed' in Media Studies" (Hall(1982)) a sintetizat principalele etape care au condus la adoptarea termenului de ideologie drept termen-cheie al studiilor despre mass-media si cultura de masa.

Hall distinge trei faze distincte în domeniul cercetarilor asupra mass-media si culturii de masa desfasurate începând din anii '20 si pâna în prezent. El se va concentra asupra tranzitiei dintre faza a doua si a teia, între anii '60 si '80, când se naste o paradigma alternativa, critica.

Între anii '20-'40, cercetatorii vad mass-media ca având o actiune cu efecte pur negative asupra societatii. Cercetarea dintre anii '20-'40, marcata de abordarea behaviorista, respinge aceasta viziune, concentrându-se asupra potentialului mass-media de a produce efecte pozitive si negative. Abordarea behaviorista va folosi un model simplist al mass-mediei, privite ca oglinzi neproblematice ale societatii, prin care se reflecta, în mod democratic, aspectele pluraliste ale societatii americane. Daca teoreticienii scolii de la Frankfurt atrageau atentia asupra potentialului manipulator al culturii de masa, cercetatorii empiristi anuntau "sfârsitul ideologiei", într-o societate caracterizata de pluralism si de lipsa conflictelor sociale sau politice irezolvabile. Puterea de influenta a mass-mediei era relativ scazuta, întrucât ea nu facea decât sa întareasca acele valori si norme ale tarii care ajunsesera la o larga întemeiere consensuala.(Hall (1982), p.61)).

Dar, explica autorul, aceasta încredere optimista în consens avea sa fie curând spulberata de teoria deviantei, care s-a concentrat asupra celor care nu erau inclusi în definitiile consensuale ale normalului si acceptabilului. Teoria deviantei a aratat ca diferentele dintre "consens" si "devianta" nu erau definite într-un mod natural, ci social, si, mai mult, erau niste "variabile istorice". Asadar, consensul era un construct care cerea "aplicarea unei discipline sociale, politice si legale", servind actuala structura sociala. Se ridicau doua întrebari: consensul aparea spontan sau era rezultatul unui proces complex de constructie si de legitimare sociala ? si, care era rolul mass-media si a culturii de masa în acest proces ?

Preview document

Aspecte Contemporane ale Studiului Culturii - Pagina 1
Aspecte Contemporane ale Studiului Culturii - Pagina 2
Aspecte Contemporane ale Studiului Culturii - Pagina 3
Aspecte Contemporane ale Studiului Culturii - Pagina 4
Aspecte Contemporane ale Studiului Culturii - Pagina 5
Aspecte Contemporane ale Studiului Culturii - Pagina 6
Aspecte Contemporane ale Studiului Culturii - Pagina 7
Aspecte Contemporane ale Studiului Culturii - Pagina 8
Aspecte Contemporane ale Studiului Culturii - Pagina 9
Aspecte Contemporane ale Studiului Culturii - Pagina 10
Aspecte Contemporane ale Studiului Culturii - Pagina 11
Aspecte Contemporane ale Studiului Culturii - Pagina 12
Aspecte Contemporane ale Studiului Culturii - Pagina 13
Aspecte Contemporane ale Studiului Culturii - Pagina 14
Aspecte Contemporane ale Studiului Culturii - Pagina 15
Aspecte Contemporane ale Studiului Culturii - Pagina 16
Aspecte Contemporane ale Studiului Culturii - Pagina 17
Aspecte Contemporane ale Studiului Culturii - Pagina 18
Aspecte Contemporane ale Studiului Culturii - Pagina 19
Aspecte Contemporane ale Studiului Culturii - Pagina 20
Aspecte Contemporane ale Studiului Culturii - Pagina 21
Aspecte Contemporane ale Studiului Culturii - Pagina 22
Aspecte Contemporane ale Studiului Culturii - Pagina 23
Aspecte Contemporane ale Studiului Culturii - Pagina 24
Aspecte Contemporane ale Studiului Culturii - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Aspecte Contemporane ale Studiului Culturii.doc

Alții au mai descărcat și

Identitate Culturală

INTRODUCERE “Cultura este acordul tacit de a lăsa mijloacele de subzistenţă să dispară în urma scopului existenţei.” Cultura ne apare ca un...

Identitate Culturală în Era Globalizării

„Individul este cel care creează societatea şi cultura sau acestea din urmă sunt cele care-l modelează pe individ?” Cultura este un fenomen...

Identitate culturală

“Individul este cel care creeaza societatea si cultura sau acestea din urma sunt cele care-l modeleaza pe individ?” De la afirmatia lui Heraclit,...

Curs Sociologie

Capitolul 1. CE ESTE SOCIOLOGIA? La finalul acestui curs, studenţi vor fi capabili să : - definească sociologia şi problematica de studiu...

Teorii Sociologice

Dublul principiu durkheimian al disocierii si identitatii între faptul social si faptul individual, remarca E. Stanciulescu în 1996, este reluat T....

Modele de Organizare Politică și Socială în Grecia Antică

Civilizatia egeeana s-a dezvoltat dpdv geografic în arealul Marii Egee, inclusiv în insulele existente în aceasta regiune. Practic, civilizatia...

Teorii Sociologice Contemporane

Structuralismul sociologic(S.S)-contributie americana la dezvoltarea sociologie - etimologie-struere(lat.)=a construi - ca metoda de curent...

Curs Sociologie

1.4.1 Perspectiva evolutionista a fost prima formulata în sociologie, fiind fundamentata în special pe lucrarile lui Auguste Comte si Herbert...

Te-ar putea interesa și

Teme biblice în lumina cercetărilor științifice actuale

INTRODUCERE Actul creaţiei, în mod fundamental implică necesitatea unui sens profund. Este un sens semnificativ care va străbate întreaga istorie...

Structura socială și familia

INTRODUCERE Relatiile sociale se formeazã pe baza interactiunii dintre indivizi, pe baza unor scopuri si interese individuale si sociale. Orice...

Turismul Cultural

INTRODUCERE Turismul depinde într-o mare măsura de o “imagine” creată şi care se adresează în mod direct turiştilor. Consumatorii acestei...

Posibilități de Dezvoltare a Turismului în Țara Maramureșului

INTRODUCERE Judeţul Maramureş, prin aşezarea lui geografică, dispune de condiţii naturale deosebite pentru dezvoltarea turismului. Pe lângă cadrul...

Analiza teoretico-metodologică a globalizării - tendințe și riscuri

Introducere Actualitatea cecetării. La hotarele mileniilor lumea a căpătat o nouă imagine, imagine ce se remarcă prin schimbarea substanţială a...

Mitul Zburătorului în Operele Scriitorilor Români

Introducere Mitul este un element esenţial al civilizaţiei omeneşti, în care sunt codificate toate credinţele, principiile morale şi activităţile...

Influența bizantină în Moldova și Țara Românească în viziunea lui Alexandru Elian

1. ARGUMENT Alexandru Elian constituie o personalitate complexă, care stârneşte admiraţia pe parcurs ce incerci sa cuprinzi ceea ce a adus, prin...

Umanismul în concepția lui George Uscătescu

INTRODUCERE: 1. Definiţia culturii în perspectiva umanismului Cuvântul cultură provine din limba latină de la cuvântul colere şi se traduce prin...

Ai nevoie de altceva?