Introducere în Asistența Socială

Curs
7.9/10 (10 voturi)
Domeniu: Sociologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 85 în total
Cuvinte : 36673
Mărime: 148.04KB (arhivat)
Publicat de: Adnana Duță
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: M. Roth, A. Rebeleanu, S. Poledna

Cuprins

  1. INTRODUCERE ÎN ASISTENŢA SOCIALĂ 3
  2. PROGRAMA ANALITICĂ 5
  3. RECOMANDĂRI PENTRU O PARTICIPARE EFECTIVĂ LA FORMAREA PROPRIE 10
  4. CAPITOLUL 1. EXPERIENŢA ŞI COMPETENŢA PROFESIONALĂ 12
  5. 1.1. INTELIGENŢA SITUAŢIONALĂ 13
  6. 1.2. DIFERENŢE ÎN ÎNŢELEGEREA PROBLEMELOR SOCIALE 14
  7. 1.3. DIFERENŢE ÎNTRE CALITATEA ŞI RAPIDITATEA DECIZIEI 14
  8. CAPITOLUL 2. ASISTENŢA SOCIALĂ – CADRUL GENERAL 15
  9. 2.1 REPERE DEFINITORII 15
  10. 2.1.1 Definiţie şi obiective ale asistenţei sociale 15
  11. 2.1.2 Misiunea şi obiectivele profesiei de asistenţă socială 16
  12. 2.1.3 Funcţiile asistenţei sociale 17
  13. 2.1.4. Nivele de intervenţie ale asistenţei sociale 19
  14. 2.1.5 Domenii ale asistenţei sociale 19
  15. 2.1.6 Forme ale asistenţei sociale 20
  16. 2.2. RECAPITULARE 21
  17. 2.3 APLICAŢII PRACTICE 23
  18. CAPITOLUL 3. NEVOI SI RESURSE ÎN ASISTENŢA SOCIALĂ 25
  19. 3.1 NEVOI - DEFINIŢIE ŞI CLASIFICARE 25
  20. 3.2 RELAŢIA NEVOI-RESURSE 25
  21. 3.3 APLICAŢII PRACTICE 27
  22. CAPITOLUL 4. ASISTENŢA SOCIALĂ DIN PUNCT DE VEDERE ISTORIC 29
  23. 4.1. APARIŢIA ASISTENŢEI SOCIALE. CUM A DEVENIT ASISTENŢA SOCIALĂ O PROFESIE- 29
  24. CAPITOLUL 5. RELAŢIA DE ASISTENŢA SOCIALĂ 33
  25. 5.1. ASPECTE GENERALE 33
  26. 5.2 DEFINIREA ŞI PREZENTAREA ATRIBUTELOR RELAŢIEI PROFESIONALE 38
  27. 5.3. DEZVOLTAREA RELAŢIONĂRII PROFESIONALE 42
  28. 6.2. MODELELE TEORETICE ŞI ROLURILE LOR 47
  29. CAPITOLUL 6. INTERDISCIPLINARITATEA ŞI MODELE TEORETICE APLICATE ÎN ASISTENŢA SOCIALĂ
  30. 6.1 Interdisciplinaritate 45
  31. 6.2 Modele teoretice şi rolul lor 47
  32. CAPITOLUL 7. VALORI ŞI DEONTOLOGIE ÎN ASISTENŢA SOCIALĂ 58
  33. 7.1. ROLUL VALORILOR ÎN ASISTENŢA SOCIALĂ 58
  34. 7.2 DEONTOLOGIA MUNCII DE ASISTENŢĂ SOCIALĂ 60
  35. 7.3. CODUL DEONTOLOGIC AL ASISTENŢEI SOCIALE 61
  36. 7.4. TEMELE MAJORE DE CONFRUNTARE ETICĂ 65
  37. 7.5 RELAŢIA VALORI-ETICĂ PROFESIONALĂ 70
  38. 7.6. RECAPITULARE 71
  39. 7.7 APLICAŢII PRACTICE: 72
  40. 7.7.1 Exerciţii pentru identificarea valorilor în cazurile asistate 72
  41. 7.7.2 Identificarea propriilor valori - Aplicaţie practică 72
  42. 7.7.3 Aplicaţii practice - Contradicţia dintre propriile valori, valorile organizaţiei şi codul deontologic 74
  43. CAPITOLUL 8. PROCESUALITATEA MUNCII DE ASISTENŢĂ SOCIALĂ 75
  44. CAPITOLUL 9. TIPURI ŞI SERVICII DE ASISTENŢĂ SOCIALĂ 78

Extras din curs

INTRODUCERE

Asistenţa socială are ca aspiraţie realizarea unei societăţi nu numai prospere, dar şi înalt incluzive pentru toţi cetăţenii ei, aceasta referindu-se şi la cei care, din motive subiective sau obiective, se află în poziţii sociale marginale. Intr-o societate modernă, democratică, asistenţa socială este o necesitate a întregii societăţi, dar şi un drept cetăţenesc. Astăzi, în România, ea este pe cale de a dobândi teren. Pentru toţi cetăţenii României, dar în principal pentru cei implicaţi în organizarea, planificarea şi practica protecţiei sociale este foarte important să se clarifice: pentru ca un stat să fie într-adevăr democratic, munca de asistenţă socială – bazată pe o legislaţie şi o reţea de servicii specifice şi desfăşurată în conformitate cu criterii profesionale certe – este în aceeaşi măsură o condiţie esenţială a democraţiei ca şi economia de piaţă liberă sau sistemul alegerilor parlamentare. Aceasta deoarece, în lipsa unui ajutor adecvat, cei care nu rezistă la competiţia specifică economiei de piaţă şi care pot ajunge atât de numeroşi încât să cuprindă pături largi de populaţie, la un moment dat, prin mişcări sociale, ar putea dezechilibra un sistem social lipsit de mecanismele reechilibratoare ale asistenţei sociale. Menirea asistenţei sociale este de a asigura accesul acelor persoane care nu se pot adapta prin forţe proprii la societatea în care trăiesc, cei care nu se pot bucura de drepturile elementare şi fundamentale: cel de a beneficia de alimentaţie corespunzătoare, de un adăpost decent, de servicii de îngrijire a sănătăţii, igienă, educaţie, de o sursă stabilă de venit şi de posibilităţi de autorealizare.

Ansamblul măsurilor legislative şi administrative, al serviciilor prin care se reglementează modalităţile de sprijin oferite cetăţenilor cu resurse insuficiente constituie în mod tradiţional protecţia socială. Opţiunile politice decise de forurile decizionale, aflate la baza ansamblului de măsuri de protecţie socială dintr-o ţară şi care reglementează formele de ajutor la care au dreptul cetăţenii ei (pensii, ajutoare sociale în caz de şomaj, pentru familii numeroase, în caz de deces al unui părinte, pentru persoanele cu handicap, cele ocazionale, alocaţiile pentru copii etc.) constituie politicile sociale.

Procesul propriu-zis prin care cetăţenii beneficiază de măsurile de protecţie socială şi de ajutor profesionist în vederea satisfacerii trebuinţelor lor şi a unei bune integrări în societate, constituie asistenţa socială. Altfel spus, ansamblul activităţilor profesionale prin care persoanele pot beneficia de procesul de asistare în vederea rezolvării sau ameliorării situaţiei lor este procesul de asistenţă socială.

In aceşti ani "de tranziţie", specifici tuturor ţărilor Europei răsăritene, aria problemelor sociale s-a amplificat. Dacă nu vrem să trăim într-o societate sfâşiată de tulburări sociale ale căror cauze sunt legate de probleme ca, de exemplu, sărăcia, delicvenţa, intoleranţa, alcoolismul, abuzul de droguri, disperarea, chiar tragedia personală a şomerilor care sunt lipsiţi de posibilitatea de a-şi dovedi puterea de muncă, a familiilor care eventual sunt în curs de dezorganizare, a copiilor care cresc pe străzi sau sunt abandonaţi în case de copii, a bătrânilor fără suport, ajunşi cerşetori ai milei publice, atunci pe planul socialului trebuie să se facă simţită asistenta socială. Se cere să se dezvolte o politică socială atentă la problematica umană, principială şi bine reglementată legal, iar instituţiile sociale menite să răspundă nevoilor umane vor trebui să fie sensibile şi responsabile în abordarea problemelor sociale, în satisfacerea nevoilor clienţilor lor. Practicienii din acest domeniu urmează să înţeleagă că funcţia lor e justificată doar dacă vine în sprijinul celor asistaţi, dacă serveşte bunăstarea beneficiarilor.

Asistenţa socială exprimă orientarea politicilor publice către cetăţenii vulnerabili ai unei societăţi. Investiţia oricărei forme de guvernământ în sistemul de protecţie socială şi în serviciile sociale este importantă pentru a ne asigura că problemele sociale existente (şomajul, sărăcia unei mase largi a populaţiei, excluziunea socială, abandonul copiilor) nu vor avea consecinţe din ce în ce mai grave asupra unor pături din ce în ce mai largi ale populaţiei. Problemele menţionate atrag după sine altele, care nu afectează doar persoanele cu dificultăţi de adaptare socială, ci şi pe membrii familiei lor, precum şi comunitatea mai largă. Probleme ca neglijarea sau chiar abandonul unor copii, sau a persoanelor vârstnice şi a celor cu handicap din familie, delicvenţa, şomajul, pierderea domiciliului şi altele există în toate ţările lumii, există însă deosebiri între ţări în privinţa proporţiei acestora ca fenomene sociale, precum şi al felului în care ele sunt tratate.

Ca în toate ţările lumii, sărăcia a existat întotdeauna în România. Insă în ultimii 40 de ani de dictatură, existenţa acestui fenomen şi implicaţiile sale nu au fost recunoscute, iar consecinţele sale au fost ignorate. Astăzi, sărăcia este recunoscută ca fenomen social, fără să fim încă pe deplin conştienţi de extinderea ei, de gravitatea ei, de implicaţiile sale şi, mai ales, de modalităţile de a depăşi această stare. Piaţa liberă conţine elementele progresului, ea dă speranţa evoluţiei social-economice, dar este – totodată – şi izvorul unor noi probleme sociale. In plus, sărăcia nu este singurul aspect care necesită o intervenţie reparatorie. Există multe categorii de persoane, de diferite vârste, dintre cele care fac parte din etniile minoritare, cu o stare precară de sănătate fizică sau mentală, cu nivel scăzut de inteligenţă, de orientare homosexuală şi altele, care sunt mai mult sau mai puţin marginalizate în societăţile de piaţă bazate pe competenţe şi pe competiţie pentru locurile de muncă şi poziţiile sociale avantajoase. Astfel de persoane, care nu pot concura pe piaţa muncii, dar nici măcar pe cea a calificării profesionale, au nevoie de solidaritatea majorităţii, adică a acelora care se pot bucura de avantajele societăţii moderne, de drepturile garantate de societăţile democratice.

Preview document

Introducere în Asistența Socială - Pagina 1
Introducere în Asistența Socială - Pagina 2
Introducere în Asistența Socială - Pagina 3
Introducere în Asistența Socială - Pagina 4
Introducere în Asistența Socială - Pagina 5
Introducere în Asistența Socială - Pagina 6
Introducere în Asistența Socială - Pagina 7
Introducere în Asistența Socială - Pagina 8
Introducere în Asistența Socială - Pagina 9
Introducere în Asistența Socială - Pagina 10
Introducere în Asistența Socială - Pagina 11
Introducere în Asistența Socială - Pagina 12
Introducere în Asistența Socială - Pagina 13
Introducere în Asistența Socială - Pagina 14
Introducere în Asistența Socială - Pagina 15
Introducere în Asistența Socială - Pagina 16
Introducere în Asistența Socială - Pagina 17
Introducere în Asistența Socială - Pagina 18
Introducere în Asistența Socială - Pagina 19
Introducere în Asistența Socială - Pagina 20
Introducere în Asistența Socială - Pagina 21
Introducere în Asistența Socială - Pagina 22
Introducere în Asistența Socială - Pagina 23
Introducere în Asistența Socială - Pagina 24
Introducere în Asistența Socială - Pagina 25
Introducere în Asistența Socială - Pagina 26
Introducere în Asistența Socială - Pagina 27
Introducere în Asistența Socială - Pagina 28
Introducere în Asistența Socială - Pagina 29
Introducere în Asistența Socială - Pagina 30
Introducere în Asistența Socială - Pagina 31
Introducere în Asistența Socială - Pagina 32
Introducere în Asistența Socială - Pagina 33
Introducere în Asistența Socială - Pagina 34
Introducere în Asistența Socială - Pagina 35
Introducere în Asistența Socială - Pagina 36
Introducere în Asistența Socială - Pagina 37
Introducere în Asistența Socială - Pagina 38
Introducere în Asistența Socială - Pagina 39
Introducere în Asistența Socială - Pagina 40
Introducere în Asistența Socială - Pagina 41
Introducere în Asistența Socială - Pagina 42
Introducere în Asistența Socială - Pagina 43
Introducere în Asistența Socială - Pagina 44
Introducere în Asistența Socială - Pagina 45
Introducere în Asistența Socială - Pagina 46
Introducere în Asistența Socială - Pagina 47
Introducere în Asistența Socială - Pagina 48
Introducere în Asistența Socială - Pagina 49
Introducere în Asistența Socială - Pagina 50
Introducere în Asistența Socială - Pagina 51
Introducere în Asistența Socială - Pagina 52
Introducere în Asistența Socială - Pagina 53
Introducere în Asistența Socială - Pagina 54
Introducere în Asistența Socială - Pagina 55
Introducere în Asistența Socială - Pagina 56
Introducere în Asistența Socială - Pagina 57
Introducere în Asistența Socială - Pagina 58
Introducere în Asistența Socială - Pagina 59
Introducere în Asistența Socială - Pagina 60
Introducere în Asistența Socială - Pagina 61
Introducere în Asistența Socială - Pagina 62
Introducere în Asistența Socială - Pagina 63
Introducere în Asistența Socială - Pagina 64
Introducere în Asistența Socială - Pagina 65
Introducere în Asistența Socială - Pagina 66
Introducere în Asistența Socială - Pagina 67
Introducere în Asistența Socială - Pagina 68
Introducere în Asistența Socială - Pagina 69
Introducere în Asistența Socială - Pagina 70
Introducere în Asistența Socială - Pagina 71
Introducere în Asistența Socială - Pagina 72
Introducere în Asistența Socială - Pagina 73
Introducere în Asistența Socială - Pagina 74
Introducere în Asistența Socială - Pagina 75
Introducere în Asistența Socială - Pagina 76
Introducere în Asistența Socială - Pagina 77
Introducere în Asistența Socială - Pagina 78
Introducere în Asistența Socială - Pagina 79
Introducere în Asistența Socială - Pagina 80
Introducere în Asistența Socială - Pagina 81
Introducere în Asistența Socială - Pagina 82
Introducere în Asistența Socială - Pagina 83
Introducere în Asistența Socială - Pagina 84
Introducere în Asistența Socială - Pagina 85

Conținut arhivă zip

  • Introducere in Asistenta Sociala.doc

Alții au mai descărcat și

Importanța Serviciilor Sociale de Îngrijire la Domiciliu Pentru Asigurarea Bunăstării Persoanelor Vârstnice

Argument Am ales să studiez această temă deoarece consider că acestă categorie de beneficiari şi anume persoanele vârstnice sunt cei mai...

Consiliere în Asistența Socială

Consilierea reprezintă un serviciu de sprijin şi ajutor pentru persoanele aflate în anumite situaţii de dezavantaj, se referă la suportul acordat...

Asistența socială de astăzi

Introducere “Cele mai importante lucruri au fost realizate de oameni care au continuat să încerce chiar şi când se părea că nu mai există nici o...

Protecția copilului abuzat sexual

Introducere Pentru fiecare dintre noi, copilăria este o secvenţă de istorie personală. Devenind părinti, copiii noştrii sunt cei pe care îi...

Grupuri Sociale Marginalizate

GRUPURI SOCIALE MARGINALIZATE Abstract:Traim in secolul vitezei.De cele mai multe ori trecem ușor pe lângă persoanele dragi ,atunci de ce lua in...

Monografia Profesiei de Asistent Social

1.Obiectul şi natura profesiunii a. Descrierea profesiunii Codul din Clasificarea Ocupaţiilor din România ( C.O.R. ): 346001 Definiţie C.O.R.:...

Protecția persoanelor vârstnice

1. Definirea Protectiei sociale si asistentei sociale Protectia sociala reprezinta ansamblul de politici si masuri, institutii, organisme care...

Asistență Socială în România

1. Introducere În prezent, asistenţa socială se defineşte altfel decât se obişnuia, Dimitrie Gusti afirma că ea „ a ieşit din făgaşul...

Te-ar putea interesa și

Asistență socială

Introducere Asistenta Sociala este un asamblu de institutii, programe, masuri, activitati profesionalizate, servicii specializate de protejare a...

Integrarea Socială a Persoanelor Seropozitive

Introducere HIV/SIDA a devenit una din cele mai importante probleme cu care se confruntă întreaga lume atât pe plan medical, cât şi pe plan...

Casa de Copii de Tip Familial - Formă de Protecție a Copilului Aflat în Dificultate

Capitolul 1: Aspecte generale ale plasamentului familial § I. Delimitări conceptuale a noţiunii de plasament familial, tipuri de plasament....

Rolul asistentului social în conflictele sociale

INTRODUCERE Violenţa domestică este un flagel al societăţii româneşti şi al familiei, producând dezintegrarea acesteia din urmă ca unitate...

Relația de comunicare asistent social-client

Introducere Importanța temei pentru domeniul asistenței sociale Această lucrare își propune să abordeze problematica relației de comunicare între...

Rolul de Pedagog al Asistentului Social

INTRODUCERE Specializarea şi utilizarea pe scară tot mai largă a ştiinţei şi tehnologiilor moderne fac tot mai dificilă participarea pe piaţa...

Biroul de Asistență Socială Diaconia - sistemul de asistență socială

1. Introducere Aparitia unei profesii centrate pe “tratarea maladiilor sociale” in mod stiintific si sistematic este un fapt relative recent:...

Șomajul - Realitatea Vieții Sociale în Petroșani

INTRODUCERE Problemele asistenţei sociale, cu care se confruntă în prezent toate ţările, este o preocupare aparte pentru statele aflate în...

Ai nevoie de altceva?