Politici Sociale

Curs
8.6/10 (9 voturi)
Domeniu: Sociologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 117 în total
Cuvinte : 1321
Mărime: 110.59KB (arhivat)
Publicat de: Bogdana Robu
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Highidus

Extras din curs

1. Conceptul de politica sociala

Raspunsurile la întrebarea ,,Ce este politica sociala?” sunt variate atât în functie de autorii care abordeaza acest domeniu cât si în functie de înscrierea lor în câte un curent stiintific orientativ. În general însa raspunsurile pornesc de la un set de criterii care iau în considerare anumite elemente ce caracterizeaza conceptul de politica sociala.

Astfel, unul dintre raspunsuri încearca sa ilustreze politica sociala prin suprafetele sau domeniile în care functioneaza politica publica pe care o considera inclusa în politica sociala.

O alta varianta de raspuns porneste de la definirea proportiei (dimensiunii) politicii sociale, explicând ce o face deosebita fata de alte tipuri de politici. Din acest ultim unghi de vedere, se pare ca dificultatile privind subiectul politicii sociale sunt mai greu de depasit.

În unanimitate, autorii si cercetatorii au cazut de acord asupra enumerarii domeniilor politicii sociale ca fiind elementul fundamental al definitiei. Cu toate acestea si acest criteriu pare a fi discutabil deoarece nu se poate considera o politica oarecare ca facând parte din politicile sociale doar pornind de la trasaturile ei particulare. Adesea neglijarea unor aspecte care au un impact considerabil asupra bunastarii sociale atrag dupa sine aprecierile arbitrare care nu au nimic de-a face cu rigurozitatea stiintifica. Pentru a putea defini ce este politica sociala este necesar ca în prealabil, sa fie identificate elementele din care se compune.

În general, oricine include în categoria de politici sociale, fara pretentia unei definitii academice, trei domenii largi care în esenta se refera la individ: siguranta sociala, serviciile sociale cu caracter personal si sanatatea. Se observa în acest raspuns primordialitatea interesului individual care raporteaza politica sociala la propriile sale necesitati. În timp ce marea parte a populatiei nu se îndoieste asupra recunoasterii acestor domenii ca fiind ,,sociale”, terminologia însa declanseaza unele confuzii.

Existenta unor departamente guvernamentale specializate pe grupe de probleme si activitati nu exclude formularea închegata a unei conceptii unitare, generalizate la nivelul întregii societati, despre politica sociala. Nu trebuie pierdut din vedere nici faptul ca alaturi de stat care preia grija socialului, întreprinderile prin functiile lor sociale aduc o contributie în completare.

De exemplu, politica locuintei este considerata în multe materiale ca fiind una din componentele politicii sociale desi face parte din sectorul privat al pietei. În legatura cu acest exemplu sunt formulate numeroase întrebari referitoare la masura în care piata libera poate opera în raport cu sectorul privat si masura în care autoritatile decid destinatia locuintelor publice vor actiona în scopul satisfacerii unor nevoi sociale încalcând sau nu sectorul afacerilor particulare cu locuinte.

Exista însa în zona politicilor sociale adevarate ,,suprafete” de interes privat care nu numai ca sunt evitate pentru a nu deranja sectorul agentilor economici privati, dar mai mult sunt excluse ca ne având un caracter social – public.

Un alt exemplu îl constituie politica educationala care prin obiectivele sale se înscrie ca cea mai sociala dintre politicile sociale. Cu toate acestea, dupa unii autori, datorita faptului ca domeniul educational este unul dintre sectoarele care solicita cele mai mari cheltuieli publice cu mult peste serviciile considerate a contribui la bunastare publica, politica educationala merita mai mult sau mai putin a fi inclusa în politicile sociale.

Daca definim politicile sociale în termenii cheltuielilor publice, atunci includerea educatiei în politica sociala este consecventa unei decizii arbitrare de a defini aceasta politica sociala ca fiind cheltuielile publice ce contribuie la bunastarea publica. Apare deci o prima varianta a definitiei politicii sociale potrivit criteriului ,, finantarea unor obiective”, adica destinatia sociala a unor cheltuieli bugetare.

Alti autori, printre care T.H. Marshall dimensioneaza obiectivul fundamental al secolului XX ca fiind ,,bunastarea”. În abordarile academice franceze si engleze termenul de politici sociale se transforma în ,, administrare sociala”.

Se impune totusi o clarificare în privinta continutului de politici sociale. Este necesara diferentierea dintre continutul politicilor sociale si factorii (coordonatele) determinante ale bunastarii; aceasta deoarece nu orice politica sociala conduce la bunastare (daca o analizam la nivel individual) nu este rezultatul unei anumite politici sociale.

A egala obiectivele politicii sociale cu coordonatele bunastarii pare sa confere un aspect de acceptare tacita a ideologiei particulare, de altfel, despre statul bunastarii, conceptie care se manifesta în mod diferit de la un autor la altul, sau de la un curent la altul.

Multiple discutii recente despre politicile sociale sugereaza faptul ca politica bunastarii este promovata nicidecum în scopuri umanitare, pentru satisfacerea nevoilor populatiei, ci mai curând ca raspuns la manifestarea unor nemultumiri sociale.

În conceptia unor autori, cheia întelegerii configuratiei politicii de siguranta si protectie sociala consta în complexul de functii care servesc ordinea politica si sociala, mentinerea acestei stari lipsite de conflicte si tensiuni. Asa se si explica de altfel sustinerea deosebita din toate punctele de vedere institutional si financiar a acelor segmente de politica sociala care contribuie prin suprafata lor de actiune la ,, calmul si siguranta sociala”.

Evidenta istorica subliniaza faptul ca tipurile de întelegere, acorduri, angajamente de politica sociala sunt cu preponderenta initiate în perioadele de stopari sau dezordini civile produse de somajul în masa, fiind apoi abolite sau reduse când stabilitatea politica se reinstaureaza. Acesta este punctul de vedere împartasit în general de masele populare care considera ca în perioadele de framântari politice, politica sociala a guvernului devine progresiv mai responsabila, mai umana, mai generoasa.

În mod particular, curentele marxiste considera ca societatile capitaliste avansate cer ca infrastructura politicilor bunastarii sa ajute la mentinerea ordinii publice. Se încearca atfel instrumentalizarea politicilor sociale în sens ideologic.

În acest context apare o alta configuratie a bunastarii. Capitalismul bunastarii, cum este supranumit de orientarile marxiste, promoveaza tenta peiorativa a termenului de bunastare. Politicile care promoveaza bunastarea sunt explicate în termenii ,, controlului social”; ele devin masuri de combatere ale dezechilibrelor sociale alaturi de politica penala si cea politieneasca.

Exista în aceasta directie doua interpretari extreme privind originea politicii sociale. Joan Higgins (1981) sugereaza ca ambele conceptii (liberala si colectivist – marxista) se situeaza deasupra modelelor rationale ale actiunii politice în care actorii sociali au motive si sunt capabili sa dea o nuanta acestor politici care sa reflecte cu acuratete intentiile lor.

Studiile contemporane în acest domeniu aduc în discutie relatia dintre cele doua categorii de implicati în politica sociala si implementatorii politicii sociale. Intre acestia se manifesta un sistem de relatii care pornesc de la scopurile extrem de diferite si amestecate ale celor care pot influenta politica sociala. Importante se profileaza a fi consecintele interventiilor deoarece la oarecare input-uri, output-urile sociale pot fi neprevazute si chiar nedorite. Unele politici sociale, prin continutul lor invoca necesitatea unor ajustari marginale fata de unele situatii anterioare, motivatia fiind nevoia de corectare a consecintelor negative a politicilor prevazute.

Preview document

Politici Sociale - Pagina 1
Politici Sociale - Pagina 2
Politici Sociale - Pagina 3
Politici Sociale - Pagina 4
Politici Sociale - Pagina 5
Politici Sociale - Pagina 6
Politici Sociale - Pagina 7
Politici Sociale - Pagina 8
Politici Sociale - Pagina 9
Politici Sociale - Pagina 10
Politici Sociale - Pagina 11
Politici Sociale - Pagina 12
Politici Sociale - Pagina 13
Politici Sociale - Pagina 14
Politici Sociale - Pagina 15
Politici Sociale - Pagina 16
Politici Sociale - Pagina 17
Politici Sociale - Pagina 18
Politici Sociale - Pagina 19
Politici Sociale - Pagina 20
Politici Sociale - Pagina 21
Politici Sociale - Pagina 22
Politici Sociale - Pagina 23
Politici Sociale - Pagina 24
Politici Sociale - Pagina 25
Politici Sociale - Pagina 26
Politici Sociale - Pagina 27
Politici Sociale - Pagina 28
Politici Sociale - Pagina 29
Politici Sociale - Pagina 30
Politici Sociale - Pagina 31
Politici Sociale - Pagina 32
Politici Sociale - Pagina 33
Politici Sociale - Pagina 34
Politici Sociale - Pagina 35
Politici Sociale - Pagina 36
Politici Sociale - Pagina 37
Politici Sociale - Pagina 38
Politici Sociale - Pagina 39
Politici Sociale - Pagina 40
Politici Sociale - Pagina 41
Politici Sociale - Pagina 42
Politici Sociale - Pagina 43
Politici Sociale - Pagina 44
Politici Sociale - Pagina 45
Politici Sociale - Pagina 46
Politici Sociale - Pagina 47
Politici Sociale - Pagina 48
Politici Sociale - Pagina 49
Politici Sociale - Pagina 50
Politici Sociale - Pagina 51
Politici Sociale - Pagina 52
Politici Sociale - Pagina 53
Politici Sociale - Pagina 54
Politici Sociale - Pagina 55
Politici Sociale - Pagina 56
Politici Sociale - Pagina 57
Politici Sociale - Pagina 58
Politici Sociale - Pagina 59
Politici Sociale - Pagina 60
Politici Sociale - Pagina 61
Politici Sociale - Pagina 62
Politici Sociale - Pagina 63
Politici Sociale - Pagina 64
Politici Sociale - Pagina 65
Politici Sociale - Pagina 66
Politici Sociale - Pagina 67
Politici Sociale - Pagina 68
Politici Sociale - Pagina 69
Politici Sociale - Pagina 70
Politici Sociale - Pagina 71
Politici Sociale - Pagina 72
Politici Sociale - Pagina 73
Politici Sociale - Pagina 74
Politici Sociale - Pagina 75
Politici Sociale - Pagina 76
Politici Sociale - Pagina 77
Politici Sociale - Pagina 78
Politici Sociale - Pagina 79
Politici Sociale - Pagina 80
Politici Sociale - Pagina 81
Politici Sociale - Pagina 82
Politici Sociale - Pagina 83
Politici Sociale - Pagina 84
Politici Sociale - Pagina 85
Politici Sociale - Pagina 86
Politici Sociale - Pagina 87
Politici Sociale - Pagina 88
Politici Sociale - Pagina 89
Politici Sociale - Pagina 90
Politici Sociale - Pagina 91
Politici Sociale - Pagina 92
Politici Sociale - Pagina 93
Politici Sociale - Pagina 94
Politici Sociale - Pagina 95
Politici Sociale - Pagina 96
Politici Sociale - Pagina 97
Politici Sociale - Pagina 98
Politici Sociale - Pagina 99
Politici Sociale - Pagina 100
Politici Sociale - Pagina 101
Politici Sociale - Pagina 102
Politici Sociale - Pagina 103
Politici Sociale - Pagina 104
Politici Sociale - Pagina 105
Politici Sociale - Pagina 106
Politici Sociale - Pagina 107
Politici Sociale - Pagina 108
Politici Sociale - Pagina 109
Politici Sociale - Pagina 110
Politici Sociale - Pagina 111
Politici Sociale - Pagina 112
Politici Sociale - Pagina 113
Politici Sociale - Pagina 114
Politici Sociale - Pagina 115
Politici Sociale - Pagina 116
Politici Sociale - Pagina 117

Conținut arhivă zip

  • Politici Sociale.doc

Alții au mai descărcat și

Politici Sociale

Un raspuns la întrebarea ,,Ce este politica sociala ?" au încercat sa ofere, de-a lungul timpului, mai multi autori apartinând unor scoli si...

Politici sociale, protecție socială și asistență socială

- Teorii privind statul bunăstării - Bunăstare socială şi protecţie socială - Furnizorii bunăstării sociale (piaţa, familia, statul, instituţii...

Diagnoza Instituțională a Fenomenului Mobilității Forței de Muncă Românești în Spațiul European

Migratia internationala este un fenomen relativ nou pentru România contemporana si probabil abia perioada de dupa 1998 începe sa defineasca...

Tehnici de Comunicare

1. Pregatirea si sustinerea unei prezentari orale Sustinerea unei prezentari orale este una din cerintele frecvente în facultati si colegii....

M.T.C.S

În 1990, G.Fischer reafirma importanta ruperii cunoasterii stiintifice de cea comuna prin punerea pe tapet a ideii potrivit careia, în mod spontan,...

Droguri

II. Clasificarea generala a drogurilor. În literatura de specialitate si în practica exista numeroase clasificari ale drogurilor, având la baza...

Sociologia Opiniei Publice

Elogiul si defaimarea opiniei Din cele mai vechi timpuri fenomenul pe care am putea sa îl numim astazi “opinie publica” a fost valorizat atât...

Politici Sociale

O masura agregata a bunastarilor individuale (well-being). Pentru o evaluare corecta sunt necesare: 1) conceptiile despre bunastare si criteriile...

Te-ar putea interesa și

Politica Socială a Uniunii Europene

Capitolul I 1.1. Concepte de baza privind politica socială Politica socială a UE este formată dintr-un set de politici complementare, ce s-au...

Modelul Social European

INTRODUCERE Politica socială europeană s-a dezvoltat într-o manieră fragmentară, iar progresele obţinute în domeniu sunt neuniforme. O serie de...

Politici Sociale

Un raspuns la întrebarea ,,Ce este politica sociala ?" au încercat sa ofere, de-a lungul timpului, mai multi autori apartinând unor scoli si...

Politici Sociale

I.Conceptul general de politică socială si politicile sociale sectoriale Un raspuns la întrebarea ,,Ce este politica sociala ?" au încercat sa...

Situația Demografică a Uniunii Europene

INTRODUCERE Uniunea Europeană este o organizaţie a ţărilor europene dedicată creşterii integrării economice şi intărirea cooperării între state....

Politici sociale ale Uniunii Europene

INTRODUCERE Politica socială definește setul de politici publice ce urmăresc realizarea protecției sociale și a bunăstării. Politica sociala a...

Politici Sociale Europene

INTRODUCERE “Politica socială a UE este formată dintr-un set de politici complementare, ce s-au dezvoltat şi multiplicat pe parcursul timpului şi...

Politica socială

1. Conceptul de politică socială Răspunsurile la întrebarea ,,Ce este politica socială?” sunt variate atât în funcţie de autorii care abordează...

Ai nevoie de altceva?