Sociologia Opiniei Publice

Curs
8.4/10 (12 voturi)
Domeniu: Sociologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 162 în total
Cuvinte : 85024
Mărime: 987.01KB (arhivat)
Publicat de: Theodor Marginean
Puncte necesare: 0

Extras din curs

Elogiul si defaimarea opiniei

Din cele mai vechi timpuri fenomenul pe care am putea sa îl numim astazi “opinie publica” a fost valorizat atât pozitiv, cât si negativ. Ambivalenta aceasta nu este întâmplatoare. Ideologia si conceptiile despre guvernare au facut ca mari gânditori (filosofi, politologi, psihologi sau sociologi) sa elogieze opinia publica sau, dimpotriva, sa blameze „vocea poporului” pentru inconsistenta ei.

1.1. În Antichitate, opinia publica “exercita cenzura colectiva a comportamentului particular” (Veyne, 1985/1994, 174). Cu sapte sute de ani înaintea erei noastre, poetul grec Hesiod compara “opinia publica” cu un tribunal si discursul ei cu destinul (Munci si zile). Mai târziu, în perioada sclavagista, la Roma cântecele anonime insultatoare, acele carmen famosum, pamfletele fara pudoare (libelli) si satirele nu ocoleau pe nimeni, nici chiar pe împarati (dupa moartea lor … ). Hotarârile importante pentru familiile nobiliare (pedepsirea copiilor în virtutea autoritatii paterne, repudierea sotiei nedemne etc.) erau luate în urma sfatuirii cu egalii si prietenii. Sfatul prietenilor - constiinta colectiva - functiona ca o instanta de cenzura colectiva legitima, numita reprehensio. O dovada a institutionalizarii sfatului prietenilor o constituie faptul ca renuntarea la o persoana devenita non grata se facea în mod solemn, prin trimiterea unui mesaj explicit (renuntiare amicitiam). Istoricul francez Paul Veyne conchide ca în Imperiul roman “ Viata publica este supusa vointei membrilor clasei stapânitoare, iar viata privata, opiniei lor” (Veyne, 1985/1994, 180). În cetatea antica, la Roma ca si la Atena, în adunarile publice, formate din cetateni cu drepturi politice (plebea era exclusa), se decidea interesul general. “Intr-o vreme când discordiile erau frecvente, legea ateniana nu-i îngaduia cetateanului sa ramâna neutru; el trebuia sa lupte fie de o parte, fie de cealalta; împotriva celui ce voia sa nu se amestece în asemenea certuri si sa ramâna netulburat, legea rostea o pedeapsa severa: pierderea dreptului de a fi cetatean” – mentioneaza marele istoric al lumii antice, Fustel de Coulanges (1864/1984, 1, 52), reluându-l pe Plutarh din Cheroneea (c. 46-120 e.n.) cu ale sale Vieti paralele, în care a reunit 46 de biografii ale oamenilor de stat greci si romani. Anticii au descoperit ca “pentru a sti care este interesul general era nevoie sa afli parerea tuturor” (Coulanges, 1864/1984, vol. 2, 176). Astazi votul a devenit principala metoda de guvernare.

Filosoful grec Platon (427-347 î.e.n.) a opus opinia (gr. doxa) cunoasterii autentice (gr. logos). În dialogul Menon se arata ca deosebirea dintre una si alta o reprezinta “legatura cauzala”. Parerile “o iau la picior si zboara astfel din sufletul omului; de aceea si pretul lor nu-i prea mare cât timp nu le legi cu lantul unui rationament” (Platon, 1996, 385). Desi “adevarata parere nu-i mai putin folositoare decât stiinta”, aceasta din urma este pretuita mai mult. Oamenii politici cârmuiesc bine statele calauziti de “parerea cea dreapta” si “spun adevarul, însa fara sa-si dea seama de cele ce spun” (ibidem). In Republica, Platon a remarcat cel dintâi locul dorintelor cetatenilor în sistemul de guvernare. Întrucât cetatenii nu pot întelege complexitatea actului de guvernare, casta conducatorilor nu ar trebui sa ia în considerare atitudinile maselor, incapabile de o cunoastere autentica a vietii sociale. Singuri filosofii ar fi capabili sa fundamenteze regulile guvernarii. În aceeasi lucrare Platon a aratat ca opinia are un domeniu diferit de cel al stiintei si a plastat opiniile între cunoastere si necunoastere.

“Opinia n-ar fi, deci, nici necunoastere, nici cunoastere?

Se pare ca nu.

Dar oare ea este în afara acestora, depasind fie cunoasterea prin claritate, fie necunoasterea prin neclaritate?

Deloc.

Asadar, - am spus eu – opinia ti se pare a fi mai întunecata decât cunoasterea, dar mai luminoasa decât necunoasterea?

Chiar asa.

Atunci ea se afla în intervalul cuprins de cele doua?

Da.” (Republica, 478 e).

Aristotel (382-322 î.e.n.), stralucitul discipol al lui Platon, a consacrat ideea de om ca “fiinta sociala” (gr. zoon politikon) si a aratat ca pentru guvernare este nevoie sa se cunoasca dorintele cetatenilor, liber exprimate. Aristotel, acceptând ca fiecare individ poate gândi mai slab decât un expert, si-a exprimat convingerea ca toti cetatenii laolalta pot gândi mai bine decât un expert si ca dezbaterile publice si discutiile dintre persoanele libere reprezinta fundamentul guvernarii populare. Este de retinut si faptul ca stagiritul (Aristotel s-a nascut în orasul Stagira) a introdus ideea superioritatii opiniei publicului fata de opinia individului (cf. Yeric si Todd, 1989, 6).

Filosoful stoic, scriitorul si omul de stat roman Lucius Annaeus Seneca (c. 4 î.e.n.- 65 e.n.), care a influentat crestinismul timpuriu, scria: “Credeti-ma, glasul poporului este Divin”. Nu întâmplator omul politic, generalul si scriitorul Caius Iulius Caesar (100 – 44 î.e.n.) a decis în anul 59 î.e.n. sa-¬i informeze pe cetatenii Romei despre treburile cetatii, publicând Acta diurna. El a trecut si în acest sens Rubiconul, fiind la originea presei cotidiene de azi. În Imperiul roman opinia publica era pretuita si, ca atare, trebuia cucerita. Asa se explica înflorirea exceptionala a artei oratorice, al carei stralucit exponent a fost Marcus Fabius Quintilian (c. 35 – 96 e.n.) cu ale sale 12 carti, reunite sub titlul De institutione oratoria.

1.2. În Evul Mediu, dictonul vox populi, vox Dei elogia opinia publica. Istoricul si omul politic florentin Niccolo Machiavelli (1469-1527), cel care s-a referit primul la opinia publica în sensul modern al termenului, considera ca aceasta joaca un rol important în sustinerea sau distrugerea puterii politice. Apreciind opinia publica drept un factor care serveste atât intereselor indivizilor, cât si binele colectiv, statul, Niccolo Machiavelli avertiza ca puterea nu trebuie sa ignore ceea ce numea opinione universale, commune opinione sau publica voce. În lucrarea Principele (1516), omul politic italian sustine ca interesele si forta, nu principiile morale, dicteaza politica si ca pentru guvernare este important ca acestea sa merite afectiunea poporului, pentru ca el este „cel mai tare si cel mai puternic” (capitolul XIX). Niccolo Machiavelli a vazut în opinia publica, ce poate fi manipulata, un sprijin pentru guvernare. Jean Stoetzel (1943, 389) apreciaza ca, în viziunea marelui om politic florentin, arta politica trebuie sa respecte doua principii: a) opinia publica este autoritatea care sanctioneaza puterea; b) arta de a guverna comporta o anumita maniera de raportare la opinia publica. Subordonarea fata de ea are limite, de exemplu, în domeniul financiar si în problemele razboiului. In general, puterea politica nu trebuie sa manifeste indiferenta fata de opinia publica.

Preview document

Sociologia Opiniei Publice - Pagina 1
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 2
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 3
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 4
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 5
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 6
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 7
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 8
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 9
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 10
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 11
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 12
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 13
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 14
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 15
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 16
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 17
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 18
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 19
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 20
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 21
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 22
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 23
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 24
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 25
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 26
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 27
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 28
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 29
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 30
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 31
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 32
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 33
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 34
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 35
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 36
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 37
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 38
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 39
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 40
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 41
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 42
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 43
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 44
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 45
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 46
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 47
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 48
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 49
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 50
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 51
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 52
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 53
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 54
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 55
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 56
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 57
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 58
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 59
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 60
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 61
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 62
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 63
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 64
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 65
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 66
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 67
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 68
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 69
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 70
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 71
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 72
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 73
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 74
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 75
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 76
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 77
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 78
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 79
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 80
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 81
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 82
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 83
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 84
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 85
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 86
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 87
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 88
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 89
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 90
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 91
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 92
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 93
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 94
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 95
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 96
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 97
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 98
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 99
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 100
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 101
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 102
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 103
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 104
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 105
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 106
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 107
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 108
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 109
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 110
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 111
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 112
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 113
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 114
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 115
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 116
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 117
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 118
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 119
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 120
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 121
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 122
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 123
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 124
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 125
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 126
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 127
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 128
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 129
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 130
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 131
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 132
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 133
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 134
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 135
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 136
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 137
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 138
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 139
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 140
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 141
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 142
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 143
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 144
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 145
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 146
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 147
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 148
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 149
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 150
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 151
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 152
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 153
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 154
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 155
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 156
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 157
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 158
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 159
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 160
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 161
Sociologia Opiniei Publice - Pagina 162

Conținut arhivă zip

  • Sociologia opiniei publice.doc

Alții au mai descărcat și

Chestionar

D1. Credeti ca în tara noastra lucrurile merg într-o directie buna sau într-o directie gresita? 1. directia este buna 2. directia este gresita 8....

Tehnicile de Manipulare și Mass Media

Introducere. În ultimul timp, începand de la instaurarea televiziunii de masa, suntem martorii unei extraordinare prevalente a practicilor de...

Asistență socială privind reintegrarea socială în domeniul justiției penale

I.CADRUL PROBLEMATIC I.1. MOTIVAREA ALEGERII TEMEI Pedepsirea faptelor antisociale reprezintă o constantă a societaţii omeneşti de-a lungul...

Asistența socială

“ Asistenta sociala a iesit din fagasul sentimentalismului generos si al simplelor bune intentii, pentru a pasi in domeniul unei actiuni sociale si...

Sociologie - opinia publică

Opinia publică – imposibilitatea unei definiţii general acceptate Opinia publică este unul dintre cele mai importante şi de durată concepte...

Opinia publică și importanța acesteia în contextul social

Societatea moderna, caracterizata prin complexitatea publicurilor sale, poate fi cu atat mai bine cunoscuta si evaluata corect in privinta...

Tehnici de Comunicare

1. Pregatirea si sustinerea unei prezentari orale Sustinerea unei prezentari orale este una din cerintele frecvente în facultati si colegii....

M.T.C.S

În 1990, G.Fischer reafirma importanta ruperii cunoasterii stiintifice de cea comuna prin punerea pe tapet a ideii potrivit careia, în mod spontan,...

Te-ar putea interesa și

Imaginea Războiului din Irak în Opinia Publică din România

INTRODUCERE Războiul a fost - şi va rămâne probabil – unul din fenomenele sociale cele mai complexe. În pofida adevărului atestat în atâtea...

Brandingul de națiune în contextul globalizării, din perspectiva relațiilor publice internaționale

Argument Lucrarea de faţă este rezultatul unei duble provocări. Primul factor care a declanşat dorinţa de construire a unui discurs privind...

Relații Publice - Comunicarea între Firmă și Mediul Ei

1. Relaţii publice-definiţii şi concepte de bază Relaţiile publice constituie conform Asociaţiei de Relaţii Publice Internaţionale (IPRA), o...

Sociologia Opiniei Publice

Sondajul de opinie publica reprezinta o ancheta care urmareste cunoasterea parerilor oamenilor in diferite probleme. Fundatia Soros Moldova...

Sociologie - opinia publică

Opinia publică – imposibilitatea unei definiţii general acceptate Opinia publică este unul dintre cele mai importante şi de durată concepte...

Mass-media și opinia publică

Ce este Mass-media? DEX-ul ne spune că acest termen, atât de familiar astăzi, „desemnează ansamblul mijloacelor și modalităților tehnice moderne...

Relațiile publice în activitatea IM Combinatul de Zahăr din Alexandreni SA

1. Analiza activităţii Î.M. “Combinatul de zahăr din Alexăndreni” S.A. Întreprinderea supusă investigării a fost fondată cu peste 40 de ani în...

Rolul opiniei publice în societățile democratice

De-a lungul timpului opinia publică a fost atât elogiată, cât și defăimată. În societățile democratice opinia publică este valorizată pozitiv,...

Ai nevoie de altceva?