Politici Sociale

Curs
8/10 (5 voturi)
Conține 1 fișier: pdf
Pagini : 53 în total
Cuvinte : 39531
Mărime: 769.01KB (arhivat)
Publicat de: Traian Nechifor
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof. univ. dr. Cristian Bocancea
suport de curs POLITICI SOCIALE-ASISTENTA SOCIALA

Cuprins

  1. Capitolul I
  2. STATUTUL PROFESIONAL ŞI ŞTIINŢIFIC AL ASISTENŢEI SOCIALE 2
  3. 1. Geneza profesiei de asistent social 2
  4. 2. Coordonatele ştiinţifice ale asistenţei sociale 6
  5. Capitolul II
  6. ASISTENŢA SOCIALĂ, DE LA CARITATE LA STATUTUL DE POLITICĂ PUBLICĂ 8
  7. 1. Istoria asistenţei sociale 8
  8. 2. Sistemul protecţiei sociale în lumea contemporană 12
  9. 3. Repere ale politicii sociale în România post-comunistă 15
  10. 4. Asistenţa socială – politică publică a medierii 17
  11. BIBLIOGRAFIE 19
  12. Capitolul III
  13. FUNDAMENTELE IDEOLOGICE ALE POLITICILOR SOCIALE 21
  14. 1. Construcţia discursului ideologic, de la modern la postmodern 21
  15. 2. Ideologia liberală, între filosofia şi practica libertăţii 26
  16. 2.1. Cadrele generale ale liberalismului 26
  17. 2.2. Marile idei liberale şi proiecţiile lor în practica politică 27
  18. 3. Conservatorismul – ideologia libertăţii rezonabile 30
  19. 3.1. Sensurile moderne ale conservatorismului 30
  20. 3.2. Geneza ideologiei conservatoare 32
  21. 3.3. Supoziţiile şi pledoariile conservatorismului anglo-saxon 34
  22. 4. Socialismul, de la utopie la “ştiinţă” 37
  23. 4.1. Utopia socialistă 37
  24. 4.2. Socialismul revoluţionar marxist 40
  25. 5. Evoluţia ideologiilor politice în lumea contemporană 43
  26. 5.1. Ideologiile politice la începutul contemporaneităţii 43
  27. 5.2. Ideologiile epocii interbelice şi postbelice 43
  28. 5.2.1. Liberalism şi neoliberalism 45
  29. 5.2.2. Creştin-democraţia 46
  30. 5.2.3. Conservatorismul postbelic 49
  31. 5.2.4. Social-democraţia 50
  32. BIBLIOGRAFIE 52

Extras din curs

Capitolul I

STATUTUL PROFESIONAL ŞI ŞTIINŢIFIC

AL ASISTENŢEI SOCIALE

1. Geneza profesiei de asistent social

Existenţa activităţilor asistenţiale şi a demersurilor teoretice vizând acest domeniu (de la filosofie şi teologie, până la ştiinţele socio-umane de factură pozitivistă) este fundamental legată de tensionatul raport practic dintre individ şi societate, ca şi de proiecţiile lui la nivel reflexiv. În “arhitectura” socială, individul se regăseşte întotdeauna ca un element condiţionat de nenumărate instituţii şi structuri normative, începând cu familia şi cutumele ei comportamentale, pentru a termina cu statul şi irezistibila sa ordine politico-juridică; în plan teoretic, dialectica individ-societate prezintă cel puţin trei scenarii ideal-tipice ale relaţiei dintre cele două elemente: fie societatea îl "determină" pe individ, fie individul este prim şi constitutiv faţă de societate, fie relaţia dintre termenii ecuaţiei se prezintă sub forma unei reciprocităţi cvasi-perfecte a condiţionărilor şi/sau determinărilor. Vom întâlni concepţii potrivit cărora omul este, înainte de toate, un proiect şi o libertate; altele îl tratează, dimpotrivă, ca pe expresia unui sistem de acţiune sau ca pe un simplu suport al unei structuri. Realitatea şi imaginea raportului dintre individ şi societate depind de epoca şi de civilizaţia în care ele se construiesc; însă mereu vom avea de-a face cu o ţesătură socială care, deşi acordă uneori marje semnificative de libertate actorului individual, nu îl lasă în afara contextului, a ansamblului.

Toate acţiunile umane sunt regizate social, derulându-se după modele socialmente sintetizate şi sancţionate. Ajutorarea indivizilor şi grupurilor aflate în dificultate se supune şi ea aceleiaşi normativităţi comunitare, aceleiaşi condiţionări contextuale în privinţa stabilirii beneficiarului, a conţinutului şi a manierelor de intervenţie. Acesta este motivul pentru care, într-o organizare academică a teoriei asistenţiale, analiza contextuală este o componentă de primă importanţă.

O astfel de analiză ne arată că, indiferent de epoca istorică şi de arealul cultural, toate comunităţile umane s-au confruntat mereu cu multiple situaţii problematice, pentru care indivizii luaţi în parte nu puteau fi făcuţi răspunzători (cu excepţia celor care, din poziţia de autoritate publică, influenţau negativ ansamblul societăţii); dincolo de optimismul şi progresismul de factură raţionalist-liberală, se poate constata că, de regulă, "omul este sub vremuri", în sensul că multe dintre problemele cu care este obligat să se confrunte sunt generate de insuficienţa resurselor şi inechitabila lor repartiţie, de catastrofele naturale, de conflictele intra- şi intercomunitare, de excesele puterii politice sau, dimpotrivă, de incapacitatea ei de a gestiona binele public etc. Fără îndoială, progresele ştiinţei – materializate în elementele civilizaţiei tehnologice – au condus treptat la ameliorarea generală a condiţiilor de trai ale oamenilor şi au permeabilizat barierele sociale1. Acest fapt incontestabil se oglindeşte în creşterea duratei medii a vieţii, în sporirea gradului de confort, în accesul nediscriminatoriu (cel puţin în principiu) la informaţie şi la celelalte binefaceri ale industrialismului şi

1 După cum remarca José Ortega y Gasset – cu unele accente critice la adresa modernităţii civilizatoare –, începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea, omul mediu nu mai întâlneşte în calea sa nici un fel de barieră socială. Graţie democraţiei liberale, experimentului ştiinţific şi industrialismului, se creează un nou context de viaţă publică şi privată, mult mai bogată şi mai plăcută. Spre deosebire de oamenii veacurilor premoderne, "omul zămislit de secolul al XIX-lea este, prin efectul pe care îl are asupra vieţii publice, un om diferit de toţi ceilalţi oameni ( ). Pentru vulgum pecus, «vulgul» din toate epocile, «viaţă» însemna, înainte de orice, limită, obligaţie, dependenţă; într-un cuvânt, presiune. Sau, dacă vreţi, opresiune, dar cu condiţia de a nu înţelege prin acest cuvânt numai opresiunea juridică şi socială, dând-o uitării pe cea cosmică. Pentru că aceasta din urmă nu a lipsit niciodată până acum o sută de ani, dată la care începe expansiunea tehnicii ştiinţifice – fizică şi administrativă –, practic nelimitată. Odinioară, chiar şi pentru cel bogat şi puternic, lumea era un tărâm al sărăciei, al dificultăţilor şi al primejdiei. Lumea care îl înconjoară pe omul nou încă de la naşterea sa nu-l obligă să se limiteze la nici un sens, nu-i opune nici un veto, nici o oprelişte, ci dimpotrivă, îi aţâtă poftele, care, în principiu, pot creşte nedefinit. Se întâmplă deci – ceea ce este extrem de important – că lumea din veacul al XIX-lea şi de la începutul secolului al XX-lea, nu numai că dispune de perfecţiunile şi amploarea pe care le posedă de fapt, dar le şi sugerează locuitorilor săi o certitudine fundamentală, că mâine va fi şi mai bogată, mai desăvârşită şi mai amplă, ca şi cum ar beneficia de o creştere spontană şi inepuizabilă" (Revolta maselor, Humanitas, Bucureşti, 1994, p. 83.).

2

postindustrialismului, elemente corelate cu apariţia şi dezvoltarea unor servicii publice în domeniile sănătăţii, educaţiei, transportului şi comunicaţiilor. În ultima sută de ani mai ales (când s-au înregistrat ritmuri exponenţiale ale dezvoltării tuturor palierele vieţii sociale), dincolo de tragicele experienţe ale utilizării tehnologiilor de vârf ca mijloace ale distrugerii şi terorii, putem remarca o creştere fără precedent a preocupării comunităţilor faţă de problemele sociale. Mai mult decât atât, dacă în perioadele istorice anterioare eforturile asistenţiale ale diferitelor organizaţii şi instituţii (fie ale statului, fie ale societăţii civile) erau sporadice şi necorelate, secolul XX a adus cu sine un nou spirit al gestionării socialului, concretizat în constituirea sistemelor naţionale de protecţie socială.

Instituţionalizarea asistenţei sociale şi dobândirea de către aceasta a statutului de funcţie etatică nu a însemnat, desigur, rezolvarea completă şi definitivă a tuturor problemelor umanităţii. Dat fiind faptul că în orice societate structura trebuinţelor şi nivelul aspiraţiilor depind de posibilităţile de satisfacere, "optimul social" va fi o linie de orizont spre care înaintăm mereu, dar care rămâne, totuşi, îndepărtată. Examinând istoria universală, putem observa că rezolvarea unor probleme sociale (cum ar fi, spre exemplu, epidemiile, foametea, analfabetismul, discriminările de tot felul etc.) nu a putut împiedica apariţia altora, mai dificile şi mai cuprinzătoare. Evoluţia societăţii omeneşti a înregistrat practic o "rafinare" a dificultăţilor, odată cu perfecţionarea mecanismelor de intervenţie şi reglaj social. În mod analog, în dimensiune sincronică şi la nivelul indivizilor, dinamica nevoilor şi a aspiraţiilor urmează destul de fidel evoluţia capacităţilor proprii şi a "compensaţiilor" oferite de societate; astfel, satisfacerea unei trebuinţe nu este decât punctul de plecare în proiectarea alteia.

Preview document

Politici Sociale - Pagina 1
Politici Sociale - Pagina 2
Politici Sociale - Pagina 3
Politici Sociale - Pagina 4
Politici Sociale - Pagina 5
Politici Sociale - Pagina 6
Politici Sociale - Pagina 7
Politici Sociale - Pagina 8
Politici Sociale - Pagina 9
Politici Sociale - Pagina 10
Politici Sociale - Pagina 11
Politici Sociale - Pagina 12
Politici Sociale - Pagina 13
Politici Sociale - Pagina 14
Politici Sociale - Pagina 15
Politici Sociale - Pagina 16
Politici Sociale - Pagina 17
Politici Sociale - Pagina 18
Politici Sociale - Pagina 19
Politici Sociale - Pagina 20
Politici Sociale - Pagina 21
Politici Sociale - Pagina 22
Politici Sociale - Pagina 23
Politici Sociale - Pagina 24
Politici Sociale - Pagina 25
Politici Sociale - Pagina 26
Politici Sociale - Pagina 27
Politici Sociale - Pagina 28
Politici Sociale - Pagina 29
Politici Sociale - Pagina 30
Politici Sociale - Pagina 31
Politici Sociale - Pagina 32
Politici Sociale - Pagina 33
Politici Sociale - Pagina 34
Politici Sociale - Pagina 35
Politici Sociale - Pagina 36
Politici Sociale - Pagina 37
Politici Sociale - Pagina 38
Politici Sociale - Pagina 39
Politici Sociale - Pagina 40
Politici Sociale - Pagina 41
Politici Sociale - Pagina 42
Politici Sociale - Pagina 43
Politici Sociale - Pagina 44
Politici Sociale - Pagina 45
Politici Sociale - Pagina 46
Politici Sociale - Pagina 47
Politici Sociale - Pagina 48
Politici Sociale - Pagina 49
Politici Sociale - Pagina 50
Politici Sociale - Pagina 51
Politici Sociale - Pagina 52
Politici Sociale - Pagina 53

Conținut arhivă zip

  • Politici Sociale.pdf

Alții au mai descărcat și

Asistența Socială a Copilului Aflat în Dificultate

1. MĂSURI DE PROTECŢIE A COPILULUI AFLAT ÎN DIFICULTATE Conform legii, „copil” reprezintă persoana care nu a împlinit vârsta de 18 ani şi care nu...

Strategii și Politici Publice

CAPITOLUL I Introducere Fiinţa umană a apărut într-un anumit mediu natural şi a evoluat concomitent cu acesta, cele două elemente influenţându-se...

Sociologie politică

Curs 9 Functiile ideologiilor - ideologiile incita oamenii la actiune, dandu-le un cadru in care sa actioneze. Avem 7 functii de baza ale...

Strategii și Programe privind Rromii

ELEMENTE DE STRATEGIE PRIVIND ÎNVATAMÂNTUL PENTRU RROMI Ministerul Educatiei Nationale, cu începere din ianuarie 1998, a trecut la conturarea si...

Politici Sociale

Notă: Conținutul acestui material a fost preluat parțial sau integral din literatura de specialitate. Textele aparțin cercetătorilor menționați...

Politici Sociale

CAPITOLUL I POLITICI SOCIALE In acest capitol de inceput voi trasa niste directii pentru intelegerea politicilor sociale prezentand obiectul...

Istoricul Politicilor Sociale

Istoricul policilor sociale Istoria politicilor sociale este relativ scurta, de aproximativ un secol. Ca disciplina stiintifica, politicile...

Istoria gândirii politice

Exista mai multe nuantari ale termenului de politic, politica, dar, înca din primele premise etimologice ale Polis-ului grecesc, însemna cetate,...

Te-ar putea interesa și

Politica Socială a Uniunii Europene

Capitolul I 1.1. Concepte de baza privind politica socială Politica socială a UE este formată dintr-un set de politici complementare, ce s-au...

Modelul Social European

INTRODUCERE Politica socială europeană s-a dezvoltat într-o manieră fragmentară, iar progresele obţinute în domeniu sunt neuniforme. O serie de...

Politici Sociale

Un raspuns la întrebarea ,,Ce este politica sociala ?" au încercat sa ofere, de-a lungul timpului, mai multi autori apartinând unor scoli si...

Politici Sociale

I.Conceptul general de politică socială si politicile sociale sectoriale Un raspuns la întrebarea ,,Ce este politica sociala ?" au încercat sa...

Situația Demografică a Uniunii Europene

INTRODUCERE Uniunea Europeană este o organizaţie a ţărilor europene dedicată creşterii integrării economice şi intărirea cooperării între state....

Politici sociale ale Uniunii Europene

INTRODUCERE Politica socială definește setul de politici publice ce urmăresc realizarea protecției sociale și a bunăstării. Politica sociala a...

Politici Sociale Europene

INTRODUCERE “Politica socială a UE este formată dintr-un set de politici complementare, ce s-au dezvoltat şi multiplicat pe parcursul timpului şi...

Politica socială

1. Conceptul de politică socială Răspunsurile la întrebarea ,,Ce este politica socială?” sunt variate atât în funcţie de autorii care abordează...

Ai nevoie de altceva?