Tranzacții internaționale

Curs
8.5/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 49 în total
Cuvinte : 21951
Mărime: 282.97KB (arhivat)
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Laurentiu Iustinian
Aspecte teoretice privind tranzactiile internationale

Cuprins

  1. CAP. 1. Aspecte teoretice privind tranzactiile international 2
  2. CAP. 2. Intenationalizarea si globalizarea afacerilor 9
  3. 2.1. Internationalizarea firmei prin operatiuni de import-export 13
  4. 2.2. Negocierea in Afacerile comerciale international 23
  5. 2.3. Platile in tranzactiile internationale 30
  6. CAP. 3. Practica in activitatea de import-export 38
  7. 3.1. Documente utilizate la import-export 38
  8. 3.2. Elaborarea activitatii practice in cadrul companiei RUCOM 46

Extras din curs

CAP 1. ASPECTE TEORETICE PRIVIND

TRANZACTIILE INTERNATIONALE

Afacerile internationale au fost unul dintre factorii primari care au mentinut integritatea imperiului. Inca de pe vremea Imperiului Roman, obtinerea de beneficii din afacerile internationale era vazuta ca un instrument al politicii nationale.

Importanta afacerilor internationale a putut fi observata si in anii’30.In acel timp decretul Smoot-Hawley a crescut indatoririle importatorilor si a avut ca urmare reducerea volumului de bunuri care intrau pe teritoriul SUA,acest act a fost elaborat in speranta ca se va intari forta economica internationala a SUA.

In secolele trecute, comertul s-a derulat la nivel international, dar nu a avut acelasi impact asupra natiunilor, firmelor si persoanelor fizice cum s-a intamplat in ultimii 20 de ani.In decursul acestei perioade, volumul comertului international a luat o mare amploare, crescand de la 200 miliarde la 6 trilioane USD, astfel investitiile straine directe au crescut de la 211 miliarde la peste 1,8 trilioane USD in 2002. In present exista peste 2000 de corporatii multinationale cu o cifra de afaceri de peste 1 miliard USD.

Afacerile internationale formeaza o retea de legaturi globale pe intreg mapamondul, care leaga toate tarile, institutiile si persoanelor mult mai strans decat in trecut. O trasatura caracteristica a evolutiei mediului de afaceri la scara mondiala-in a doua jumatate a secolului al XX-lea –a constituit-o tendinta de trecere de la internationalizare la globalizarea vietii economice, aceasta tendinta s-a inscris si in domeniul tranzactiilor comerciale, al investitiilor in strainatate, al structurilor organizationale de afaceri(internationalizarea firmei).

Economia mondiala actuala se caracterizea printr-o noua baza tehnologica, prin extinderea si intensificarea tranzactiilor comerciale internationale, modificarea raporturilor de forte in plan economic si politico-militar si o noua modalitate de definire a relatiei dintre national si international.

Comertul international a cunoscut, in ultimile doua decenii, o expansiune puternica si aproape neintrerupta, devansand atat cresterea productiei industriale, cat si a PIB pe plan mondial. Accentuarea interdependentelor internationale prin intermediul fluxurilor comerciale rezulta dintr-o mutatie majora, care a avut loc in domeniul comertului mondial:trecerea de la structuri de raport de tip produse de baza contra produse manufacturate, la structuri de tipul produse manufacturate contra produse manufacturate si apoi la schimbul de produse in cadrul unor ramuri si subramuri ale industriei sau in cadrul unor grupe de produse.

Prin urmare, procesul internationalizarii s-a realizat integral pe glob, manifestandu-se o concentrare puternica a interdependentelor inte tarile dezvoltate, in speta in cadrul”triadei” SUA –Europa Occidentala –Japonia. Progresul tehnic, determina in mod direct adancirea diviziunii internationale a muncii, aprofundand si mai mult specializarea de tip intra-industrial si intra-produs, pe de alta parte, acest impact este limitat la tarile si zonele in care se afirma si se valorifica avansul tehnologic, cu alte cuvinte, comertul international se extinde si se adanceste acolo unde, si in masura in care, exista conditii pentru manifestarea progresului tehnic, pe de alta parte, dezvoltarile tehnologice actuale, indeosebi in domeniul industriei prelucratoare, tiind sa modifice premisele competitivitatii in afacerile internationale.

Liberalizarea comertului in ultimele decenii ale secolului al –XX-lea, se evidentiaza prin urmatoarele trasaturi distinctive: aceasta are ca punct de plecare “centrul”dezvoltat al economiei mondiale; constituie o tendinta dominate la scara mondiala, chiar daca elementele de protectionism se intalnesc atat in relatiile Nord-Nord, cat si in cele de Nord-Sud; are o baza institutionalizata la nivel mondial, reprezentata in principal de OMC si alte organisme de vocatie globala sau regionala; se aplica nu numai in domeniul relatiilor comerciale ci si in cel al relatiilor financiare internationale. Un alt factor care contribuie la dezvoltarea comertului international, il reprezinta procesele de integrare economica regionala.

Tranzactiile internationale constituie o activitate necesara si atractiva.Afacerile internationale sunt atractive deoarece ele combina stiita si arta afacerilor cu multe alte discipline ca: economia, antropologia, geografia, istoria, limbi straine, jurisprudenta, statistica si demografia. Afacerile internationale, prin urmare, prezinta mari oportunitat ipt expansiune, crestere a veniturilor, decat o fac afacerile nationale singure.

-ofera consumarorilor noi oportunitati,

-permit achizitionarea unei mai largi varietati de produse atat din punct de vedere cantitativ cat si calitativ si achizitioneaza la preturi care sunt reduse prin concurenta internationala.

-sunt importante pentru tari, companii si personae fizice atat ca oportunitate cat si ca competitie.

Tranzactia internationala este un act comercial complex care ne permite sa detina o imagine de ansamblu asupra diferitelor aspecte ale paracticii comertului international, sa separam principalele sfere de competenta in acest domeniu.

Importul si exportul sunt doi termini cere definesc aceeasi operatie: o tranzactie internationala.Utilizarea lor difera dupa cum se considera operatia: din punct de vedere al cumparatorului avem de aface cu un import, iar din punct de vedere al vanzatorului avem de aface cu un export. Fiind un act comercial complex, tranzactia internationala implica mai multi participanti la realizarea sa:

- In cadrul intreprinderii participa:

-Comercialistul care se ocupa de gasirea, oferirea acelor solutii de desfacere a produsului care sa raspunda cel mai bine astepatarilor clientilor sai;

-Juristul, este cel care verifica daca s-au incheiat contracte adecvate intre parti, daca s-au avut in vedere respectarea exigentelor de securitate si analizeaza cadrul juridic ales ca referinta;

-Finantistul este preocupat de a asigura echilibrul intreprinderii, atat in timpul duratei de realizare a contractului cat si in tmpul perioadei de credit;

-Logisticianul are ca sarcina sa organizeze fluxurile fizice si fluxurile de informatii

- In exteriorul intreprinderii., la o tranzactie internationala participa din plin : bancheri, transportatorii, tranzitori, intermediarii, asiguratorii si administratiile.

-Bancherii sunt aceia care intervin in mod necesar in derularea partilor si ofera sevicii in materie de finantare si de acoperire a riscurilor;

-Asiguratorii sunt aceia asupra carora intreprinderile transfera o parte insemnata din riscurile tranzactiilor;

-Administratorii, la randul lor, pot ajuta exportatorii in cadrul politicii legate de exporturi.

Produsul este ininte de toate un raspuns la asteptarile unei piete care impart nu atat produsul cat relatia produs-piata sau produs-segment de piata.

Se numeste produs tot ce poate fi oferit pe o piata notiunea de produs depaseste in sens larg notiunea de obiect tangibil. Dupa natura lor produsele pot fi:

-bunuri industriale;

-bunuri de consum;

-servicii;

Preview document

Tranzacții internaționale - Pagina 1
Tranzacții internaționale - Pagina 2
Tranzacții internaționale - Pagina 3
Tranzacții internaționale - Pagina 4
Tranzacții internaționale - Pagina 5
Tranzacții internaționale - Pagina 6
Tranzacții internaționale - Pagina 7
Tranzacții internaționale - Pagina 8
Tranzacții internaționale - Pagina 9
Tranzacții internaționale - Pagina 10
Tranzacții internaționale - Pagina 11
Tranzacții internaționale - Pagina 12
Tranzacții internaționale - Pagina 13
Tranzacții internaționale - Pagina 14
Tranzacții internaționale - Pagina 15
Tranzacții internaționale - Pagina 16
Tranzacții internaționale - Pagina 17
Tranzacții internaționale - Pagina 18
Tranzacții internaționale - Pagina 19
Tranzacții internaționale - Pagina 20
Tranzacții internaționale - Pagina 21
Tranzacții internaționale - Pagina 22
Tranzacții internaționale - Pagina 23
Tranzacții internaționale - Pagina 24
Tranzacții internaționale - Pagina 25
Tranzacții internaționale - Pagina 26
Tranzacții internaționale - Pagina 27
Tranzacții internaționale - Pagina 28
Tranzacții internaționale - Pagina 29
Tranzacții internaționale - Pagina 30
Tranzacții internaționale - Pagina 31
Tranzacții internaționale - Pagina 32
Tranzacții internaționale - Pagina 33
Tranzacții internaționale - Pagina 34
Tranzacții internaționale - Pagina 35
Tranzacții internaționale - Pagina 36
Tranzacții internaționale - Pagina 37
Tranzacții internaționale - Pagina 38
Tranzacții internaționale - Pagina 39
Tranzacții internaționale - Pagina 40
Tranzacții internaționale - Pagina 41
Tranzacții internaționale - Pagina 42
Tranzacții internaționale - Pagina 43
Tranzacții internaționale - Pagina 44
Tranzacții internaționale - Pagina 45
Tranzacții internaționale - Pagina 46
Tranzacții internaționale - Pagina 47
Tranzacții internaționale - Pagina 48
Tranzacții internaționale - Pagina 49

Conținut arhivă zip

  • Tranzactii Internationale.doc

Alții au mai descărcat și

Tranzacții Comerciale Internaționale

Introducere Dezvoltarea afacerilor în lumea de azi se realizează într-un mediu economic, politic, social complex, definit pe două coordonate...

Tranzacții comerciale internaționale - SC Rulmenți SA Bârlad

Rezumat introductiv S.C. RULMENTI S.A Bârlad este unul dintre cei mai mari producatori de rulmenti din Romania. Avand peste 3000 de angajati,...

Lucrare practică desfășurată la SC Industria de Încălțăminte Soara Buziaș SRL

CAPITOLUL 1: SC “I. I. SOARA BUZIAS”SRL 1.1.PREZENTAREA FIRMEI In 1995 se infiinteaza SC “INDUSTRIA DE INCALTAMINTE SOARA BUZIAS” SRL,persoana...

Condițiile INCOTERMS

Incoterms se referă la obligaţiilor reciproce ale vânzătorului şi cumpărătorului într-un contract de vânzare internaţională, propunând o serie de...

Strategii de întrare pe piețele internaționale

Prezentare societatii Antibiotice S.A. I. Istoric 1953 - 1959 - Se pune prima piatra la temelia unei industrii noi, prin constructia Fabricii...

Boeing corporation - organizație globală

Industria aerospatiala civila globala, mai ales pe segmental de piata a aeronavelor cu mai mult de 110 locuri, este un duopol intre Boeing si...

Depozitarea mărfurilor

Magazinul este un -vânzator- de prim ordin, fie ca este organizat în forma de vânzare cu autoservire, fie în forma clasica unde progresele...

Etica în relațiile internaționale

Introducere În 1991 fortele irakiene masacrau populatia kurda din nordul si sudul Irakului pentru mentinerae la putere a lui Sadam Hussein. Zeci...

Te-ar putea interesa și

Politica vamală a României în perioada de tranziție

Capitolul 1 Politica Comerciala 1.2 Definirea politicii comerciale, obiective si instrumente Prin politica comerciala se intelege totalitatea...

Aspectele GATS și ale Tranzacțiilor Internaționale cu Servicii

INTRODUCERE În societatea modernă în care trăim, o mare parte a activităţilor pe care oameni le desfăşoară sau le consumă sunt servicii....

Managementul tranzacțiilor internaționale SC Murfatlar SRL

“La Murfatlar, mostenirea este fara seaman. Prin mestesugul vinului, vechi de peste doua mii de ani, traditia, arta si voia buna stralucesc, din...

Modalități de Reducere a Costurilor Tranzacțiilor Internaționale

CAP. I - Mecanismul şi particularităţile tranzacţiilor comerciale internaţionale 1.1. Principii şi tehnici de derulare a tranzacţiilor cu bunuri...

Gestiunea Riscurilor în Tranzacții Internaționale

INTRODUCERE Gestiunea riscurilor în economie are o importanţă deosebită, fiind argumentat prin rolul pe care îl are sectorul economic într-o ţară....

Istoria tranzacțiilor internaționale

1.Conceptul de tranzactie comerciala internationala Tranzactia comerciala internationala reprezinta totalitatea activitatilor economice care au ca...

Tranzacții Comerciale Internaționale

II. Conditionãri si cunostinte prerechizite Disciplina Tranzactii economice internationale asigurã informarea si pregãtirii studentilor de la...

Tranzacții economice internaționale - riscurile în tranzacțiile comerciale internaționale

2.1 Definirea şi clasificarea riscurilor în tranzacţiile internaţionale Mediul internaţional de afaceri este influenţat de evoluţia contradictorie...

Ai nevoie de altceva?