Organizarea bazei de cazare după criterii europene

Curs
8/10 (12 voturi)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 141 în total
Cuvinte : 60695
Mărime: 309.83KB (arhivat)
Publicat de: Raul Simon
Puncte necesare: 0

Cuprins

  1. INTRODUCERE 4
  2. CAPITOLUL I. INDUSTRIA HOTELIERĂ. PIAŢA HOTELĂRIEI 5
  3. 1.1. Natura industriei hoteliere 6
  4. 1.2. Caracteristici ale pieţei hoteliere. Tendinţe actuale în sectorul hotelier 7
  5. 1.2.1.Formele de exploataţie. Tipuri şi tendinţe 9
  6. 1.2.1.1. Hotelurile tip exploataţie individuală 11
  7. 1.2.1.2. Lanţurile hoteliere 11
  8. 1.2.1.3. Montajul financiar-juridic şi contractual al grupurilor de societăţi 16
  9. 1.2.1.4. Contractul de management hotelier 19
  10. 1.2.1.5. Contractul de franciză hotelieră 20
  11. 1.2.2. Tendinţe actuale în sectorul hotelier 22
  12. 1.2.2.1. Tendinţe actuale în sectorul hotelier pe mapamond 22
  13. 1.2.2.2. Hotelurile şi clasificarea lor 26
  14. 1.2.2.3. Tendinţe actuale în sectorul hotelier românesc 27
  15. 1.2.2.4. Piaţa restauraţiei 45
  16. 1.2.2.5. Alţi intermediari 51
  17. Întrebări recapitulative 57
  18. Teste de evaluare 57
  19. Teste de autoevaluare 58
  20. CAPITOLUL II. ORGANIZAREA UNUI HOTEL 59
  21. 2.1. Organizarea unei structuri de primire cu funcţiuni de cazare turistică 59
  22. 2.1.1. Organigrama 59
  23. 2.1.2. Responsabilităţile principalelor departamente ale hotelului 63
  24. 2.2. Divizia (departamentul) cazare 65
  25. 2.2.1. Cazarea ca produs hotelier 66
  26. 2.2.2. Organizarea serviciului FRONT-OFFICE 72
  27. 2.2.3. Serviciul de etaj (HOUSEKEEPPING) 78
  28. 2.3. Departamentul vânzări-marketing 84
  29. 2.4. Departamentul restauraţie (alimentaţie publică) 84
  30. 2.5. Departamentul contabilitate 85
  31. 2.6. Departamentul personal şi training (resurse umane) 86
  32. 2.7. Departamentul ethnic (întreţinere) 86
  33. 2.8. Departamentul pază şi securitate 86
  34. 2.9. Relaţii intra şi interdepartamentale în cadrul structurilor de primire cu funcţiuni de cazare 87
  35. 2.9.1. Lucrul în echipă în cadrul departamentului Housekeeping (Team Work) 88
  36. 2.9.2. Instrumente pentru organizarea activităţii 88
  37. 2.9.3.Cooperarea interdepartamentală 89
  38. Întrebări recapitulative 91
  39. Teste de evaluare 91
  40. Teste de autoevaluare 92
  41. CAPITOLUL III. ACTIVITATEA DE BAZĂ PRIVIND REZERVAREA 93
  42. 3.1. Importanţa procesului de rezervare 93
  43. 3.2. Importanţa agenţilor de rezervări 94
  44. 3.3. Sursele rezervărilor 95
  45. 3.4. Rezervări garantate ca opus al rezervărilor negarantate 96
  46. 3.5. Activităţile de bază privind rezervarea 97
  47. 3.6. Serviciile complementare 100
  48. 3.7. Tratarea vânzărilor corporative şi de grup 102
  49. 3.8. Comunicarea în hotel 105
  50. 3.9. Comportamentul profesional 105
  51. 3.10. Studii de caz 107
  52. Întrebări recapitulative 113
  53. Teste de evaluare 113
  54. Teste de autoevaluare 113
  55. ANEXE 115
  56. BIBLIOGRAFIE 141

Extras din curs

INTRODUCERE

Importanţa deosebită a dezvoltării serviciilor turistice în economia oricărei ţări decurge din faptul că acestea asigură creşterea nivelului de trai şi ridicarea continuă a calităţii vieţii, utilizarea mai eficientă a resurselor societăţii în satisfacerea variatelor nevoi de consum, stimularea creşterii şi diversificării producţiei bunurilor materiale, creşterea eficienţei economice şi sociale a muncii, stimulând capacitatea creativă, folosirea mai bună a timpului de muncă şi a timpului liber, îmbunătăţirea stării de sănătate, condiţii mai bune pentru formarea şi perfecţionarea profesională, culturală şi ştiinţifică a membrilor societăţii, pentru promovarea tot mai susţinută a ştiinţei şi a tehnicii.

În ultimii cincizeci de ani, dezvoltarea sectorului hotelier ca parte a industriei turistice a luat o amploare fără precedent, cu precădere în ţările dezvoltate din punct de vedere economic şi mai puţin substanţial în ţările în curs de dezvoltare; această dezvoltare a fost posibilă datorită multitudinii factorilor de influenţă: economici, sociali, tehnici, demografici, politici, psihologici, educativi şi de civilizaţie.

Dezvoltarea sectorului hotelier a trebuit să ţină seama în primul rând de nevoia crescândă de servicii turistice a populaţiei care a început să dispună de mijloace de transport din ce în ce mai rapide care permiteau ajungerea la destinaţiile de vacanţă într-un timp foarte scurt, de concedii de odihnă plătite, de venituri salariale în creştere.

Gradul de dezvoltare a sectorului hotelier într-o ţară poate spune foarte mult despre ţara respectivă, el este un adevărat barometru al calităţii vieţii, al stabilităţii politice, al dezvoltării economice de ansamblu, al civilizaţiei în general.

Legătura dintre turism şi industria hotelieră este complexă şi se desfăşoară în ambele sensuri. Pe de o parte, industria hotelieră se dezvoltă, se amplifică cantitativ şi structural ca urmare a circulaţiei turistice, iar pe de altă parte, dezvoltarea turismului este condiţionată de existenţa spaţiilor de cazare, a gradului lor de echipare, de calitatea şi varietatea prestaţiei oferite.

Industria hotelieră joacă un rol important şi prin valorificarea superioară a patrimoniului turistic, prin atragerea în circuitul economic a diferitelor zone, şi aceasta deoarece zone bogate în obiective turistice pot rămâne în afara interesului turistic datorită echipării necorespunzatoare şi invers.

Cunoaşterea relaţiei turism-industrie hotelieră are o valoare deosebită pentru orientarea investiţiilor şi direcţionarea dezvoltării sectorului hotelier.

Atât la scară naţională cât şi la scară internaţională, activitatea de cazare înregistrează o îmbunătăţire continuă, o adaptare la cerinţele mişcării turistice, de aceea procesul de modificare şi de adaptare a formelor de organizare a activităţilor din acest domeniu trebuie corelate cu nivelul de dezvoltare al ţării, cu structura organizatorică existentă într-o anumită etapă, cu evoluţia formelor de proprietate.

Pentru mulţi oameni, industria hotelieră constă doar în hoteluri şi restaurante- Aceasta cuprinde însă totalitatea serviciilor care asigură cazarea şisau hrana şi băuturile persoanelor care se află în zona de reşedinţă, precum şi o categorie largă de afaceri, cum sunt micile case de oaspeţi, snack-barurile şi fast-food-urile etc.

O mare importanţă pentru crearea premiselor de dezvoltare ale sectorului hotelier o are politica statului care prin pârghiile sale juridice, fiscale, monetare, poate înfrâna aceasta sau dimpotrivă să o susţină. Totul depinde de aspiraţiile factorilor de decizie, de interesul manifestat de acest fenomen complex (turismul), care poate reprezenta adevărate baloane de oxigen pentru numeroase economii naţionale aflate în ascensiune şi care nu dispun de resurse importante, altele decât atracţiile turistice.

Globalizarea turismului a condus la crearea de grupuri de societăţi cu activităţi de prestare a serviciilor turistice tot mai puternice, adevărate imperii care îşi desfăşoară activitatea pe toate continentele şi în aproape toate ţările lumii, acestea beneficiind de asemenea de capital internaţional. Profiturile realizate de aceste grupuri sunt şi ele destul de ridicate, permiţând dezvoltarea în continuare a lanţurilor hoteliere, a fast-food-urilor, a lanţurilor de restaurante, pizzeriilor şi a altor reţele de alimentaţie.

Astăzi, lanţuri hoteliere de talie internaţională precum: HOLIDAY INN, MARRIOTT, HILTON, BEST WESTERN, SOFITEL, IBIS, RAMADA sau lanţurile de restaurante: MC’DONALD’S, KFC, PIZZA HUT sunt o prezenţă…cotidiană, operând şi în România.

CAPITOLUL I

INDUSTRIA HOTELIERĂ. PIAŢA HOTELĂRIEI

Obiective:

- Cunoaşterea specificului industriei hoteliere

- Cunoaşterea şi însuşirea noţiunilor de lanţ hotelier, contract de franciză şi contract de management hotelier.

- Diferenţierea lanţurilor hoteliere integrate de cele voluntare

- Cunoaşterea Normelor metodologice de clasificare a strucuirilor de primire cu funcţiune de cazare turistică şi a unităţilor de alimentaţie pentru turism din România

Rezumat

În acest capitol sunt prezentate caracteristicile pieţei hoteliere, hotelurile tip exploataţie individuală, lanţurile hoteliere voluntare şi integrate, contractul de franciză şi contractul de management hotelier. De asemenea, sunt prezentate Normele metodologice de clasificare a strucuirilor de primire cu funcţiune de cazare turistică turism din România şi a unităţilor de alimentaţie pentru prevăzute în O.M.T. nr 510/2002.

Cuvinte cheie: lanţuri hoteliere voluntare, lanţuri hoteliere integrate, contract de franciză, contract de management hotelier

Industria turistică se caracterizează prin structuri care se condiţionează reciproc. Printre acestea avem sectorul hotelier care, figurativ, corespunde atât caracteristicilor industriei grele, cât şi industriei de manoperă:

- Industrie grea - prin importanţa investiţiilor de efectuat, cât şi prin capitalul pe care îl mobilizează pe termen lung şi mediu, corespunzând construcţiei imobiliare.

- Industrie de manoperă - prin faptul că activitatea de servicii corespunde funcţionării hotelurilor şi necesită un important număr de forţă de muncă, în special în unităţile de categorie superioară.

Din aceste considerente, ţările industriale dispun de un avantaj comparativ considerabil, întrucât pot mobiliza mijloacele necesare investiţiilor. În schimb, ţările în curs de dezvoltare nu au întotdeauna posibilitatea de a beneficia de avantajele pe care le poate oferi abundenţa forţei de muncă, din cauza dificultăţilor de finanţare a infrastructurilor de la baza dezvoltării turistice, şi de gestionare concurenţială a serviciilor.

Importanţa industriei hoteliere este majoră, întrucât prin intermediul acesteia se derulează principalele servicii:

- cazarea (asigură odihna turiştilor);

- restauraţia (asigură alimentaţia turiştilor);

În afara acestor servicii care satisfac necesităţile vitale (primare) ale turiştilor, industria hotelieră trebuie să răspundă şi altor nevoi sau cerinţe superioare ale acestora, cum ar fi: recunoaşterea statutului social, dorinţa de cunoaştere a unei alte culturi sau tradiţii, petrecerea agreabilă a timpului etc.

Industria hotelieră, respectiv oferta acesteia, prezintă anumite particularităţi, dintre care trebuie evidenţiate :

- produsul hotelier, ca orice produs turistic este compus dintr-un ansamblu de bunuri materiale şi servicii menite să satisfacă nevoile turiştilor;

- produsul hotelier are în componenţă elemente tangibile, materiale (echipamente tehnice, alimente, metode de lucru, etc), şi elemente intangibile, nemateriale (atmosfera, comportamentul personalului);

- clientul nu poate şti dinainte ce cumpără, deci el investeşte bani şi aşteptări într-un produs ale cărui caracteristici le va cunoaşte ulterior;

- clientul este nevoit să se deplaseze la locul de producţie al serviciilor pentru a beneficia de ele;

- clientul vine în contact direct şi permanent cu prestatorul serviciilor.

Fiecare structură de primire turistică are anumite particularităţi care se răsfrâng şi asupra naturii şi caracteristicilor produselor (serviciilor) oferite. Între serviciile prestate de diferite hoteluri pot exista elemente identice din punct de vedere structural, dar întotdeauna vor exista şi elemente de diferenţiere, cum ar fi calitatea serviciilor, comportamentul personalului etc.

Preview document

Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 1
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 2
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 3
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 4
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 5
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 6
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 7
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 8
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 9
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 10
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 11
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 12
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 13
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 14
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 15
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 16
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 17
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 18
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 19
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 20
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 21
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 22
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 23
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 24
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 25
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 26
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 27
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 28
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 29
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 30
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 31
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 32
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 33
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 34
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 35
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 36
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 37
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 38
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 39
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 40
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 41
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 42
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 43
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 44
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 45
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 46
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 47
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 48
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 49
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 50
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 51
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 52
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 53
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 54
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 55
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 56
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 57
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 58
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 59
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 60
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 61
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 62
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 63
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 64
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 65
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 66
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 67
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 68
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 69
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 70
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 71
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 72
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 73
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 74
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 75
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 76
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 77
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 78
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 79
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 80
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 81
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 82
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 83
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 84
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 85
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 86
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 87
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 88
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 89
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 90
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 91
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 92
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 93
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 94
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 95
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 96
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 97
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 98
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 99
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 100
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 101
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 102
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 103
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 104
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 105
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 106
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 107
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 108
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 109
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 110
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 111
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 112
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 113
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 114
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 115
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 116
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 117
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 118
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 119
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 120
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 121
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 122
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 123
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 124
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 125
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 126
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 127
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 128
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 129
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 130
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 131
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 132
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 133
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 134
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 135
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 136
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 137
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 138
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 139
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 140
Organizarea bazei de cazare după criterii europene - Pagina 141

Conținut arhivă zip

  • Organizarea Bazei de Cazare dupa Criterii Europene.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnici Promoționale

CAPITOLUL I Promovarea produselor hoteliere prin elementele mixului de marketing 1.1 Mixul de marketing- generalităţi Prin conceptul de...

Lanțurile hoteliere internaționale - studiu de caz lanțul Accor. Hotel Ibis, Gara de Nord, București

INTRODUCERE Lucrarea de faţă, intitulată “Lanţurile hoteliere internaţionale” are ca obiectiv studierea activităţii şi a eficienţei economice a...

Valorificarea superioară a potențialului turistic al Județului Sibiu

INTRODUCERE Turismul este un domeniu important de dezvoltare pentru judeţul Sibiu drept pentru care una din priorităţile Consiliului Judeţean...

Evoluția structurilor de cazare în România

I. Structura de primire turistică 1.1 Clasificarea structurilor de primire Prin structură de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică...

Destinații turistice

Cap. 1 Destinatia turistica – Concept, management si marketing O destinatie turistica locala este spatiul fizic in care un turist petrece cel...

Sistemul de Clasificare al Hotelurilor din Germania

CAP. 1 PREZENTARE GENERALĂ 1.1 Prezentare Germania Germania este situată în Europa Central-Nordică, intre 47016’-55003’ latitudine nordică şi...

Promovarea în Domeniul Hotelier

Argument personal Motivaţie Decizia de a aborda această temă are ca punct de plecare importanţa pe care o exercită promovarea în cadrul...

Destinații turistice naționale și internaționale

Destinatii turistice nationale si internationale 1.Destinatia turistica – Concept, management si marketing Destinatia reprezinta, locul sau...

Te-ar putea interesa și

Hotel City Plaza Cluj

I. Diversitate, Eficienţă, Exclusivitate şi Autenticitate Pentru succesul activităților turistice, sunt esențiale elementele marketingului...

Ai nevoie de altceva?