Rețele Neuronale Recurente

Disertație
9/10 (1 vot)
Conține 8 fișiere: doc, txt, m
Pagini : 59 în total
Cuvinte : 9911
Mărime: 310.32KB (arhivat)
Publicat de: Ivan Stroe
Puncte necesare: 13
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Sava Ion
Lucrare disertatie REŢELE NEURONALE RECURENTE - proiect MatLab

Cuprins

  1. PREZENTARE LUCRARE
  2. CAPITOLUL I: INTRODUCERE ÎN CALCULUL INTELIGENT
  3. 1.1. Specificul calculului neuronal
  4. 1.2. Motivaţia biologică
  5. 1.3. Structura unei reţele neuronale artificiale
  6. 1.4. Ce pot şi ce nu pot face reţelele neuronale
  7. 1.5 Clase de probleme ce pot fi rezolvate cu reţele neuronale
  8. 1.6. Calculul neuronal în comparaţie cu calculul clasic
  9. 1.7. Reţelele neuronale în comparaţie cu sistemele expert
  10. 1.8. Motivaţii pentru studiul reţelelor neuronale
  11. 1.9. Scurt istoric
  12. CAPITOLUL II: REŢELE NEURONALE RECURENTE
  13. 2.1. Concepte fundamenale
  14. 2.2. Reţele neuronale feedback monostrat
  15. 2.2.1 Fundamentele matematiceale
  16. reţelelor hopfield cu timp discret
  17. 2.2.2. Fundamentele matematice ale
  18. reţelelor hopfield cu timp continuu
  19. 2.2.3. Exemplu de reţea hopfield cu timp
  20. discret
  21. 2.2.4. Exemplu de reţea de tip gradient
  22. 2.3. Memorii asociative
  23. 2.3.1 Concepte de bază
  24. 2.3.2. Asociatori liniari
  25. 2.3.3. Concepte de bază ale memoriilor autoasociative
  26. recurente
  27. 2.3.4. Consideraţii asupra modului de funcţionare
  28. 2.3.5. Analiza performanţei memoriilor autoasociative
  29. recurente
  30. 2.3.6. Capacitatea memoriei autoasociative recurente
  31. 2.3.7. Memoria asociativă bidirecţională (MAB)
  32. 2.3.8. Consideraţii asupra stabilităţii
  33. 2.3.9. Utilizarea MAB pentru pattern-uri temporale
  34. ANEXĂ(APLICAŢIE MATLAB)
  35. BIBLIOGRAFIE

Extras din disertație

PREZENTARE LUCRARE

Prezenta lucrare reprezintă o încercare de pătrundere în lumea fascinantă a Inteligenţei artificiale, domeniu ştiinţific relativ nou, dar cu posibilităţi de dezvoltare viitoare nebănuite.

De-a lungul vremii, omul s-a străduit să înţeleagă şi să simuleze cât mai fidel funcţionarea creierului uman. În ultimele decenii, acest lucru a început să devină din ce mai realizabil, prin dezvoltarea modelării reţelelor neuronale.

Lucrarea tratează teoria reţelelor neuronale recurente.

Structural, lucrarea este alcătuită din două capitole:

- Capitolul I, INTRODUCERE ÎN CALCULUL INTELIGENT, împărţit într-un număr de 9 subcapitole, în care se realizează o scurtă şi rapidă introducere în teoria reţelelor neuronale, plecând de la o motivaţie biologică, continuând cu specificul calculului neuronal, prezentând structura unei reţele neuronale artificiale, răspunzând la întrebarea „Ce pot şi ce nu pot face reţelele neuronale?”, ajungând la clasele de probleme ce pot fi rezolvate cu reţele neuronale şi calculul neuronal în comparaţie cu calculul clasic, încheiat cu un scurt istoric;

- Capitolul II, REŢELE NEURONALE RECURENTE, care tratează efectiv tema lucrării, împărţit în trei subcapitole, în care sunt prezentate concepte fundamentale şi sunt tratate reţelele hopfield, memoriile asociative şi memorii asociative bidirecţionale.

În Anexă la lucrare este prezentată o aplicaţie realizată pe „scheletul” unui

algoritm hopfield, dezvoltată în Matlab, care produce distorsionarea şi apoi reconstrucţia unei imagini(cifră).

Mulţumesc în mod deosebit doamnei Profesor Doctor Luminiţa State, coordonatorul ştiinţific, pentru aportul vital adus în realizarea acestei lucrări, prin materialul bibligrafic pus la dispoziţie, prin îndrumarea şi canalizarea energiei şi nu în ultimul rând pentru soluţiile propuse în depăşirea şi rezolvarea diverselor momente critice apărute de-a lungul „conceperii” prezentului material şi mai ales a aplicatiei prezentată în Anexă.

CAPITOLUL I: INTRODUCERE ÎN CALCULUL INTELIGENT

1.1. Specificul calculului neuronal

Din punct de vedere funcţional o reţea neuronală este un sistem ce primeşte date de intrare (corespunzătoare datelor iniţiale ale unei probleme) şi produce date de ieşire (ce pot fi interpretate ca răspunsuri ale problemei analizate). O caracteristică esenţială a reţelelor neuronale este capacitatea de a se adapta la mediul informaţional corespunzător unei probleme concrete printr-un proces de învăţare. În felul acesta reţeaua extrage modelul problemei pornind de la exemple.

Din punct de vedere structural o reţea neuronală este un ansamblu de unităţi interconectate fiecare fiind caracterizată de o funcţionare simplă. Funcţionarea unităţilor este influenţată de o serie de parametri adaptabili. Astfel o reţea neuronală este un sistem extrem de flexibil.

Structura unităţilor funcţionale, prezenţa conexiunilor şi a parametrilor adaptivi precum şi modul de funcţionare sunt inspirate de creierul uman. Fiecare unitate funcţională primeşte câteva semnale de intrare pe care le prelucrează şi produce un semnal de ieşire. Interacţiunea multor unităţi cu funcţionare simplă conduce la un sistem care poate să rezolve probleme complexe. Funcţionarea sistemului este controlată de un set numeros de parametri ajustabili care permit acestuia să se adapteze cât mai fidel mediului informaţional în care este amplasat (specific problemei de rezolvat).

Una dintre cele mai importante caracteristici ale unui sistem neuronal este caracterul său adaptiv, faptul că poate să-şi stabilească parametrii de funcţionare printr-un proces de învăţare bazat pe informaţiile primite. Astfel de sisteme sunt adecvate, astfel, pentru problemele ce sunt dificil sau chiar imposibil de formalizat pentru ele existând doar exemple de rezolvare.

1.2. Motivaţia biologică

În încercarea de a proiecta sisteme inteligente cel mai la îndemână model este chiar creierul uman.

Acesta este capabil să prelucreze cantităţi mari de date la un moment dat şi surclasează în mod cert calculatoarele (în special cele seriale) în probleme complexe de tipul înţelegerii scenelor (cum ar fi recunoaşterea unei imagini familiare într-un mediu necunoscut).

Din punct de vedere biologic creierul este constituit dintr-un număr mare de celule (neuronii, circa 1010- 10 12 ) care efectuează sarcini simple şi la o viteză nu prea mare (timp de răspuns 10-3 s) dar care sunt puternic interconectate (există circa 1014 - 10 15 interconexiuni) şi lucrează în paralel.

Având în vedere faptul că, componentele electronice care stau la baza calculatoarelor actuale au timpi de răspuns mult mai mici (10 -9 s) şi totuşi sunt surclasate de către creier în rezolvarea unor probleme complexe (vedere, decizii pe baza unor date incomplete etc.), rezultă că puterea computaţională a creierului rezidă în faptul că bilioane de neuroni operează simultan. Evident, ar fi de dorit realizarea de sisteme care să lucreze cu viteza componentelor electronice şi să fie caracterizate de conectivitatea creierului.

Dintre caracteristicile creierului care sunt de dorit şi în sistemele artificiale pot fi enumerate: robusteţe şi toleranţă la erori (mor zilnic neuroni, fără ca aceasta să afecteze semnificativ performanţele creierului), flexibilitate (fiinţele sunt capabile să se adapteze la un nou mediu prin învăţare), capacitatea de a prelucra informaţie incompletă, nedeterministă sau chiar inconsistentă.

În ceea ce priveşte robusteţea şi toleranţa la erori ea este asigurată de faptul că informaţia este reprezentată în mod distribuit şi nu localizat. Astfel, din punct de vedere cibernetic creierul este un sistem natural de prelucrare paralel-distribuită a informaţiei.

Reţelele neuronale pot fi văzute atât ca modele ale creierului câţ şi ca sisteme de prelucrare a informaţiei şi rezolvare a problemelor. Acestea sunt două direcţii distincte în domeniul reţelelor neuronale fiind diferite atât din punct de vedere al tehnicilor utilizate câţ şi din punct de vedere al aplicaţiilor.

1.3. Structura unei reţele neuronale artificiale

O reţea neuronală artificială este un ansamblu de unităţi funcţionale amplasate în nodurile unui graf orientat şi între care circulă semnale de-a lungul arcelor grafului. Elementele definitorii ale unei reţele neuronale sunt:

- Arhitectura: specifică modul în care sunt amplasate şi interconectate unităţile funcţionale. Arhitectura determină şi fluxul informaţional în cadrul reţelei.

- Funcţionarea: specifică modul în care fiecare unitate în parte şi reţeaua în ansamblul ei transformă semnalele de intrare în semnale de ieşire. Funcţionarea este influenţată de arhitectură, în special de modul de interconectare a unităţilor.

- Adaptarea (învăţarea): specifică modul de stabilire a parametrilor ajustabili astfel încât reţeaua să poate rezolva anumite probleme. În funcţie de natura informaţiei de care se dispune, învăţarea poate fi supervizată sau nesupervizată. Învăţarea constă în modificarea funcţionalităţii reţelei prin modificarea parametrilor şi/sau a structurii acesteia. Procesul de învăţarea bazat pe adaptarea parametrilor constă în existenţa unor reguli de modificare a parametrilor şi un algoritm (de regulă iterativ) de aplicare a acestor reguli.

Preview document

Rețele Neuronale Recurente - Pagina 1
Rețele Neuronale Recurente - Pagina 2
Rețele Neuronale Recurente - Pagina 3
Rețele Neuronale Recurente - Pagina 4
Rețele Neuronale Recurente - Pagina 5
Rețele Neuronale Recurente - Pagina 6
Rețele Neuronale Recurente - Pagina 7
Rețele Neuronale Recurente - Pagina 8
Rețele Neuronale Recurente - Pagina 9
Rețele Neuronale Recurente - Pagina 10
Rețele Neuronale Recurente - Pagina 11
Rețele Neuronale Recurente - Pagina 12
Rețele Neuronale Recurente - Pagina 13
Rețele Neuronale Recurente - Pagina 14
Rețele Neuronale Recurente - Pagina 15
Rețele Neuronale Recurente - Pagina 16
Rețele Neuronale Recurente - Pagina 17
Rețele Neuronale Recurente - Pagina 18
Rețele Neuronale Recurente - Pagina 19
Rețele Neuronale Recurente - Pagina 20
Rețele Neuronale Recurente - Pagina 21
Rețele Neuronale Recurente - Pagina 22
Rețele Neuronale Recurente - Pagina 23
Rețele Neuronale Recurente - Pagina 24
Rețele Neuronale Recurente - Pagina 25
Rețele Neuronale Recurente - Pagina 26
Rețele Neuronale Recurente - Pagina 27
Rețele Neuronale Recurente - Pagina 28
Rețele Neuronale Recurente - Pagina 29
Rețele Neuronale Recurente - Pagina 30
Rețele Neuronale Recurente - Pagina 31
Rețele Neuronale Recurente - Pagina 32
Rețele Neuronale Recurente - Pagina 33
Rețele Neuronale Recurente - Pagina 34
Rețele Neuronale Recurente - Pagina 35
Rețele Neuronale Recurente - Pagina 36
Rețele Neuronale Recurente - Pagina 37
Rețele Neuronale Recurente - Pagina 38
Rețele Neuronale Recurente - Pagina 39
Rețele Neuronale Recurente - Pagina 40
Rețele Neuronale Recurente - Pagina 41
Rețele Neuronale Recurente - Pagina 42
Rețele Neuronale Recurente - Pagina 43
Rețele Neuronale Recurente - Pagina 44
Rețele Neuronale Recurente - Pagina 45
Rețele Neuronale Recurente - Pagina 46
Rețele Neuronale Recurente - Pagina 47
Rețele Neuronale Recurente - Pagina 48
Rețele Neuronale Recurente - Pagina 49
Rețele Neuronale Recurente - Pagina 50
Rețele Neuronale Recurente - Pagina 51
Rețele Neuronale Recurente - Pagina 52
Rețele Neuronale Recurente - Pagina 53
Rețele Neuronale Recurente - Pagina 54
Rețele Neuronale Recurente - Pagina 55
Rețele Neuronale Recurente - Pagina 56
Rețele Neuronale Recurente - Pagina 57
Rețele Neuronale Recurente - Pagina 58
Rețele Neuronale Recurente - Pagina 59

Conținut arhivă zip

  • Aplicatie
    • correct.txt
    • hopfield1.m
    • hopfield2.m
    • scrieretea.m
  • Lucrare de disertatie
    • Anexa Lucrare disertatie.doc
    • Bibliografie Lucrare disertatie.doc
    • Cuprins Lucrare disertatie.doc
    • Retele Neuronale Recurente.doc

Alții au mai descărcat și

Grilă sisteme informaționale de gestiune - Access

Adăugarea de câmpuri la o tabelă se face în modul de vizualizare:...... Previzualizare inaintea imprimarii Aplicarea unei restrictii de...

Hackeri

Hackerii sunt pasionati ai informaticii, care, de obicei au ca scop „spargerea” anumitor coduri, baze de date, pagini web etc. Ei sunt considerati...

Baze de Date

3.Introducere in bd si sgbd-uri Definitie: Numim baza de date o colectie partajata de date aflata in interdependenta logica impreuna cu o...

Te-ar putea interesa și

Utilizarea Rețelelor Neuronale în Recunoașterea Vorbirii

1. Aspecte generale Recunoasterea vorbirii este unul din domeniile prelucrarii de semnal vocal de deosebit interes în momentul de fata. Succesul...

Metode de Previzionare în Economie

Actualitatea temei. Economia, în expansiunea sa continuă atât pe verticală – ca profunzime, cât şi pe orizontală, ca diversificare şi multiplicare...

Utilizarea rețelelor neurale în prognozarea cursului valutar

Introducere Preocuparea specialiştilor de a crea programe pentru calculatoarele "inteligente" - sisteme care prezintă caracteristici asociate cu...

Transportul și Distribuția Energiei Electrice

I. SCURT ISTORIC Inteligenţa artificială porneşte de la premisa căreia toate activităţile cognitive pot fi modelate că procese de calcul....

Studiul catalizatorilor din clasa hidroxizilor dubli lamelari cu ajutorul rețelelor neuronale artificiale

CAPITOLUL I. Stadiul actual al cunoasterii in domeniul utilizarii retelelor neuronale artificiale in inginerie chimica ( cataliza ecologica ) I....

Descriptorii Operaționali ai Sistemelor Energetice

Definirea si comentarea conceptelor si descriptorilor manageriali Managementul performant opereaza cu urmatoarele concepte si descriptori...

Sistem inteligent pentru dezvoltarea câmpurilor petroliere

Capitolul I: Proces economic. Tehnologii inteligente Domeniul inteligenţei artificiale, sau IA, îşi propune să inţeleagă entităţile inteligente....

Tehnici Neuronale în Conducerea Proceselor

1. Cine garantează reuşita unei aplicaţii cu reţele neuronale multistrat?. 2. Ce reprezintă un neuron înt-o reţea neuronala artificiala?. 3. Care...

Ai nevoie de altceva?