Managementul educației rutiere

Disertație
9.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 160 în total
Cuvinte : 40444
Mărime: 25.71MB (arhivat)
Publicat de: Radu Zamfir
Puncte necesare: 14
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Florica Ortan
UNIVERSITATEA DIN ORADEA DEPARTAMENTUL PENTRU PREGATIREA SI PERFECTIONAREA PERSONALULUI DIDACTIC SPECIALIZAREA: MANAGEMENT EDUCATIONAL

Cuprins

  1. CUPRINS
  2. Cap.I. Managementul educatiei rutiere pag.4
  3. -1.1.Introducere pag.4
  4. -1.2.Educatia rutiera.Organizarea si desfasurarea procesului de
  5. invatamant pag.8
  6. -1.3.Rolul cadrelor didactice in educatia rutiera a elevului pag.14
  7. -1.4.Principii didactice aplicate in educatia rutiera pag.16
  8. -1.5.Metode de predare in educatia rutiera pag.19
  9. Cap.II.Indrumari metodologice si resurse materiale in educatia rutiera pag.22
  10. -2.1.Indrumari de specialitate privind desfasurarea lectiilor de instruire in conducerea autovehiculelor pag.22
  11. 2.1.1.Ce trebuie cunoscut inainte de prima lectie de conducere auto pag.22
  12. 2.1.2.Primele notiuni de conducere auto pag.24
  13. 2.1.3.Schimbarea treptelor de viteza pag.27
  14. 2.1.4.Unele probleme legate de executarea virajelor pag.28
  15. 2.1.5.Conducerea automobilului in rampa si in panta pag.29
  16. 2.1.6.Mersul inapoi si intoarcerea autovehiculelor pag.31
  17. 2.1.7.Repetarea cunostintelor predate pag.32
  18. 2.1.8.Cateva probleme privind pregatirea pentru examen pag.33
  19. -2.2.Indrumari de specialitate privind folosirea manualelor de circulatie rutiera pag.36
  20. -2.3.Asigurarea bazei materiale pag.37
  21. -2.4.Parcul scoala de circulatie pag.39
  22. Cap.III.Managementul comportamentului preventiv pag.40
  23. -3.1.Sistemul circulatiei rutiere
  24. (OM- VEHICUL – DRUM – NATURA) pag.40
  25. -3.2.Formarea comportamentului preventiv pag.43
  26. -3.3.Reguli de circulatie pag.46
  27. -3.4.Accidentul de circulatie – cauze pag.51
  28. Cap.IV.Conducatorul auto si pietonul pag.58
  29. -4.1.Comportamentul conducatorului auto incepator pag.58
  30. -4.2.Politetea rutiera pag.59
  31. -4.3.Conducerea economica a automobilului pag.60
  32. -4.4.Transportul rutier si impactul ecologic pag.63
  33. -4.5.Pietonul.Copilul pieton – educat si informat pag.68
  34. Cap.V.Investigatii si aplicatii in educatia rutiera pag.71
  35. -5.1.Chestionarul de circulatie. Obtinerea permisului pag.71
  36. -5.2.Viitorul rutier – perspective europene 2015 pag.79
  37. -5.3.Proiect didactic – Obiectul: Legislatia rutiera. Subiectul lectiei – Depasirea pag.98
  38. Cap.VI.Concluzii pag.101
  39. Anexe pag.103
  40. Glosar de termeni pag.146
  41. Bibliografie pag.158

Extras din disertație

Despre lucrare

Lucrarea de disertatie a fost realizata printr-o stransa conlucrare intre student si profesorul coordonator. Aceasta este o lucrare finala pentru absolvirea cursurilor postuniversitare de masterat in managementul educational. Lucrarea este redactata conform tematicii pentru examenul de masterat si reprezinta o sintetizare a cunostintelor insusite in decursul anilor de studii.

Elaborarea prezentei lucrari consta in consideratii referitoare la managementul predarii si invatarii legislatiei rutiere si practicii conducerii autovehiculelor. In cadrul lucrarii s-a inceput cu o introducere referitoare la necesitatea instruirii in aceasta specialitate, organizarea si desfasurarea procesului de invatamant in educatia rutiera. In cateva capitole s-au prezentat rolul cadrelor didactice, principiile si metodele aplicate, asigurarea materiala si de asemenea s-au facut consideratii referitoare la accidentul rutier, la activitatea de transport cu impactul sau ecologic si mai ales importanta educarii copilului ca participant la trafic. In partea finala s-au prezentat cateva statistici, conditii pentru obtinerea permisului de conducere, modele propuse de panuri de lectii si s-au expus cateva concluzii generale.

Ca o parere personala – la lectia de “Legislatie rutiera” nu ar trebuii sa se acorde note! Corigenta la aceasta materie se numeste de multe ori “accident” cu urmari din cele mai dureroase. Comportarea in circulatie ca pieton sau conducator de vehicul este singurul si definitoriul examen la disciplina rutiera, calificativ acordandu-si fiecare singur in raport cu nivelul educatiei sale rutiere, cu masura in care intelege sa se integreze si sa devina un factor activ al circulatiei fluente, moderne si in siguranta.

Acesta este mesajul pe care il transmite aceasta lucrare de disertatie, care in continutul si in forma in care s-a realizat se prezinta dupa parcurgerea anilor de studiu, in care am fost indrumat cu daruire si rabdare de profesorii mei, carora le sunt recunoscator si le multumesc din suflet.

CAPITOLUL I

MANAGEMENTUL EDUCATIEI RUTIERE

1.1. Introducere

Aparitia automobilului si dezvoltarea sa continua in secolul nostru au generat o multitudine de avantaje economice pe linia transporturilor de marfuri si persoane.

Marile descoperiri precum si importantele progrese stintifice au condus la infiintarea unor noi ramuri ale tehnicii,care au stimulat si rapida dezvoltare a industriei de automobile. Civilizatia contemporana, “emanciparea” omului de astazi,nivelul ridicat de pregatire tehnica a specialistilor au contribuit la perfectionarea motoarelor diferitelor tipuri de autovehicule, la elaborarea unor noi solutii constructive in domeniul industriei de aotomobile, care sa slujeasca intereselor omului.

Odata cu posibilitatea folosirii unei viteze mai ridicate in deplasare, automobilul a creat inca de la inceputul sau o serie de necazuri mai mari sau mai mici. La 6 iunie 1896 scriitorul fracez Hugues Le Roux ii trimite o scrisoare sefului plitiei din Paris, in care ii cerea printre altele: “ieri seara la orele 18:00, in apropierea strazii De Courcelles era cat pe ce sa ma accidenteze, impreuna cu familia mea,un domn care isi conducea automobilul cu viteza unei locomotive cu aburi. Mi-a fost imposibil sa-l ajung, iar gardianul public caruia ii cerusem asistenta mi-a raspuns ca : ‘din pacate, domnule suntem neputinciosi in fata acestor oameni care datorita vitezei masini lor sunt cutiti de consecinte.’ D-le , trebuie sa-i obligati imediat – si nu peste o jumatate de an – pe oamenii acestia sa-si fixeze placa de identitate pe o portiune vizibila a masinii, deoarece pe baza ei pot fi gasiti totusi oricat de iute ar fugii de raspundere.”

Dupa ce isi exprima o serie de pareri cu privire la securitatea publica, scriitorul ii comunica sefului politiei ce masuri personale va lua pentru a se apara pe sine si familia sa impotriva aotomobilistilor. Se pare ca de aici a aparut ideea inmatricularii in circulatie a vehiculelor cu motor, dar cu acest episod se poate marca si aparitia unuia din primele incidente dintre om si automobil.

Perfectionarea automobilelor a continuat si continua si azi, iar viitorul ne va oferi probabil un nou tip de automobil care sa foloseasca drept conbustibil nu un produs petrolier, ci o sursa de energie electrica sau o alta sursa de energie. Constructia de autoturisme se va diversifica, explozia stiintei si tehnicii isi va pune cu putere amprenta asupra dezvoltarii si diversificarii productiei de automobile. Probabil ca intr-un vitor nu prea indepartat, autovehiculele vor fi conduse automat,sistemele de siguranta, protectie si dirijare pe caile publice asigurand deplasarea acestora inafara oricarui pericol si tot atat de posibil, constructia de trotuare rulante ce vor prelua si transporta intregul trafic pietonal in asa fel incat sa dispara orice intersectare a pietonului cu aotovehiculul. Desigur ca ceea ce se afirma mai sus nu este de domeniul unui roman SF, ci rezultatul experientelor realizate de oamenii de stiinta in cautarile lor febrile de a revolutiona constructia de automobile si de drumuri dar si pe aceea a aparaturii electronice de supraveghere si dirijare a circulatiei rutiere. Dar pana la atingerea acestor deziderate, intensificarea circulatiei pe drumurile publice, in prezent si in perspectiva, impune cu necesitate ridicarea pe o treapta superioara a muncii de educatie rutiera, a copiilor si adolescentilor, imbogatirea continutului si cresterea eficientei acesteia.

Alaturi de alte mijloace care contribuie la educatia rutiera a prescolarilor si elevilor – familia, mijloacele mass-media, etc. – activitatea specifica desfasurata in unitatile de invatamant constituie un factor hotarator in cunoasterea regulilor de circulatie.

Militand pentru educarea viitorului conducator auto si pieton in spiritul trasaturilor de comportament cerute de circulatia moderna si pentru formarea unei largi viziuni a acestora despre evolutia traficului si automobilului, subliniem ca simpla memorare a lectiilor nu ajuta la numic. Nu este suficient sa sa stie pe dinafara regulile, legile si decretele, daca nu se formeaza si optica corespunzatoare despre aspectele concrete ale acestor probleme,pe baza unor demonstratii practice, totul se va limita la notiuni abstracte fara valoare functionala. Rezultatele instruirii si educatiei in circulatia rutiera sunt conditionate de pregatirea, priceperea si talentul profesorilor. (Anexe)

Este grsit sa se considere ca circulatia este un atribut numai in seama politiei, problemele circulatiei sunt doar aparent probleme de ordine care pot fi rezolvate prin masuri oficiale. Situatiile circulatiei rutiere dau nastere la probleme tehnice si totodata sociale si morale care nu pot fi masurate si dominate simplu. Ele reprezinta in camp de actiune uman cu legi proprii, cu situatii dintre cele mai complexe. Omul reactioneaza intr-un fel imprevizibil, impulsurile si sentimentele sale neconcordand uneori cu ceea ce el gandeste rational. Iata de ce nu exista participant la circulatie in general ci pietoni, conducatori de vehicule, biciclisti, motociclisti, copii, adulti batrani, etc. Toti acestia, cu existenta lor proprie, au dorinta ca problemele de circulatie sa li se adreseze in mod diferentiat, potrivit cu situatia lor concreta in care se gasesc la un moment dat.

Civilizatia actuala nu ar putea fi conceputa fara circulatie – dimensiune esentiala a existentei umane – circulatia se dovedeste a fi deci o sfera diferentiata a realitatii cu multiple referiri sociale si tehnici precise.

O problema nerezolvata deosebit de grava, ramane insa frecventa mare a accidentelor. (Anexe)

Preview document

Managementul educației rutiere - Pagina 1
Managementul educației rutiere - Pagina 2
Managementul educației rutiere - Pagina 3
Managementul educației rutiere - Pagina 4
Managementul educației rutiere - Pagina 5
Managementul educației rutiere - Pagina 6
Managementul educației rutiere - Pagina 7
Managementul educației rutiere - Pagina 8
Managementul educației rutiere - Pagina 9
Managementul educației rutiere - Pagina 10
Managementul educației rutiere - Pagina 11
Managementul educației rutiere - Pagina 12
Managementul educației rutiere - Pagina 13
Managementul educației rutiere - Pagina 14
Managementul educației rutiere - Pagina 15
Managementul educației rutiere - Pagina 16
Managementul educației rutiere - Pagina 17
Managementul educației rutiere - Pagina 18
Managementul educației rutiere - Pagina 19
Managementul educației rutiere - Pagina 20
Managementul educației rutiere - Pagina 21
Managementul educației rutiere - Pagina 22
Managementul educației rutiere - Pagina 23
Managementul educației rutiere - Pagina 24
Managementul educației rutiere - Pagina 25
Managementul educației rutiere - Pagina 26
Managementul educației rutiere - Pagina 27
Managementul educației rutiere - Pagina 28
Managementul educației rutiere - Pagina 29
Managementul educației rutiere - Pagina 30
Managementul educației rutiere - Pagina 31
Managementul educației rutiere - Pagina 32
Managementul educației rutiere - Pagina 33
Managementul educației rutiere - Pagina 34
Managementul educației rutiere - Pagina 35
Managementul educației rutiere - Pagina 36
Managementul educației rutiere - Pagina 37
Managementul educației rutiere - Pagina 38
Managementul educației rutiere - Pagina 39
Managementul educației rutiere - Pagina 40
Managementul educației rutiere - Pagina 41
Managementul educației rutiere - Pagina 42
Managementul educației rutiere - Pagina 43
Managementul educației rutiere - Pagina 44
Managementul educației rutiere - Pagina 45
Managementul educației rutiere - Pagina 46
Managementul educației rutiere - Pagina 47
Managementul educației rutiere - Pagina 48
Managementul educației rutiere - Pagina 49
Managementul educației rutiere - Pagina 50
Managementul educației rutiere - Pagina 51
Managementul educației rutiere - Pagina 52
Managementul educației rutiere - Pagina 53
Managementul educației rutiere - Pagina 54
Managementul educației rutiere - Pagina 55
Managementul educației rutiere - Pagina 56
Managementul educației rutiere - Pagina 57
Managementul educației rutiere - Pagina 58
Managementul educației rutiere - Pagina 59
Managementul educației rutiere - Pagina 60
Managementul educației rutiere - Pagina 61
Managementul educației rutiere - Pagina 62
Managementul educației rutiere - Pagina 63
Managementul educației rutiere - Pagina 64
Managementul educației rutiere - Pagina 65
Managementul educației rutiere - Pagina 66
Managementul educației rutiere - Pagina 67
Managementul educației rutiere - Pagina 68
Managementul educației rutiere - Pagina 69
Managementul educației rutiere - Pagina 70
Managementul educației rutiere - Pagina 71
Managementul educației rutiere - Pagina 72
Managementul educației rutiere - Pagina 73
Managementul educației rutiere - Pagina 74
Managementul educației rutiere - Pagina 75
Managementul educației rutiere - Pagina 76
Managementul educației rutiere - Pagina 77
Managementul educației rutiere - Pagina 78
Managementul educației rutiere - Pagina 79
Managementul educației rutiere - Pagina 80
Managementul educației rutiere - Pagina 81
Managementul educației rutiere - Pagina 82
Managementul educației rutiere - Pagina 83
Managementul educației rutiere - Pagina 84
Managementul educației rutiere - Pagina 85
Managementul educației rutiere - Pagina 86
Managementul educației rutiere - Pagina 87
Managementul educației rutiere - Pagina 88
Managementul educației rutiere - Pagina 89
Managementul educației rutiere - Pagina 90
Managementul educației rutiere - Pagina 91
Managementul educației rutiere - Pagina 92
Managementul educației rutiere - Pagina 93
Managementul educației rutiere - Pagina 94
Managementul educației rutiere - Pagina 95
Managementul educației rutiere - Pagina 96
Managementul educației rutiere - Pagina 97
Managementul educației rutiere - Pagina 98
Managementul educației rutiere - Pagina 99
Managementul educației rutiere - Pagina 100
Managementul educației rutiere - Pagina 101
Managementul educației rutiere - Pagina 102
Managementul educației rutiere - Pagina 103
Managementul educației rutiere - Pagina 104
Managementul educației rutiere - Pagina 105
Managementul educației rutiere - Pagina 106
Managementul educației rutiere - Pagina 107
Managementul educației rutiere - Pagina 108
Managementul educației rutiere - Pagina 109
Managementul educației rutiere - Pagina 110
Managementul educației rutiere - Pagina 111
Managementul educației rutiere - Pagina 112
Managementul educației rutiere - Pagina 113
Managementul educației rutiere - Pagina 114
Managementul educației rutiere - Pagina 115
Managementul educației rutiere - Pagina 116
Managementul educației rutiere - Pagina 117
Managementul educației rutiere - Pagina 118
Managementul educației rutiere - Pagina 119
Managementul educației rutiere - Pagina 120
Managementul educației rutiere - Pagina 121
Managementul educației rutiere - Pagina 122
Managementul educației rutiere - Pagina 123
Managementul educației rutiere - Pagina 124
Managementul educației rutiere - Pagina 125
Managementul educației rutiere - Pagina 126
Managementul educației rutiere - Pagina 127
Managementul educației rutiere - Pagina 128
Managementul educației rutiere - Pagina 129
Managementul educației rutiere - Pagina 130
Managementul educației rutiere - Pagina 131
Managementul educației rutiere - Pagina 132
Managementul educației rutiere - Pagina 133
Managementul educației rutiere - Pagina 134
Managementul educației rutiere - Pagina 135
Managementul educației rutiere - Pagina 136
Managementul educației rutiere - Pagina 137
Managementul educației rutiere - Pagina 138
Managementul educației rutiere - Pagina 139
Managementul educației rutiere - Pagina 140
Managementul educației rutiere - Pagina 141
Managementul educației rutiere - Pagina 142
Managementul educației rutiere - Pagina 143
Managementul educației rutiere - Pagina 144
Managementul educației rutiere - Pagina 145
Managementul educației rutiere - Pagina 146
Managementul educației rutiere - Pagina 147
Managementul educației rutiere - Pagina 148
Managementul educației rutiere - Pagina 149
Managementul educației rutiere - Pagina 150
Managementul educației rutiere - Pagina 151
Managementul educației rutiere - Pagina 152
Managementul educației rutiere - Pagina 153
Managementul educației rutiere - Pagina 154
Managementul educației rutiere - Pagina 155
Managementul educației rutiere - Pagina 156
Managementul educației rutiere - Pagina 157
Managementul educației rutiere - Pagina 158
Managementul educației rutiere - Pagina 159
Managementul educației rutiere - Pagina 160

Conținut arhivă zip

  • Managementul Educatiei Rutiere.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Managementul Transporturilor

CAPITOLUL I MANAGEMENTUL TRANSPORTULUI MARITIM OBIECTIVE • Clarificarea celor mai importante probleme referitoare la contractul de transport...

Te-ar putea interesa și

Sistemul asigurărilor de sananate din România - studiu de caz

INTRODUCERE Asigurările sociale de sănătate, reprezintă principalul sistem de ocrotire a sănătăţii populaţiei. Ele sunt obligatorii şi...

Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană

INTRODUCERE Asigurările sociale de sănătate, reprezintă principalul sistem de ocrotire a sănătăţii populaţiei. Ele sunt obligatorii şi...

Unele măsuri pentru sporirea siguranței circulației pe rețelele rutiere

Securitatea rutiera constituie o miza umana considerabila, care de cele mai multe ori, este ignorata. Fiind o problema majora a societatii,...

Analiza comparativă a transportului rutier cu cel feroviar în educația enviromentală

Dezvoltare rutieră ecologică Termenul de ecologie provine din grecescul ,,okos = casă” și ,,logos=știință”. Ecologia constituie în concepția...

Obiective, activități și performanțe așteptate în școala Mihail Sadoveanu

Capitolul 1. DENUMIREA ORGANIZATIEI PUBLICE, ASPECTE LEGALE DE FUNCTIONARE SI ORGANIZARE Mereu alaturi de comunitatea si autoritatile legale,...

Procesul Analizei Politicilor Publice

Principii practice de analiza Pentru a învata cum se abordeaza o analiza politica si cum se aleg cele mai potrivite metode este nevoie de timp....

Analiza Accidentelor Rutiere și de Munca

Generalitãti Cercetarea accidentelor de circulatie presupune stabilirea unor elemente sau clarificarea unor aspecte care sã serveascã la...

Ai nevoie de altceva?