Biblioteca

Relatiile Diplomatice in Contextul Negocierii Internationale

Disertatie / Management, Stiinte Politice
Informatii Disertatie:
Numar de pagini: 43
Marime arhiva: 79.39Kb
Contine fisiere: doc
Numar de fisiere: 1
Tip document: Disertatie
Nota pe site: 8 Relatiile Diplomatice in Contextul Negocierii Internationale, 8 out of 10 based on 1 rating
Valoare:
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?

Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.

Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.

Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.

Click pentru mai multe detalii.

Fisiere in arhiva: (1)

 • Relatiile Diplomatice in Contextul Negocierii Internationale.doc

Din cuprins:
Introducere – pg. 4
Cap. 1. Relaţiile diplomatice
1.1. Istoricul şi importanţa relaţiilor diplomatice – pg. 8
1.2. Structura şi membrii misiunilor diplomatice – pg. 12
1.3. Demersul şi documentele diplomatice – pg. 15
Cap. 2. Diplomatia economică
2.1. Rolul diplomaţiei economice în economia externă – pg. 18
2.2. Funcţiile diplomaţiei economice – pg. 20
2.3. Organele instituţionale ale diplomaţiei economice – pg. 23
Cap. 3. Studiu de caz – Diplomaţia în negocierile internaţionale
– pg. 25
Cap. IV. Concluzii – pg. 42
Bibliografie – pg. 45

Extras din document:

Introducere
Prin lucrarea de faţă “Relaţiile diplomatice în contextul negocierilor internaţionale” s-a urmărit stabilirea rolul diplomaţiei economice în economia externă, în cadrul negocierilor internaţionale.
Orice societate, orice organism social, pentru a evolua, trebuie să se supună unor reguli, fie şi numai din dorinţa de a evita dezordinea. O formă de ierarhie există, după cum se ştie, în orice societate organizată.
Într-o societate evoluată, ordinea devine o necesitate inevitabilă şi imperioasă, întrucât complexitatea infinită a raporturilor umane impune respectarea unor reguli indispensabile desfăşurării paşnice a vieţii în comun.
În afaceri, dacă stăpâneşti arta negocierii, ai o şansă în plus să câştigi mai mult şi să păstrezi o relaţie bună cu partenerul. Dacă negociezi bine, poţi să orientezi, să influenţezi şi să manipulezi partenerul pentru a-l face să coopereze.
Negocierea este un talent, un har înnăscut, dar şi o abilitate dobândită prin experienţă, formare şi învăţare. Datorită acestora, un negociator bun poate obţine în câteva ore un câştig la fel de mare ca cel adus de sute de executanţi în câteva luni.
Ţinând cont de tematica vastă a negocierilor internaţionale şi în mod special a celor din sfera afacerilor internaţionale, s-au abordat şi aspecte legate de uzanţele diplomatice şi cele de protocol la nivel guvernamental.
Diplomaţia este o negociere permanentă cu statul acreditar având o desfăşurare diversificată. Ea nu se desfăşoară doar la masa tratativelor.
Un diplomat trebuie să ştie că a negocia nu înseamnă doar insistenţă. El ştie că dacă interesele nu converg, orice strădanie este în zadar, căci statele nu au legături dezinteresate, au doar politici guvernate de interese.
Nu greşim dacă susţinem că diplomaţia este o artă specială care nu se confundă, nici prin obiect, nici prin metode cu alte activităţi umane şi, ca atare, are nevoie de specialişti care să se consacre cu pasiune şi dăruire totală acesteia - diplomaţiei.
Din cele mai vechi timpuri s-a recurs la diplomaţie pentru a aplana stările de tensiune, stările conflictuale, pentru a normaliza relaţiile dintre state. Potrivit lui Hernry Kissinger care defineşte diplomaţia ca fiind “o ajustare a diferenţelor prin negociere“ acest process este posibil numai în cadru sistemului internaţional care prevalează legitimitatea.
Când mijloacele diplomatice înceteaza a fi utilizate în rezolvarea diferendelor, expunerea forţei nu va întârzia să apară, distrugând bunul cel mai de preţ al oricărei naţiuni.
“Pacea este un fenomen viu de mişcare, înfăptuit treptat, un scop o direcţie şi nici vorba de odihnă şi delăsare” definea Nicolae Titulescu pacea prin prisma diplomatică.
Introducere
Charles Calvo scria despre diplomaţie “Diplomaţia este ştiinţa relaţiilor care au existat între diferiţele state, aşa cum ele rezultă din diferitele lor interese reciproce, din principiile dreptului internaţional şi al tratatelor şi convenţiilor”.
Diplomatul este chemat să reprezinte statul său, fară de care misiunea şi nici el ca funcţionar de stat nu ar avea raţiuni de existenta, şi căruia îi este răspunzator pentru tot ce înteprinde în numele acestuia.
Rolul diplomatului este de a face cunoscute drepturile legitime, stabilirea unei colaborări de durată şi de promovare a intereselor statului pe care îl reprezintă.
Lucrarea este structurată în patru capitole şi şase subcapitole aşa cum se vede în cuprins:
Cap. 1. Relaţiile diplomatice
1.1. Istoricul şi importanţa relaţiilor diplomatice
1.2. Structura şi membrii misiunilor diplomatice
1.3. Demersul şi documentele diplomatice
Cap. 2. Diplomatia economică
2.1. Rolul diplomaţiei economice în economia externă
2.2. Funcţiile diplomaţiei economice
2.3. Organele instituţionale ale diplomaţiei economice
Cap. 3. Studiu de caz –Diplomaţia în negocierile internaţionale
Cap. IV. Concluzii
În Cap. I Relaţiile diplomatice, am definit istoricul, importanţa şi structura misiunilor diplomatice în contextual organizaţiilor internaţionale.
În toate formele de organizare ale omenirii, diplomaţia a existat şi va continua să fie una dintre cele mai importante discipline de promovare şi realizare a politicii externe a statelor.
Marile puteri ale lumii, toţi marii şefi de stat au recurs la serviciile diplomaţiei şi ale diplomaţilor pentru atingerea scopurilor în cunoaşterea obiectivelor politice declarate sau secrete ale aliaţilor sau duşmanilor precum şi în elaborarea sau adaptarea propriilor orientări de politică externă, în scopul apărării intereselor proprii cu o eficienţa sporită în mediul continental şi mondial.
Pentru stabilirea relaţiilor diplomatice sunt necesare trei condiţii primordiale:
- Consimţământul mutual al statelor;
- Subiectele între care se stabilesc relaţiile diplomatice ce trebuie să aibe personalitate juridică internaţională;
- Statele trebuie să se fi recunoscut reciproc.
Relaţiile diplomatice pot fi definite ca fiind “o calitate specială de raporturi între state de o calitate superioară şi de o importanţă deosebită. Aceste relaţii interstatale au o notă distinctă dată de subiecţi, obiectul şi finalitatea pe care acestea o au”.
Introducere
Cap. II. Diplomatia economică, stabileşte rolul şi funcţiile diplomaţiei economice în economia externă.
Din punct de vedere al conţinutului diplomaţia ca activitate reprezintă conducerea raporturilor unui stat cu un alt stat sau grupuri de state, prin mijloace sau căi oficiale. Diplomaţia potrivit acestei definiţii, se referă la activităţile agenţilor diplomatici, ale ministerelor afacerilor externe, şefilor de stat şi de guvern.
În zilele noastre diplomaţia are un caracter deschis, discuţiile sunt directe, iar diplomaţia economică a trecut pe primul plan. Aceasta se datorează in mod special relatiilor de import-export, a schimburilor comerciale, a cooperării si a confruntării economice.
Odată cu creierea unor înstituţii înternaţionale cum ar fi Liga Naţunilor a aparut o noua diplomaţie şi anume diplomaţia oganizaţiilor înternaţionale. Diplomaţia economică câştigă o pondere crescândă în cadrul activităţilor diplomatice, la acesta participând în prezent toate statele lumii.


Previzualizare pagini: (43)

  Documente similare:
  Preview document similar
  Piata Fortei de Munca in Context European
  Cursul contine 221 pagini in format doc cu o marime totala de 310.56 KB.
  Preview document similar
  Tactici de Negociere
  Referatul contine 16 pagini in format doc cu o marime totala de 29.36 KB.
  Preview document similar
  Analiza Economico - Financiara a Cifrei de Afaceri...
  Licenta contine 105 pagini in format doc cu o marime totala de 212.28 KB.
  Preview document similar
  Negocierea Afacerilor
  Proiectul contine 39 pagini in format doc cu o marime totala de 54.94 KB.
  Preview document similar
  Functiile si Activitatea Misiunilor Diplomatice -...
  Referatul contine 21 pagini in format doc cu o marime totala de 41.18 KB.
  Preview document similar
  Introducere in Relatii Internationale - OSCE
  Seminarul contine 11 pagini in format ppt cu o marime totala de 1.24 MB.
  Carti recomandate:
  Dennis L. Wilcox, Glen T. Cameron, Phillip H. Ault, Warren K. Agee
  Bonus: CD video-interviu cu Dennis Wilcox Relatii publice. Strategii si tactici, cea mai cunoscuta lucrare internationala academica de introducere in relatii publice, ce contine cel mai amplu set de studii de caz, este editata in Romania printr-un parteneriat intre revista Comunic@tii Mobile si Curtea Veche Publishing. Lucrare fundamentala... citeste tot
  Hans J. Morgenthau
  Aceasta carte face parte din colectia COLLEGIUM.Relatii internationale a editurii Polirom. Opera capitala a lui Hans J. Morgenthau, Politica intre natiuni, a impus relatiile internationale ca disciplina stiintifica dupa cel de-al doilea razboi mondial. Teza centrala este aceea ca politica internationala e in esenta o lupta pentru putere, pe... citeste tot
  Ullmann Paul
  Din cuprins: Cuvant inainte; Introducere; De la incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial pana la semnarea Tratatului de Stat austriac; Spre Actele Finale ale Conferintei pentru Securitate si Cooperare in Europa; Cultul personalitatii lui Ceausescu; Analiza pana la caderea comunismului in Romania; Spre o Europa largita... citeste tot