Regiunea turistică Bucovina

Disertație
9/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 4 fișiere: doc
Pagini : 72 în total
Cuvinte : 18810
Mărime: 858.02KB (arhivat)
Publicat de: Olga Antonia Oros
Puncte necesare: 13

Cuprins

  1. INTRODUCERE.3
  2. I. DESCRIERE GENERALĂ ŞI AMPLASARE.5
  3. II. POTENŢIAL TURISTIC.7
  4. II.1Potenţial turistic natural.7
  5. II.1.1 Relief.8
  6. II.1.2 Condiţii de climă.9
  7. II.1.3 Patrimoniu natural.9
  8. II.2 Potenţial turistic antropic.12
  9. II.2.1 Patrimoniu arhitectural.13
  10. II.2.2 Patrimoniu istoric.16
  11. II.2.3 Patrimoniu cultural.17
  12. II.2.4 Ambianţa şi animaţie locală.19
  13. II.2.5 Activităţi recreaţionale.20
  14. II.3 Initiaţive locale pentru conservarea şi protejarea potenţialului turistic al zonei.22
  15. III. INFRASTRUCTURA.25
  16. III.1 Servicii de transport si aferente.25
  17. III.2 Reteaua tehnico – sanitară.27
  18. III.3 Centre comerciale/magazine.27
  19. III.4 Reţeaua de transport pe cablu în staţiuni montane şi partie de schi.28
  20. III.5 Alte servicii.28
  21. IV. STRUCTURA TURISTICĂ.30
  22. IV.1 Spaţii de cazare.30
  23. IV.2 Servicii de alimentaţie publică.34
  24. IV.3 Situaţia fluxurilor turistice şi impactul acestora la nivelul regiunii.36
  25. V. MANAGEMENTUL OPORTUNITĂŢILOR DE FINANŢARE ÎN CADRUL REGIUNII
  26. V.1 Probleme critice ce influenţează activitatea turistică în regiune.39
  27. V.2 Iniţiative anterioare de finanţare .45
  28. V.3 Oportunităţi de dezvoltare a regiunii în contextul investiţional actual.48
  29. CONCLUZII.57
  30. BIBLIOGRAFIE.58
  31. ANEXE

Extras din disertație

INTRODUCERE

Intr-o eră caracterizată printr-un ritm accelerat de dezvoltare, turismul nu poate face excepţie, devenind un punct central în jurul căruia gravitează o multitudine de alte sectoare.

Comportamentul turistic în sec. Al XXI – lea se specializează, odată cu specializarea propriu zisă a domeniului în sine, manifestând tendinţe şi cerinţe noi. Prin urmare toţi cei implicaţi în mod direct în această activitate trebuie să manifeste un interes şi o atenţie sporită faţă de evoluţia cerinţelor turistice. La sfârsitul acestui secol si mileniu industria turismului si a calatoriilor reprezinta, pe plan mondial, cel mai dinamic sector de activitate si, în acelasi timp, cel mai important generator de locuri de munca. Din punct de vedere economic turismul se constituie si ca o sursa principala de redresare a economiilor nationale a acelor tari care dispun de importante resurse turistice si le exploateaza corespunzator.

Lucrarea de faţă îşi propune să reliefeze modul în care atat agenţii interni cat şi cei externi influentează gradul de dezvoltare şi activitatea turistică a regiunii Bucovina.

Punctul de pornire într-o astfel de analiză îl reprezintă delimitarea potenţialului turistic al regiunii în cauză. Deosebim astfel potenţialul turistic natural şi cel antropic, cel din urmă fiind compus la randul sau de : patimoniu arhitectural, istoric, cultural, plus alte elemente de ambianţă locală. Regiunea turistică avută în vedere în incursiunea noastră vizează partea de nord a Moldovei, mai exact ţinutul istoric al Bucovinei, înglobat în cadrul judeţului Suceava. Astfel, după prezentarea elementelor mai sus menţionate am încercat să stabilim o imagine de ansamblu prin prezentarea iniţiativelor locale pentru conservarea şi protejarea potenţialului turistic al zonei.

Valorificarea potenţialului oricărei regiuni turistice este subliniat de existenţa unei infrastructuri turistice adecvate, incluzand aici mijloacele de acces şi transport plus infrastructura de cazare.

Am încercat să prezentăm aceste elemente în cadrul regiunii vizate, accentuand aspectele cheie printr-o analiză comparativă a principalelor probleme ridicate în acest sens. Relevante sunt astfel şi statisticile furnizate la nivel local, care ne-au ajutat să stabilim raportul între cererea şi oferta turistică.

Intr-o ultimă parte a lucrării, sub semnul cercetării metodologice, am încercat să ne axăm pe trei aspecte ce vizează regiunea Bucovina sub o înfăţişare mai pragmatică. Am pornit astfel de la stabilirea câtorva probleme critice ce afectează activitatea turistică din regiune printr-o analiză comparativă a punctelor tari si a celor slabe. Am urmărit apoi succint câteva din iniţiativele anterioare de finanţare prezentând principalele surse de finanţare şi proiecte ce au vizat şi regiunea Bucovina. Cea mai importantă parte este reprezentată de oportunităţile de finanţare ale regiunii în contextul investiţional actual. Pe lângă prezentarea principalelor oportunităţi de finanţare contribuţia noastră cea mai importantă a fost aceea a propunerii unei scheme de finaţare, în ideea implementării unui proiect cu reale şanse de succes în regiune.

Conform stastisticilor Consiliului Judeţean Suceava – Info Turism, în judeţul Suceava există peste 400 de structuri de primire şi 9.000 de locuri de cazare. Turismul a cunoscut o dezvoltare importantă, cu accent pe turismul ecumenic, reprezentat de mânăstirile din Bucovina, monumente UNESCO. Acesta a fost principalul motiv care a stat la baza alegerii destinaţiei turistice Bucovina ca subiect al incursiunii noastre. Se poate vorbi deci de o zonă cu un potenţial turistic enorm, ce dispune din start de premise importante de dezvoltare ţinand cont de oportunităţile investiţionale actuale. Pentru a face acest lucru, principalul nostru scop a fost ca pe langă prezentarea potenţialului turistic şi antropic al regiunii, să depistăm principalii factori de risc ce ar putea impiedica oportunităţile din zonă.

Studiile şi statisticile au demonstrat de-a lungul ultimilor ani că această destinaţie se adresează în principal persoanelor a căror medie de varstă depăşeşte 30-40 ani. Ca urmare, majoritatea programelor şi a locaţiilor turistice se adresează acestui tip de turişti, ce ajung în această regiune cu scopul de a vizita adevarate monumente ale patrimoniului cultural şi religios al ţării noastre.

Prezentul proiect propus de noi doreşte să facă din Bucovina o destinaţie care să se adreseze copiilor deopotrivă. In acest sens ne-am decis să concepem un proiect care să vizeze crearea unor programe turistice şi activităţi menite să dezvolte turismul juvenil în zonă.

In acest scop am avut în vedere formularea unor programe turistice şi de agrement şi construirea unui număr de 6 căsuţe de vacanţă în Parcul Ariniş din staţiunea turistică Gura Humorului, care vor asigura spaţiul necesar de cazare pentru copiii veniţi în tabere de vacanţă.

Proiectul este formulat de către Consiliul Local Gura Humorului, în colaborare cu Hotel Best Western Bucovina. Cererea proiectului se adresează în principal liniei de finanţare aparţinand

Programului Operaţional Regional şi a Guvernului Romaniei privind Proiectele de Dezvoltare a Infrastructurii Locale, ce are ca obiectiv principal dezvoltarea infrastructurii turistice şi încurajarea investiţiilor în turism şi serviciile hoteliere, ce pot duce la dezvoltarea economică a regiunii respective.

Premisa principală de la care am pornit are în vedere aspecte reale legate de situaţia actuală a turismului în regiune. Se impun, astfel, pe lânga modernizarea structurilor turistice, a celor de alimentatie publica, si crearea de produse turistice noi, statiuni, programe originale, atractive si inedite ce ar putea, printr-o activitate sustinuta de promovare pe piata internationala, sa directioneze importante fluxuri turistice spre nordul Moldovei. În acest sens, se impune şi dezvoltarea ofertei de agrement şi de animaţie, de mare atractivitate, prin crearea de parcuri tematice si de divertisment, care să se adreseze unui public variat, oferte prezente în ţările cu tradiţie turistică din lume.

I.DESCRIERE GENERALĂ ŞI AMPLASARE

Cadrul general

Pământ al legendelor, zona este pentru vizitatorii acestei părţi a României, cunoscută sub numele de Bucovina, un loc unde istoria e prezentă pretutindeni.

Trăsătura caracteristică a acestui judeţ este că pe o suprafaţă restransă se găsesc un număr mare de actracţii turistice.Bucovina este una din zonele Romaniei care excelează printr-o cultură populară impresionantă şi încă vie, materializată în arhitectura populară, port, meşteşuguri tradiţionale, numeroase obiceiuri calendaristice şi obiceiuri din ciclul vieţii.

Turismul rural (agroturismul) deţine o pondere considerabilă. Acesta este concentrat în jurul zonelor Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Putna, Gura Humorului şi în general în localităţile învecinate mănăstirilor. Turismul rural din judetul Suceava se caracterizează prin mai mulţi factori determinanţi: dintre cei mai importanţi factori am putea aminti: calitatea peisajului natural şi numeroasele obiective turistice de factură religioasă.

Preview document

Regiunea turistică Bucovina - Pagina 1
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 2
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 3
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 4
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 5
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 6
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 7
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 8
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 9
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 10
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 11
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 12
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 13
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 14
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 15
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 16
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 17
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 18
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 19
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 20
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 21
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 22
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 23
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 24
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 25
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 26
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 27
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 28
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 29
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 30
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 31
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 32
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 33
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 34
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 35
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 36
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 37
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 38
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 39
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 40
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 41
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 42
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 43
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 44
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 45
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 46
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 47
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 48
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 49
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 50
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 51
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 52
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 53
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 54
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 55
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 56
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 57
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 58
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 59
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 60
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 61
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 62
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 63
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 64
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 65
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 66
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 67
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 68
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 69
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 70
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 71
Regiunea turistică Bucovina - Pagina 72

Conținut arhivă zip

  • ANEXA 1.doc
  • ANEXA 2.doc
  • ANEXA 3.doc
  • Regiunea Turistica Bucovina.doc

Alții au mai descărcat și

Turismul Religios în Moldova

INTRODUCERE Turismul şi călătoriile sunt reprezentate la ora actuală de o piaţă globală, de dimensiuni considerabile, unde se afirmă cererea...

Delta Dunării

Această lucrare face referire la situaţia şi perspectivele turismului românesc în dinamica turismului european, analizând în mod direct zona Deltei...

Analiza serviciilor oferite și combaterea problemelor consumatorilor în unitățile de alimentație din industria turistică

INTRODUCERE Preocuparea pentru protejarea consumatorilor datează încă din antichitate, dezvoltarea schimbului de mărfuri în pieţele din...

Turismul Religios în Bucovina

I. Introducere Regiunea istorica BUCOVINA, al cărei teritoriu se întinde astăzi peste zona din apropierea oraşelor Suceava, Campulung Moldovenesc...

Turismul în Bucovina

INTRODUCERE Prezența unui cadru natural deosebit, zona cu munți, cu susur de ape la orice pas, cu pajiști presărate de așezări temporare de vară,...

Analiza Produsului Turistic al Hotelului Internațional Băile Felix

INTRODUCERE Turismul este, în înţelegerea multor profesionişti, cu precădere, o problemă de piaţă şi administraţie empirică În timp ce aceste...

Turismul Rural în Bucovina

Turismul rural in Bucovina 1. Definirea notunii de turism rural Turismul rural este un fenomen nou si vechi in acelasi timp. Interesul pentru...

Potențialul turistic al Bucovinei

Introducere: Turismul este un fenomen socio-economic, puternic ancorat în aproape toate sectoarele economiei, pe plan mondial industria turistică...

Te-ar putea interesa și

Orașul Vicovu de Sus - argumente geografice pentru amenajări teritoriale de tip rural-urban

INTRODUCERE Zona studiată în această lucrarea de faţă se află pe teritoriul Depresiunii Rădăuţilor,”ţară de legendă„, asupra căreia şi-a pus...

Tradiții și Obiceiuri cu Valențe Turistice în Bucovina

INTRODUCERE În cadrul acestui proiect, se tratează regiunea Bucovina, ca fiind o destinație turistică impresionantă și renumită, prin potențialul...

Zona agroturistică Bucovina

INTRODUCERE Când rosteşti Bucovina, gândul îţi zboară la meleagurile pline de o frumuseţe rară, la ,,dulcea Bucovină cu pomi roditori şi mândrii...

Turismul Rural în Bucovina

Turismul rural in Bucovina 1. Definirea notunii de turism rural Turismul rural este un fenomen nou si vechi in acelasi timp. Interesul pentru...

Activitatea de Turism în Bucovina

1. Rezumat introductiv In cadrul acestui proiect, dorim sa tratam regiunea Bucovina - Suceava, ca fiind o destinatie turistica impresionanta si...

Elemente de trasare construcții și amenajări agroturistice

CAP.1. Pozitie geografica. 1.1.Istoria provinciei. Fiind locuit inca din Paleolitic (100000-10000 i. Hr.), judetul Suceava a marcat istoria...

Înființarea unei pensiuni turistice în Localitatea Munteni, Județul Galați - Pensiunea Rustic

1. Prezentarea ideii de afacere in turism Situat in localitatea Munteni, judetul Galati Pensiunea Rustic se regaseste intr-un peisaj pitoresc....

Potențialul turistic al Carpaților Românești

ROMANIA - LOCURI UNICE Potentialul turistic ar putea fi definit astfel: totalitatea factorilor de atractie apartinand cadrului natural sau...

Ai nevoie de altceva?