Fițuici asigurări

Notiță
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Asigurări
Conține 6 fișiere: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 6230
Mărime: 35.79KB (arhivat)
Publicat de: Iulian Pașca
Puncte necesare: 4

Extras din notiță

Conceptul de asigurare

Ag ec au cautat modalitati de a asigura protectia persoanei supusa riscului prin prevenirea, asistenta si prevederea riscului.

Prevenirea – cel mai bun mijloc de evitare a riscului; consta in luarea de masuri ce fac imposibila prod. Riscului

Limitarea pagubelor – inseamna masuri immediate dupa aparitia evenimentului dar inainte de a lua sfarsit.

Crearea unui fond – rep o suma de bani creata pt a reduce efectele negative ale dezastrelor sau a oricaror daune.

Prevederea – presupune trecerea riscului de producere a evenimentului asupra altei persoane.

Juridic - asigurarea e un contract intre 2 parti prin care una ia asupra sa riscul producerii unui eveniment neplacut in schimbul unei sume de bani pe care o suporta cealalta parte

Economic si financiar – asigurarea consta in crearea de fonduri banesti din care se vor repara daunele produse de evenimentele asigurate.

Functiile asigurarilor: de compensare, de prevenire, financiara.

Clasificarea asigurarilor

a. d.p.d.vdr al rap.juridice – prin efectul legii; contractuala sau facultativa

b. dupa domeniul asigurarii: de bunuri, de persoane si de raspundere civila

c. dupa riscul asigurat: ref la teren; referitoare la bunuri, ref la animale, ref la evenimente fizice in viata pers fizice, de raspundere civila in legatura cu prejudiciile provocate tertilor

d. dupa obiectul asigurat – de mijloace de productie fixe; ale fondurilor de productie circulante; obiecte de uz casnic; de persoane; culturilor agricole sau animale

e. dupa teritoriul – interne sau externe

f. dupa natura raporturilor – directe si indirecte

Contractul de asigurare

Prin contract de asigurare, asiguratul se obliga sa plateasca o prima asiguratorului, iar acesta se obliga ca, la producerea unui anume risc, sa plateasca asiguratorului sau beneficiarului, despagubirea sau suma asigurata, denumita in continuare indemnizatie, in limitele si la termenele convenite.

Trasaturi ale contractului de asigurare: consensual; de adeziune; aleatoriu; sinalagmatic; cu executare succesiva; de buna credinta; unic.

Partile contractului de asigurare:asiguratorul, asiguratul, beneficiarul asigurarii, contractantul asigurarii, brokerul de asigurare.

Elementele definitorii ale contractului de asigurare

Riscul asigurat – Notiunea de risc poate fi inteleasa ca o probabilitate de producere a unui eveniment sau de posibilitatea de distrugere a bunurilor de catre unele fenomene imprevizibile. Tre sa aiba caracter intamplator, sa aiba un anumit grad de periculozitate pt persoana respectiva sau pt afacerea ei; producerea evenimentului nu trebuie sa depinda de vointa beneficiarului; tre sa aiba caracter licit; sa aiba o anumita recularitate in producerea sa, astfel incat sa poata fi inregistrat in evidentele statistice. Categorii de riscuri: pure; fundamentale; particulare; speculative; imprevizibile; interne; externe; economice; sociale; politice; generale; speciale.

Interesul asigurarii tre sa fie de natura economica si evaluabil valoric.

Suma asigurata rep suma maxima a raspunderii asiguratorului. Cand e vorba de asigurarea de bunuri, suma asigurata ar tre sa fie egala cu valoarea bunului asigurat. Totusi exista situatii cand asiguratul asigura bunul la o suma mai mica sau mai mare decat valoarea sa.

Prima de asigurare rep suma de bani pe care asiguratul o plateste asiguratorului, din care acesta isi constituie fondul de asigurare. Pot fi unice sau platite esalonat. D.p.d.vdr al modului de incasare sunt cherabile si portabile.

Dauna sau paguba e pierderea suferita de catre asigurat ca urmare a aparitiei evenimentului nedorit.Despagubirea de asigurare e expresia baneasca a reparatiei ce o primeste asiguratul de la asigurator in cazul in care apare evenimentul nedorit. Conditii de validitate ale contractului de asigurare: capacitatea partilor de a contracta; consimtamantul partilor; obiectul contractului de asigurare (tre sa existe si sa fie determinat si determinabil valoric); cauza contractului de asigurare (cauza tre sa fie licita, fara incalcarea dispozitiilor legale).

Contractul de asigurare se considera incheiat odata ce a fost semnat si a fost platita prima de asigurare. In cazul contractului cu plata periodica se considera incheiat cand a fost platita prima rata. Contractul cuprinde clauze ce reglementeaza raporturile dintre asigurator si asigurat, sub forma unor extrase din conditiile generale ale societatii.

Preview document

Fițuici asigurări - Pagina 1
Fițuici asigurări - Pagina 2
Fițuici asigurări - Pagina 3
Fițuici asigurări - Pagina 4
Fițuici asigurări - Pagina 5
Fițuici asigurări - Pagina 6
Fițuici asigurări - Pagina 7
Fițuici asigurări - Pagina 8
Fițuici asigurări - Pagina 9
Fițuici asigurări - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Fituici Asigurari
    • asig cap 1.doc
    • asig cap 2.doc
    • asig cap 4.doc
    • asig cap 6.doc
    • asig cap3.doc
    • asig cap5.doc

Te-ar putea interesa și

Relații Publice

COMUNICAREA presupune: definirea însăşi a existenţei umane; modalitatea de supravieţuire a organizaţiilor moderne potrivit principiului...

Ai nevoie de altceva?