Relații valutar-financiare Internaționale

Notiță
8/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 32 în total
Cuvinte : 16370
Mărime: 138.67KB (arhivat)
Puncte necesare: 4
Subiecte RVFI

Extras din notiță

Cap.I Conceptul si sfera rel val-fin internat.

Rel val-fin int: reflecta raporturile ec de schimb si de transfer de creanta, care se exprima si se realizeaza prin intermediul valutelor si altor mijl de plata int in vederea dezvoltarii economice a fiecarei tari, a realizarii schimburilor comerc si a cooperarii internat.

Rel val: asigura comensurarea raporturilor economice de schimb si de transfer de creanta la niv int prin intermediul valutelor sau al altor intrumente de plata internationale. Schimburile ec int, prestarile de servicii, formarea si redistribuirea fondurilor pe plan internat, cnotractarea si rambursarea unor imprumuturi pe pietele bancare si financiare internat, ce se exprima in valuta, formeaza relatiile valutare.

Rel fin int: reflecta raporturile economice privind constituirea, repartiz si utiliz unor fonduri in valuta necesare dez ec, schimburilor si cooperarii internat.

Credit int: cuprinde raporturile care reflecta atragerea unor disponibilitati in valuta si redistribuirea lor in vederea satisfacerii unor cerinte ale statelor sau ale societatilor comerciale din diferite state, grupanduse in 3 categ: credite guvenramentale acordate de state, credite bancare ce iau nastere intre banci si clienti si credite comerciale intre exprotatori si importatori.

Globalizare: d.p.d.v ec, inseamna accentuarea integrarii ec nationale, adancirea relatiilor ec si extinderea fluxurilor comerc si fin int.

Risc sistemic:se exrima prin efectele negative ale unor fenomene ce se manifesta pe pietele valutare si financiare ce se propaga rapid in alte domenii ale economiei sau in alte state.

Asistenta fin pt dez: reprezinta ajutorul public acordat de tarile dezvoltate tarilor mai putin dez sau sarace, intr-o anumita proportie din produsul intern brut sub forma de donatii imprumuturi pe termen lung din surse oficiale sau sub forma de investitii in sectorul particular.

1. Care sunt trăsăturile care individualizează relaţiile valutar-financiar internaţionale?

- mijlocesc schimburile economice internationale, colaborarea economica, stiintifica, culturala si sociala.

- exprima raporturi economice de formare, repartizare si utilizare a unor fonduri in valuta necesare schimburilor economice internationale, dez ec a tarilor si cooperarii internat.

- se manifesta intre state suverane si independente, intre personae juridice sau fizice din state diferite, precum si in raporturile cu organisme financiar bancare internationale.

- se exprima prin intermediul unei valute sau al unui instrument de plata international.

2. Care sunt factorii care au determinat modificări profunde în structura mecanismelor şi tehnicilor valutar-financiare internaţionale?

Pana la inceputul anului 1970, in cadrul mecanismelor valutare si financiare aurul avea rolul de mentinere a stabilitatii cursurilor de schimb si de restabilire a echilibrului in rel ex int.

Modificarile produnde din structura mecanismelor si tehnicilor val-fin int au fost determ de abandonarea cursurilor fixe si de trecerea la cursurile flotante in 1971-1973, de procese de integrare economica, de liberalizarea miscarilor de capital, de aparitia si dezvoltarea pietei eurovalutelor, de reciclarea capitalurilor provenite din producerea socurilor petrioliere, renuntarea la aur in calitate de mecanism central al sistemului valutar, de cresterea schimburilor int si de progr de dezv ec aplicate in diverse tari.

Reciclarea petrodolarilor a impus o intensificare a miscarilor de capital, si in acelasi timp, s-a manifestat o crestere a dezechilibrelor din platile internationale.

Integrarea ec favoriz de mobilitatea capitalurilor si de substituitatea activelor a contribuit la diversif rel val finance.

Resursele in valuta ce se mobilizeaza si repartizeaza in vederea derularii schimburilor ec int, a investitiilor si acoperirii altor cerinte au inregistrat cresteri imp.

Dez ec a tarilor, adancirea diviziunii internationale a muncii au amplificat fluxurile financiare si de credit.

Cresterea cuantumului res fin redistribuite pe plan int si diversificarea mecanismelor fin si val au contribuit la largirea sferei rel val-fin int.

3. Ce efecte generează globalizarea în domeniul relaţiilor valutar-financiare internaţionale?

Acest process genereaza unele efecte positive in domeniul relatiilor valutar fin int:

- tarile beneficiaza de mecanisme de gestiune a echilibrului extern

- liberalizarea miscarilor de capital asigura o alocare mai eficienta a resurselor datorita instrumentelor de plasament si de finantare.

- se diversifica activele fin

- moderniz sistemelor fin datorita concurentei de pe plan internat

- finantarea diverselor activit ec se realizeaza in aceleasi conditii

- tehnologiile de transmitere a informatiilor favoriz dispersia operatorilor pe pietele financiare.

Ca urmare a globalize in dom rel fin si val int au crescut operatiile de schimb valutar. Schimburile com, op p pietele fin si derivate au multiplicat vanzarile si cumpararile de valuta.

Cresterea imprumuturilor pe baza de emisiuni de titluri a impus diversificarea mecanismelor si instrumentelor de pe pietele financiare int. Pietele contractelor la termen si piatele optiunilor au contribuit la imbunatatirea gestiunii riscurilor din relatiile ec internat si la cresterea profitului rezultat din interventiile speculative.

Globaliz impune adaptarea managementului instit fin int la problemele dez ec mondiale.

4. Care sunt principalele riscuri rezultate din globalizarea fluxurilor val-fin. internaţionale?

Riscul “sistemic” ce rezulta din functionarea sistemului fin int nu mai poate fi gestionat individual. Procesul de globalize in cadrul rel val-fin int poate sa genereze efecte negative datorita volatilitatii cursurilor si interconectarii pietelor. Efecteel negative ale unor fenomene ce se manifeste pe pietele val si financiare negative ale unor fenomene ce se manifest ape pietele val si fin se propaga rapid in alte domenii ale ec sau in alte state.

Crizele economice complexe au fost determinate pe de o parte de influentele politicilor nationale si, pe de alta parte, de mecanismele sistemului fin int.

Preview document

Relații valutar-financiare Internaționale - Pagina 1
Relații valutar-financiare Internaționale - Pagina 2
Relații valutar-financiare Internaționale - Pagina 3
Relații valutar-financiare Internaționale - Pagina 4
Relații valutar-financiare Internaționale - Pagina 5
Relații valutar-financiare Internaționale - Pagina 6
Relații valutar-financiare Internaționale - Pagina 7
Relații valutar-financiare Internaționale - Pagina 8
Relații valutar-financiare Internaționale - Pagina 9
Relații valutar-financiare Internaționale - Pagina 10
Relații valutar-financiare Internaționale - Pagina 11
Relații valutar-financiare Internaționale - Pagina 12
Relații valutar-financiare Internaționale - Pagina 13
Relații valutar-financiare Internaționale - Pagina 14
Relații valutar-financiare Internaționale - Pagina 15
Relații valutar-financiare Internaționale - Pagina 16
Relații valutar-financiare Internaționale - Pagina 17
Relații valutar-financiare Internaționale - Pagina 18
Relații valutar-financiare Internaționale - Pagina 19
Relații valutar-financiare Internaționale - Pagina 20
Relații valutar-financiare Internaționale - Pagina 21
Relații valutar-financiare Internaționale - Pagina 22
Relații valutar-financiare Internaționale - Pagina 23
Relații valutar-financiare Internaționale - Pagina 24
Relații valutar-financiare Internaționale - Pagina 25
Relații valutar-financiare Internaționale - Pagina 26
Relații valutar-financiare Internaționale - Pagina 27
Relații valutar-financiare Internaționale - Pagina 28
Relații valutar-financiare Internaționale - Pagina 29
Relații valutar-financiare Internaționale - Pagina 30
Relații valutar-financiare Internaționale - Pagina 31
Relații valutar-financiare Internaționale - Pagina 32

Conținut arhivă zip

  • Relatii Valutar-Financiare Internationale.doc

Alții au mai descărcat și

Proiecte Sapard Dezvoltate în România

1.SAPARD – prezentare generala, conditii de implemantare a programului Programul SAPARD (Special Accession Programme for Agriculture and Rural...

BCR practică

Mesajul Presedintelui Banca Comerciala Romana încheie anul 2003 cu rezultate financiare pozitive, care ne multumesc si care confirma strategia si...

Băncile comerciale - de depozit - și rolul lor în sistemul bancar

BANCILE COMERCIALE (DE DEPOZIT) SI ROLUL LOR ÎN SISTEMUL BANCAR Aparitia bancilor moderne este strâns legata de dezvoltarea comertului cu...

Proiect economie bancară

1.1. Prezentarea capitolului din acquis-ul comunitar care priveste activitatea financiar bancara: Pentru aderarea la Uniunea Economica si...

Creditare Bancară

OBIECTIVE: Scopul disciplinei consta în asigurarea cunostintelor si informatiilor teoretice, metodologice si operationale în domeniul creditarii...

Produse și Servicii Bancare

1. CADRUL LEGAL DE DERULARE A ACTIVITATII BANCARE 1.1. Funcţiile tradiţionale ale băncilor comerciale In cadrul rolului fundamental de...

Grilă cu răspunsuri informatică de gestiune (baze) 2008-2009 aranjate alfabetic

Accesul la o locatie de memorie se realizeaza prin: a. unitatea aritmetico-logica; b. adresele de memorie; c. adresare de memorie; d. locatii de...

HVB țiriac

Bancile sunt entitati economice specializate, menite sa infaptuiasca in economie creditarea bancara. In acest fel, ele asigura functionarea deplina...

Te-ar putea interesa și

Fondul Monetar Internațional

Fondul Monetar International a fost creat în mod oficial la 27 decembrie 1945 când 29 de state au ratificat statutul sau, adoptata la conferinta de...

Caracteristica Relațiilor Valutare Internaționale și a Sistemului Monetar-financiar Internațional

1. Bazele teoretice ale sistemului valutar-financiar internaţional Ca şi alte domenii de activităţi umane, apariţia şi dezvoltarea unor acţiuni de...

Obiectivele și funcțiile Fondului Monetar Internațional - relațiile cu țările membre

Introducere Fondul Monetar Internaţional este o instituţie internaţională care facilitează cooperarea interguvenamentală în domeniul monetar şi...

Rolul BNR

CAPITOLUL I ISTORICUL BNR Banca Nationala a Romaniei reprezinta o institutie care a fost infiintata prin Legea organica din 23 aprilie 1880, in...

Evoluția, organizarea și perspectivele pieței valutare din Republica Moldova

INTRODUCERE Actualitatea temei de cercetare. Agenții economici specializați în importul și exportul de bunuri materiale și servicii, de materii...

Piața valutară, componentă a pieței financiare

I. PIATA FINANCIARÃ I.1. Definire si descriere Orice economie nationalã, indiferent de nivelul sãu de dezvoltare, este caracterizatã de existenta...

Analiza contului curent al BPE a Republicii Moldova

INTRODUCERE Importanța proiectului. Analiza soldului contului curent al BPE a R.Moldova, cât și a componentelor sale prin intermediul unui șir de...

Operațiuni valutare

Relatiile economice internationale sunt compuse din totalitatea tranzactiilor economice dintre partenerii de afaceri ai statelor lumii. Ele cuprind...

Ai nevoie de altceva?