Fițuici comunicare juridică

Notiță
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 47 în total
Cuvinte : 105172
Mărime: 352.01KB (arhivat)
Publicat de: Alis Bogdan
Puncte necesare: 5

Extras din notiță

Am fi putut intitula expunerea de mai jos" principii comunicationale"; ele fac insa parte componenta a procesului comunicational intr-un mod aproape imperativ , nefiind necesara nici un fel de argumentare. De aceea devine indispensabila atribuirea unor adevarate axiome procesului comunicational .

Prima dintre ele stabileste ca la nivel interpersonal, de grup sau organizational, comunicarea este nu o necesitate , ci o permanenta. Este imposibil sa ne imaginam ca exista ceva din structura umana care nu comunica. Mimica, lipsa gesturilor sunt mijloace comunicationale. Ascultarea, tacerea este o modalitate de comunicare si vom incerca sa tratam pe larg intr-un subcapitol viitor problema empatiei si a ascultarii ca fundamente ale unei comunicari eficiente.Asadar "Comunicarea este inevitabila " sau "Noncomunicarea este imposibila "constituie prima dintre axiomele comunicationale.

Axioma 2: "Tonul face muzica intr-o comunicare", aceasta dezvoltandu-se pe doua planuri : planul continutului si planul relatiei.Primul ofera informatii si cel de-al doilea ofera informatii despre informatii. Aceleasi cuvinte pot comunica lucruri diferite si aceasta datorita elementelor mecanicii exprimarii, in special tonalitatii cuvintelor.

Axioma 3: "Comunicarea este un proces continuu ce nu poate fi abordat in termenii cauza -efect sau stimul-raspuns".Putem cauta o cauza(un incriminat) pentru o comunicare defectuoasa?

Toti cei implicati in initierea si perceperea unei comunicari au dreptate, si totodata nici unul , pentru ca fiecare este si cauza si efect in acelasi timp. Cine ar putea fi vinovatul intr-un conflict comunicational? Cu siguranta nu vom putea stabili niciodata.Esential pentru evitarea si chiar managerierea unui conflict comunicational este ca fiecare dintre noi, ca initiator al unei comunicari interpersonale ,sa se considere vinovat pentru ca interlocutorul nu a inteles mesajul cu intentia cu care el a fost transmis.

Axioma 4:"Comunicarea se bazeaza atat pe informatia in forma digitala (procesata de sistemul nervos central) cat si pe informatia analogica (procesata de sistemul neurovegetativ)"..Informatia digitala continuta de simboluri (cuvinte de exemplu) este transpusa in cod binar, la nivelul neuronilor si sinapselor. Informatia analogica continuta de stimuli nonverbali este transpusa in limbaj biochimic, la nivel hormonal.

Axioma 5 :"Comunicarea este ireversibila". Daca ar exista un grad de comparatie pentru termenul ireversibilitate atunci comparativ cu trecerea timpului am putea considera procesul comunicational mult mai necrutator in ceea ce priveste posibilitatile de retractare(pentru ca cel putin teoretic si hilar putem invinge trecerea timpului printr-o auto -minciuna, modificand acele ceasornicului);procedeul este imposibil dupa initierea comunicarii.

Axioma 6:"Comunicarea implica raporturi de putere intre parteneri , iar tranzactiile(schimburile) care au loc intre ei pot fi simetrice sau complementare.Tranzactiile simetrice sunt acelea in care partenerii isi reflecta reciproc comportamentele de pe pozitii de egalitate. Avantajul acestei categorii de tranzactii comuncationale il constituie faptul ca partenerii au celasi status (si de cele mai multe ori nu mai au ce negocia si pentru ce se tocmi, negocierea capatand acum conotatia unui lobbying). Dezavantajul tranzactiilor simetrice il constituie facilitatea aparitiei conflictului: interlocutorul raspunde identic reactiei celuilalt; ce poate fi mai malefic pentru evitarea unei situatii conflictuale decat raspunsul la o agresiune a interlocutorului printr-o alta agresiune? La ce va foloseste sa va agresati, sa va inferiorizati interlocutorul? Amintiti-va intotdeauna ca agresiunea, autocratia sunt atributele celor slabi! Sa va inspire mila interlocutorul agresiv , pentru ca in spatele tiraniei manifestate se ascunde intotdeauna teama, incertitudinea propriei valori. Forta pumnului in masa nu este decat apanajul celor infricosati, disperati!

Tranzactiile complementare sunt relatii in care partenerii adopta comportamente compatibile sau joaca roluri distincte, au putere diferita , statut social sau ierarhic diferit.Diferentele dintre parteneri sunt maximizate. Astfel de tranzactii comunicationale se stabilesc intre parinte-copil, profesor-elev , sef ierarhic-subaltern. Multi dintre specialisti considera aceste tranzactii complementare niste bariere comunicationale; astfel,autocratia sefului ierarhic nu poate decat sa creeze frustrare si ostilitate pentru subaltern.La ce va ajuta sa va conduceti resursele umane intr-un mediu ostil ? La ce va ajuta sa va inferiorizati interlocutorul? Cu siguranta, la nimic!Aminititi-va ca autoritatea impusa nu face decat sa ascunda atitudini si nu sa schimbe atitudini! Si comunicarea are un singur ideal: schimbarile constructive!

Preview document

Fițuici comunicare juridică - Pagina 1
Fițuici comunicare juridică - Pagina 2
Fițuici comunicare juridică - Pagina 3
Fițuici comunicare juridică - Pagina 4
Fițuici comunicare juridică - Pagina 5
Fițuici comunicare juridică - Pagina 6
Fițuici comunicare juridică - Pagina 7
Fițuici comunicare juridică - Pagina 8
Fițuici comunicare juridică - Pagina 9
Fițuici comunicare juridică - Pagina 10
Fițuici comunicare juridică - Pagina 11
Fițuici comunicare juridică - Pagina 12
Fițuici comunicare juridică - Pagina 13
Fițuici comunicare juridică - Pagina 14
Fițuici comunicare juridică - Pagina 15
Fițuici comunicare juridică - Pagina 16
Fițuici comunicare juridică - Pagina 17
Fițuici comunicare juridică - Pagina 18
Fițuici comunicare juridică - Pagina 19
Fițuici comunicare juridică - Pagina 20
Fițuici comunicare juridică - Pagina 21
Fițuici comunicare juridică - Pagina 22
Fițuici comunicare juridică - Pagina 23
Fițuici comunicare juridică - Pagina 24
Fițuici comunicare juridică - Pagina 25
Fițuici comunicare juridică - Pagina 26
Fițuici comunicare juridică - Pagina 27
Fițuici comunicare juridică - Pagina 28
Fițuici comunicare juridică - Pagina 29
Fițuici comunicare juridică - Pagina 30
Fițuici comunicare juridică - Pagina 31
Fițuici comunicare juridică - Pagina 32
Fițuici comunicare juridică - Pagina 33
Fițuici comunicare juridică - Pagina 34
Fițuici comunicare juridică - Pagina 35
Fițuici comunicare juridică - Pagina 36
Fițuici comunicare juridică - Pagina 37
Fițuici comunicare juridică - Pagina 38
Fițuici comunicare juridică - Pagina 39
Fițuici comunicare juridică - Pagina 40
Fițuici comunicare juridică - Pagina 41
Fițuici comunicare juridică - Pagina 42
Fițuici comunicare juridică - Pagina 43
Fițuici comunicare juridică - Pagina 44
Fițuici comunicare juridică - Pagina 45
Fițuici comunicare juridică - Pagina 46
Fițuici comunicare juridică - Pagina 47

Conținut arhivă zip

  • Fituici Comunicare Juridica.doc

Alții au mai descărcat și

Infracțiuni informatice

Tipuri de infractiuni din domeniul informatic 1.Furtul – frauda informatica Intrarea, alterarea, stergerea, sau supraimprimarea de date sau de...

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Creditul ipotecar pentru investiții imobiliare

Creditul Reprezinta operatiunea prin care se iau in stapanire imediata resurse (de regula, sub forma de capital) in schimbul unei promisiuni de...

Contract de Societate

SOCIETATEA COOPERATIVA MESTESUGAREASCA “VIITORUL” FAGARAS I. PARTILE CONTRACTANTE (MEMBRII COOPERATORI) Art.1. Persoanele fizice...

Ai nevoie de altceva?