Macroeconomie

Notiță
8.7/10 (3 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 4093
Mărime: 15.92KB (arhivat)
Publicat de: Anatolie Szasz
Puncte necesare: 3

Extras din notiță

1 PNB si reguli de masurare a PNB:

Def: PNB rep valoarea de bunuri si servici realizate de o tara in decurs de un an. PNb este considerat cel mai bun indicator de evaluare a performantelor unei economi nationale. PNB=VT câstigat in economie =CT facuta cu productia de bunuri si servici a economiei.

Reguli de masurare a PNB sunt:1 Modul de tratare al stocurilor. 2 Modul de insumare a unor articole diferite. PNB=(Pretul bunului X* Cantitatea din bunul X)+( Pretul bunului Y * Cantitatea din bunul Y)+(Pretul bunului Y* Cantitatea din bunul Y). 3 Bunuri intermediare si valoarea adaugata.

2.Activitati care nu se includ în masurarea PNB:

a) Tranzactile financiare: 1. Cheltuielile pt cumpararea hartiilor de valoare. Daca cumparam actiuni intr-o societate comerciala inseamna ca altcineva ni le-a dat deci a avut loc doar un transfer de drepturi de propietate.2. Platile de transfer ale statului. Acestea sunt sunt plati pt care nu se fac in schimb servicii productive cum ar fi sumele cuvenite veteranilor de razboi sau pensoinarilor. 3.Platile de transfer ale particularilor. Daca o ruda ne-a facut cadou o suma de bani este o plata de transfer

b)Transferul bunuriolor uzate. Daca vindem unui prieten un calculator vechi de 3 ani nici un fel de activitate productiva nu este implicata. Calculatorul a fost inclus in PNB in anul in care s-a cumparat de primul propietar.

3.PNB real si PNB nominal. Deflatorul PNB:

PNB poate creste fie ca rezultat a cresterilor preturilor fie al cresterii cantitatilor. PNB nominal rep valoarea bunurilor si servicilor masuratata la preturile curente.Insa pnb masurat astfel nu este o masura adecvata a bunurilor economice deoarece nu reflecta cu precizie cat de bine poate satisface economia cererilor consumatorilor , guvernelor.Deflatorul PNB reprezinta raportul dintre pnb nominal si pnb real.Def deflatorului pnb ne permite sa separam pnb nominal in 2 categori- o parte masoara cantitatea – cealalta masoara preturile .Deflatorul pnb masoara pretul unitatii tipice de productie raportat la pretul acestuia in anul de baza.PNB real masoara valoarea banmeasca a productiei economiei iar pnb nominal masoara cant de productie adica prod evaluata in preturi constante.

4.Notiunea de PIB potential si principalele tipuri de somaj:

Rep cantitatea de productie pe care o economie o poate produce atunci cand isi utilizeaza resursele la rate normale. (munca, capitalul, natura).Calculul pib-ului necesita estimari privind:1ratele de utilizare normala a capitalului si munci.2 date privind tendinta productivitatii. Deasemenea principalele tipuri de somaj sunt urmatoarele: 1somaj frictional este pe termen scurt determinat de cautarea locului de munca care sa se potriveasca pregatiri profesionale. 2 somaj structural este cronic si pe termen lung care apare chiar si atunci cand economia produce la rate normale. 3.somaj ciclic care apare in timpul perioadelor de recesiune. Rata naturala a somajului reprezinta suma dintre somajul frictional si somajul structural.

5.Alti indicatori folositi in sistemele contabilitati nationale:

Putem grupa acesti indicatori in 2 categori: 1 Componentele de cheltuiala, sistemul contabil national imparte cheltuielile incluse in PNB in 4 mari categori:a consum (C), b investiti (I), c cheltuieli guvernamentale (G), d export net.daca not PNB cu Y atunci avem:Y=C+I+G+exp.net. aceasta ecu este o identitate ea se numeste egalitatea sistemului conturilor nationale.2 Masurari alternative ale veniturilor este a doua categorie de indicatori.PNN=PNB-deprecierea capitalului(amortizarea) .Deprecierea reprezinta suma stocurilor de masini echipamente si cladiri care se uzeaza in decursul unui an.Amortizarea reprezinta suma de bani pe care firmele ar trebui sa o economiseasca pt a pute avea grija de deteriorarea masinilor si a celorlalte echipamente care necesita reparati.

6.Indicele pretului consumatorului: ( I P C)

IPC masoara costul cumparari unui cos standard de bunuri la diferite perioade.Cosul standard include preturile alimentelor, imbracamintei, combustibililor, transportului, ingrijiri medicale,texelor scolare si ale altor bunuri si servici cumparate pentru viata de zi cu zi.Indicele pretului se construieste prin ponderea fiecarui pret in functie de importanata economica a bunului respectiv.Fiecarui articol i se atribuie o pondere fixa proportionala cu importanta lui relativa in bugetul cheltuielilor de consum.Ponderile pt fiecare articol sunt proportionale cu cheltuiala totala pt acel articol asa a fost determinata prin supravegherea cheltuielilor de consumatorilor intr-o anumita perioada de timp de cativa ani.

7.Rata somajului:

Unul din aspectele perfrmantei economice este modul in care economia isi utilizeaza resursele. Avand in vedere ca forta de munca din economie reprezinta resursa de baza, mentinerea unui grad de ocupare cat mai ridicat reprezinta o preocupare majora a factorilor de decizie. Rata somajului reprezinta procentul celor ce ar dori sa munceasca dar nu au de lucru. O persoana poate fi plasata in una din urmatoarele categori: ocupata,neocupata,neinclusa in forta de munca........

8.Consumul si functia consumului :

Def:Consumul preia o parte insemnata a productiei obtinute intr-o economie.Decizia de consum respectiv comportamentul consumului individual reprezinta una din cele mai importante probleme ale stiintei economice.Gospodariile primesc venit din munca pe care o presteaza acest venit primit de gospodarii egaleaza productia economiei Y apoi guvernul impoziteaza gospodariile cu o suma T.Venitul ramas dupa plata tuturor taxelor Y-T se numeste venit disponibil. Venitul disponibil se imparte apoi in consum si investitii. Consumul depinde in mod direct de nivelul venitului disponibil.Cu cat este mai mare venitul disponibil cu atat mai mare este consumul. Functia consumului

9. Investitiile si rata dobanzii

Atat firmele cat si gospodariile cumpara bunuri de investitii. Firmele cumpara bunuri investitionale In vederea sporirii stocului de capital si a Inlocuirii capitalului existent pe masura uzurii acestuia. Cantitatea ceruta de bunuri de investitii depinde de rata dobanzii. Pentru ca un proiect investitional sa fie profitabil beneficiul pe care il aduce trebuie sa depaseasca costul sau. Rata dobanzii este de 2 feluri: nominala si reala. Rata dobanzii nominala este cea care figureaza In contractul cu banca atunci cand facem un imprumut. Rata dobanda reala este rata dobanda nominala corectata cu efectele inflatiei.

10. Cheltuielile guvernamentale

Reprezinta cea de-a 3-a componenta a cererii de bunuri si servicii. (Ex: echipament militar, construirea de scoli, spitale, spatii publice). Daca cheltuielile guvernamentale sunt egale cu taxe-plati de transfer atunci G=T si guvernul are un buget echilibrat. Daca G>T guvernul se confrunta cu un deficit bugetar care se constituie In datorie guvernamentala acoperita prin luarea de bani Imprumut de pe pietele financiare. Daca G<T guv inregistreaza un surplus bugetar.

11. Echilibrul pe piata bunurilor si serviciilor

Y=C+I+G. Cererea pt. productia economiei deriva din consum, investitii si cheltuielile guvernamentale. Consumul depinde de venitul disponibil, investitiile de rata dobanzii reala iar cheltuielile guvernamentale si taxele sunt variabile exogene ale politicii fiscale. Y=C(y-T)+I(r)+G. Rata dobanzii trebuie sa se ajusteze pentru ca cererea de bunuri sa egaleze oferta. Cu cat este mai mare rata dobanzii, cu atat mai scazut este nivelul investitiilor si deci mai scazuta cererea de bunuri si servicii.

12. Echilibrul pe pietele financiare

Avand In vedere ca rata dobanzii este costul luarii banilor cu Imprumutul si profitul oferirii cu Imprumut abanilor pe pietele financiare se poate Intelege mai bine rolul ratei dobanzii facand referire la pietele financiare. Y-C-G=I. Termenul Y-C-G este productia care ramane dupa ce au fost satisfacute cererile consumatorilor si ale guvernului. Economiile la nivel national reprezinta suma suma economiilor private si publice Y-C(y-T)-G=I(r). Se observa ca si pe pietele financiare rata dobanzii joaca un rol fundamental In realizarea echilibrului macroeconomic

13. Prezentare generala a cresterii economice

In decursul istoriei economice se constata in general cresteri ale venitului national fiecare generatie bucurandu-se de venituri mai mari decat cea precedenta. Aceste venituri sporite permit consumarea unei cantitati mai mari de bunuri si servicii care duc la un standard de viata mai ridicat. Pentru masurarea acestei cresteri economice se utilizeaza informatiile furnizate de PNB care inglobeaza venitul total al tuturor factorilor din economie. Diferentele de venit provin din deosebirile legate de capital, munca si tehnologia folosita. Robert Solow a castigat premiul Nobel pentru economie avand In vedere contributia sa legata de tema cresterii economice. O directie In analiza cresterii economice este examinarea modului In care politica economica poate influenta cresterea nivelului de trai.

Preview document

Macroeconomie - Pagina 1
Macroeconomie - Pagina 2
Macroeconomie - Pagina 3
Macroeconomie - Pagina 4
Macroeconomie - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Macroeconomie.doc

Alții au mai descărcat și

Macroeconomie

Subiecte examen MACROECONOMIE 1)obiectivul de studiu al macroecomiei. Astazi atat microeco. Cat si marcoeco.sunt considerate component ale...

Macroeconomie

Macr are ca domeniu de analiza comport unei econ nat in ansamblul sau,precum si rel pe care ea le intretine cu alte economii nationale.Obiectiv...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Fițuici macroeconomie

1.Probleme si politici macroeconomice O problema fundamentala a functionarii macroec. o constituie eficienta economica sistematica. Rolul...

Te-ar putea interesa și

Modele de Fundamentare a Deciziilor de Politică Monetară de Stabilizare Macroeconomică

CAPITOLUL 1. CADRUL GENERAL AL ECONOMIEI ROM\NESTI ÎN CONTEXTUL ECONOMIC MONDIAL 1.1. Situaţia economiei pe plan mondial-privire de ansamblu...

Indicatorii Macroeconomici de Rezultate

1. Scurta introducere Economia oricarei tari reprezinta o realitate complexa a carei cunoastere necesita gruparea unitatilor economice in...

Implicatiile veniturilor bugetare în contextul politicilor macroeconomice

Introducere Ultimii 100 de ani au adus o dezvoltare. economică fără precedent, o creştere a nivelului de trai şi a calităţii vieţii la care poate...

Dinamica indicatorilor macroeconomici de rezultate în perioada 2000 - 2013

INTRODUCERE Evidenţierea nivelului de dezvoltare economică, a tendinţelor acesteia şi a modului în care sunt utilizate resursele unei economii...

Analiza macroeconomică a inflației

CAPITOLUL I Analiza macroeconomica a inflatiei I.1 Inflatia-dezechilibru macroeconomic complex Inflatia este un dezechilibru care atinge toate...

Model previzional de simulare macroeconomică

Capitolul 1. Model previzional de simulare macroeconomica 1.1. Determinarea indicatorilor din tabelul input-output Pentru anul de previziune se...

Analiza indicatorilor macroeconomici ai României în intervalul 2013-2016

Potrivit literaturii de specialitate , indicatorii macroeconomici sunt date statistice care indică starea actuală a economiei unui stat, potrivit...

Principalele probleme macroeconomice

Analiza macroeconomică se concentrează asupra economiei naţionale, a elementelor de structură ale acesteia sau asupra economiei mondiale....

Ai nevoie de altceva?