Microeconomie

Notiță
7.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 1 în total
Cuvinte : 1886
Mărime: 9.21KB (arhivat)
Publicat de: Mircea Coman
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Duta Aurelia
Termeni cheie la microeconomie, fitzuica

Extras din notiță

Bunuri inferioare:sunt acelea a caror consum scade atunci cand veniturile cresc si invers.

Bunuri normale:sunt bunurile pt care in mod normal cresterea veniturilor e insotita de cresterea cererilor.

Consum:desemneaza proc.prin care sunt satisf.trebuintele ec.de catre fiecare individ si soc.in ansamblu prin folosirea bunurilor corporale si necorp.care antreneaza pierderea imediata sau treptata a utilitatiilor lor.

Consumator:persoana care incearca sa obt.maximul de utilitate cu ajutorul bugetului de care dispune.

Constrangere bugetara:arata toate combinatiile posibile de consum a 2 bunuri pe care un consumator le poate achizitiona tinand cont de venitul disponibil si de preturile celor 2 bunuri.

Cererea la firma:incasarile efectuare de firma pt un bun,coresp.vanzarii unei cantitati la un pret dat si pot fi exprimate astfel:Vt=p•q

Cerere totala:suma cantit.solicitate de totalitatea consumatorilor individuali la un anumit pret.

Cererea pietei:rel.dintre cantit.solicitata dintr-un bun la niv.pietei si P propriu al produsului.

Combinarea fact.de prod:e un proc.de nat.cantitativa,dar totodata si unul de nat. structural calitativa si se bazeaza pe substituirea si complementaritatea fact.de prod.

Costul de prod:reprez.ansamblul chelt.efectuate prin alocarea,utlizarea si consumul de fact.de prod.pt producerea si vanz.unui vol.de bunuri ec.

Cost de oportunitate:exprima in unit.fizice, cantit.de bunuri ec.la care e necesar sa se renunte pt a produce sau achizitiona un alt bun ec.

Costuri explicite:insumeaza chelt.masurate prin pretul mat.consumate prin salariile platite,prin alte feluri de chelt.si sunt apreciate ca suma intrarilor necesare desfasurarii activitatii.

Costuri implicite:sunt generate de utilizarea si consumarea unor res.proprii ale firmei pt desfas. activ.ec.

Ct:ansamblul chelt.de fact.de prod.coresp.unui vol.dat de prod.

Cmg:exprima sporul de ”Ct necesar pt optimizarea unei unit.suplimentare de prod.”Q.

Concurenta:reprez.confruntarea dintre producatori pt segmente cat mai mari de piata,pt sporirea vol.vanzarilor si realiz.de castiguri ridicate si sigure.

Concurenta perfecta:presup.ca toti producatorii,ofertantii sunt capabili sa vanda toate prod.pe care le pot oferi la pretul pietei fara al influenta in mod hotarator.Totodata se presup.si cump.pot achizitiona ceea ce doresc si cat doresc la pretul pietei,pe care nu il pot influenta in mod hotarator.

Concurenta imperfecta:desemneaza o situatie pe piata cand ag.ec.ofertanti sau cumparatori sunt capabili prin actiunile lor sa influenteze pretul produselor.

Concurenta monopolistica:concurenta se def.si prin diferentierea produselor,a marcilor si exista un nr.mare de ag.ec.

Dreapta bug(izocostului):reuneste toate comb.de fact.care presupun utilizarea res.disponibile ale producatorului.

Discriminarea monopolista:se poate def.ca vanzare aceluiasi produs la preturi dif.

Duopolul:e cea mai raspandita situatie de oligopol.Modelul teoretic de comportament se bazeaza pe fct.de reactie care evidenteaza modul de actiune al unui ag.ec.ca urmare a deciziilor adoptate de concurentul sau.

Duopolul asimetric:are la baza ipoteza ca unul din concurenti adopta o atitudine de lideri,iar altul are un comportament de dependenta,de satelit.

Duopolul dublei dominatii:are la baza ipoteza dupa care ambele firme au o putere ec.care le face capabile sa candideze simultan la dominarea pietei,considerand ca cealalta firma va adopta un comportament de satelit.

Echil.consum:se realiz.atunci cand pt venitul dat si la preturi det.exogen consumatorul obt. maximul de utilitate.

Elast.cererii:modif.produse de schimbarea preturilor si a altor factori independenti in cererea unui produs.

Elast.cererii in rap.cu P:Def.drept reactia sau modif.cererii pt un bun la modif.pretului bunului respectiv.

Elast.cererii in rap.cu V:e rap.dintre variatia relativa a cantit cerute dintr-un bun si variatia relativa a venitului.

Elast.ofertei:reprez.reactia of.la modif.pretului pe piata.

Exces de oferta:surplus temporar de bunuri pe piata cauzate de abaterea pretului de piata fata de pretul de echilib.

Exces de cerere:un moment de penurie de bunuri pe piata cauzate de modif.pretului de piata fata de pretul de echilib.

Echilib.pietei pe termen lung:se consid.ca pe termen lung toti fact.de prod.sunt variabili. Presupune luare in consid.a influentei cererii si of.asupra pretului.

Echilib.pietei pe termen scurt:inseamna in primul rand definirea echilib.prin prisma rel.dintre cererea totala si of.totala ale caror curbe pot avea o forma normala sau nu.

Elast.incrucisata:se refera la 2 firme si exprima influenta preturilor practicate de o forma asupra cantit.oferite de cealalta firma sau invers.

Fluiditatea:producat.intra pe piata atunci cand costul sau de prod.e inferior pretului si iese atunci cand pretul devine inferior costului si inregistreaza pierderi.

Fct.de prod:e in esenta o expresie a combinarii fact.de prod.de o anumita tehnologie si deci de un anumit niv.tehnic de inzestrare a muncii.

Frontiera posibil.de prod:exprima combinatia posibila de productie a 2 bunuri prin utilizarea integrala si eficienta a res.disponibile la un moment dat.

Izocuanta:reprez.ansamblul comb.de fact.de prod.ce permit obt.aceluiasi niv.de prod.

Leg.raritatii resurselor:arata ca vol,structura si cantit.res.se manifesta intr-un ritm mai lent decat vol,structura si intensitatea nev.

Leg.Umg descrescande:utilit.fiecarei unitati suplimentare detinute si/sau consumate dintr-un bun(Umg)se modif.pe masura ce creste cantit.consumata(detinuta).

Leg.cererii:exprima existenta unei rel.invers prop.intre cantit.achizitionata de oameni dintr-un anumit bun ec.si pretul pe care tre sa il plateasca.

Leg.rand.nonprop:e o expresie a efectului combinarii unui factor fix cu un fact.variabil efectul acestei modif de comb.poate fi mai mare proportional,strict prop.si mai mic prop.

Leg.ofertei:exprinma rel.de cauzalitate dintre pretul unui bun si of.acestui bun:cand P creste are loc o extindere a of,iar cand P scade are loc contractia of.

Leg.I a lui Gossen:intensitatea satisf.unui bun scade pe masura ce creste cantit.consumata din bunul respectiv.

Maximizarea profitului:se inscrie in ipoteza de rationalitate a comb.fact.de prod.si se realiz. atunci cand product.marg.respectiv Cmg egaleaza pretul pietei.

Mobilitatea perfecta a fact.de prod:presup.ca ag.ec.pot gasi si folosi fara restrictii deosebite fact.de care au nevoie la un moment dat.

Monopol ec:def.situatia unei piete pe care nu exista concurenta din partea of,intrucat nu se prezinta decat un singur vanzator.

Monopol perfect:e intalnit de fiecare data cand o singura firma are la dispozitie intreaga of.si se gaseste in fata unei pluralitati de cumparatori.

Monopol imperfect:apare in situatia in care pe langa producatorul respectiv ofertantul,care domina ramura si piata sunt si alte firme de o forma ec.redusa.

Monopolul nat:Detinatorul unor res.cu o raritate deosebita(terenuri cu res.minerale,de constructii etc)are posibilitatea sa fixeze pretul si cantit.pe care o livreaza fiecarui cumparator sa adopte un comportament discriminatoriu in rap.cu potentialii beneficiari.

Monopolul juridic:activitatiile sunt realiz.de regula de intreprinderi publice dar nu sunt excluse nici cele particulare si se afla sub protectia acordata de puterea publica prin leg.juridice.

Monopolul tehnologic:e generat de proprietatea asupra unui brevet de inventie ceea ce confera detinatorului un drept exclusiv,o anumita per.de timp.

Monopolul de marca:in acest caz pe piata se manifesta un monopol psihologiuc subiectiv creat prin publicitatea facuta unei marci pt a-si afirma personalitatea si superioritatea.

Monopson:reprez.tipul de piata imperfecta in cadrul careia o multime de ofertanti al unui bun omogen se afla in relatie cu un unic cumparator.

Monopol bilateral:reprez.un tip de piata ce are in fiecare din cele 2 campuri ale sale cate un singur ag.ec.care nu se comporta ca monopson sau monopol.

Nevoi:reprez.exigentele umane individuale sau colective care trebuie satisfacute in timp si spatiu cu bunuri pt a asigura desfasurarea vietii si activitatea oamenilor.

Optimul prod:un criteriu de eficienta si presupune minimizarea costului pt o prod.data.

Oferta individuala:exprima cantit.dintr-un bun ec.pe care un ag.ec.e dispus sa il produca si comercializeze intr-o per.la un anumit pret.

Of.pietei:exprima cantit.totala dintr-un bun ec.pe care sunt dispusi sa o produca si sa o comercializeze toti intreprinzatorii care actioneaza intr-o anumita ramura.

Oferta:cantit.de bunuri si serv.ce pot fi vandute pe piata la un anumit pret.Ea exprima cantit.max.dintr-un bun ec.pe care producatorii doresc sa o vanda si pretul min.pe care il accepta.

Omogenitatea prod:toate firmele sunt producatoare ale aceluiasi produs sau pe piata exista numai produse echivalente si perfect substituibile.Practic indiferent de producator, prod.nu sunt diferentiabile,nu exista publicitate si pretul e singurul instrument ec.de concurenta.

Oferta totala:e suma cantit.oferite de producatori la un anumit pret.

Oligopolurile:reprez.o forma de piata caract.prin existenta unui nr.mic de vanzatori care sunt obligati sa tina seama nu numai de cerere dar si de reactiile posibile ale concurentilor.

Preview document

Microeconomie - Pagina 1

Conținut arhivă zip

  • Microeconomie.doc

Alții au mai descărcat și

Grile MicroEconomie

1. Ce corelatie exista intre nevoile umane,interese si resurse ? R. Nevoile umane sunt motorul intregii dezvoltari social-economice;interesele...

Formule Microeconomie

1. Relatia de preferinta Fie X multimea vect de consum unde un vector de consum se noteaza cu x=(x1...xn)T rel de preferinta stricta « > » x1>x2...

Probleme - Microeconomie

1. Serviciile nu pot fi considerate bunuri economice; 2. Într-o economie de piaţă preţurile au un rol nesemnificativ în soluţionarea problemelor...

Fiscalitate - teste grilă

1. Sistemul fiscal reprezintã: a) totalitatea impozitelor si taxelor provenite de la persoane fizice si persoane juridice care alimenteazã...

Relații monetar financiare internaționale

instrumente de plată înţelegem instrumentele pe care se sprijină toate sistemele de plăţi: viramentul; cecul; cardul bancar; efectul de comerţ;...

Probleme Rezolvate - Microeconomie

1)Se consideră urmatoarele funcţii de producţie: Se cere să se definească în fiecare caz natura randamentelor. Rezolvare: Deci => randamente...

Relații Monetar Financiare Internaționale

- Definiţie: - Ansamblul de norme şi tehnici, convenite şi acceptatepe baza unor reglementări instituţionalizate menite să coordoneze şi să...

Microeconomie

ADEVARAT SAU FALS 1. Problema fundamentala a tuturor economiilor o reprezinta raritatea resurselor. 2. Daca resursele ar fi nelimitate, costul de...

Te-ar putea interesa și

Studiu privind reducerea consumului de resurse materiale la nivel microeconomic agent economic, firma

1.1Resursele materiale şi necesitatea economisirii lor la nivel macro şi micro economic Obţinerea unei eficienţe cât mai înalte a activităţii...

Impactul Costului Capitalului asupra Procesului Dezvoltării Economice și Sociale la Nivel Microeconomic și Macroeconomic

I. Costul capitalului: conţinut şi mod de determinare Activele întreprinderii sunt finanţate prin următoarele modalităţi (mijloace) : 1)...

Microeconomie Dacris SRL

Prezentarea companiei Sigla companiei Dacris Impex 1 Compania Dacris nu este “doar un furnizor de papetarie”, ci un partener care ofera solutii...

Microeconomie

LOCUL MICROECONOMIEI ÎN CADRUL STIINTEI ECONOMICE ACTUALE 1.1. ECONOMIA CA STIINTA Stiinta economica acorda o mare importanta banilor. Banii...

Microeconomie și Macroeconomie

Unitatea de învățare 1 ACTIVITATEA ECONOMICĂ ȘI ȘTIINȚA ECONOMICĂ Activitatea economică este o activitate umană complexă care se încadrează între...

Microeconomie

Cap 1. Economie – microeconomie – legi si principii economice Obiective: - formarea şi dezvoltarea economiei - microeconomia – ca ramură a...

Microeconomie

ADEVARAT SAU FALS 1. Problema fundamentala a tuturor economiilor o reprezinta raritatea resurselor. 2. Daca resursele ar fi nelimitate, costul de...

Microeconomie

TEMA NR. 1 1.PROBLEMELE FUNDAMENTALE ALE ECONOMIEI POLITICE 1.Întrebarile fundamentale pe care (si) le pune teoria economica 2.Nevoile economice...

Ai nevoie de altceva?