Subiecte MPT parțial

Notiță
6/10 (1 vot)
Domeniu: Electrotehnică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 3990
Mărime: 22.99KB (arhivat)
Publicat de: Raducu-Vasile R.
Puncte necesare: 3
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: petre vasile
cateva intrebari cu raspunsuri. nu contine subiectul complet de examen.

Extras din notiță

Prelucrarea electrochimica se bazeaza pe o productie mare insa procesul de prelucrare nu e determinat numai de precizia utilajului tehnologica ci si de modul de eleborare a porcesului de prelucrare.Se defineste ca fiind cantiatea de material dizolvat chimic sub actiunea curentului.Imprecizia de prelucrare poate fii redirectionat prin adoptarea unor masuri specifice la controlul de tensiune ,conductivitate electrica,interstitiu,utilizarea unor forme adecvate a curentului de prelucrare.Principalele operatii ce se pot efectua:gaurirea electrochimica este utilizata pentru forma de alezaje in care tehnologia clasica nu poate ajuta la formarea lor,gaurirea electrica avand forma cavitatii ce se doreste a se obtine,strunjirea se aplica de obicei pe suprafata existenta a piesei de prelucrat,piesa rodindu-se n jurul axei care e perpendicular ape directia avansului electrodului,strunjirea electrochimica se foloseste la strunjirea pieselor dure,prelucrarea suprafetelor complexe.Rectificarea electrochimica se utilizeaza cand se doreste ubtinerea unor rugozitati foarte bune la suprafata deja prelucrate,plane ,cilindrice ,debitare,decaparea electrochimica se foloseste ptr eliminarea straturilor subtiri,piesele fiind expuse in calitate de anozi.

1-principil prelucrarii electrochimice

Prelucrarea electrochimica se bazeaza pe fenomenul de electroliza pus in evidenta de Faraday ce apare la trecerea curentului printr-o solutie apoasa de saruri intre 2 electrozi,anod si catod conectati la o sursa de tensiune continua.Prin trecerea curentului are loc efnomenul de eroziune electrochimica asupra anodului si depunerea de metal la catod.Erozsiunea electrochimica se foloseste ptr prelucrarea electrochimica iar electrodepunerea pentru acoperiri galvanice.Prelucrarea prin eroziune electrochimica se bazeaza pe dizolvarea anodica,anodul fiind piesa de prelucrat.

Tehnologia prelucrarii electrochimice

In acest process piesa este pusa la plus iar electrodul scula conectat la minus.Electrolitul este stability in functie de materialul prelucrat si trebuie sa indeplineasca urmatoarele calitati:buna conductivitate electric pentru a asigura inchiderea circuitului intre scula si piesa.Fenomenul de secundare care apare la catod si anod plus pierderile din electrolit prin incalzirea acestora determina erodarea unei cantitati de metal mai mici decat cea teoretica indifferent de legile electrolizei.

Instalatia de prelucrare electrochimica a metalelor:echipamentul de prelucrare este compus din:masina unealta care sustine cuva cu electrolit,fixeaza,asigura miscarea de avans,sursa de alimentare asigura curentul.

3Prelucrarea prin ultrasunete

Ultrasunetele sunt oscilatii mecanice din gama ultrasunetelor acustice cu frecventa 1600-1010Hz

Aplicatiile bazate pe ultrasunete foloseste frecvente de la 20KHz/10MHz.

Se bazeaza proprietatiilor particulare ale ultrasunetelor care sunt:

-lungimea de unda redusa

-acceleratii mari imprimate particulelor mari

-posibilitatea de dirijare a unui fascicul ingust in directia dorita

-posibilitatea concentrarii si focalizarii energiei acustice intr-un spatiulimitat.

Principalele efecte care determina schimbari permanente ssi utilizate in structura mediului,unde se propaga ultrasunetele si care stau la baza proceselor de prelucrare ultrasunete sunt:

1)Efecte mecanice=>datorate faptului ca metalele se comporta neliniar sub actiunea ultrasunetelor.Avem o inmuiere acustica care se manifesta prin reducerea tensiunii statice necesare deformarii plastice a metalului odata cu cresterea densitatii energiei acustice.

Ultrasunetele au acelasi efect ca si energiei termica reducand limita de curgere a materialelor respective si este mica.

La celalaltpol se gaseste durificarea acustica prin actiunea ultrasunetelor.Aceste fenomene=>din modificarea tensiunii interne a materialului,operatia fiind posibila prin colerarea dintre eneria aplicata si deplasarea dislocatiilor de material.

2)Efectele termice=>datorate absortiei prefedentiale a energiilor ultrasonore in mediul in care se propaga ultrasunetele.Aceste efecte termice apar in zona de separare a cristalelor,in zonele cu dislocatii in reteaua cristalina,la limita de separare din 2 medii diferite.

Efectele termice sunt cauzate de frecarea relativa=>o incalzire localizata proportionala cu intensitatea acustica si cu timpul de activare.

3)Cavitatea acustica=>apar in medii lichide produse de ultrasunete suficient de intense,se formeaza bule sau cavitati gazoase ca rezultat al ruperii lichidului sub compresia si destinderiile rapide cauzate de propagarea undelor ultraacustice.

Aceste cavitati contin vapori din lichidul respectiv,si au o viata f scurta si prin implozie produc socuri mecanice si termice importante i lichidul respectiv.

4)Efecte chimice=>determinate de faptul ca propagarea ultrasunetelor prin medii lichide favorizeaza intensificarea activitatii chimice=reactia de reducere,de polimelizare,hidroliza apei.

Obs!S-a instalat ca activitate ultrasonica poate provoca unele reactii chimice care i conditii normale nu au loc.

5)Efectele biologice=>apar la propagarea undelor ultrasonice prin sisteme biologice:ultrasunetele pot avea efecte pozitive biologice(terapeutice)sau negative =>distrugerea microorganismelor,pot produce leziuni.

Preview document

Subiecte MPT parțial - Pagina 1
Subiecte MPT parțial - Pagina 2
Subiecte MPT parțial - Pagina 3
Subiecte MPT parțial - Pagina 4
Subiecte MPT parțial - Pagina 5
Subiecte MPT parțial - Pagina 6
Subiecte MPT parțial - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Subiecte MPT Partial.doc

Alții au mai descărcat și

Reglarea Automată a Nivelului

Elemente Arcuitoare Generalitati: Folosirea elementelor arcuitoare în constructia produselor electrotehnice este legata de principiul de...

Automat de Sortat Mere-ASDN

Proiect A.S.D.N. Tema: Realizarea unui automat de sortat mere dupa diametru (diametre între 5,5 si 6 cm si între 7,5 si 8 cm) precum si dupa...

Rezolvări subiecte posibil parțial MPT

1.Fazele puneri in fabricatie a unui produs -proiectarea produsului in urma caruia rezulta proiectul tehnic d exec -proiectarea tehnologica de...

Sistemul de iluminat de siguranță

ARGUMENT Iluminat normal se refera la instalatiile utilizate zilnic,in conditii normale. Iluminatul de siguranta trebuie sa asigure evacuarea...

Voltmetre verificatoare și înregistratoare

1. Domeniu de aplicare Norma se refera la verificarea/etalonarea voltmetrelor indicatoare si inregistratoare,destinate masurarilor de tensiuni...

Te-ar putea interesa și

Rezolvări subiecte posibil parțial MPT

1.Fazele puneri in fabricatie a unui produs -proiectarea produsului in urma caruia rezulta proiectul tehnic d exec -proiectarea tehnologica de...

Ai nevoie de altceva?