Management Financiar

Notiță
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 13396
Mărime: 51.17KB (arhivat)
Publicat de: Miron Bucur
Puncte necesare: 5
fituici

Extras din notiță

Aşadar, indiferent de mărimea şi forma de proprietate a întreprinderii, managementul financiar îşi asumă în cea mai mare parte răspunderea pentru politica financiară adoptată la nivel microeconomic care urmează a se aplica în vederea atingerii obiectivelor urmărite de proprietarii şi/sau administratorii resurselor financiare. Din acest motiv, multitudinea definiţiilor întâlnite în literatura de specialitate, identifică managementul financiar cu domeniul care se ocupă cu fundamentarea deciziilor financiare la nivelul întreprinderii. Managementul financiar reprezintă un ansamblu de principii, metode, tehnici, instrumente şi acţiuni prin intermediul cărora se fundamentează deciziile financiare în contextul realizării unor obiective organizaţionale, formulate printr-o strategie de firmă.

În cazul managementului financiar, obiectivul său general este de a asigura eficienţa constituirii şi utilizării capitalului, realizând pe această cale suportul financiar maximizării valorii de piaţă a firmei şi implicit, creşterea averii acţionarilor. În raport cu acest obiectiv, unii autori definesc managementul financiar şi într-o formă simplificată, focalizându-l numai pe conducerea eficientă a procesului de alocare corectă şi profitabilă a resurselor.

Apreciem că o asemenea privire restrictivă asupra problematicii managementului financiar conştientizează importanţa fundamentării deciziei de investiţii, abordată adesea cu sintagma „alocarea capitalului” („capital budgeting”), dar minimizează problematica stabilirii structurii financiare şi determinării costului capitalului. Or, capitalul reprezintă un factor important de producţie, dar este o resursă limitată, se procură de pe piaţa financiară la un anumit cost. Acest efort financiar face obiectul fundamentării deciziilor de investiţii şi de finanţare, devine implicit, limita minimă a randamentului financiar scontat cu care trebuie valorificate activele firmei şi se înscrie în preocupările managerilor financiari.

Se poate aprecia că decizia financiară devine actul fundamental al managementului financiar, fiind rezultatul unui proces raţional de alegere conştientă din mai multe variante posibile, a unei soluţii considerate optime în planul activităţilor şi operaţiunilor financiare. Fundamentarea corectă a deciziilor financiare nu este posibilă fără o analiză financiară prealabilă al cărei obiectiv constă în diagnosticarea stării de performanţă financiară a întreprinderii la încheierea exerciţiului. Ea îşi propune să stabilească punctele tari şi punctele slabe ale activităţii financiare, în vederea fundamentării unei noi strategii manageriale de menţinere şi expansiune într-un mediu concurenţial. De asemenea, analiza financiară face obiectul preocupărilor externe ale partenerilor economici şi financiar-bancari pentru fundamentarea unor posibile acţiuni de cooperare cu respectiva întreprindere. În fine, „bugetarea” oricărei acţiuni a întreprinderii, atragerea de capitaluri externe (proprii şi împrumutate), păstrarea şi extinderea segmentelor de piaţă găsesc în analiza financiară o bază de fundamentare ca premisă esenţială în efectuarea unei judecăţi profesionale şi adoptării de decizii financiare optime.

Aşadar, analiza financiară este integrată în activitatea de conducere a întreprinderii şi oferă cele mai bune soluţii pentru fundamentarea deciziilor financiare. Calitatea deciziilor financiare adoptate va exercita un impact direct asupra gestiunii financiare care reprezintă „ansamblul acţiunilor de administrare (gospodărire- n.n.) a resurselor băneşti ale întreprinderii.” În linii mari putem distinge o gestiune financiară pe termen scurt ( a activelor şi pasivelor circulante de trezorerie, localizate în partea de jos a bilanţului) şi o gestiune financiară pe termen mediu şi lung (a activelor şi pasivelor permanente, situate în partea de sus a bilanţului).

Natura acţiunilor întreprinse de managementul financiar într-un context dat, se subordonează în exclusivitate obiectivelor de bază ale organizaţiei. Pentru marile întreprinderi, acest obiectiv vizează maximizarea valorii întreprinderii (a acţiunilor sale), iar pentru întreprinderile mici şi mijlocii, obiectivul substanţial este asigurarea rentabilităţii şi autonomiei financiare.

În cazul firmelor cu caracter productiv, la care se urmăreşte cucerirea unor noi segmente de piaţă, nu în toate cazurile obiectivul primordial al managementului financiar îl va reprezenta maximizarea valorii întreprinderii, ci asigurarea resurselor de finanţare , de susţinere a manevrelor strategice pentru a putea crea putere economică. Un asemenea obiectiv de anvergură va trece pe un plan secundar realizarea protecţiei mediului înconjurător, salarizarea mai bună a lucrătorilor şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă ale acestora, care vor trebui să se supună constrângerilor financiare datorate expansiunii.

În cazul firmelor mici şi mijlocii, obiectivul de bază al organizaţiei este influenţat de afirmarea calităţilor personale ale managerului în a dobândi succesul. În acest caz, în atenţia managementului financiar se vor afla acele acţiuni prin care se vor sublinia performanţele de excepţie ale managerului cum ar fi: acţiuni surpriză la bursă, plasamente de capital surprinzătoare, asocieri în afaceri, în scopul obţinerii unor nivele deosebite de profitabilitate, uneori ieşite din comun. Este de remarcat că nu întotdeauna ideile de afaceri ale managerilor sunt agreate de acţionari/proprietarii de capitaluri, fapt care generează conflicte de interes, asupra cărora vom reveni ulterior.

În fine, în cazul firmelor aflate în lichidare, fie ca urmare a unei acţiuni voluntare, fie a uneia judecătoreşti, obiectivul managerial este acela de a continua afacerile, până la desfiinţare, prin atenuarea cât mai mult posibil a efectelor nefavorabile rezultate prin aplicarea deciziei de lichidare. Pentru managementul financiar este important ca la finele perioadei de lichidare să se stabilească o concluzie clară privind situaţia financiară şi modul în care se sting obligaţiile de plată şi se recuperează creanţele.

Se poate afirma că prin acţiunile sale, managementul financiar trebuie să asigure, atât supravieţuirea firmei, cât mai ales consolidarea situaţiei sale, probată prin obţinerea unor performanţe de piaţă notabile.

Pornind de la aceste obiective, managementul financiar îndeplineşte succint următoarele atribuţii:

- evaluează eforturile financiare ale tuturor acţiunilor care urmează a fi întreprinse într-o perioadă de gestiune dată;

- asigură la momentul oportun, în structura şi condiţiile reclamate de necesităţi, capitalul, la un cost cât mai scăzut posibil;

- urmăreşte modul de utilizare al capitalului şi gradul de influenţă a factorilor de decizie din celelalte centre de responsabilitate, în direcţia asigurării unei utilizări eficiente a tuturor fondurilor atrase în circuitele financiare;

- asigură şi menţine echilibrul financiar pe termen scurt şi pe termen lung în concordanţă cu necesităţile întreprinderii;

- urmăreşte obţinerea rezultatului financiar scontat şi îl repartizează pe destinaţii.

Managementul financiar, în calitate de componentă de bază, de sine stătătoare a managementului general al organizaţiei, îndeplineşte două funcţii esenţiale şi anume:

a) planificarea şi controlul activităţii organizaţiei prin prisma criteriilor şi mijloacelor specifice finanţelor;

b) fundamentarea şi adoptarea de decizii financiare, legate de îndeplinirea obiectivelor propuse prin programe, cu luarea în considerare a criteriilor de eficienţă financiară.

Rolul managementului financiar este de a crea un cadru de acţiune favorabil, în care urmează să se stabilească conexiunile fireşti dintre obiectivele financiare ale firmei, valoarea de piaţă a acesteia, mijloacele şi instrumentele folosite pentru măsurarea performanţelor sale financiare. Această triadă este absolut necesară deoarece odată ce obiectivele firmei au fost identificate, definite şi evaluate, performanţele obţinute la nivel microeconomic trebuie monitorizate şi analizate.

În vederea îndeplinirii atribuţiilor şi realizării funcţiilor specifice managementului financiar, este necesar ca întreprinderea să deţină personal calificat în posturi ce reclamă competenţe decizionale. Nu se poate susţine că numai personalul de specialitate din compartimentul financiar al firmei realizează acţiuni specifice managementului financiar. Prin implicaţiile de natură financiară pe care le exercită, orice acţiune din domeniul tehnic, comercial, aprovizionare, resurse umane etc, face ca diferiţi decidenţi de diferite profesii, din diferite centre de responsabilitate, să se implice în acelaşi timp, în înfăptuirea managementului financiar eficient. Avantajele unui management financiar eficient sunt următoarele:

-controlul mai uşor al fluxurilor de venituri şi cheltuieli;

-adoptarea ĩn cunoştinţă de cauză a deciziilor financiare importante pentru viitorul ĩntreprinderii;

-furnizarea către investitorii potenţiali, ĩn orice moment, de informaţii despre planurile financiare ale ĩntreprinderii;

-ĩntocmirea de rapoarte şi analize financiare profesioniste, bine fondate, care iau ĩn considerare variabilele interne şi externe ale ĩntreprinderii;

-creşterea gradului de profitabilitate a afacerii.

Pentru a-şi îndeplini misiunea la nivel microeconomic, managementul financiar se bazează pe un ansamblu diversificat de decizii financiare.

Preview document

Management Financiar - Pagina 1
Management Financiar - Pagina 2
Management Financiar - Pagina 3
Management Financiar - Pagina 4
Management Financiar - Pagina 5
Management Financiar - Pagina 6
Management Financiar - Pagina 7
Management Financiar - Pagina 8

Conținut arhivă zip

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Management financiar - studiu de caz la SC Moldova Semințe SRL

INTRODUCERE Conceperea acestei lucrări a fost motivată de reflectarea a modului în care o entitate, la nivel de întreprindere, tratează și...

Studiu Privind Organizarea și Conducerea Contabilității la Unitățile Militare prin Prisma Aplicării Contabilității Agenților Economici

INTRODUCERE Într-o lume fiscala de o amploare fara precedent, valorificarea informatiei economice se poate asigura numai în cadrul unor sisteme...

Elaborarea unui Subsistem Informatic în Managementul financiar-contabil

INTRODUCERE “Managementul financiar este o artă nu o ştiinţă exactă, ceea ce explică de ce unii oameni sunt capabili să o facă, iar alţii nu”....

Managementul financiar al unei entități economice - noțiuni generale

I. Introducere În economia de piață care ne înconjoară, un rol important în realizarea activităților specifice acesteia îl au agenții economici,...

Proiect Managementul Financiar Contabil

Cap 1. Managementul şi funcţiile sale 1.1 Conceptul de management Conceptul de management are semnificaţii multiple atât în teorie cât şi în...

Managementul financiar și rolul lui în lumea contemporană

INTRODUCERE Scopul principal al unei afaceri il constituie profitul. In vederea dezvoltarii controlabile a afacerii si maximizarii profitului,...

Managementul Financiar al Firmei

Capitolul 1. Managementul financiar al firmei Conceptul de management financiar În condiţiile economiei de piaţă, eficienţa unei întreprinderi...

Managementul Financiar

Partea I Managementul financiar public 1.1.Importanţa managementului financiar Directorii executivi ai firmelor recunosc că practica le cere tot...

Ai nevoie de altceva?