Management în Afaceri Economice - Subiecte Examen

Notiță
9.4/10 (7 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 9155
Mărime: 31.46KB (arhivat)
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Puiu Alexandru
Universitatea Constantin Brancoveanu, Valcea

Extras din notiță

1. Prezentati si comparati definitii ale managementului in conceptia a diferiti autori.

Al. Puiu: “Managementul constituie un sistem de concept si metode prin care se realizeaza conducerea unei entitati micro sau macro: economica, cultural-stiintifica, politica si sociala, in vederea atingerii unor performante ridicate si durabile”, sau “Managementul este stiinta conducerii si a inovarii in toate domeniile de activitate”.

Peter Drucker: “Managementul directioneaza activitatea celorlalti si isi realizeaza activitatea determinandu-i pe ceilalti sa si-o realizeze pe a lor”, sau “Managementul este echivalent cu persoanele de conducere”.

Matsushita: “Managementul este arta de a mobiliza si de a canaliza intreaga inteligenta a tuturor in serviciul scopului urmarit de intreprindere”.

2. Prezentati si analizati functiile managementului.

a) Stabilirea obiectivelor unitatii conduse. Conducerea stiintifica trebuie sa inceapa cu determinarea corecta a obiectivelor, atat a celor strategice, cat si a celor tactice. Fixarea obiectivelor este o problema complexa, care necesita analiza riguroasa a oportunitatii si fezabilitatii actiunii ce urmeaza a se initia, a se dezvolta sau a se restructura.

b) Organizarea. Prin aceasta fct se determina repartizarea si implementarea activitatilor pe compartimente si locuri de munca intr-o structura care sa corespunda cel mai bine obiectivelor propuse si scopurilor urmarite.

c) Resursele umane – determina inmultirea, transformarea, innobilarea resurselor materiale. Omul este cel care creeaza, conduce orice activitate existenta pe aceasta planeta.

d) Comunicarea. Ca fct a managementului, comunicarea reprezinta procesul care asigura circulatia corecta a informatiilor in interiorul unitatii, precum si in relatiile acesteia cu mediul extern, in acest ultim caz urmarindu-se mai ales sa se obtina informatii utile despre unitatile care prezinta interes si sa difuzeze informatii cu caracter promotional despre propria unitate.

e) Prognoza si planificarea. Se are in vedere prognozarea si planificarea resurselor, precum si a metodelor si instrumentelor prin care se va actiona in vederea realizarii obiectivelor propuse.

f) Decizia. Fundamentarea decizie prin studierea si analiza situatiei existente si a mutatiilor probabile care se vor produce in viitor, luarea deciziei, prin selectia din mai multe variante posibile celei optime, toate acestea reprezinta calitatea cea mai de pret a managerului.

g) Controlul- constituie functia manageriala prin care se urmarest in ce masura realizarile obtinute corespund standardelor preconizate, se determina factorii care au concurat la realizarea obiectivelor proprii, se propun masuri corective si, totodata, se pot identifica solutii pentru depasirea standardelor stabilite initial.

3. Prezentati cerintele unui management performant.

- Managementul trebuie sa constituie un cadru propice pentru formarea si clutivarea elitelor din randul carora se recruteaza conducatorii performeri, dar sa ia in considerare, ca o cerinta permanenta si ridicarea nivelului profesional, al competentei tuturor lucratorilor.

- Performanta manageriala este rezultatul imbinarii calitatii managerilor cu cea a subalternilor, depinde in mod esential de modelul culturii organizationale.

- Managementul performant este conditionat intr-o masura insemnata de mentinerea si dezvoltarea unui climat de colaborare intre conducatori si condusi, a unei atmosfere participative la progresul intreprinderii, ceea ce presupune, implicit, evitarea tensiunilor care macina entitatea respectiva.

- Sunt necesare solutii de cointeresare materiala si morala, care sa mentina in permanenta motivatia ridicata a tuturor lucratorilor pentru progresul intreprinderii in care lucreaza, sa conduca la o mare stabilitate a fortei de munca in toate intreprinderile.

- Managementul prezentului si, cu atat mai mult al viitorului, trebuie situat in conditiile progresului stiintific, dinamic si, ca atare, el trebuie sa incurajeze creativitatea, inovatia.

- Managementul viabil situeaza intreprinderea intr-un sistem de raporturi sociale si intr-o strategie nationala coerenta, dar flexibila si, totodata, tine tot mai mult seama de dimensiunea internationala a problematicii economice contemporane.

- Managementul actioneaza, de regula, intr-un mediu concurential, si ca atare performanta manageriala se reflecta cu deosebire in competivitatea acestei actiuni.

4. Definiti si comentati capacitatea manageriala a conducatorilor.

Capacitatea manageriala a conducatorilor reprezinta o competenta multidisciplinara, profesia de manager presupunand un set de capacitati, cunostinte, tehnici, care le depasesc pe cele specializate de plecare si care vizeaza deprinderea de organizare a activitatii, forta si priceperea de a stabili fluxuri informationale moderne, de a valorifica superior resurselor umane si materiale prin decizii corecte. Profesia de manager presupune un angajament profesional si vocational distinct si, ca atare, este necesara crearea unei imagini socio-culturale, precum si a unui statut social al acestuia, care sa reprezinte “ancora sociala” a profesiei sale. Capacitatea manageriala a conducatorilor presupune un set de abilitati specializate, grefate pe un complex de caracteristici:

-valori: valoarea lucrului bine facut, a construirii unei activitati eficiente, centrarea pe performanta, asumarea riscului, corectitudinea fata de legi si fata de partener;

-capacitati: capacitatea de a organiza o activitate, de a motiva colaboratorii, de a coordona si de a controla procesul in fiecare moment, de a crea o imagine exterioara pozitiva, de incredere;

-cunostinte: economice, juridice, tehnice; deprinderi practice de actiune; depistarea oportunitatilor, planificarea si evaluarea activitatii.

Situarea managerului intr-o sfera mai larga de interconditionari nu trebuie sa duca la ideea ca exigentele fata de acesta sunt egale cu cele fata de subordonati. In cadrul resurselor umane si, de fapt, al tuturor resurselor intreprinderii, managerii isi asuma rolul, raspunderea si consecintele cele mai semnificative pentru intreprindere.

5. Definiti liderul si comparati managerii lideri cu cei care nu au vocatie de lider.

Leaderii sunt manageri sau orice alte persoane cu o capacitate deosebita de a conduce colective cat mai largi, inclusiv popoare, care isi motiveaza puternic subalternii si ii canalizeaza in vederea atingerii unui anumit scop; ei sunt oameni care au harul de a influenta destinul cat mai multor persoane. Leaderii de mare anvergura imbina de regula cat mai armonios cele doua atribute: talent nativ si competenta dobandita prin studiu, prin munca, deci prin experienta. Comparatie intre managerul-leader si managerul obisnuit:

-Caracteristici esentiale: M. leader alege, creeaza si produce evenimente, entuziasm si incredere in timp ce M obisnuit permite atingerea obiectivelor prin intermediul altor oameni. M leader creeaza grupuri si culturi organizationale, iar M obisnuit se bazeaza pe organizare si control. M leader are o viziune de durata, traieste in prezent, dar este preocupat de viitor, insa M obisnuit poarta responsabilitati, punand accentul mai mult pe prezent.

-Crearea unei agende: M leader priveste lucrurile in contextul intregului sistem, in timp ce M obisnuit priveste lucrurile rezumate la nivelul unei celule.

-Sistemul relatiilor interumane: M leader aduna oamenii, oferindu-le un tel, utilizandu-le pasiunile, starnindu-le emotiile; ajuta si sustine, in timp ce M obisnuit incurajeaza competitia; organizeaza oamenii conform regulilor, servindu-se de autoritatea sa.

-Executia: M leader motiveaza si inspira efortul oamenilor de a depasi barierele politice, birocratice, de resurse si cauta noi responsabilitati, in timp ce M obisnuit monitorizeaza rezultatele, identifica abaterile, replanifica activitatea si este pregatit sa accepte responsabilitati.

Preview document

Management în Afaceri Economice - Subiecte Examen - Pagina 1
Management în Afaceri Economice - Subiecte Examen - Pagina 2
Management în Afaceri Economice - Subiecte Examen - Pagina 3
Management în Afaceri Economice - Subiecte Examen - Pagina 4
Management în Afaceri Economice - Subiecte Examen - Pagina 5
Management în Afaceri Economice - Subiecte Examen - Pagina 6
Management în Afaceri Economice - Subiecte Examen - Pagina 7
Management în Afaceri Economice - Subiecte Examen - Pagina 8
Management în Afaceri Economice - Subiecte Examen - Pagina 9
Management în Afaceri Economice - Subiecte Examen - Pagina 10
Management în Afaceri Economice - Subiecte Examen - Pagina 11
Management în Afaceri Economice - Subiecte Examen - Pagina 12
Management în Afaceri Economice - Subiecte Examen - Pagina 13
Management în Afaceri Economice - Subiecte Examen - Pagina 14
Management în Afaceri Economice - Subiecte Examen - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Management in Afaceri Economice - Subiecte Examen.doc

Alții au mai descărcat și

Managementul calității - Firma IKEA

Introducere "Calitatea produsului nu este totul, dar totul este nimic fără calitate." (Peters și Waterman - "In search of Excellence")....

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Subiecte management - master

1. DEFINITIA MANAGEMENTULUI in conceptia urmatorilor: Alexandru Puiu: ”un sistem de concepte si metode prin care se realizeaza conducerea unei...

Tematică management

1. Managementul Alexandru Puiu Managementul constituie un sistem de concepte şi metode prin care se realizează conducerea unei entităţi micro...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Management - Studii și Analize Comparative

Seminarul- analize/ dezbateri/ aplicatii va fi condus de d-na Ganescu Cristina Examenul=intrebari grila + 3 sau 4 subiecte de teorie Manualul...

Te-ar putea interesa și

Dileme Etice în Organizații

INTRODUCERE În lumea noastră grăbită şi agitată, din ce în ce mai mulţi oameni sunt ahtiaţi după noutate, din care unii fac un etalon de prim rang...

Asemănări și diferențe între sistemul contabil din Italia și referențialul internațional contabil - proiecte de convergență

Introducere “Unde nu este ordine, domneste confuzia” Luca Paciolo Unul dintre termenii utilizati frecvent in zilele naostre il reprezinta...

Corupția în Învățământul Superior

Abstract I'm sure this topic is part of anyone today’s life. Am sure he is met in any organization either public or private, in any group where...

Analiza Corelației dintre Nivelul de Pregătire Profesională și Perspectivele de Angajare pe Piata Muncii

INTRODUCERE Pe parcursul vieţii apar întotdeauna intersecţii de drumuri, care necesită alegerea drumului corect, fără multe indicaţii. Individul...

Plasamente de Capital

1. Ce sunt actiunile? Actiunile se prezinta sub forma de valori mobiliare emise de catre societati comerciale care reprezinta o cota parte din...

Tematică rezolvată pentru examen management în afaceri economice

I. AFACERI ECONOMICE INTERNATIONALE PRIN PRELUCRARE IN LOHN 1. Definiţi Lohn si interpretaţi continutul acesteia din mai multe perspective...

Managementul Calității

Integrarea României în Comunitatea Economică Europeană - un vast spaţiu în care funcţionează principiile liberei circulaţii a produselor,...

Ai nevoie de altceva?