Punctele Cheie ale Sistemului Lean

Notiță
7/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 1837
Mărime: 13.40KB (arhivat)
Publicat de: Vera Trif
Puncte necesare: 3
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ion Radu

Extras din notiță

Rapiditatea (velocity) reprezinta viteza cu care o comanda trece pe la locurile de munca. Ideea este Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Cu cât este necesar mai mult timp pentru ca o comanda sa treaca prin toate procesele din fabrica, cu atât acumuleaza mai multe costuri.

De regula termenul intensitate (throughtput) exprima cât de mult produs se poate obtine printr-un unui anumit proces- o masura a locului îngust.. De asemenea, am mai întâlnit acest termen ca fiind folosit pentru a masura cantitatea de produse finite ce pot fi livrate clientului într-o anumita perioada de timp.

Si ultimul, dar nu cel din urma, timpul de realizare(lead time) este perioada de timp necesara pentru ca o comanda sa fie procesata în sistem. Acesta se poate împarti în mai multe perioade de timp mai mici, dar din punctul de vedere al clientului, timpul de realizare reprezinta perioada de la momentul primirii comenzii de la client pâna în momentul în care clientul primeste produsul. Acest timp de realizare este foarte important pentru client.

Viteza versus timp de realizare

Viteza este o expresie a cât de mult timp este necesar pentru a procesa o comanda în cadrul proceselor tale de productie, în timp ce timpul de realizare reprezinta durata în care îi raspunzi clientului la comanda prin livrarea produsului. Am mai auzit si definitii usor diferite pentru acesti termeni din partea mai multor practicieni lean si probabil ca-mi pun si eu într-un fel amprenta asupra acestor termeni. Nu-mi aduc aminte când am început sa utilizez termenul viteza, dar este un termen foarte important din punctul meu de vedere. Iata de ce. Toata lumea urmareste reducerea timpului de realizare. Obtii un mare avantaj când le poti raspunde clientilor tai mai rapid. Toata lumea poate beneficia de oportunitatea unei reduceri de cost. Daca reduci timpul de realizare cu o zi, se manifesta o reducere proportionala a valorii bunurilor finite cu o zi.

Asadar, un timp de realizarel mai mic reduce necesarul de produse finite.

Sapte categorii de pierderi

Exista sapte categorii de pierderi în teoria lean, în principal acestea referindu-se la urmatoarele:

1. Supraproductia

2. Stocurile inutile

3. Transportul

4. Procesul

5. Activitatea implicata de produsele respinse

6. Timpul de asteptare

7. Miscarile inutile

Aceste activitati adauga costuri si nu fac ca un produsul sa fie unul mai complet din punct de vedere al clientului. Acestea sunt activitati non-valoare, deoarece nu adauga valoare produsului din punctul de vedere al clientului.

Mi s-a mai spus ca ar mai exista înca o categorie de pierderi reprezentata de potentialul uman nevalorificat. Ca si concept sunt de acord cu acesta, însa este destul de greu de observat sau masurat, deci ne vom referi la acest aspect mai târziu.

Când discut aceste sapte categorii de pierderi cu un grup care îsi evalueaza activitatea, îmi place sa mai adaug o a opta categorie denumita munca. (Bineînteles, aceasta este o categorie separata, nu o categorie de pierdere.)

8. Munca

Iata cum se întâmpla si într-o fabrica de productie:

1. Îti definesti si proiectezi produsul (motoare)

2. Cumperi sau închiriezi o cladire.

3. Cumperi sau închiriezi utilaje si echipamente (dispozitive pentru rebobinare, sigurante electrice, unelte manuale, banci de lucru etc)

4. Angajezi si instruiesti oamenii

5. Cumperi materia prima (otel laminat, sârma de cupru, carcase, rulmenti etc)

6. Realizezi produsul si îl vinzi clientilor.

7. Le facturezi clientilor produsul livrat.

8. Încasezi banii pe baza acestor facturi.

9. Îti platesti datoriile (salarii, materiale, costuri de închiriere etc

Preview document

Punctele Cheie ale Sistemului Lean - Pagina 1
Punctele Cheie ale Sistemului Lean - Pagina 2
Punctele Cheie ale Sistemului Lean - Pagina 3
Punctele Cheie ale Sistemului Lean - Pagina 4
Punctele Cheie ale Sistemului Lean - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Punctele Cheie ale Sistemului Lean.doc

Ai nevoie de altceva?