Subiecte Examen MOP

Notiță
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 4962
Mărime: 53.35KB (arhivat)
Publicat de: Anaida Vasiliu
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Moldoveanu George

Extras din notiță

1.Enumerati 5 elem comune focalizate de metodele JIT MRP TQM LEAN MANUFACTURING SIX SIGMA.

- Obiectivele fundamentale sunt cresterea profitului, diminuarea costurilor si imbunatatirea calitatii;

- Se aplica in intreprinderile care fabrica produse complexe, avand numeroase componente constructive;

- Permit conducerea si gestionarea productiei atat pe termen lung, cat si pe termen scurt;

-Lucratorul se afla in centru tuturor proceselor prin care se realizeaza calitatea totala;

-Bazate si pe sistemul programului master

2. Metoda coeficientilor organizometrici

-e utilizata pe scara larga, in sist de prod deoarece se bazeaza pe masurarea prognozata si cea efectiva a unor marimi de tipul: ind productiei fizice, indicele indeplinirii CA, coef indeplinirii programului de pr pe sortimente, coef de ritmicitate a productiei, gradul de utilizare a fondului de timp disponibil al lucratorilor, gr de util al utilajelor, gr de ut a potentialului productiv, coef vitezei de rotatie, costul metodelor mop, ponderea ch neeconomicoase in totalul costului de productie.

-marim enumerate pot fi fol in mod individual sau se pot agrega prin intermediul unei medii aritmetice simple, ponderate sau chiar a mediei geom

3. Care sunt deosebirile dintre metoda entropiei informationale si metoda energiei inf?

Entropia inf = o masura a incertitudinii, a dezorganizarii sist

Energie inf=metoda prin care se poate aprecia starea de organizare a sistemului.

Metoda energiei inf e o metoda considerata mai apropiata de cerintele practicii.

Spre deosebire de entropie, energia inf creste o data cu starea de organizare a sist.

4. Standardele de apreciere a eficientei si eficacitatii MOP se stabileste in functie de competitorii de clasa mondiala sau in raport de clienti?

Standardele de apreciere a eficientei si a eficacitatii MOP se stabilesc in functie de clienti; deoarece prod treb sa fie adaptata permanent la cerintele prezente si viit ale cons, sa satisfaca cerintele cu maxim de eficienta.

5. Precizati 5 elemente de analiza comparativa intre JIT si MRP . Elemente comparative:

-bazate pe: MRP: Sistemul programului master (MPS) Listele de material Documentele inventarului, JIT : Sistemul programului master (MPS) Kanban

-obiective operationale: MRP: Planificare programare si control, JIT: Imbunatatirea continua

-implicarea in procese: MRP: Pasiva, fara a face eforturi pt schimbari, JIT: Activa, imbunatatire si schimbarea sistemului, inventor redus

-informatii necesare: MRP: Detaliate de mare acuratete, JIT: Reduse cu tendinte de a fi vizualizate

-operationalizarea: MRP: Prin informatizare, JIT Simpla, control manual al fluxurilor, Kanban

6.In practica graficul Gantt, ciclograma pe produs si comanda si metoda CPM-PERT determina durata ciclului de productie. Ciclograma prezinta in plus fata de Gantt legaturi constructive dintre componentele unui produs. Drumul critic sau determinarea duratei de executie a unui produs este drumul cel mai lung si semnifica durata cea mai scurta de executie. Ciclograma asigură posibilitatea de determinare a duratei ciclului de producţie, dar şi a momentelor de lansare în fabricaţie a fiecărui component al produsului.

Dezavantajele acestui sistem clasic de programare sunt: grad de detaliere redus; posibilităţile minime de adaptare în cazul apariţiei factorilor perturbatori; stabilirea concomitentă a duratelor de execuţie şi a arborescenţei produselor. Acestea conduc la folosirea metodei CPM sau acelei PERT în stabilirea duratei totale a ciclului de producţie.

7. Unitatea metodelor de MOP

Continutul met MOP, la niv fiecarei fctii manageriale e identic in raport de tipologia produselor, lucrarilor, tipul de productie, specificul tehnologiei de executie. Astfel, in conditiile productiei indiv, caract prin executia prod de mare complexitate, programarea se realizeaza pe baza datelor calendaristice sau prioritatilor care se bazeaza pe durata ciclurilor de fabric. Organizarea ca fctie a man se desf pe grupe omogene de masini sau celule flexibile de fabricatie. Coordonarea se realiz pe baza devansarilor calend iar lansarea se desf pe baza devans calend precum fctiile anterioare.

8. Antrenarea

In procesele operationale antrenarea executantilor directi se realizeaza prin lansarea in executie, care consta din transmiterea de catre subiectul conducator a sarcinilor ce urmeaza a fi procesate de catre obiectul condus. Aceasta transmitere se realizeaza prin intermediul unor documente care se elaboreaza, multiplica si difuzeaza la nivelul tuturor locurilor de munca. Obiectivele lansarii sunt:

-elaboreaza in mod esalonat in functie de programe documentele de lansare

-contribuie la dimensionarea cheltuielilor cu materiile prime si manopera

-minimizeaza deplasarile executantilor directi pentru procesarea documentelor economice si tehnice folosind metoda activa

-rationalizeaza documentele economice de lansare prin includerea datelor calendaristice sau a prioritatilor de executie in continutul acestora

-promovarea unor sisteme eficiente de lansare bazate pe produse informatice

10. Comparatie intre JIT si MRP

Exista 3 situatii in care se pot analiza comparativ sistemele:

1) dpdv al productiei de serie mare sau masa

2) dpdv al prod de serie mijlocie

3) dpdv al prod de serie mica (“la cerere”)

1) In cond prod de masa progr master este acelasi in fiecare zi ca struct si nivel de prod. Astfel, sist de prod JIT, bazata pe principiul “cerere-tragere” merge f bn. Singura incertitudine la nefunctionalit JIT ramane posibilit defectarii masinilor. Probl e rezolv de sistemul “cerere-tragere” care opreste prod cand postul de lucru (in functiune) se opreste la un mom dat. => in conditiile prod de masa nu este necesar un sistem MRP pt a prevede necesit de prod viitoare. In cond prod de serie mare progr master ramane repetitiv pt un anumit orizont temporal

2) In cond prod de serie mijl se poate utiliza un sistem hibrid MRP II si JIT => progr master nu va fi identic zi de zi, dar va avea cateva elem repetitive. MRP va fi fol la ‘’impingerea’’ materialului in fabric, la capacitatea ceruta, in timp ce JIT va fi fol la executarea productiei in cadrul centrelor. Acest sistem hibrid funct bine at cand prod e organiz pe celule de fabric, unde MRP poate furniza comenzi acestora in timp ce JIT e fol la atragerea celulelor de la o celula spre celalta.

3) In cond prod de serie mica “la cerere” orientata pe loturi si nonrepetitiva se poate fol MRP II pt planific prod.

11

In procesele cu caracter continuu corelarea momentului de lansare in executie (Z) cu cel de finalizare sau de livrare catre client(W) se realizeaza prin intermediul inventarului stocurilor de produse aflate in fiecare moment de prelucrare. (metoda “mersului invers”)

Procesele cu caracter discontinuu coreleaza W si Z prin intermediul devansarilor calendaristice. W <- devansari <- Z Aceasta metoda stabileste principalele termene de executie ale produselor, la nivelul subunitatilor de fabricatie, pe baza relatiilor de calcul:

Tf= Tliv- Rl, Tf- reprez termenul final de fabricatie, Tliv- termenul de livrare, Rl- marja de timp pentru asigurarea ritmicitatilor livrarilor .

Preview document

Subiecte Examen MOP - Pagina 1
Subiecte Examen MOP - Pagina 2
Subiecte Examen MOP - Pagina 3
Subiecte Examen MOP - Pagina 4
Subiecte Examen MOP - Pagina 5
Subiecte Examen MOP - Pagina 6
Subiecte Examen MOP - Pagina 7
Subiecte Examen MOP - Pagina 8
Subiecte Examen MOP - Pagina 9
Subiecte Examen MOP - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Subiecte Examem MOP.doc

Te-ar putea interesa și

Subiecte Examen MOP

1)Enumerati 5 elem comune, focalizate de metodele JIT, MRP, TQM, 6 Sigma Principii commune (JIT, MRP, TQM, TCR, ) 1. Focalizarea clientului de la...

Ai nevoie de altceva?