Bilete rezolvate la marketing internațional

Notiță
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 24 în total
Cuvinte : 13569
Mărime: 56.35KB (arhivat)
Publicat de: Catinca Lazăr
Puncte necesare: 4

Extras din notiță

1. Conceptul de mk international si aria de cuprindere a lui

Mk international apare atunci cand se identifica o oportunitate de a face profit prin satisfacerea nevoilor utilizatorilor produsului din alte tari ale lumii.

Mk international se defineste ca rezultatul activitatilor antreprenoriale care dirijeaza fluxul de bunuri si servicii ale unei firme spre consumatorii si utilizatorii din mai multe tari.

Mk internat se deosebeste de cel intern prin influentele culturale diferite si impactul ,lor potential asupra implementarii cu success a programelor de mk.

Diferentele activitatii de mk desfasurate in strainatate: mk international- extinderea strategiilor si planurilor de mk national peste granitele tarii; mk extern- mk in interiorul diferitor tari, acesta intalnind o competitie diferita fata de mk intern, canale de distributie diferite, un comportament al consumatorului diferit, etc; mk global- coordonarea si integrarea mk firmei in diferite medii straine.

Aria de cuprindere a mk international este mai mica decat sfera de cuprindere a afacerilor internationale, insa este mai mare decat sfera de cuprindere a comertului internarional. Comertul international reprezinta operatiunile de vinzare-cumparare si alte operatiuni care decirg din acestea; aria mk international include sfera comertului si presupune actiuni de cercetare, promovare, comunicare, etc; iar aria afacerilor internationale cuprinde domeniile functionale ale activitatii transfrontiere: mk, management financiar,etc.

2. Sarcinile si motivatia in mk international:

Sarcinile mk internat este de a modelaq variabilile controlabile ale decizie sale in raport cu variabilile necontrolabile in vederea realizarii obiectivele de mk.

Elementele controlabile de mk: prêt, produs, promovare, elemente de distributie.

Elemente necontrolabile interne: forte politice, climat economic, structura competitive.

Elemente necontrolabile externe: forte competitive, nivel de tehnologie, structura distributiei, forte economice, forte politice, forte culturale, geografia si infrastructura.

Motivatia in mk internat :

• Saturarea pietii

• Competitia externa

• Aparitia de noi piete

• Posibilitati create de programele de ajutor strain

• Insuficienta pietei interne

• Siguranta in perioadele de recesiune

• Forta de munca ieftina

• Avantaje fiscale

• Acces la tehnologii avansate si materii prime

• Posibilitatea de a nivela fluctuatiile sezoniere la cererea unor produse

• Cresterea prestigiului firmei prin imagine globala

• Amortizarea cheltuielilor de cercetare-dezvoltare

• Reducerea costurilor unitare si cresterea profiturilor

• Interesele nationale

3. Formele de patrundere pe pietele internationale:

• Exportul-cel mai simplu mod de angajare in mk internat, exportatorul este o firma ce realizeaza produse pe teritoriul national si le vinde pe pietele straine. Avantajele exportului: reducerea costurilor unitare prin productia in masa, cresterea volumului vinzrilor, prelungirea ciclului de viata a produselor pe pietele pe care se mentinere cererea, imbunatatirea calitatii produselor prin impactul concurential.

Exportul indirect= cu ajutorul intermediarilor independenti(exportatoriii din aceeasi tara cu fabricantul, agentii exportatori din tara fabricantului, organizatiile cooperatiste, firme exportatoare). Avantajele exportului indirect sunt: investitii mai mici, costuri limitate, pozitionarea rapida p piata, risc mai scazut, flexibilitate.

Exportul direct= firma isi asuma responsabilitatea vinzarii produselor sale in strainatate. Se poate realize prin: departamentul sau devizia de export, sucursalele de vinzari in strainatate, forte de vinzari ce calatoresc in strainatate, distribuitori sau agenti straini.

• Licenta de fabricatie- autoruzarea de catre o firma straina a fabricarii produsului de catre o firma autohtona, acordandu-I acesteia din urma dreptul de a folosi procesele tehnologice, patentele sau marcile de fabrica, in schimbul unei recompense. Patrunderea pe piata prin licenta se face in urmatoarele cazuri: piata este extreme de protejate si licentierea este singura cale de patrundere, produsul are un nivel ethnic ridicat, firma nu poseda mijloacele si structurile necesare pt implementarea pe unele piete specifice.

• Societatea mixta- o firma intena si una straina ajung la un accord de realizare a unor activitati economice, in conditii determinate. Avantajele constituirii societatilor mixte: cucerirea de noi piete, acces prioritar la materiile prime, rezolvarea problemei nationalismului economic, impartirea riscului, faurirea unei baze de export, vinzarea de tehnologii. Dezavantaje: diferente dintre metodele de gestiune ale partenerilor, interesele particulare ale partenerilor, diferente in sistemele monetare, juridice, etc.

• Proprietatea directa- firma detine intreaga filiala constituita in strainatate. Filiala poate actiona independent de societatea-mama, avind libertatea de a se adapta cerintelor locale. Avantaje: asigurarea anumitor resurse naturale, o piata de desfacere extinsa, costul scazut a fortei de munca, relatii mai apropiate cu mediul autohton. Dezavantaje: modificari rapide ale sistemelor politice, legislatie favorizanta pt firmele autohtone, nivelul inferior de calificare a fortei de munca.

4. Procesul de implicare in activitatea de mk international:

Cunoasterea stadiilor de evolutie a firmelor in mk internat ajuta la elaborarea strategiilor de mk adecvate, precum si la anticiparea strategiilor concurentilor.

1. Mk intern= strategiile de mk se bazeaza pe informatiile privind nevoile si dorintele consumatorilor interni, tendintele ramurei, mediul cultural, economic, politic si legal din tara.Aceste firme au in vedere exclusive competitia interna, adica firmele autohtone si firmele care isi comercializeaza productia in tara lor, avind o conceptie ecocentrica.

2. Mk de export- implicarea firmei in tranzactiile de export. Obtinand rezultate favorabile la export si dispunand de resurse financiare si manageriale suficiente, gradul de implicare in activitatile internationale sporeste.

3. Mk international- pe masura ce mk de export devine o componenta importanta a activitatii de mk, se poate spune ca firma se implica in activitati de mk international. Are loc orientarea policentrica a specialistilor de mk, care presupune adaptarea strategiilor de mk la specificul fiecarei piete.

4. Mk multiregional- la acesta faza firma isi comercializeaza produsele in mai multe tari din intrega lume. Se elaboreaza un produs standartizat pt o anumita regiune. Pt a-si crea o imagine la nivel regional, fima poate achizitiona sau elabora noi marci regionale.

5. Mk global- presupune elaborarea unei strategii commune la nivelul intregii lumi. Mk global duce la diminuarea costurilor, aparitia consumatorului global, contribuie la dezvoltarea unei infrastructure la nivel global.-este ultimul nivel a stadiului de evolutia a active de mk international.

5.Estimarea mediului economic in marketingul international:

Mk international are doua medii economice:mediul international si mediul intern de pe pietele straine.

Mediul economic international:

A.Privire generala asupra comertului international

B.Teorii privind comertul international

a.Avantajul absolute

b.Avantajul comparative

Teoria productivitatii muncii

Teoria proportionalitatii factorilor

Teoria ciclului de viata

Fazele ciclului de productie si commercial al produsului sunt:

1.Productia si vinzarea in special pe piata interna

2.Productia si vinzarea in special pe piata externa

3.Productia intr-o tara straina,vinzarea in terte tari

4.Productia in strainatate ,exportul in tara inventatoare

C.Balanta de plati

D.Protectionismul:

a.Tarifele vamale

b.Contingentari

c.Restrictii voluntare la export

d.Boicotul

Preview document

Bilete rezolvate la marketing internațional - Pagina 1
Bilete rezolvate la marketing internațional - Pagina 2
Bilete rezolvate la marketing internațional - Pagina 3
Bilete rezolvate la marketing internațional - Pagina 4
Bilete rezolvate la marketing internațional - Pagina 5
Bilete rezolvate la marketing internațional - Pagina 6
Bilete rezolvate la marketing internațional - Pagina 7
Bilete rezolvate la marketing internațional - Pagina 8
Bilete rezolvate la marketing internațional - Pagina 9
Bilete rezolvate la marketing internațional - Pagina 10
Bilete rezolvate la marketing internațional - Pagina 11
Bilete rezolvate la marketing internațional - Pagina 12
Bilete rezolvate la marketing internațional - Pagina 13
Bilete rezolvate la marketing internațional - Pagina 14
Bilete rezolvate la marketing internațional - Pagina 15
Bilete rezolvate la marketing internațional - Pagina 16
Bilete rezolvate la marketing internațional - Pagina 17
Bilete rezolvate la marketing internațional - Pagina 18
Bilete rezolvate la marketing internațional - Pagina 19
Bilete rezolvate la marketing internațional - Pagina 20
Bilete rezolvate la marketing internațional - Pagina 21
Bilete rezolvate la marketing internațional - Pagina 22
Bilete rezolvate la marketing internațional - Pagina 23
Bilete rezolvate la marketing internațional - Pagina 24

Conținut arhivă zip

  • Bilete Rezolvate la Marketing International.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Te-ar putea interesa și

Prezentarea Societății Comerciale și a Agenției de Turism

INTRODUCERE Am ales pentru realizarea lucrării de diplomă, tema “Studiul pieţei şi al eficienţei economice pentru agenţia de turism Caraiman din...

Ai nevoie de altceva?