Amenajare Subiecte

Notiță
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 27 în total
Cuvinte : 10231
Mărime: 186.71KB (arhivat)
Publicat de: Viorel Maftei
Puncte necesare: 3

Extras din notiță

Subiecte

Cap. 1

1. Exemplificaţi caracteristicile principale ale amenajării teritoriului :

a. globalitatea – urmăreşte coordonarea diferitelor politici sectoriale într-un ansamblu integrat.

Ex. – Un hotel (pensiune) dintr-o zona de munte trebuie sa fie amenajat de asa maniera incat sa fie apoape de serviciile complementare, gen alimentatie (daca hotelul nu dispune de restaurant), caile de acces (pentru a facilita acesul spre incinta hotelului, pensiunii; de a fluidiza traficul fluxurilor de turisti spre hotel cat si spre locatiile de divertisment) si tre sa se armonizeze cu ansamblu cadrului natural

- atunci cand de exemplu vrem sa amenajam un motel (casa de vacanta) intr-o zona litorala trebuie sa tinem cont si de celelalte segmente interdependente, cum ar fi serviciile de alimentatie si transport. Turistii care vor fi cazati in hotel trebuie sa aiba la dispozitie si posibilitatea de a servi masa, daca nu la restaurantul motelului, la unitati de alimentatie din preajma acestuia. De asemenea accesul la motel trebuie sa fie facil pentru a fluidiza fluxurile de turisti. Deasemenea se va tine cont si de armonizarea constructiei cu, cadrul in care este amplasata.

b. Funcţională – trebuie să ţină seama de cadrul natural şi construit bazat pe valori şi interese comune.

Ex. - restaurarea arhitecturii cladirilor istorice ale orasului Cluj – restaurarea trebuie realizata de asa maniera incat sa nu apara difunctionalitati sau note discordante in ceea ce priveste traditia arhitecturala a orasului si finalitatea lucrarilor de restaurarea. Interesul comun al celor implicati in acesta proiect de restaurare trebuie sa fie acela de a pastra valorile existente.

- Un exemplu negativ de amenajare este amenajarea fantanii arteziene din orasul Roman de langa Hotel Roman. Stilul in care este conceputa aceasta fantana este unul modern (facuta din rame metalice acoperita cu sticla, pavaj de gresie si beri de aluminiu) iar cladirile ce o inconjoara sunt realizate intr-un stil antic(Biblioteca Municipala, Mitropolia).

c. Prospectivă – trebuie să analizeze tendinţele de dezvoltare pe termen lung a fenomenelor şi intervenţiilor economice, ecologice, sociale şi culturale şi să ţină seama de acestea în aplicare.

Ex. Amenajarea unui hotel in statiune Montana se vor urmari: influenta asupra mediului( pentru construire se vor efectua defrisari, dizlocari ale rocilor de munte; gradul de poluare la care se va ajunge pe termen lung , fonica, toxica ),influente sociale ( creare locuri de munca, posibile plangeri din partea localnicilor in legatura cu activitatea hotelului), in cati ani se va recupera investitia; fluxul de turisti prognozat, gradul de rentabilitate al amenajarii.

d. Democratică – asigurând participarea populaţiei şi a reprezentnţilor ei politici la adoptarea deciziilor.

Ex. La amenajarea unui hotel intr-o regiune montana, trebuie in prealabil sa se ceara parerea populatiei localnice, deoarece s-ar putea ca dupa constructia acestuia, populatia sa fie profound deranjata de activitatile desfasurate (aflux de turisti, zgomot, trafic intens, deseuri lasate de vizitatori ) si sa intreprinda masuri, cu ajutorul autoritatilor, pentru incetarea activitatilor hotelului.

2. Exemple de strategii de diferentiere la nivel national pe componente ale resurselor antropice.

- promovarea orasului Bucuresti – elementul de diferentiere Palatul Parlamentului, a doua cladire din lume ca marime, dupa Pentagon.

- promovarea orasului Valencia - poti intalni una dintre cele mai interesante si originale creatii din lume, un "oras in oras", numit Orasul Stiintelor si Artelor, creatia arhitectului Santiago Calatrava, originar din Valencia.

- atragerea de turisti in Paris - Notre Dame de Paris, Paris, Franta: un simbol national al Frantei, una dintre principalele sale atractii si cu siguranta cea mai populara catedrala gotica a lumii, Notre Dame de Paris este un veritabil magnet pentru turismul francez, atragand in fiecare an circa 12 milioane de vizitatori. Cu siguranta ca celebritatea acestei catedrale nu se datoreaza numai geniului numit Victor Hugo sau numeroaselor ecranizari ulterioare.

- atragerea turistilor - National Mall & Memorial Parks, Washington, D.C. : unul dintre centrele de atractie ale Americii, aici gasindu-se atat cel mai important parc nationala, cat si mai multe monumente, precum Washington Monument, Lincoln Memorial, Jefferson Memorial, toate obiective suficient de populare pentru a atrage in fiecare an circa 25 de milioane de persoane. La atingerea acestui total impresionant contribuie si Muzeul Smithsonian de Istorie Naturala si cel dedicat Aerului si Spatiului, cu 5 milioane de vizitatori anual.

3. Detaliati pe elemente specifice obiectivele principale ale amenajarii teritoriului. Care au impact asupra turismului ?

Obiectivele sunt :

- dezvoltarea economica si sociala echilibrata a regiunilor si zonelor, cu respectarea specificului acestora:

- imbunatatirea calitatii vietii oamenilor si colectivitatilor umane

- gestionarea responsabila a resurselor naturale si protectia mediului

- utilizarea rationala a teritoriului

Impact asupra turismului au toate obiectivele de amenajare a teritoriului si acesta deoarece :

- turistii sunt atrasi de elemente traditionale, care nu si-au denaturat forma (traditiile din zona Maramuresului – portul, obiceiurile), iar odata dezvoltate(economic si social) aceste zone vor putea primi turisti, vor avea ce sa le ofere.

- crearea de noi locuri de munca prin amenajari ale teriroriului (restaurante, magazine, pensiuni) amplifica starea de bine a oamenilor si calitatea vietii lor – astfel acestia sunt mai deschisi in a primi turisti, starea lor de bine o pot trasmite vizitatorilor.

- amplasarea de lanturilor comerciale Carrfur sau Metro (ce pot intra in reperele traseelor turistilor) trebuie facuta rational pentru a nu fi nevoie sa se recurga la masuri de genul defrisarilor in masa de paduri, iar gradul de poluare al acestora trebuie sa fie in limitele acceptate de lege.(impactul asupra mediului trebuie sa fie cat mai mic)

- un exemplu de utilizarea rationala a teritoriului cel mai elocvent cred eu ca este Vaticanul- aici s-a reusit integrarea unui ansamblu de amenajari intr-un spatiu destul de restrans. Iar daca privim asupra statistilor putem vedea gradul impresionant de ridicat al numarului de turistilor ce prefera acea zona.

Preview document

Amenajare Subiecte - Pagina 1
Amenajare Subiecte - Pagina 2
Amenajare Subiecte - Pagina 3
Amenajare Subiecte - Pagina 4
Amenajare Subiecte - Pagina 5
Amenajare Subiecte - Pagina 6
Amenajare Subiecte - Pagina 7
Amenajare Subiecte - Pagina 8
Amenajare Subiecte - Pagina 9
Amenajare Subiecte - Pagina 10
Amenajare Subiecte - Pagina 11
Amenajare Subiecte - Pagina 12
Amenajare Subiecte - Pagina 13
Amenajare Subiecte - Pagina 14
Amenajare Subiecte - Pagina 15
Amenajare Subiecte - Pagina 16
Amenajare Subiecte - Pagina 17
Amenajare Subiecte - Pagina 18
Amenajare Subiecte - Pagina 19
Amenajare Subiecte - Pagina 20
Amenajare Subiecte - Pagina 21
Amenajare Subiecte - Pagina 22
Amenajare Subiecte - Pagina 23
Amenajare Subiecte - Pagina 24
Amenajare Subiecte - Pagina 25
Amenajare Subiecte - Pagina 26
Amenajare Subiecte - Pagina 27

Conținut arhivă zip

  • Amenajare Subiecte.doc

Te-ar putea interesa și

Cercetare de Marketing privind Imaginea Administrației Locale în Rândul Brașovenilor

Cercetare de marketing privind imaginea Administratiei Locale in rândul Brasovenilor Introducere O cercetare de marketing cu privire la...

Conceptul de Edible Landscaping

Edible landscaping ar putea fi tradus ca “ peisaj comestibil” sau “ amenajari peisagistice cu plante comestibile Edible landscaping, oferă o...

Sistemul de impozite și taxe în Republica Moldova

INTRODUCERE Actualitatea și importanța: Actualmente, într-o economie de piață statul este prezent, atât în viața politică, cât și în viața...

Rolul Politicii de Amenajare a Teritoriului în Întărirea Coeziunii Teritoriale la Nivelul UE

1. Conceptul de amenajare a teritoriului Amenajarea teritoriului urmăreşte obiective de justiţie teritorială şi rentabilitate economică. Astfel,...

Stresul într-o Organizație Ierarhizată de Tip Militar

Schimbările la nivelul societăţii determină, inevitabil, schimbări la nivelul tuturor structurilor. Preocupările trebuie să conducă nu numai la...

Caracteristică generală a întreprinderii cu capital străin - Iutecredit SRL

Introducere Practica de producție reprezintă o verigă a procesului de pregătire a cadrelor pentru economia națională ce are ca scop consolidarea...

Evaluarea Impactului Ecologic

Tehnologia de fabricare a uleiului Uleiurile si grasimile vegetale comestibile prezente astazi pe piata de alimente reprezinta o chintesenta a...

Studiu privind gradul de satisfacție a clienților Hotelului Semenic din municipiul Reșita

Aşezare geografică Municipiul Reşiţa, judeţul Caraş-Severin, Banat, România - reşedinţa judeţului Caraş-Severin, este amplasat în sud-vestul...

Ai nevoie de altceva?