Genetică generală - lucrări practice

Laborator
6.5/10 (4 voturi)
Domeniu: Biologie
Conține 1 fișier: pdf
Pagini : 46 în total
Cuvinte : 22908
Mărime: 1.29MB (arhivat)
Publicat de: Ianis Dobre
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Mirela Campeanu
lucrari practice-genetica-an 3 ID

Cuprins

  1. CUPRINS
  2. 1. Ciclul celular mitotic
  3. 2. Metode de studiu a cromosomilor in mitoza
  4. 2.1. Metode citogenetice pentru studiul cromosomilor mitotici la plantele superioare
  5. 2.1.1. Metoda rapidă Feulgen de colorare a cromosomilor la ceapă Allium cepa L. (2n = 16)
  6. 2.1.2. Metoda rapidă de colorare a cromosomilor la ceapă Allium cepa L. (2n=16) în mitoză cu soluţie carmin-acetică
  7. 2.1.3. Metode citogenetice pentru studiul cromosomilor mitotici la animale
  8. 3. Meioza
  9. 4. Metode de studiu a cromosomilor in meioza
  10. 4.1. Metode de studiu a cromosomilor meiotici la plante
  11. 5. Cariotip si idiograma
  12. 5.1. Definirea termenilor, nomenclatură
  13. 6. Ploidia la plante
  14. 7. Metode pentru determinarea gradului de ploidie la plante
  15. 8. Mutageneza si implicatiile sale la unele plante de cultura
  16. 8.1. Studiul aberaţiilor cromosomiale în ana-telofaza mitozei la unele plante de cultură
  17. 9. Drosophila melanogaster – obiect de studiu in genetica
  18. 9.1. Cromosomii uriasi si cromosomii somatici la Drosophila melanogaster
  19. 8.1.1. Cromosomii uriaşi
  20. 8.1.2. Cromosomii somatici
  21. Bibliografie

Extras din laborator

1. Ciclul celular mitotic

În diviziunea celulară se disting două categorii de evenimente: evenimente reproductive, prin care sunt dublate structurile funcţionale ale celulei, esenţială fiind dublarea cromosomilor, şi evenimente distributive, prin care materialul rezultat în urma replicaţiei este repartizat celulelor fiice (Tudose, 1992).

Mitoza (gr. mitosis = fir) sau diviziunea ecvaţională, este modalitatea de diviziune celulară prin care, dintr-o celulă somatică rezultă două celule fiice cu număr egal de cromosomi, atât între ele, cât şi cu celula mamă. Mitoza este diviziunea celulară care are loc în celule somatice şi asigură transmiterea fidelă a caracterelor la celulele fiice; ea poate suferi însă, diferite influenţe care adaugă aparentei stabilităţi a caracterelor, noi valenţe. Ciclul celular mitotic, la plante şi animale, cuprinde în principal următoarele procese: duplicarea cromosomilor unicromatidici (şi a centrozomului la animale) şi deplasarea spre poli a cromosomilor fii, după care, urmează diviziunea citoplasmei. În procesul mitozei se organizează aparatul mitotic alcătuit din structuri cromatice şi acromatice, care este complet în metafază. Pentru realizarea acestuia, sunt necesare proteine specifice, a căror sinteză necesită un mare consum de energie.

Totalitatea proceselor prin care trece celula somatică de la formare şi până la scindarea ei în două celule fiice, cu număr de cromosomi egal cu numărul de cromosomi al celulei din care au provenit, alcătuiesc ciclul celular.

Ciclul mitotic (Fig.1) cuprinde: interfaza (perioada dintre două diviziuni succesive) şi cele patru faze ale diviziunii mitotice propriu-zise - profaza, metafaza, anafaza şi telofaza având o durată variabilă, în funcţie de specie, tipul de celule, temperatură etc., de la câteva ore, la zeci şi sute de ore.

Interfaza

Interfaza are cea mai mare durată în timp în ciclul mitotic şi este caracterizată de procese de biosinteză. Durata interfazei este variabilă, de la câteva ore până la zile. La plante, la un ciclu tipic de 20-24 de ore, mitoza durează 70-110 minute (profaza = 30 - 45 min., metafaza = 5 - 10 min., anafaza = 15 - 20 min. şi telofaza = 20 - 30 min.) (Toma şi Niţă, 1995). La celula animală, un ciclu tipic durează 18 - 24 de ore, din care durata fazei G1 este de aproximativ 6 ore (în general variază cel mai mult), faza S (timpul necesar replicării genomului) durează 6 - 8 ore, iar faza G2 este, de regulă, cea mai scurtă (mai ales când mitozele se succed rapid). Mitoza, de obicei durează mai puţin de o oră (Lewin, 1994).

Cercetările microfotografice şi microradiografice au demonstrat că interfaza este foarte puţin activă din punct de vedere morfologic, dar este cea mai activă din punct de vedere metabolic; cantitatea de ADN se dublează de la 2C la 4C. Pe baza acestor observaţii, Howard şi Pelc, în 1953 au împărţit interfaza în trei perioade:

- perioada G1 (engl. gap = gol) – perioadă presintetică, în care nu are loc sinteza de ADN, ci doar o activare a enzimelor. Cromosomii sunt monocromatidici; se sintetizează ARN (în special ARNm) şi proteine;

- perioada S (engl. synthesis = sinteză) – perioada de sinteză a ADN; până la sfârşitul fazei S toată cantitatea de ADN se replică (pe parcursul fazei S cantitatea totală de ADN creşte de la 2C la 4C). La sfârşitul acestei perioade, cromosomii sunt alcătuiţi din două cromatide foarte lungi şi subţiri;

- perioada G2 – perioadă postsintetică, când sinteza ADN se opreşte; are loc biosinteza proteinelor şi a ARN, care se desfăşoară şi în celelalte perioade ale interfazei. Celula conţine cromosomi bicromatidici.

Fig. 1. Ciclul celular mitotic (după Alberts şi colab., 1994)

Pe parcursul interfazei (Fig.2), cromosomii sunt hidrataţi, despiralizaţi şi nu se observă la microscopul optic (Watson, 1974).

Fig. 2 Aspectul nucleului în interfază, în celulele meristemului radicular la Allium cepa L. (2n=16) (după Hartl şi Jones, 1998)

În afară de celulele la care ciclul mitotic se desfăşoară în mod normal, există celule în repaus sau în perioada G0, asemănătoare fazei G1, dar diferită prin faptul că celulele nu pot intra în faza S. În faza G0 intră celulele neproliferative. Uneori, celulele se pot afla în repaus în faza 4C (exemplu: celulele embrionare din seminţe), astfel încât, intră direct din G0 în G2; alteori, din G0 pot intra în G1 timpuriu (Lewin, 1994).

În explicarea cauzelor ce determină intrarea celulei în diviziune mitotică (trecerea din G2 în mitoză) există diferite ipoteze. Se pare că declanşarea mitozei este determinată de modificarea raportului nucleu / citoplasmă.

Profaza

În profază au loc procesele: mărirea volumului nucleului, condensarea cromosomilor, stabilirea polilor pentru diviziune, dezorganizarea membranei nucleare, dispariţia nucleolilor şi formarea fusului acromatic.

La începutul acestei faze, cromosomii se prezintă sub formă de filamente subţiri, lungi, alcătuind un spirem. În profaza timpurie (Fig.3) ei se dispun în tot spaţiul nuclear (în celulele vii se observă uşor, având indicele de refracţie 1,50 faţă de cel al carioplasmei de 1,37). În profaza târzie (Fig.4), gradul de spiralizare al cromosomilor creşte şi ei devin mai scurţi şi mai compacţi, apărând formaţi din două cromatide, foarte apropiate între ele şi înfăşurate una în jurul celeilalte. La începutul profazei, are loc o primă spiralizare a cromosomilor denumită “spiralizarea mică”, ce se realizează prin micşorarea numărului de spire şi mărirea diametrului lor. Spre sfârşitul profazei, are

diviziunea

mitotică

interfaza

celule

loc a doua spiralizare denumită “spiralizare somatică”, în care numărul de spire continuă să scadă, ele apropiindu-se tot mai mult.

În profază, distanţa dintre cromosomi creşte treptat şi are loc dezorganizarea nucleului şi a membranei nucleare, dispariţia nucleolilor şi formarea fusului mitotic. Centriolii migrează spre polii celulei, plasându-se în două puncte opuse. Între centrioli se organizează fusul de diviziune (fus acromatic, fus mitotic sau fus nuclear), alcătuit dintr-un număr mare de filamente, cu extremităţile inserate pe centrioli. Fusul nuclear este un organit tranzitoriu, cu ajutorul căruia se realizează distribuirea egală a cromosomilor în cele două celule fiice. Filamentele fusului de diviziune sunt de două tipuri: filamente fusoriale de sprijin (continue) de la un centriol la altul ce condiţionează structura fusului şi filamente cromosomiale (kinetice), care sunt sintetizate şi pleacă de la centromerul fiecărui cromosom şi înaintează simultan, cu aceeaşi viteză, spre cei doi poli ai celulei.

Preview document

Genetică generală - lucrări practice - Pagina 1
Genetică generală - lucrări practice - Pagina 2
Genetică generală - lucrări practice - Pagina 3
Genetică generală - lucrări practice - Pagina 4
Genetică generală - lucrări practice - Pagina 5
Genetică generală - lucrări practice - Pagina 6
Genetică generală - lucrări practice - Pagina 7
Genetică generală - lucrări practice - Pagina 8
Genetică generală - lucrări practice - Pagina 9
Genetică generală - lucrări practice - Pagina 10
Genetică generală - lucrări practice - Pagina 11
Genetică generală - lucrări practice - Pagina 12
Genetică generală - lucrări practice - Pagina 13
Genetică generală - lucrări practice - Pagina 14
Genetică generală - lucrări practice - Pagina 15
Genetică generală - lucrări practice - Pagina 16
Genetică generală - lucrări practice - Pagina 17
Genetică generală - lucrări practice - Pagina 18
Genetică generală - lucrări practice - Pagina 19
Genetică generală - lucrări practice - Pagina 20
Genetică generală - lucrări practice - Pagina 21
Genetică generală - lucrări practice - Pagina 22
Genetică generală - lucrări practice - Pagina 23
Genetică generală - lucrări practice - Pagina 24
Genetică generală - lucrări practice - Pagina 25
Genetică generală - lucrări practice - Pagina 26
Genetică generală - lucrări practice - Pagina 27
Genetică generală - lucrări practice - Pagina 28
Genetică generală - lucrări practice - Pagina 29
Genetică generală - lucrări practice - Pagina 30
Genetică generală - lucrări practice - Pagina 31
Genetică generală - lucrări practice - Pagina 32
Genetică generală - lucrări practice - Pagina 33
Genetică generală - lucrări practice - Pagina 34
Genetică generală - lucrări practice - Pagina 35
Genetică generală - lucrări practice - Pagina 36
Genetică generală - lucrări practice - Pagina 37
Genetică generală - lucrări practice - Pagina 38
Genetică generală - lucrări practice - Pagina 39
Genetică generală - lucrări practice - Pagina 40
Genetică generală - lucrări practice - Pagina 41
Genetică generală - lucrări practice - Pagina 42
Genetică generală - lucrări practice - Pagina 43
Genetică generală - lucrări practice - Pagina 44
Genetică generală - lucrări practice - Pagina 45
Genetică generală - lucrări practice - Pagina 46

Conținut arhivă zip

  • Genetica Generala - Lucrari Practice.pdf

Alții au mai descărcat și

Nucleul, cromozomii, diviziunea celulară

Gigi Durumare parte din informaţia genetică ( ADN ) a celulei, de unde şi rolul său de coordonator al tuturor proceselor vitale, celulare. De...

Genetică

GENETICA I INTRODUCERE Genetica, este stiinta care se ocupa cu studiul transmiterii fizice, biochimice si comportamentale a trasaturilor de la...

Fiziologie animală generală - suport de curs

CAPITOLUL 1 COMPOZIŢIA CHIMICĂ A ORGANISMULUI 1.1. INTRODUCERE În compoziţia chimică a organismului animal predomină 4 elemente esenţiale:...

Inginerie Genetică

CAPITOLUL II TEHNOLOGIA ADN RECOMBINANT Tehnologia ADN recombinant se referă la metodologia obţinerii moleculelor de ADN recombinant, adică de...

Microorganisme

Conjugarea la microorganisme Legaturie intercelulare se pot realiza direct intre doua celule de sexe diferite. Intrarea lor in contact reprezinta...

Enzimologie Aplicată

Introducere Considerată astăzi de mulţi specialişti ca ştiinţă de sine stătătoare, enzimologia are numeroase implicaţii practice în cele mai...

Inginerie genetică

BIOTEHNOLOGIA Antichitate: fabricarea vinului, a berii, a painii, a produselor lactate, a conservelor, etc.; In prezent – ramura noua a biologiei...

Bazele Teoretice ale Biotehnologiilor Microbiene

Biotehnologiile moderne constituie o achiziţie de valoare fundamentală şi aplicativă a ştiinţei contemporane. Odată cu dezvoltarea cunoştinţelor de...

Te-ar putea interesa și

Proiect Tehnologic pentru Înființarea unei Ferme de 20 de Vaci

INTRODUCERE Dintre toate speciile, rasele şi categoriile de animale domestice, în această epocă, vacile de lapte au stat în centrul preocupărilor...

Îngrijirea pacientului cu hipertensiune arterială

Scopul lucrarii In lucrarea de fata am reunit cunostintele teoretice,deprinderile practice,notiunile practice,notiunile de farmacologie,de...

Studiul longevității productive și reproductive, la o populație de taurine Holstein, exploatată în condițiile Asociația Internațional Christian Aid Ministries, Suceava

INTRODUCERE Taurinele sunt cele mai mari animale de fermă de pe glob şi au rol decisiv ca sursă de alimente, asigurând totodată creşterea şi...

Proiect management - viticultură

CAPITOLUL I – Noţiuni generale ....Importanţa culturii Viticultura prin natura şi funcţiile sale reprezintă expresia cunoaşterii biologiei viţei...

Introducere în consilierea psihologica, Simona Trip

Cu lucrarea Introducere în consilierea psihologică, Simona Trip se află la a doua apariție în spațiul publicistic găzduit generos de Editura...

Genetica Umană

A. CONŢINUTUL GENETICII UMANE. 1. GENETICA ŞTIINŢA EREDITĂŢII ŞI VARIABILITĂŢII 1.1. EREDITATEA Ereditatea este proprietatea unui individ de a...

Agrochimie

Curs 1+2 CAPITOLUL I INTRODUCERE ÎN CHIMIA ŞI MANAGEMENTUL NUTRIENŢILOR ŞI FERTILIZANŢILOR 1.1. GENERALITĂŢI Lumea contemporană se confruntă...

Managementul întreprinderilor agricole

CAPITOLUL 1 CONCEPTUL DE MANAGEMENT 1.1. Etimologia şi definirea conceptului de management Managementul, sub aspectul elementelor sale de...

Ai nevoie de altceva?