Microbiologie

Laborator
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Biologie
Conține 12 fișiere: doc
Pagini : 37 în total
Cuvinte : 13200
Mărime: 414.48KB (arhivat)
Publicat de: Ionut Z.
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Conf. dr. Marian Jelea

Extras din laborator

1. AMENAJAREA ŞI DOTAREA UNUI LABORATOR DE MICROBIOLOGIE

1.1. Organizarea laboratorului

1.1.1. Încăperile

Indiferent de profilul specializării laboratorului de microbiologie, acesta trebuie să cuprindă:

• sala de lucru;

• camera de primire a materialelor;

• camera de preparare a mediilor de cultură;

• camera pentru dezinfecţia, spălarea şi sterilizarea materialelor de lucru;

• camera specială pentru însamânţări;

• magazii pentru materiale şi reactivi.

În cazul lipsei posibilităţii de asigurare a acestor încăperi anexe, atunci operaţiile de spălare a veselei şi materialelor şi cele de sterilizare se efectuează în sala de preparare a mediilor. Tot în această sală, ori în sala de lucru se pot amenaja dulapuri pentru păstrarea materialelor şi a reactivilor.

Sala de lucru şi încăperile anexă trebuie să permită amplasarea mobilierului de lucru, a dulapurilor, aparaturii, frigiderelor şi să permită efectuarea lucrărilor experimentale, precum şi a celor de preparare şi sterilizare a mediilor de cultură, de spălare a sticlăriei, dezinfecţie şi neutralizare a materialelor biologice şi a substanţelor reziduale.

Pentru facilitarea întreţinerii curăţeniei şi pentru a da posibilitatea de efectuare a dezinfecţiilor în încăpere, este recomandabil ca pereţii să fie vopsiţi în ulei, sau acoperiţi cu faianţă, iar pardoseala să fie din mozaic sau linoleum, care permit o bună întreţinere a curăţeniei.

1.1.2. Instalaţiile

Laboratorul de microbiologie trebuie să dispună de:

• instalaţii de apă şi de canalizare;

• instalaţie de încălzire;

• instalaţie electrică pentru iluminat, prize de 220 V şi de curent trifazic (380 V);

• instalaţie de gaz metan.

La fiecare loc de muncă de la mesele de lucru, precum şi în boxele de lucrări septice este necesară şi instalarea a câte unui arzător.

Este recomandabil ca laboratorul să fie dotat cu instalaţii de vid şi aer comprimat.

1.1.3. Mobilierul

Laboratorul trebuie să fie înzestrat cu mobilierul corespunzător, alcătuit din mese de lucru, scaune, dulapuri, rafturi, etc.

Este bine ca suprafaţa meselor de lucru să fie acoperitã cu faianţă sau cu alte materiale uşor de curăţat şi rezistente la căldurã (tablă zincată, sticlă groasã, materiale plastice).

Mesele de laborator trebuie să aibă instalaţii de gaz, prize de curent de 220 V, iar la capete sã fie montate chiuvete. Pe mese pot fi montate etajere pentru păstrarea reactivilor şi a unor instrumente de lucru. Dedesubtul meselor se montează dulapuri cu sertare pentru păstrarea unor materiale de laborator.

Scaunele de laborator se recomandă să fie reglabile.

În sala de lucru sau în încăperile anexe trebuie să existe şi mese pentru aparatura specială, ca de exemplu: balanţe, centrifuge etc., care trebuie să evite trepidaţiile.

Dispunerea diferitelor tipuri de mese şi dulapuri în spaţiul laboratorului se va face astfel încât să se asigure spaţiul necesar de lucru, pentru manipularea materialelor şi pentru deplasarea personalului. În cazul în care se lucreaza cu microorganisme sau cu substante toxice trebuie sã existe nise sau boxe speciale care sã asigure inocularea si manipularea microorganismelor în conditii de sterilitate sau sã asigure evacuarea vaporilor substantelor toxice.

1.2. Dotarea laboratorului cu aparate, ustensile şi materiale

Pentru a se putea efectua lucrările practice în condiţii bune şi în conformitate cu programele analitice, laboratorul trebuie să fie dotat cu aparatură, instrumente, ustensile, sticlărie, chimicale şi alte materiale necesare.

1.2.1. Aparatura

Aparate de cântărire. Balanţa tehnică, balanţa semianalitică şi balanţa analitică utilizate în laboratorul de microbiologie sunt similare cu cele folosite în laboratorul de chimie.

Aparate optice. Microscoapele, lupa binoculară stereoscopică şi lupele de mână de diverse mărimi sunt deosebit de importante pentru observarea microorganismelor.

Aparate de incălzit. Lampa de spirt, becul de gaz (tip Teclu sau Bunzen), baia de apă (simplă sau cu dispozitiv electric de reglare a temperaturii) şi baia de nisip sunt principalele utilaje care se folosesc în mod curent în laborator pentru încãlzirea la diferite temperaturi a unor materiale sau preparate.

Pentru temperaturi ridicate, în cazul calcinărilor se utilizeazã cuptorul electric care realizeazã temperaturi până la 100o C.

Tot din această categorie fac parte termostatele biologice (cu temperatură reglabilă până la 100 Co), etuvele de laborator (Poupinel) cu temperaturi reglabile până la 200-250 Co, precum şi autoclavele pentru sterilizări care realizează temperaturi sub presiune de vapori până la 134-138 Co.

Refrigeratoare. Pentru păstrarea culturilor de microorganisme, precum şi pentru păstrarea unor materiale alterabile, în laboratorul de microbiologie se folosesc refrigeratoare, care pot fi de tip special sau frigidere obişnuite de tip casnic.

Centrifuge. Centrifuga se utilizează pentru sedimentarea particulelor de suspensii sau pentru sedimentarea celulelor de microorganisme din culturi. Centrifuga de mână realizează un număr mic de turaţii pe minut şi în prezent se foloseşte foarte rar, centrifuga electrică realizează până la 25 000 –35 000 rot/min. şi poate să fie cu sau fără răcire, iar ultracentrifuga realizează până la 70 000 ture/minut.

Alte aparate. În laboratoarele de microbiologie mai pot exista o serie de alte aparate sau instrumente nespecifice, care se întâlnesc şi în alte laboratoare: distilatoarele de apă, pH-metru, aparate şi instrumente pentru măsurat temperatura, filtre bacteriologice şi instalaţii de filtrare, aparat pentru liofilizare, aparate pentru cromatografie şi electroforeză.

1.2.2. Instrumente şi ustensile de laborator

În această categorie intră:

• acele de platină, care servesc pentru recoltarea în condiţii sterile a materialului microbiologic şi pentru executarea însămânţării unor medii de cultură; atunci când firul se termină printr-o buclă instrumentul poartă numele de ansă, iar dacă se termină printr-o porţiune lăţită, ac spatulat;

• becuri de gaz Bunzen sau Teclu;

• reşouri electrice;

• coşuri de sârmă;

• pensete metalice;

• foarfeci;

• tăvi de diferite mărimi;

• stative de diferite tipuri;

• trepiede metalice;

• site de azbest;

• termometru;

• mojare din porţelan cu pistil;

• găleţi pentru materiale infectate.

Preview document

Microbiologie - Pagina 1
Microbiologie - Pagina 2
Microbiologie - Pagina 3
Microbiologie - Pagina 4
Microbiologie - Pagina 5
Microbiologie - Pagina 6
Microbiologie - Pagina 7
Microbiologie - Pagina 8
Microbiologie - Pagina 9
Microbiologie - Pagina 10
Microbiologie - Pagina 11
Microbiologie - Pagina 12
Microbiologie - Pagina 13
Microbiologie - Pagina 14
Microbiologie - Pagina 15
Microbiologie - Pagina 16
Microbiologie - Pagina 17
Microbiologie - Pagina 18
Microbiologie - Pagina 19
Microbiologie - Pagina 20
Microbiologie - Pagina 21
Microbiologie - Pagina 22
Microbiologie - Pagina 23
Microbiologie - Pagina 24
Microbiologie - Pagina 25
Microbiologie - Pagina 26
Microbiologie - Pagina 27
Microbiologie - Pagina 28
Microbiologie - Pagina 29
Microbiologie - Pagina 30
Microbiologie - Pagina 31
Microbiologie - Pagina 32
Microbiologie - Pagina 33
Microbiologie - Pagina 34
Microbiologie - Pagina 35
Microbiologie - Pagina 36
Microbiologie - Pagina 37
Microbiologie - Pagina 38
Microbiologie - Pagina 39
Microbiologie - Pagina 40
Microbiologie - Pagina 41
Microbiologie - Pagina 42
Microbiologie - Pagina 43

Conținut arhivă zip

  • 10Evidentierea nucleului.DOC
  • 11Evidentierea capsulei.DOC
  • 12Evidentierea cililor.DOC
  • 1Laboratorul de microbiologie.DOC
  • 2Metode de sterilizare.doc
  • 3Medii de cultura.DOC
  • 4Tehnica insamantarii.DOC
  • 5Figuri.doc
  • 6Izolarea in culturi pure.DOC
  • 7Caractere morfologice.DOC
  • 8Determinarea dimensiunilor microorganismelor.doc
  • 9Determinarea numarului de micro.DOC

Alții au mai descărcat și

Lucrări practice de fiziologie vegetală

1. IMPORTANŢA STĂRII DE MOBILITATE A APEI ÎN MEDIU ŞI ÎN CELULĂ Importanţa stării de mobilitate a apei în mediu şi în celulă poate fi pusă în...

Microbiologie

CAPITOLUL I NOTIUNI INTRODUCTIVE 1.1 ISTORIA DEZVOLTARII MICROBIOLOGIEI Ziua de nastere a bacteriologiei – 24 aprilie 1676, când Anthonie van...

Fiziologie vegetală generală - lucrări practice

În organizarea structurală a celulei vii sunt prezente aşa numitele sisteme de dispersie, la nivelul cărora au loc diferite fenomene fizice precum...

Microbiologie Specială

Sunt reglementate de Ordinul nr. 13 din 24 ianuarie 2005 emis de ANSVSA, care stabileşte modul de prelevare a probelor din produsele de origine...

Lucrări practice microbiologie

1. INTRODUCERE “În domeniul observaţiei, hazardul nu favorizeazå decât minţile pregătite” - L. Pasteur Existenţa lumii microbiene a rămas...

Microbiologie industrială

Introducere Obiectul microbiologiei Istoricul microbiologiei Clasificarea generală a microorganismelor Rolul microorganismelor Introducere...

Microorganisme

Conjugarea la microorganisme Legaturie intercelulare se pot realiza direct intre doua celule de sexe diferite. Intrarea lor in contact reprezinta...

Te-ar putea interesa și

Caracteristici fizico-chimice și Microbiologice ale Laptelui și ale Produselor Lactate Acide

CAPITOLUL I INTRODUCERE Laptele şi produsele obţinute din el conţin majoritatea substanţelor nutritive necesare organismului, într-o proporţie...

Metode Moderne de Control Microbiologic al Alimentelor

I. Microorganismele patagone transmisibile la om prin alimente 1. Microbiologia produselor alimentare Microbiologia produselor alimentare,...

Microbiologia vinului și microorganismele de fermentație implicate în obținerea de distilate

1. Definitia vinului 1. Definitia data vinului de Oficiul International al Viei si Vinului este urmatoarea: „Bautura obtinuta pe calea fermentarii...

Microbiologia Fructelor și Condimentelor - Microorganisme de Alterare a Fructelor și Condimentelor

1.MICROBIOLOGIA FRUCTELOR Fructele joaca un rol important in alimentatie, valoarea lor nutritiva depinzand de compozitia lor chimica – continutul...

Microbiologia cerealelor, a pâinii și laboratorul microbiologic

CAPITOLUL I: Laboratorul de microbiologie si echipamentul microbiologic Laboratorul de microbiologie este considerat prima linie de detectare a...

Microbiologia Untului

INTRODUCERE Untul constituie unul dintre produsele lactate cele mai răspândite, prezentând o deosebită importanţă pentru alimentaţia omului,...

Metode rapide de determinare a parametrilor microbiologici în carne și produse din carne - e-coli, salmonella

1.Introducere Influenţa alimentelor asupra sănătăţii omului este un aspect de actualitate. Deoarece stilul de viaţă al timpurilor noastre este...

Microbiologia Produselor Alimentare - Lactobacilii

Cap.1 Introducere 1.1 Morfologie Lactobacilii sunt bacili gram pozitivi, nesporulaţi, obişnuit imobili, acilaţi şi acapsulaţi. Se prezintă sub...

Ai nevoie de altceva?