Conducerea operativă prin dispecer a exploatării unui ansamblu de centrale și stații electrice

Laborator
7/10 (1 vot)
Domeniu: Energetică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 4559
Mărime: 934.46KB (arhivat)
Puncte necesare: 0

Extras din laborator

1. SCOPUL URMARIT

Scopul acestei teem este de a familiariza studentii cu principalele probleme care se pun in exploatarea prin dispecer a instalatiilor electroenergetice.

Se expun, conform PE117/79-Regulament pentru conducerea prin dispecer in sistemul energetic –modul de organizare si functiile activitatii de exploatare prin dispecer.

Se prezinta instalatiile laboratorului de dispecer,conceput ca o treapta de conducere ierarhic superioara a modelului de sistem electroenergetic existent in laboratorul PECS.

2. PROBLEME GENERALE PRIVIND CONDUCEREA

PRIN DISPECER A INSTALATIILOR ENERGETICE

Din punct de vedere functional,sistemul energetic national(SEN) constitue un ansamlu unitar avand drept scop producerea,transportul,distributia si utilizarea energiei electrice si termice.La indeplinirea acestui obiectiv concura un mare numar de instalatii,amplasate pe o arie geografica larga,exploatarea lor in comun presupunand existenta unui system informational si de comanda adecvat.Dupa cum se stie,componentele sistemului electroenergetic functioneaza interconectat, ceea ce face ca problema calitatii energiei livrate sa fie rezolvabila numai in mod centralizat.

Caracteristicile de mai sus ale SEN impun cu necesitateexistenta unei structuri ierarhice de conducere.

In treapta I a acestei structuri se afla elemente necesare conducerii obiectivelor energetice individuale, treptele de conducere superioare fiind constituite din dispeceri din diverse nivele.

Se disting astfel:

-dispecerul energetic central(DEC);

-dispecerii energetici teritoriali(DET);

-dispecerii energetici locali(de distributie zonala-oraseneasca- DED,de platforma industriala- DPI, de hidroamenajare- DHA, de termoficare- DT).

Ansamblul treptelor de conducere prin dispecer formeaza dispecerul energetic national.

O treapta de conducere prin dispecer este compusa din doua compartimente principale:

-compartimentul de comanda operativa,deservit de personalul instalat in camera de comanda;

-compartimentul de regimuri de functionare, care stabileste programul de functionare a instalatiilor.

Atributiile fiecarei trepte de dispecer in rezolvarea sarcinilor, organizarea ierarhica si gradul de subordonare fata de celelalte trepte de conducere sunt reglementate in mod riguros prin acte cu caracter oficial.Prescriptiile generale care stau la baza organizarii si functionarii dispecerelor sunt stabilite prin PE 117/79- Regulament prin conducerea prin dispecer in sistemul energetic.

Sarcinile generale care revin conducerii prin dispecer sunt urmatoarele:

-utilizarea rationala a resurselor energetice disponibile pentru producerea energiei electrice si termice;

-asigurarea echilibrului permanent intre productie si consum;

-reglarea schimburilor de energie electrica cu sistemele electroenergetice ale altor tari;

-functionarea unitara a SEN si alimentarea consumatorilor in conditii de siguranta, calitate si economicitate;

-coordonarea manevrelor si regimurilor de functionare a centralelor si retelelor electrice in stari normale si de avarie.

In activitatea legata de indeplinirea acestor sarcini se diting trei aspecte principale.

a. Activitatea de predictie, care consta in elaborarea programului de actiune pentru functionarea normala a SEN, pornind de la date cu caracter statistic si informatii privind starea actuala a sistemului si disponibilitatea sa probabila.In mod periodic se fac predictii privind curba de sarcina a sistemului,balanta de puteri, repartitia sarcinii pe centrale, nivelele de tensiune in retele.

b. Activitatea de supraveghere, care consta in controlul permanent al starii instalatiilor prin intermediul sistemului de masura si semnalizare.

Informatiile primite sunt de obicei supuse unor operatii de validare, in urma carora sunt acceptate sau nu ca fiind plauzibile si/sau unor operatii de prelucrare, care permit sa se aprecieze starea instalatiei primare.In scopul preintampinarii aparitiei unor stari anormale, in cadrul regimurilor normale se definesc nivele de alarmare la atingerea carora se impune luarea unor decizii cu caracter operativ.

c. Activitatea de comanda,care comporta prelucrarea informatiilor obtinute la

punctele precedente, elaborarea deciziilor si efectuarea comenzilor sau

transmiterea lor catre unitatile tehnice de exploatare.

Comenzile pe linia conducerii prin dispecer, in limita competentelor stabilite pe nivelele ierarhice, asigura:

-efectuarea in timp real a reglajului frecventei si puterilor de schimb pe liniile de interconexiune;

-repartitia sarcinii pe centrale;

-oprirea si pornirea grupurilor;

-modificarea configuratiei si regimului de functionare al retelelor;

-conectarea si deconectarea unor consumatori.

Asigurarea functiilor enumerate mai sus presupune existenta unui sistem teleinformational pentru colectarea, transmiterea, afisarea si prelucrarea automata a informatiilor si a unui sistem de telecomunicatii intre diversele trepte de dispecer si intre acestea si unitatile tehnice de exploatare aflate in subordine.

Supravegherea si comanda SEN se realizeaza in prezent ata prin metode si mijloace traditionale, cu interventia determinata a factorului uman, cat si prin intermediul unor sisteme automate.

Avand in vedere volumul mare de informatii care trebuie prelucrate, precum si unele particularitati de functionare ale SEN, care impun luarea unor decizii rapide, este justificata tehnic si economic echiparea treptelor de dispecer cu echipamente de calcul care sa lucreze off-line (efectuarea de calcule legate de activitatea de predictie) si on-line (prelucrarea unor functii de supraveghere si comanda).

3. MODUL DE ORGANIZARE SI PRINCIPALELE REGULI DE

DESFASURARE A ACTIVITATII DE CONDUCERE OPERATIVA

PRIN DISPECER A SISTEMULUI ENERGETIC[1]

3.1. Definitii.Relatii de subordonare operativa

Personalul aflat in camera de comanda unei trepte de conducere operativa prin dispecer se numeste persoana de comanda operativa, iar personalul care efectueaza manevrele in instalatiile energetice –personal de deservire operativa.

O teapta de conducere prin dispecer are autoritate de conducere operativa asupra instalatiilor aflate in subordine.Aceasta autoritate se concretizeaza prin:

-autoritatea de decizie privind stabilirea regimului de functionare a instalatiilor;

-coordonarea unor manevre a caror succesiune in timp se afecteaza reciproc, executia lor revenind mai multor formatii de servire operativa;

-competenta, care se refera la exercitarea comenzii operative de catre treapta de conducere prin dispecer care intervine direct intre personalul de deservire operativa si treapta de conducere prin dispecer cu autoritate de decizie sau comanda de coordonare.

Autoritatea de conducere operativa a unei trepte de dispecer oarecare asupra unei parti a sistemului nu implica in mod obligatoriu satisfacerea tuturor functiilor de mai sus.Astfel, autoritatea de decizie a unui subsistem poate sa revina unei trepte de dispecer, iar competenta, unei alte trepte, de nivel inferior.

Personalului de comanda operativa de serviciu al unei trepte de dispecer ii sunt subordonati:

a) personalul de comanda operativa de serviciu de la treptele de conducere prin dispecer subordonate;

b) personalul de deservire operativa de serviciu din centrale, statii si zone de retea aflate in autoritatea de conducere operativa a treptei de dispece.

Prin comanda nemijlocita se intelege comanda operativa prin care se exercita autoritatea de conducere operativa proprie treptei rspective sau a altei trepte, prin efectuarea convorbirilor operative direct cu personalul de deservire operativa.De regula, comanda nemijlocita asupra unei instalatii (centrala, statie) se atribuie la cel mult doua trepte de conducere prin dispecer.

Exercitarea autoritatii de decizie se face prin dipozitii date direct personalului de

deservire operativa, atunci cand treapta respectiva exercita si comanda nemijlocita, sau dispecerului de serviciu al treptei cu competenta asupra instalatiilor implicate.La luarea unei decizii trebuie sa se tina cont de pnctul de vedere al treptelor care au in competenta echipamentele respective, precum si de cel al treptelor cu autoritate de decizie asupra altor instalatii care pot fi afectate de decizia luata.

Comanda de coordonare se exercita fie in mod nemijlocit, fie prin intermediul treptelor de dispecer cu competenta.Exercitarea comenzii de coordonare presupune o aprobare prealabila din parte treptei cu autoritate de decizie asupra instalatiilor respective.

Treapta de dispecer care are competenta primeste dispozitiile sau aprobarile direct de la treapta cu autoritate de decizie sau comanda de coordonare, sau prin intermediul treptei superioare care are competenta asupra echipamentelor respective.

Preview document

Conducerea operativă prin dispecer a exploatării unui ansamblu de centrale și stații electrice - Pagina 1
Conducerea operativă prin dispecer a exploatării unui ansamblu de centrale și stații electrice - Pagina 2
Conducerea operativă prin dispecer a exploatării unui ansamblu de centrale și stații electrice - Pagina 3
Conducerea operativă prin dispecer a exploatării unui ansamblu de centrale și stații electrice - Pagina 4
Conducerea operativă prin dispecer a exploatării unui ansamblu de centrale și stații electrice - Pagina 5
Conducerea operativă prin dispecer a exploatării unui ansamblu de centrale și stații electrice - Pagina 6
Conducerea operativă prin dispecer a exploatării unui ansamblu de centrale și stații electrice - Pagina 7
Conducerea operativă prin dispecer a exploatării unui ansamblu de centrale și stații electrice - Pagina 8
Conducerea operativă prin dispecer a exploatării unui ansamblu de centrale și stații electrice - Pagina 9
Conducerea operativă prin dispecer a exploatării unui ansamblu de centrale și stații electrice - Pagina 10
Conducerea operativă prin dispecer a exploatării unui ansamblu de centrale și stații electrice - Pagina 11
Conducerea operativă prin dispecer a exploatării unui ansamblu de centrale și stații electrice - Pagina 12
Conducerea operativă prin dispecer a exploatării unui ansamblu de centrale și stații electrice - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Conducerea Operativa prin Dispecer a Exploatarii unui Ansamblude Centrale si Statii Electrice.doc

Alții au mai descărcat și

Protecția Transformatoarelor de Putere cu Relee Electromecanice și Relee Numerice

Capitolul 1 Noţiuni Introductive [4] 1.1. Definirea şi Obiectivele Automatizării şi Protecţiei Prin Relee Din Sistemele Electroenergetice Prin...

Proiectarea Părții Electrice a Centralei Electrice cu Termoficare cu Puterea 60 MW

INTRODUCERE Energia reprezintă factorul motor al dezvoltării economico-sociale a omenirii. În special energia electrică este impulsul principal în...

Puterea Reactivă

INTRODUCERE În afara consumului de putere şi energie activă pentru exploatarea reţelelor electrice interesează şi consumul de putere şi energie...

Protecția Autotransformatoarelor și Transformatoarelor de Putere din Sistemele Electroenergetice

1.1 DEFECTE POSIBILE, REGIMURI ANORMALE DE FUNCŢIONARE ŞI PROTECŢII PREVĂZUTE LA TRANSFORMATOR Transformatoarele trebuie echipate cu protecţii...

Proiectarea Sistemului de Alimentare cu Energie Electrică a Combinatului Industriei de Construcții

ÎNTRODUCERE Sistemul electroenergetic este ansamblul instalaţiilor utilizate pentru producerea,transformarea (conversia), transportul şi...

Instalația de Alimentare cu Energie Electrică a unui Consumator Industrial

Tema de proiect Sa se proiecteze instalatia de alimentare cu energie electrica a unui consumator industrial, care este un atelier de prelucrari...

Rețele electrice

În nodul A al schemei se injectează o putere S=30 MVA, cos φ=0.8. În nodul B al schemei se injectează o putere S=20 MVA, cos φ=0.9 şi se consumă o...

Proiectare stație de transformare 35 10.5 kV

INTRODUCERE Sistemul energetic cuprinde ansamblul instalaţiilor care servesc pentru producerea energiei intr-o formă utilizabilă, conversia...

Ai nevoie de altceva?