Craniul

Laborator
8/10 (5 voturi)
Domeniu: Medicină
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 62 în total
Cuvinte : 22495
Mărime: 1.64MB (arhivat)
Publicat de: Ruxandra Nagy
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Doina Dragulescu

Extras din laborator

Scheletul capului numit si craniu este format din 22 de oase,care se grupeaza în doua segmente: craniul cerebral si craniul visceral.

1.1. CRANIUL CEREBRAL

Craniul cerebral (neurocraniul sau cutia craniana) adaposteste în interiorul lui encefalul. Are forma aproximativ ovoida, cu axul mare îndreptat antero-posterior. I se pot distinge doua parti: bolta craniului si baza craniului. Aceste doua parti pot fi delimitate printr-un plan care trece prin gabele( depresiunea osoasa dintre cele doua arcade sprâncenoase) si prin protuberanta occipitala externa a osului occipital. Tot ce ramâne deasupra acestui plan formeaza bolta craniului, iar tot ce ramâne sub el se numeste baza craniului. Fata interna a bazei craniului se numeste endobaza, iar fata externa se numeste exobaza.

Fig. 1.1 Oasele craniului cerebral

Cutia craniana este alcatuita din opt oase,dintre care patru sunt perechi si patru neperechi. Oasele perechi sunt reprezentate prin doua oase parietale si doua oase temporale. Oasele neperechi sunt reprezentate prin osul frontal, osul etmoid, osul sfenoid si osul occipital (figura 1.1).

Bolta (calota) craniului este alcatuita din urmatoarele oase:

- osul frontal, prin portiunea lui verticala

- osul occipital, prin partea sa superioara;

- cele doua oase parietale, în întregime si cele doua oase temporale, prin partea lor mai latita, numita solzul temporalului.

Aceste oase se unesc între ele prin suturi dintate si prin suturi solzoase.

Bolta craniului, privita pe dinauntru (partea concava), prezinta pe linia mediana a osului frontal o creasta osoasa, numita creasta frontala, pe care se prinde coasa creierului.

Baza craniului (endobaza) este alcatuita din sase oase, dintre care unele, prin forma lor si legaturile pe care le au, iau parte si la formarea segmentului facial:

- posterior se afla osul occipital, care ia parte la formarea bazei, prin portiunea sa inferioara;

- anterior se afla osul sfenoid;

- transversal se afla osul frontal ce închide portiunea interioara a bazei.

Spatiul ramas liber între osul frontal si osul sfenoid este completat de lama ciuruita a osului etmoid.

Partile laterale ale bazei craniului sunt închise de o parte si de alta de stânca osului temporal.

Baza craniului este strabatuta de o serie de gauri mari si mici, precum si de fisuri, (crapaturi). Aceste gauri sunt locul de trecere pentru cele 12 perechi de nervi cranieni, pentru bulbul rahidian care continua cu maduva spinarii, precum si pentru arterele si venele craniului si encefalului.

• OSUL FRONTAL

Osul frontal (figura 1.2) este un os nepereche, asezat în partea anterioara a cutiei craniene,ia parte la formarea cavitatilor nazale si a orbitelor si este format din mai multe portiuni.

frontala. Marginea posteriora a frontalului este crestata si se articuleaza cu oasele parietale.

Partea verticala sau solzoasa ce formeaza fruntea, are pe partea anterioara doua proeminente numite tuberculi frontali sau eminente frontale. Sub tuberculii frontali, deasupra orbitelor, sunt doua proeminente arcuite, numite arcuri sprâncenare sau arcade orbitale; între ele, pe linia mediana, se afla glabela,o suprafata osoasa care prezinta pe linia mediana o sutura dintata, sutura metopica; la unele cranii adulte, aceasta sutura lipseste, dar exista în timpul dezvoltarii. Arcadele orbitale se continua lateral cu apofizele zigomatice, care se articuleaza cu osul zigomatic. Marginile interne ale arcadelor sprâncenare si glabela se prelungesc în jos prin portiunea nazala a frontalului. Aceasta prezinta o scobitura, numita incizura nazala si se termina cu o apofiza ascutita, spina nazala a frontalului sau spina frontala. Pe fiecare arcada orbitala, spre extremitatea interna, se observa o scobitura, numita incizura supraorbitala; în unele cazuri aceasta se prezinta ca un orificiu supraorbital. Marginea posterioara a apofizei zigomatice se continua în sus si înapoi cu o creasta, creasta laterala a frontlului. Marginea fiecarei arcade orbitale se continua posterior cu o lama triunghiulara, apofiza orbitala sau lama orbitala,care formeaza o parte din peretele superior al orbitei; între marginile mediale ale celor doua apofize orbitale ramâne un spatiu, incizura etmoidala, vizibila pe fata orbitala a osului frontal. Pe marginile incizurii etmoidale sunt niste scobituri mici, numite celule etmoidale; ele reprezinta continuarea sinusurilor etmoidale. Pe fata interna a frontalului, pe linia mediana, se afla un sant, santul sangital, care, în partea anterioara, se continua cu creasta

În osul frontal, în regiunea de la baza nasului, înapoia incizurii nazale, sunt doua cavitati neregulate, sinusurile frontale. Fiecare sinus frontal comunica cu cavitatea nazala printr-un canal frontonazal, care se deschide în meatul mijlociu.

Fig.1.2 Osul frontal

• OSUL ETMOID

Osul etmoid (figura 1.3) este un os nepereche. El apartine atât cutiei craniene, cât si craniului visceral. Se afla asezat în partea dinaintea bazei cutiei craniene, între frontal si sfenoid, fiind format din: lama ciuruita, lama verticala si masele laterale.

articuleaza, anterior si lateral, cu osul frontal, iar posterior cu osul sfenoid si formeaza plafonul cavitatii nazale.

Fig.1.3 Osul etmoid

Lama verticala a etmoidului este perpendiculara pe lama ciuruita si este asezata în planul median. Ea are doua parti: una deasupra lamei ciuruite, numita apofiza crista galli, si alta sub lama ciuruita, numita lama perpendiculara. Apofiza crista galli are forma unei lame groase triunghiulare care proemina în cutia craniana. Prin marginea ei anterioara se articuleaza cu osul frontal, iar pe marginea ei posterioara se fixeaza coasa creierului.

Lama perpendiculara se prezinta ca o lama subtire, cu forma dreptunghiulara, si formeaza partea superioara a septului nazal.

Lama ciuruita a etmoidului este partea centrala a etmoidului si ocupa incizura etmoidala. Are forma dreptunghiulara, cu lungimea antero-posterioara, si este caracterizata prin existenta unui mare numar de orificii care o strabat si prin care trec fibrele nervilor olfactivi. Lama ciuruita se

Masele laterale se mai numesc labirinte si sunt asezate pe partile laterale inferioare ale lamei ciuruite. Ele au forma aproximativ cubica. Fetele externe ale maselor laterale sunt formate din câte o lama subtire, lama orbitala, care contribuie la formarea peretelui medial al orbitei. Fetele interne ale maselor laterale sunt formate, din câte o lama subtire - lama mediala si formeaza peretele extern al cavitatii nazale. Aceasta lama prezinta doua îndoituri curbate în jos, cunoscute sub numele de cornete nazale – cornetul nazal superior si cornetul nazal mijlociu. Sub cornetul nazal superior este un spatiu-meatul nazal superior-iar sub cornetul nazal mijlociu este un altul-meatul nazal mijlociu. Pe fata superioara a masei laterale se afla niste cavitati, care sunt închise de celulele etmoidale ale frontalului, formând împreuna sinusurile etmoidale. Aceste sinusuri se gasesc si în grosimea maselor laterale.

OSUL SFENOID

Osul sfenoid (figura 1.4) este un os nepereche, se gaseste în partea centrala a bazei craniului, privit pe fata inferioara, are forma unui fluture si este format din: corp, aripile mici, aripile mari si apofizele pterigoide.

Fig. 1.4 Osul sfenoid

Corpul sfenoidului, este partea centrala care se sudeaza anterior cu frontalul si etmoidul, iar posterior cu occipitalul. Pe fata superioara a corpului se afla o scobitura transversala, care poarta denumirea de saua turceasca. În fundul acesteia este o gropita-gropita hipofizara, în care este adapostita glanda hipofiza. Marginea anterioara a seii turcesti este formata dintr-un tubercul numit tuberculul seii. Pe fiecare latura a tuberculului seii este o apofiza - apofiza clinoida anterioara. Posterior, saua este marginita de o ridicatura lamelara, numita lama patrulatera. Pe fiecare latura, lama patrulatera prezinta unghiuri superolaterale denumite apofize clinoide posterioare. Lama patrulatera se continua posterior, cu suprafata înclinata, care se articuleaza cu corpul occipitalului.

Preview document

Craniul - Pagina 1
Craniul - Pagina 2
Craniul - Pagina 3
Craniul - Pagina 4
Craniul - Pagina 5
Craniul - Pagina 6
Craniul - Pagina 7
Craniul - Pagina 8
Craniul - Pagina 9
Craniul - Pagina 10
Craniul - Pagina 11
Craniul - Pagina 12
Craniul - Pagina 13
Craniul - Pagina 14
Craniul - Pagina 15
Craniul - Pagina 16
Craniul - Pagina 17
Craniul - Pagina 18
Craniul - Pagina 19
Craniul - Pagina 20
Craniul - Pagina 21
Craniul - Pagina 22
Craniul - Pagina 23
Craniul - Pagina 24
Craniul - Pagina 25
Craniul - Pagina 26
Craniul - Pagina 27
Craniul - Pagina 28
Craniul - Pagina 29
Craniul - Pagina 30
Craniul - Pagina 31
Craniul - Pagina 32
Craniul - Pagina 33
Craniul - Pagina 34
Craniul - Pagina 35
Craniul - Pagina 36
Craniul - Pagina 37
Craniul - Pagina 38
Craniul - Pagina 39
Craniul - Pagina 40
Craniul - Pagina 41
Craniul - Pagina 42
Craniul - Pagina 43
Craniul - Pagina 44
Craniul - Pagina 45
Craniul - Pagina 46
Craniul - Pagina 47
Craniul - Pagina 48
Craniul - Pagina 49
Craniul - Pagina 50
Craniul - Pagina 51
Craniul - Pagina 52
Craniul - Pagina 53
Craniul - Pagina 54
Craniul - Pagina 55
Craniul - Pagina 56
Craniul - Pagina 57
Craniul - Pagina 58
Craniul - Pagina 59
Craniul - Pagina 60
Craniul - Pagina 61
Craniul - Pagina 62

Conținut arhivă zip

Alții au mai descărcat și

Îngrijirea Pacienților cu Otită Medie Supurată

PARTEA TEORETICĂ Introducere Otologia este una din ramurile Otorinolaringologiei si Chirurgiei cervico-faciale care se ocupă cu studiul si...

Biomecanică - Orteze și metode de reabilitare

Ortezele sunt dispozitive externe pentru gât, membrele superioare, trunchi și membrele inferioare, care sunt proiectate să orienteze mișcarea, să...

Ortezarea în afecțiunile neurologice

Afectiunile neurologice in care se folosesc orteze sunt multiple: -Leziunea de neuron motor central -Leziunea de neuron motor periferic...

Boala Artrozică

Artroza este o artropatie degenerativa, multifactoriala si heretogena, caracterizata prin degradarea progresiva a cartilajului articular, însotita...

Diformitățile coloanei vertebrale

Definitie Coloana vertebrala sau scheletul axial reprezineta segmentul central al aparatului locomotor uman. Functiile colanei vertebrale: Þ...

Imunologie

. LIMFOCITELE Limfocitele reprezinta componentul celular major al sistemului imun. Ele constituie o categorie de celule ce grupeaza mai multe...

Starea de sănătate și caracteristicile ei în România

SCOPURILE SANATATII PUBLICE: 1.Promovarea sanatatii, care vizeaza ca oamenii sa fie tot mai sanatosi, apti de a participa la viata sociale (se...

Traumatologie

Post traumatic-C1 Leziunile traumatice ale coloanei vertebrale Studiul leziunilor traumatice ale coloanei si recuperarea acestora sunt importante...

Te-ar putea interesa și

Procedură fiscală privind taxa pe valoarea adăugată pe exemplul DGFP Vrancea

1. ORGANIZARE ŞI FUNCŢIONALITATE LA DIRECŢIA GENERALĂ A FINANŢELOR PUBLICE VRANCEA 1.1. PREZENTARE GENERALĂ În judeţul Vrancea, unitatea Agenţiei...

Probă de travaliu, metodă pentru stabilirea de atitudini la naștere

CAPITOLUL I Introducere Ideea de a ajuta femeia care naşte şi primele tentative în acest scop, apar încă de la începutul existenţei umane. Chiar...

Decontările cu terții la o instituție publică

INTRODUCERE Am ales ca temă Studiu privind contabilitatea decontărilor cu terți la instituția publică – Primăria Godinești” Primul capitol...

Traumatismul cranio-cerebral. Tipuri de leziuni

INTRODUCERE Actualitatea cercetarii. Traumatismele cranio-cerebrale, mai corect spus traumatismele extremitatii cefalice, prezinta doua aspecte...

Îngrijire pacienți cu TCC

MOTTO: Un zâmbet nu costă nimic, dar oferă mult. El ia numai o clipă, dar amintirea lui dăinuie uneori pentru totdeauna. Un zâmbet aduce fericire...

Creșterea câinilor

1. Situatia actuala a cresterii câinilor Câinele este încadrat, în general, în categoria animalelor de companie, însotind omul în îndelungata sa...

Craniul

Craniul este alcatuit din neurocraniu (cutia craniana) si viscerocraniu (oasele fetei). Neurocraniul este alcatuit din 8 oase: 4 perechi...

Diagnosticul Pensiunii Casa Cranța Brașov

INTRODUCERE Într-o casă sosită parcă din alte vremuri, o vilă veche, transformată de comunişti în gradiniţă, care a fost revendicată într-un final...

Ai nevoie de altceva?