Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Automatică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 114 în total
Cuvinte : 29397
Mărime: 841.09KB (arhivat)
Publicat de: Corvin Turcu
Puncte necesare: 11
UNIVERSITATEA A. I. CUZA IAŞI FACULTATEA DE INFORMATICA

Extras din licență

Introducere

Cu toate ca este cel mai popular mijloc de comunicare, în realitate Internetul este confuz si încurcat. Internetul este o reţea de reţele, prin intermediul căreia calculatoarele, şi mai nou telefonia mobilă interacţioneaza, folosindu-se de o serie de instrucţiuni cunoscute şi ca protocoale. Aproape fiecare se poate conecta folosindu-şi propriul computer, la Internet, comunicînd imediat cu alte computere sau utilizatori.

De ce este confuz ? Deoarece Internetul nu are o organizare sau vreun ghid, utilizatorul fiind pus nu de puţine ori în situaţia neplacută de a pierde timpul şi de a se pierde printre pagini.

La începuturi ...

Internetul a apărut ca un experiment de proiectare a unei reţele robuste de calculatoare, asta cam pe la sfîrşitul anilor ”60. Scopul era de a se realiza o reţea de calculatoare ce ar rezista pierderii a cîtorva dintre ele fără a compromite posibilitatea de a rămîne unul pentru comunicare. Astfel Ministerul Apărării ale Statelor Unite (U.S. Department of Defence) a fost deosebit de interesat în construirea unei reţele informaţionale ce ar putea rezista unui atac nuclear.

Ca urmare acea reţea a avut un uimitor succes tehnologic, dar a fost limitată în mărime şi întelegere. În mare parte, doar anumit personal din cadrul apărării şi din instituţiile academice puteau avea acces la reţea, cunoscută şi ca ARPANet (Advanced Research Projects Agency Network of the Department of Defence).

Cu ajutorul unor modemuri pentru comunicaţia digitalizată prin intermediul liniei telefonice, cîteva persoane şi organizatii indirect s-au interconectat, realizînd avantajul unei reţele de comunicaţii globale.

Pe la începutul anilor ”90, cîţiva oameni de afaceri şi persoane nerăbdătoare de a profita de avantajul unei uşoare şi puternice comunicări globale, în final au influenţat ca marea reţea de calculatoare, ce în majoritate era deţinută de Guvernul Statelor Unite, să poată fi folosită pentru un trafic de informaţii deschis şi nerestrictiv. (Amintiţi-vă că reţeaua nu fusese proiectată pentru traficul de informaţii comerciale.)

1. Noţiuni generale depre WEB

1.1. Ce este WWW ?

WWW mai pe larg World Wide Web, ceea ce în română ar însemna "ţesătură răspîndită în lumea întreagă", cunoscută şi sub simpla denumire de Web, este un limbaj special şi un pachet de protocoale (instrucţiuni) ce ajută la trimiterea, primirea şi afişarea informaţiilor provenite de pe Internet. Protocoalele astfel folosite sunt cunoscute şi sub denumirea de HTTP (Hyper Text Transfer Protocol). Contrar a ceea ce mulţi îşi imaginează, Web-ul nu este o entitate fizică, o mai bună analogie ar fi să te gîndeşti că Internetul nu este altceva decît o reţea telefonică, iar WWW este modul în care telefonul tău reuşeşte să contacteze un altul. Internetul este o reţea fizică, iar WWW este modul de folosire a reţelei.

Unul din primele elemente fundamentale ale WWW (World Wide Web) este HTML (Hypertext Markup Language), care descrie formatul primar în care documentele sunt distribuite şi văzute pe Web. Multe din trăsăturile lui, cum ar fi independentă faţă de platforma, structurarea formatării şi legăturile hipertext, fac din el un foarte bun format pentru documentele Internet şi Web.

WWW este un sistem distribuit de hipermedia funcţionând în mod client-server prin Internet. Sistemul pune la dispoziţie informaţiile sub forma de hipertext (mixtura între text, grafică, elemente multi-media, plus referinţe încrucişate). Hipertext înseamnă că orice cuvânt, frază, imagine sau alt element al documentului văzut de un utilizator (client) poate face referinţă la un alt document, ceea ce uşurează mult navigarea între multiple documente sau chiar în interiorul unui aceluiaşi document. Structurarea riguroasă a documentelor permite convertirea acestora dintr-un format în altul precum şi interogarea unor baze de date formate din aceste documente.

1.2. Elemente de arhitectura si terminologie WEB

Vom defini în continuare cîteva concepte cheie:

Reţea : în forma de bază reprezintă două sau mai multe calculatoare ce comunică între ele;

Sînt împarţite în 2 grupuri :

Retele locale LAN (local area network) - conectează calculatoare apropiate din punct de vedere al distanţei;

Retele pe arii extinse WAN (wide area network) - conectează calculatoare aflate în diferite oraşe, regiuni sau ţări.

Internet - reţeaua publică ce a ajuns la scara planetară fiind alcătuită dintr-un conglomerat de reţele de diverse complexităţi şi configuraţii ; reprezintă suportul de comunicaţie pentru web şi include diverse servicii.

Intranet - reţea privată aparţinînd unei companii ce permite acesteia să folosească instrumente Internet gen poşta , navigaţie sau transfer de fişiere, dar numai in cadrul aceleiaşi reţele.

Host - o staţie de lucru , o gazdă vizibilă în Internet; fiecare host are asociată o adresă IP (unică) şi un nume.

Web (www) - o colecţie de miloane de documente legate între ele , aflate pe calculatoare din întreaga lume.

În cazul în care dispuneţi de un calculator şi doriţi să navigaţi în Web, accesul dumneavoastră este posibil la acest serviciu prin mai multe mijloace :

• prin intermediul unui modem (telefonic sau radio), caz în care este nevoie de un cont de la un furnizor de servicii Internet (ISP - Internet Service Provider);

sau

• prin intemediul unei reţele ce are acces la Internet prin intermediul unui Server.

Şi desigur, ceea ce este mai important, pentru navigare se foloseşte un browser (Netscape, IExplorer, HotJava, Mosaic, Opera).

Browser - program interactiv ce permite vizualizarea unor documente, urmărind legaturile dintre acestea.

Hipertext - o colecţie de documente, considerate noduri, legate între ele, constituind o reţea, în care legăturile sunt similare referinţelor bibliografice; dar pot apare totul de bucle şi structura devine astfel neliniară.

Protocol - combinaţie de reguli de comunicaţie ce trebuie respectate de calculatoarele din reţea pentru a comunica. Regulile de comunicaţie fac parte din definiţia protocolului.

HTTP - HyperText Transfer Protocol, este un protocol proiectat special pentru Web.

Cum spuneam protocolul este un set de reguli ştiute de protagoniştii celui ce îl întrebuinţează. Protagoniştii tipici sunt 2 programe ce dialoghează, clientul pe de o parte şi serverul WEB pe de altă parte.

Viaţa unei tranzacţii sub protocol HTTP trece prin 4 faze :

• conectare;

• cerere;

• răspuns;

• închidere.

Să presupunem că la staţia, unde vă aflaţi, folosiţi browserl Internet Explorer. În cursul primei faze, clientul caută să contacteze serverul web şi apare în bara de stare un mesaj de genul "Opening page http://www.ournet.md/".

Dacă tentativa eşuează, după un interval de timp numit timeout, va apare o casetă în care veţi fi informaţi că nu a fost stabilită conexiunea dintr-o anumită cauză.

Dacă reuşeşte conectarea, clientul emite o cerere către serverul Web (alias server http) care conţine obiectul cerut şi protocolul pe baza căruia trebuie să răspundă serverul cu pricina. Dacă serverul e în stare să prelucreze cererea, el va pregăti răspunsul, altfel înştiinţează prin mesaj de eroare. Pe masura sosirii obiectului acesta începe să fie afişat, se observă ca pozele prin contur din ce în ce mai clar, iar textele paginilor HTML încep să fie treptat redate pe ecran. Odată terminat transferul de obiecte pe linia de stare se observă un mesaj de genul "Document Done".

Pagina Web este un fişier care conţine etichete HTML (taguri) şi text ASCII. Pe masură ce browserul citeşte etichetele HTML, acestea sunt utilizate pentru formatarea textului. Cînd browserul întîlneşte o eticheta ce corespunde unui element grafic, solicită serverului o copie a fişierului grafic corespunzător. De fiecare dată cînd browserul întalneşte o referinţă grafică, trimite o cerere către server pentru fişierul grafic respectiv.

Bibliografie

Lynn M. Bremner, Anthony F. Iasi, Al Servati „Intranet” Editura ALL Bucureşti 1997.

Matt Strazniskas „Photoshop 5” Editura ALL Bucureşti 1999.

Kris Jamsa “Programarea în Web”

Macromedia Dremweaver

Microsoft Frontpage

„PC WORLD Revista programatorilor” Octombrie 2000.

Preview document

Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 1
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 2
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 3
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 4
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 5
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 6
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 7
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 8
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 9
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 10
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 11
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 12
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 13
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 14
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 15
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 16
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 17
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 18
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 19
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 20
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 21
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 22
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 23
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 24
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 25
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 26
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 27
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 28
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 29
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 30
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 31
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 32
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 33
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 34
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 35
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 36
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 37
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 38
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 39
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 40
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 41
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 42
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 43
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 44
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 45
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 46
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 47
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 48
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 49
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 50
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 51
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 52
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 53
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 54
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 55
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 56
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 57
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 58
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 59
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 60
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 61
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 62
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 63
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 64
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 65
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 66
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 67
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 68
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 69
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 70
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 71
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 72
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 73
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 74
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 75
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 76
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 77
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 78
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 79
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 80
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 81
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 82
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 83
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 84
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 85
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 86
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 87
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 88
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 89
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 90
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 91
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 92
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 93
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 94
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 95
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 96
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 97
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 98
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 99
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 100
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 101
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 102
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 103
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 104
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 105
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 106
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 107
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 108
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 109
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 110
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 111
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 112
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 113
Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB - Pagina 114

Conținut arhivă zip

  • Tehnologii de Elaborare a Paginilor WEB.doc

Alții au mai descărcat și

Modelarea și automatizarea unui sistem mecatronic

Mecatronica este un concept japonez care datează din anii 1970 și care poate fi definit ca aplicarea electronicii și tehnologiei calculatoarelor cu...

Aplicații Festo

Capitolul 1.Introducere 1.1. Instalatia Festo Compact Workstation Această staţie a fost dezvoltată şi produsă in scopul formarii profesionale şi...

Stație automată de spălat autovehicule

Automatizarea proceselor de productie a insemnat o etapa importanta in dezvoltarea tehnologiei si a dus la insemnate cresteri ale productivitatii...

Aplicație web de licitații online

Cuvant Inainte Aplicatiile distribuite sînt de o buna perioada de timp o prezenta uzuala în peisajul IT chiar si din tara noastra. Ultimii ani au...

Modelarea Matlab-Simulink a Unei Sere

Cunoasterea duratei de timp de la semanat pâna la rasaritul plantelor mai are însemnatate si pentru obtinerea unor productii cat mai timpurii. Daca...

Circuite logice secvențiale

In multe aplicatii este nevoie de un element care sa prezinte 2 stari diferite, cu posibilitatea de a trece dintr-o stare in cealalta, fara sau in...

Proiectare conceptuală

Cerintele sistemului operational Odata ce a fost definita nevoia si abordarea tehnica, e necesar sa le tranlatam intr-un “scenariu...

Te-ar putea interesa și

Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering

Progresele realizate recent în domeniile tehnologie-calculatoare, telecomunicatii si software, precum si în alte domenii ale informatiei, au...

Modelarea aplicațiilor financiar contabile

SISTEME INFORMAŢIONALE FINANCIAR-CONTABILE Modelarea aplicaţiilor financiar-contabile utilizând tehnici moderne de programare 1.1. Structura...

Elaborarea a unei Pagini Web

INTRODUCERE Ca şi altele tehnologii “mari”, reţeaua mondială de calculatoare INTERNET se datorează naşterea sa “războiului rece”, în acel timp a...

Proiectarea Locației Web pentru Romsticom SRL

INTRODUCERE Informaţia a devenit o resursă importanta în dezvoltarea societăţilor moderne evoluate în plan politic, economic, social şi spiritual....

Elaborare unui web-site și a unui program de administrare, utilizând PHP, Delphi, Mysql

INTRODUCERE Tehnologiile şi aplicaţiile de pe Internet se extind extraordinar de rapid, capătând o atenţie deosebită, deoarece Internetul...

Elaborarea Paginei Web a Unei Interprinderi

INTRODUCERE În această lucrare sunt descrise uele dintre cele mai populare servicii ale Internet-ului World Wide Web (Pînza de Păiangen Mondială),...

Proiectarea unui site web de transporturi internaționale

INTRODUCERE Web-ul a fost creat în 1989 Tim Berners-Lee de la Laboratorul de fizică particulelor CERN din Elveţia. Intenţia lui Tim a fost să...

Elaborarea Locației Web - Edificarea iSocietății în Republica Moldova

Introducere Crearea unui suport informaţional în baza tehnologiilor informaţionale avansate a devenit o problemă de primă importanţă în Republica...

Ai nevoie de altceva?