Publifobia sau Reacția Împotriva Publicității

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Comunicare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 53 în total
Cuvinte : 17613
Mărime: 1.62MB (arhivat)
Publicat de: Emanoil Dicu
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Coman Claudiu, Victor Briciu

Cuprins

  1. INTRODUCERE 5
  2. CAPITOLUL 1 – ORIGINILE ȘI EVOLUȚIA FENOMENULUI PUBLICITAR
  3. 1.1. Publicitatea – din trecut până în prezent 7
  4. 1.2. Obiectivele publicității 10
  5. 1.3. Tipuri de publicitate 12
  6. 1.4. Produsul publicității: reclama 13
  7. CAPITULUL 2 – DE LA PUBLICITATE LA PUBLIFOBIE 17
  8. 2.1. Publicitate versus manipulare 18
  9. 2.2. Persuasiunea mesajului publicitar 21
  10. 2.3. Perspective multiple asupra publifobiei 24
  11. 2.4. Manifestarea publifobiei în societatea contemporană 25
  12. 2.5. Mai mulți publifobi decât publifili 29
  13. CAPITOLUL 3 – MASS MEDIA: SURSA CARE A FACILITAT APARIȚIA PUBLIFOBIEI 34
  14. 3.1. Publicitatea și publifobia în televiziune 36
  15. 3.2. Dimensiunea artistică a presei și a afișului 38
  16. 3.3. Publicitatea și publifobia prin radio 39
  17. 3.4. Activitatea publicitară virtuală 41
  18. 3.5. Publicitatea interactivă cu efect publifob 43
  19. CONCLUZII 45
  20. ANEXE 47
  21. BIBLIOGRAFIE 52

Extras din licență

INTRODUCERE

Tema acestei lucrări se intitulează "Publifobia sau reacția împotriva publicității". Am abordat acest subiect din două motive suficient de importante pentru mine, încât să doresc să le expun aici, sub privirile și atenția dumneavoastră.

În primul rând, publicitatea este un obiect pe care l-am îndrăgit încă din primul an de facultate. Mă fascinează această lume ireală, în care totul este perfect, tot ce este legat de imagine, televiziune și mi-aș dori să urmez o carieră în acest domeniu.

Al doilea motiv este de fapt cel care a stat la baza alegerii acestei tematici, practic a fost impulsul care m-a determinat să îmi definitivez obiectivele de viitor pe plan profesional.

La început nu știam ce subiect ar fi interesant pentru a susține lucrarea de licență. Într-o seară, în timp ce vizionam filmul preferat, exact în punctul culminant al acțiunii a intervenit pauza de publicitate. Enervată, mi-am spus că tema pe care o voi alege va fi să aduc argumente contra-publicitate, altfel spus, voi vorbi despre publifobie sau reacția împotriva publicității. Prietenii au rămas uimiți, deoarece nu știau semnificația termenului, însă după ce au aflat au devenit interesați de subiect.

Titlul reprezintă misiunea principală în care mă angajez personal să dezvolt corect și concret până la finalul lucrării capitolele propuse, urmând ca mai apoi să respect promisiunea față de mine, aceea de a ajunge un cunoscut critic de publicitate.

Pe măsură ce am început să culeg informații din diferite cărți cu privire la fenomenul publicitar, scrise de autori precum David Ogilvy, Frédéric Beigbeder, Daniela Târnovschi, François Brune am realizat că această activitate este asemenea unui meci de fotbal, care se desfășoară zilnic și din care niciodată nu ieșim învingători, ba chiar primim lovituri. Avantajele și dezavantajele pe care le oferă fenomenul publicitar vor fi expuse în cuprinsul lucrării, cuprins care va fi structurat pe trei mari capitole.

În primul capitol "Originile și evoluția fenomenului publicitar" voi aborda subiectul publicității, cu câteva exemple, cum a apărut, definiția conceptului, schimbările produse de-a lungul timpului și evoluția ei în prezent. Voi expune și comenta câteva obiective esențiale ale publicității, apoi voi exemplifica tipuri de publicitate din societatea contemporană și voi încheia cu "Produsul publicității : reclama", capitol în care voi vorbi despre particularitățile care diferențiază și totuși aseamănă cei doi termeni.

Cel de-al doilea capitol intitulat "De la publicitate la publifobie" a fost practic inițierea în universul din care aș vrea să fac parte în viitorul apropiat. Dacă primul capitol va fi o scurtă introducere în publicitate, aici va avea loc trecerea treptată către publifobie, explicarea și argumentarea acestui domeniu opus publicității.

Știm cu toții că activitatea publicitară manipulează, dar nu conștientizăm sau nu acordăm atenție acestei acțiuni. În primul subcapitol voi descrie această tehnică, iar în următorul voi aborda subiectul persuasiunii mesajului publicitar. Următoarele două subcapitole vor descrie perspectivele multiple ale specialiștilor de publicitate referitoare la conceptul de publifobie, când a apărut, cum s-a ajuns aici, de ce, de unde a pornit totul și cum se manifestă în societate. Din ultimul subcapitol vom afla că există trei tipuri de public, respectiv cei care sunt pasionați de fenomenul publicitar, cei care îl resping și cei care sunt indiferenți la reclame și atitudinea lor, unii față de alții.

Ultimul capitol "Mass-media : sursa care a facilitat apariția publifobiei" va cuprinde o scurtă descriere a mijloacelor media și exemplificarea apariției publifobiei în televiziune, presă, afiș, reviste, radio, Internet, până la "Publicitatea interactivă cu efect publifob".

Prin intermediul acestor aspecte care vor fi descrise în lucrarea de față am dorit să evidențiez rolul pe care îl deține publifobia în societatea contemporană, conflictul dintre cele trei categorii de public, dar și semnalarea unei întrebări în legătură cu efectele negative ale publicității în viața oamenilor.

CAPITOLUL 1 – ORIGINILE ȘI EVOLUȚIA FENOMENULUI PUBLICITAR

Este un lucru bine știut faptul că în societatea contemporană nu trece o lună, o săptămână și de cele mai multe ori nici măcar o zi, fără ca o întâmplare din media să nu fie relevantă și prezentată marelui public ca un eveniment de amploare. Fenomenul publicitar a evoluat odată cu dezvoltarea omenirii, a tehnologiei și continuă să reacționeze la orice schimbare care i-ar putea permite să înfățișeze diferite forme de manifestare.

Putem spune că publicitatea reprezintă unul din fenomenele cele mai pregnante și totodată cele mai atrăgătoare ale societății moderne care se află într-o permanentă dezvoltare: "Prestigiul de care se bucură în ochii românilor, economia de piață (inepuizabil corn al abundenței) și cultura de masă (seducătoare sursă de divertisment) ar fi de ajuns ca să justifice interesul pentru publicitate.

Bibliografie

Academia Română. Institutul de Lingvistică "Iorgu Iordan - Al. Rosetti". Dicționarul Explicativ al Limbii Române. Editura Univers Enciclopedic, București, 2009.

Adam, Jean-Michael, Bonhomme, Marc. L'argumentation publicitaire. Rhétorique de l'élogue et de la persuasion, Editions Nathan, Paris, 1997, trad. rom. Avădanei, Eugen-Mihai. pref. de Grădinaru, Camelia. Argumentare publicitară: retorica elogiului și a persuasiunii. Editura Institutul European, Iași, 2005.

Beigbeder, Frédéric. 14,99 €. Editura Pandora-M, Paris, 2008, trad. rom. Vasiloiu, Marie-Jean. 13,99 lei (original 99 francs), Colecția "Funky Fiction", Ed. 1, Editura Pandora-M, București, 2008.

Bertrand, Claude-Jean. Médias. Introduction à la presse, la radio et la télévision. ediția a II-a, Ellipses Ėdition Marketing, 1999, trad. rom. Lazăr, Mirela. O introducere în presa scrisă și vorbită. Ediția a II-a, Editura Polirom, Iași, 2001.

Bonnange, Claude, Thomas, Chantal. Don Juan ou Pavlov. Essai sur la communication publicitaire. Editions de Seuil, Paris, (1987). [1999], trad. rom. Popescu, Irina, Popescu, Costin. Don Juan sau Pavlov? Eseu despre comunicarea publicitară, Colecția "În afara colecțiilor", Categoria: Marketing/ Publicitate, Editura Trei, București, 1999.

Brune, François. Le bonheur conforme. Essai sur la normalisation publicitaire. Collection Le monde actuel. Éditeur Gallimard, Paris, [1981]. (1985) trad. rom. Popescu, Costin. Fericirea ca obligație. Psihologia și sociologia publicității. Eseu despre standardizarea prin publicitate. Colecția Repere în publicitate, Editura Trei, București, 1996.

Cathelat, Bernard. Publicité et societé. Petite Bibliothéque Payot, Paris, 2001, trad. rom. Popescu, Costin. Publicitate și societate. Colecția "Repere în publicitate", Editura Trei, București, 2005.

Chelcea, Septimiu. Opinia publică. Strategii de persuasiune și manipulare. Editura Economică, București, 2006.

Drewniany, L. Bonnie. Strategia creativă în publicitate. Editura Polirom, Iaşi, 2009.

Farbey, A., D. How to Produce Successful Advertising, Kogan Page, Milford, CT., London, 1994, trad. rom. Preotoșoiu, Dana. Publicitatea eficientă. Noțiuni fundamentale. Editura Niculescu, București, 2005.

Goddard, Angela. The language of Advertising. Written texts. Edition Taylor & Francis Ltd, London, 1998, trad. rom. Borbely, Albert, Pop, Bianca. Limbajul publicității. Editura Polirom, Iași, 2002.

Jouve, Michéle. Communication. Théories et practiques. Bréal, 2000, trad. rom. Pistol, Gabriela. Comunicarea. Publicitate și relații publice. Seria "Relații publice și publicitate"Editura Polirom, Iași, 2005.

Luc, Marcenac, Alain, Milon, Serge-Henri, Saint-Michel. Stratégies publicitaires. De l'étude marketing au choix des médias. Bréal, Paris, 2002, trad. rom. Gheorghe, Elisabeta. Strategii publicitare. De la studiul de marketing la alegerea diferitelor media. Editura Polirom, Iași, 2006.

Moldoveanu, Maria, Miron, Dorina. Psihologia reclamei. Publicitatea în afaceri. Editura Libra, București, 2005.

Ogilvy, David. Ogilvy despre Publicitate. trad. rom. Nicola, Mihaela. Editura Ogilvy&Mather, București, 2001.

Popa, Dorin. Comunicare și publicitate. Colecția "Comunicare/ Media", Editura Tritonic, București, 2005.

Sylvester, Alice, K., Sutherland, Max. Advertising and the Mind of the Consumer. What works, What doesn't and Why, 2nd Edition, Great Britain, [1993].(2000), trad. rom. Vasile, Ana, Aurelia. De la publicitate la consumator. Ce "merge", ce "nu merge" și mai ales de ce. Seria Collegium, Editura Polirom, Iași, 2008.

Todoran, Dimitrie. Psihologia reclamei. Studiu de psihologie economică. Editura Tritonic, București, 2004.

Preview document

Publifobia sau Reacția Împotriva Publicității - Pagina 1
Publifobia sau Reacția Împotriva Publicității - Pagina 2
Publifobia sau Reacția Împotriva Publicității - Pagina 3
Publifobia sau Reacția Împotriva Publicității - Pagina 4
Publifobia sau Reacția Împotriva Publicității - Pagina 5
Publifobia sau Reacția Împotriva Publicității - Pagina 6
Publifobia sau Reacția Împotriva Publicității - Pagina 7
Publifobia sau Reacția Împotriva Publicității - Pagina 8
Publifobia sau Reacția Împotriva Publicității - Pagina 9
Publifobia sau Reacția Împotriva Publicității - Pagina 10
Publifobia sau Reacția Împotriva Publicității - Pagina 11
Publifobia sau Reacția Împotriva Publicității - Pagina 12
Publifobia sau Reacția Împotriva Publicității - Pagina 13
Publifobia sau Reacția Împotriva Publicității - Pagina 14
Publifobia sau Reacția Împotriva Publicității - Pagina 15
Publifobia sau Reacția Împotriva Publicității - Pagina 16
Publifobia sau Reacția Împotriva Publicității - Pagina 17
Publifobia sau Reacția Împotriva Publicității - Pagina 18
Publifobia sau Reacția Împotriva Publicității - Pagina 19
Publifobia sau Reacția Împotriva Publicității - Pagina 20
Publifobia sau Reacția Împotriva Publicității - Pagina 21
Publifobia sau Reacția Împotriva Publicității - Pagina 22
Publifobia sau Reacția Împotriva Publicității - Pagina 23
Publifobia sau Reacția Împotriva Publicității - Pagina 24
Publifobia sau Reacția Împotriva Publicității - Pagina 25
Publifobia sau Reacția Împotriva Publicității - Pagina 26
Publifobia sau Reacția Împotriva Publicității - Pagina 27
Publifobia sau Reacția Împotriva Publicității - Pagina 28
Publifobia sau Reacția Împotriva Publicității - Pagina 29
Publifobia sau Reacția Împotriva Publicității - Pagina 30
Publifobia sau Reacția Împotriva Publicității - Pagina 31
Publifobia sau Reacția Împotriva Publicității - Pagina 32
Publifobia sau Reacția Împotriva Publicității - Pagina 33
Publifobia sau Reacția Împotriva Publicității - Pagina 34
Publifobia sau Reacția Împotriva Publicității - Pagina 35
Publifobia sau Reacția Împotriva Publicității - Pagina 36
Publifobia sau Reacția Împotriva Publicității - Pagina 37
Publifobia sau Reacția Împotriva Publicității - Pagina 38
Publifobia sau Reacția Împotriva Publicității - Pagina 39
Publifobia sau Reacția Împotriva Publicității - Pagina 40
Publifobia sau Reacția Împotriva Publicității - Pagina 41
Publifobia sau Reacția Împotriva Publicității - Pagina 42
Publifobia sau Reacția Împotriva Publicității - Pagina 43
Publifobia sau Reacția Împotriva Publicității - Pagina 44
Publifobia sau Reacția Împotriva Publicității - Pagina 45
Publifobia sau Reacția Împotriva Publicității - Pagina 46
Publifobia sau Reacția Împotriva Publicității - Pagina 47
Publifobia sau Reacția Împotriva Publicității - Pagina 48
Publifobia sau Reacția Împotriva Publicității - Pagina 49
Publifobia sau Reacția Împotriva Publicității - Pagina 50
Publifobia sau Reacția Împotriva Publicității - Pagina 51
Publifobia sau Reacția Împotriva Publicității - Pagina 52
Publifobia sau Reacția Împotriva Publicității - Pagina 53

Conținut arhivă zip

  • Publifobia sau Reactia Impotriva Publicitatii.doc

Alții au mai descărcat și

Publicitatea ca Mijloc de Manipulare

PUBLICITATEA CA MIJLOC DE MANIPULARE MOTTO: ,,Descoperiţi mijloacele de convingere disponibile într-un caz” (Aristotel) I. OMUL ŞI MANIPULAREA...

Comunicarea în Cadrul Grupului

Oamenii traiesc organizati în grupuri deoarece sunt fiinte sociale. Un grup social reprezinta un ansamblu de indivizi între care exista relatii...

Comunicare verbală și non-verbală

COMUNICAREA NONVERBALA Intr-un sens foarte larg acest termen desemneaza orice proces prin care o informatie este transmisa de la un element la...

Ai nevoie de altceva?