Piața Capitalurilor în România

Licență
9.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 67 în total
Cuvinte : 36399
Mărime: 127.90KB (arhivat)
Publicat de: Dorin Ivan Rădoi
Puncte necesare: 12
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Luigi Popescu
Acesta lucrare de diploma a fost prezentata in cadrul Facultatii de Stiinte Economice Juridice si Administrative, Pitesti. Proiectul de licenta reflecta o multitudine de informatii cu privire la pietele de capital , riscul de capital etc.

Cuprins

  1. Capitolul I. PIETELE DE CAPITAL  CONCEPT, CAPITALUL FINANCIAR SI CAPITALUL REAL
  2. 1.1. Conceptul de bursa 4
  3. 1.2. Importanta macroeconomica a pietelor de capital 5
  4. 1.3. Piata de capital din România 10
  5. 1.4. Obiectul bursei de capital 11
  6. 1.5. Rolul institutiilor de intermediere financiara 13
  7. 1.6. Capitalul si esenta evaluarii lui 20
  8. 1.7. Piete de capital si capitalul financiar 22
  9. 1.8. Capitalul si crearea de capital 23
  10. 1.9. Finantarea investitiilor prin pietele financiare 26
  11. Capitolul II. CONCEPTUL PIETELOR EFICIENTE DE CAPITAL  RISCUL PE PIETELE DE CAPITAL
  12. 2.1. Relatia risc-venit si echilibrul pietei de capital 28
  13. 2.2. Piete eficiente de capital 30
  14. 2.3. Testarea eficientei pietelor de capital 31
  15. 2.4. Nivelul de eficienta al pietei de capital 33
  16. 2.5. Riscul în viata economica 34
  17. 2.6. Atitudinea individuala fata de risc; asigurarea riscului banesc 34
  18. 2.7. Impactul incertitudinii asupra randamentului activelor de capital financiar;
  19. selectia portofoliului 40
  20. 2.8. Diversificarea riscului portofoliului în conditiile corelarii venitului activelor
  21. de capital 44
  22. Capitolul III. RISCUL DE CAPITAL, MECANISMELE SI COSTUL TRANZACTIILOR DE CAPITAL
  23. 3.1. Agentiile de clasificare a riscului 48
  24. 3.2. Procesul de rating 53
  25. 3.3. Investitorii si restructurarea agentiilor de rating 54
  26. 3.4. Evaluarea rezultatelor agentiilor de rating 56
  27. 3.5. Mecanismul de functionare a pietelor de capital  piete cu dealeri si piete cu licitatie publica 58
  28. 3.6. Tranzactionarea electronica si costul tranzactiilor 61
  29. 3.7. Lichiditatea pietei de capital 64
  30. BIBLIOGRAFIE 67

Extras din licență

CAPITOLUL I

PIETELE DE CAPITAL  CONCEPT,

CAPITALUL FINANCIAR SI CAPITALUL REAL

1.1. Conceptul de bursa

Bursa este unul din stâlpii economici de piata. Folosirea banilor ca mijloc de schimb si ca unitate de masurare abstracta a valorii a constituit unul din primii mari pasi în formarea logicii economici de piata bazata pe diviziunea muncii. Aceasta inventie a mai facut posibil si transferul averilor la mari distante. Astazi, noi ignoram, de regula, ca înca din Evul Mediu exista un sistem de transfer al averilor banesti sigur si eficace.

Bursa ca piata organizata de capital se poate mândri cu un trecut îndelungat. Concentrarea ofertei si a cererii pentru vânzarea si cumpararea, teoretic, a tuturor actiunilor de capital ale unei tari într-o singura sala de negociere de câteva sute de metri patrati, a raspuns din cele mai vechi timpuri necesitatilor de interventie pe piata ale întreprinzatorilor. Imaginati-va un întreprinzator care vrea sa investeasca, dar nu are fondurile necesare si nu vrea sa riste sigur. Pe de alta parte, imaginati-va un investitor care vrea sa intervina pe piata sa investeasca, dar nu stie unde. Ambii se duc la bursa, compara si decid. Altfel ar fi trebuit sa viziteze, fiecare pe rând, unul diferite surse de finantare, altul diferite întreprinderi, pierzând zile si chiar ani la rând pâna sa se decida.

De când exista bursa, ea a constituit un excelent barometru de prosperitate al societatii. Oamenii îsi protejeaza averea nu sub forma de faina  pe care într-un an o manânca deja gargaritele  nici sub forma de lei-bancnote  pe care în România într-un an îi manânca inflatia , ci sub forma de actiuni de capital sau alte instrumente financiare. Bursa a mai constituit un barometru al dezvoltarii culturale a fiecarei epoci sau regiuni ale lumii. Daca o combinatie de elemente de pace, democratie si liberalizare economica a constituit terenul ideal pentru dezvoltarea burselor, o combinatie de elemente de dictatura, economie centralizata si stare de razboi a constituit terenul cel mai neprielnic al dezvoltarii burselor.

Termenul de bursa este în general gresit utilizat, în afara de burse de valori si burse de materii prime, în lume exista burse de minereuri, burse de îmbracaminte, de piese auto, burse pentru amatorii de autovehicule de epoca, burse filatelice si numismatice, burse de opere de arta si numeroase asemenea manifestari. Existenta lor nu este decât o concentrare punctuala a ofertei si a cererii care satisface nevoile vânzatorilor si cumparatorilor. O piata lichida  pe care se încheie un numar nu numai foarte mare de tranzactii, dar si cu un grad foarte marc de probabilitate ca aceste tranzactii vor avea loc  nu este numai consecinta întâlnirii la timp a unei oferte importante cu o cerere echivalenta. Ea are nevoie, în prealabil, de formarea pretului în conformitate cu piata. Pentru scopul colectionarilor filatelici, de exemplu, o piata nu poate atinge o lichiditate sustinuta pentru ca bursele lor (ca si în cazul colectionarilor de arta, colectionarilor de monede etc.) sunt organizate sporadic, negocierile pentru aceleasi produse nu tin decât câteva ore si nu deservesc o regiune suficient de marc a unei tari sau a lumii. Produsele lor nu sunt omogene pe loturi si pe categorii.

În privinta, burselor de valori, mentinerea aceluiasi nivel de lichiditate este o conditie indispensabila a formarii pretului în conformitate cu piata. Negocierile sporadice si limitarea lor în timp sunt total ineficace pentru realizarea unei bune lichiditati a pietei bursiere. Contrar tranzactiilor cu obiecte rare, continuitatea facto¬rului timp, la bursa de valori, joaca un rol predominant. Daca un amator de monede rare poate cauta o piesa dorita mai multe luni sau ani de zile, cumparatorul sau vânzatorul de titluri de valori vrea sa efectueze imediat tranzactia la care s-a decis. Pentru el tranzactionarea permanenta practicata de bursa informatizata constituie forma ideala de schimb.

În aceste conditii, bursa rezolva cel mai bine problema centrala a economiei de piata care este aceea a repartizarii capi¬talului între diferitele sectoare ale economici si o face de o maniera rapida, eficace si la un pret în conformitate cu piata. Bursele actuale de valori au suferit un proces de evolutie care a durat secole de la debutul lor modest cu efecte numai pe plan local. Rezultatul prezumat al acestei evolutii este bursa electronica deschisa 24 ore din 24, direct accesibila lumii întregi. Oare câte burse va avea lumea la sfârsitul acestei evolutii? Se tinde catre o bursa unica, deocamdata, pe zone monetare cu un volum de tranzactii cam de circa 300 miliarde de lire sterline la bursa din Londra pentru zona lirei sterline, de exemplu, bursa care de mult timp are o importanta mondiala. Germanii sunt constienti de importanta acestei tendinte si, de unde înainte aveau mai multe burse relativ mici. si-au restructurat bursele de valori concentrându-le în una singura.

Ne putem imagina deja, într-un viitor nu prea îndepartat titlurile de valori ale tuturor companiilor multinationale din lume negociate într-o singura bursa mondiala, într-o astfel de competitie, s-ar putea ca locul de negociere si tranzactionare a cvasi totali tatii capitalului mondial sa poate fi cuprins în palma, din cauza miniatu¬rizarii echipamentelor electronice.

În acest fel bursele nu au numai o importanta macroeco¬nomica, ci contribuie hotarâtor la globalizarea pietei mondiale.

1.2. Importanta macroeconomica a pietelor de capital

Toate tarile cu economie de piata consolidata acorda atentie pietelor de capital. Capitalizarea pietei variaza de la 76% din PIB în SUA, 89% din PIB în Marca Britanie si 65% din PIB în Japonia pâna la 17% din PI B în cazul Spaniei, 19% din PIB în Germania sau 27% din PIB în Franta, în tarile cu un grad relativ mai mic de capitalizare a pietei, economiile populatiei sunt îndreptate în proportie mai mare spre depunerile bancare: 65% din PIB în Germania, 74% în cazul Frantei, 98% în cazul Spaniei. Japonia este o exceptie din cauza unui exces de lichiditati economisite de populatie; depunerile populatiei în banci în 1992 reprezentau 277% din PIB, iar capitalizarea pietei de capital 65% din PIB. În mod similar, un rol mare al bancilor în preluarea economiilor po¬pulatiei spre a fi convertite în investitii reale, productive, întâlnim în Suedia unde depunerile bancare reprezinta 112% din PIB; rolul pietelor de capital în convertirea economiilor populatiei în inves¬titii productive este mai mic (31% din PIB).

Preview document

Piața Capitalurilor în România - Pagina 1
Piața Capitalurilor în România - Pagina 2
Piața Capitalurilor în România - Pagina 3
Piața Capitalurilor în România - Pagina 4
Piața Capitalurilor în România - Pagina 5
Piața Capitalurilor în România - Pagina 6
Piața Capitalurilor în România - Pagina 7
Piața Capitalurilor în România - Pagina 8
Piața Capitalurilor în România - Pagina 9
Piața Capitalurilor în România - Pagina 10
Piața Capitalurilor în România - Pagina 11
Piața Capitalurilor în România - Pagina 12
Piața Capitalurilor în România - Pagina 13
Piața Capitalurilor în România - Pagina 14
Piața Capitalurilor în România - Pagina 15
Piața Capitalurilor în România - Pagina 16
Piața Capitalurilor în România - Pagina 17
Piața Capitalurilor în România - Pagina 18
Piața Capitalurilor în România - Pagina 19
Piața Capitalurilor în România - Pagina 20
Piața Capitalurilor în România - Pagina 21
Piața Capitalurilor în România - Pagina 22
Piața Capitalurilor în România - Pagina 23
Piața Capitalurilor în România - Pagina 24
Piața Capitalurilor în România - Pagina 25
Piața Capitalurilor în România - Pagina 26
Piața Capitalurilor în România - Pagina 27
Piața Capitalurilor în România - Pagina 28
Piața Capitalurilor în România - Pagina 29
Piața Capitalurilor în România - Pagina 30
Piața Capitalurilor în România - Pagina 31
Piața Capitalurilor în România - Pagina 32
Piața Capitalurilor în România - Pagina 33
Piața Capitalurilor în România - Pagina 34
Piața Capitalurilor în România - Pagina 35
Piața Capitalurilor în România - Pagina 36
Piața Capitalurilor în România - Pagina 37
Piața Capitalurilor în România - Pagina 38
Piața Capitalurilor în România - Pagina 39
Piața Capitalurilor în România - Pagina 40
Piața Capitalurilor în România - Pagina 41
Piața Capitalurilor în România - Pagina 42
Piața Capitalurilor în România - Pagina 43
Piața Capitalurilor în România - Pagina 44
Piața Capitalurilor în România - Pagina 45
Piața Capitalurilor în România - Pagina 46
Piața Capitalurilor în România - Pagina 47
Piața Capitalurilor în România - Pagina 48
Piața Capitalurilor în România - Pagina 49
Piața Capitalurilor în România - Pagina 50
Piața Capitalurilor în România - Pagina 51
Piața Capitalurilor în România - Pagina 52
Piața Capitalurilor în România - Pagina 53
Piața Capitalurilor în România - Pagina 54
Piața Capitalurilor în România - Pagina 55
Piața Capitalurilor în România - Pagina 56
Piața Capitalurilor în România - Pagina 57
Piața Capitalurilor în România - Pagina 58
Piața Capitalurilor în România - Pagina 59
Piața Capitalurilor în România - Pagina 60
Piața Capitalurilor în România - Pagina 61
Piața Capitalurilor în România - Pagina 62
Piața Capitalurilor în România - Pagina 63
Piața Capitalurilor în România - Pagina 64
Piața Capitalurilor în România - Pagina 65
Piața Capitalurilor în România - Pagina 66
Piața Capitalurilor în România - Pagina 67

Conținut arhivă zip

  • Piata Capitalurilor in Romania.doc

Alții au mai descărcat și

Asemănări și deosebiri între sistemul contabil din America și referențialul internațional

Introducere Studiul sistemelor contabile comparate porneşte de fiecare dată de la definirea elementelor cadrului teoretic al contabilităţii...

Implicații ale standerdelor internaționale de contabilitate

IMPLICATII ALE STANDARDELOR INTERNATIONALE DE CONTABILITATE ASUPRA MODELULUI ROMÂNESC DE CONTABILITATE ADAPTATA LA INFLATIE Cuvinte cheie:...

Standardul internațional de contabilitate IAS 29

Istoria IAS 29 Noiembrie–1987 Proiectul de expunere E31, raporatrea financiară în economiile hiperinflaţioniste Iulie–1989 IAS 29 Raportarea...

Implicațiile crizei economico-financiare asupra contabilității și profesiei contabile în SUA

I.Consideratii generale privind contabilitatea in SUA 1.1.Factorii de mediu si influenta lor asupra contabilitatii americane Daca procedam la o...

Inflația fenomen actual

INTRODUCERE 2 CAPITOLUL I 3 INFORMATII GENERALE PRIVIND SOCIETATEA OLTCHIM S.A. 3 1.1. PREZENTAREA SOCIETATII 4 1.2. OBIECTUL DE ACTIVITATE 8...

Interferențe ale problematicii macroeconomice (inflația, somajul) și consecințele acestora la nivelul firmei

Ecomomia contemporană se detaşează de cele anterioare şi printr-un fenomen sintetizat în noţiunea de globalizare. In cadrul ei se vorbeşte tot mai...

Rezultatul Exercițiului

Elaborarea acestui proiect are ca scop sustinerea examenului de atestat,prin care se dovedeste nivelul elevat de cunostiinte acumulate în cei 4 ani...

Contabilitatea Subventiior Guvernamentale

Evaluarea este procesul prin care se determina valorile la care structurile situatiilor financiare vor fi recunoscute in bilant si in contul de...

Te-ar putea interesa și

Modernizarea Pieței de Capital în România în Contextul Integrării Europene

Capitolul 1. Analiza pieţei de capital din România în perioada tranziţie 1.1. Necesitatea dezvoltării şi apariţiei pieţei de capital din România...

Reglementarea și Suprevegherea Sistemului Bancar în UE și România

1. Banca Reglementelor Internaţionale Operaţiunile şi administrarea Băncii Reglementelor Internaţionale (BRI). Banca Reglementelor...

Portofoliu - Modul Pedagogic

I. PROGRAMA ŞCOLARĂ DE ECONOMIE PENTRU CLASA A XI-A NOTĂ DE PREZENTARE În conformitate cu planurile-cadru de învăţământ pentru ciclul superior al...

Evoluția pieței de capital în România

PIAŢA CAPITALURILOR Piaţa de capital este acea componentă a pieţei financiare care caracterizează investiţiile în titluri financiare pe termen...

Codul juridic și instituțional al pieței de capital

CAPITOLUL I PIATA DE CAPITAL  CONCEPT SI TRÃSÃTURI 1.1. DEFINIREA, ROLUL SI LOCUL PIETEI DE CAPITAL ÎN ECONOMIE Înfãptuirea procesului de...

Orientări Bancare Contemporane

Capitolul 1. Sistemul bancar românesc în perioada de tranziţie la economia de piaţă Începând cu anul 1990, după schimbarea regimului politic de...

Macroeconomie

PIAŢA DE CAPITAL – CONCEPT ŞI TRÃSÃTURI 1. DEFINIREA, ROLUL ŞI LOCUL PIEŢEI DE CAPITAL ÎN ECONOMIE Înfãptuirea procesului de restructurare si...

Rolul Băncii Centrale în Creația Monetară

INTRODUCERE Împreună cu Ministerul de Finanţe, Banca Centrală are un rol esenţial în determinarea şi definirea politicii monetare. Obiectivele...

Ai nevoie de altceva?