Infracțiunea de Luare de Mită

Licență
7.8/10 (6 voturi)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 49 în total
Cuvinte : 23301
Mărime: 73.35KB (arhivat)
Publicat de: Pavel Bălan
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Gabriel Boroi
este o lucrare de diploma

Extras din licență

I.INTRODUCERE

Coruptia-fenomen juridic si sociologic

Ce subiect poate fi mai tentant,mai interesant si totodata,mai controversat,decât problematica unui fenomen care, în zilele noastre,pare sa nu-si gaseasca antidotul?

Este atât de labila notiunea de coruptie,încât demonetizarea ei este aproape inevitabila. Si totusi ce presupune coruptia? Este implacabil o consecinta a imperfectiunii naturii umane? A fi corupt , a corupe, sunt momente din existenta noastra, mai rare sau mai putin rare,pe care trebuie sa le acceptam sau sa le ignoram sau chiar sa ne adaptam lor?

Putem vorbi de micii corupti si  marii corupti pentru a gasi circumstante atenuante primilor si sa-i condamnam în bloc si absolut pe ceilalti?Cum putem sanctiona o atitudine, un comportament care lezeaza în fapt ceva si mai abstract, mai relativ : umanitatea,dreptatea,adevarul?

Unii autori au comparat coruptia cu prostitutia.Exista o mare asemanare între aceste doua fenomene: începuturile lor se pierd în negura timpurilor,implicatiile lor politice,morale,sociale sunt la fel de mari , tentante,sunt în aceeasi masura pentru un muritor si combaterea lor provoaca acelasi sentiment de neputinta.

În lucrarea prezentata nu ne-am propus sa gasim raspunsul unor astfel de întrebari,ci am încercat sa schitam o prezentare generala a acestui fenomen complex,cu precadere teoretica,fara pretentia unei solutii.

Fenomenul de coruptie are o serie de particularitati si caractere distincte care sunt dependente de natura regimului politic, de evolutia social-istorica, economica, culturala, de sistemul legislativ si starea morala,spirituala a fiecarei societati.Toate societatile,indiferent de natura sistemului economic sau politic, considera fenomenul de coruptie un indicator al starii morale al natiunii, o consecinta a lipsei de control social exercitat de cele mai importante institutii ale statului sau sau chiar a implicarii acestor institutii într-o sfera ilicita privata.

În acest sens coruptia nu este doar un simplu delict sau infractiune similara cu altele, ci un act cu consecinte importante pentru functionarea întregii societati care poate evidentia, în mare masura, modul în care demnitarii statului, reprezentantii deopotriva, ale unui grup de particulari preocupati numai de profiturile proprii.

De aceea,interpretarea coruptiei numai în registrul striuct al moralitatii ori a normativului penal si evaluarea persoanelor corupte ca fiind imorale, necinstite, veroase, nu pot evidentia ambele dimensiuni politice si economice ale acestui fenomen, codificat de unii specialisti ca un simptom al instabilitatii statului.

Evolutia societatii contemporane evidentiaza faptul ca, în pofida intensificarii interventiilor statului, justitiei si administratiei în actiunile de prevenire si combatere a delicventei si criminalitatii, asistam la o recrudescanta, o extensie a actelor de violenta si agresivitate îndreptate împotriva persoanei, a patrimoniului public si privat, precum si la amplificarea faptelor de coruptie si frauda în diferite sectoare ale vietii economice, sociale, politice.

Coruptia tinde sa devina azi, în multe societati, un fenomen deosebit de grav si periculos, reprezentând cu adevarat o problema sociala complexa, ale carei modalitati de manifestare, cosecinte sociale si modul de solutionare intereseaza atât factorii institutionalizati cât si opinia publica . Mai grava ni se pare ca, oricând, starea demoralizatoare si de insecuritate pe care coruptia o provoaca la nivelul grupurilor de indivizi.

Coruptia privita ca fenomen juridic, dar si sociologic deosebit de complex evidentiaza faptul ca sursele sale sunt alimentate de perpetuarea unor structuri economice, politice si sociale deficitare, incapabile sa atenueze dificultatile economice, tensiunile sociale, crizele economice, inflatia, saracia, somajul, inechitati sociale între indivizi.

Daca problema coruptiei este fundamentala pentru orice societate, ea devine principala problema în societatile post-comuniste, care au cunoscut trecerea de la un sistem politic si economic totalitar supercentralizat, superdirijat, la un sistem democratic, descentralizat. Coruptia este sensibil influentata de agravarea starii de anemie ce caracterizeaza societatea noastra, de cresterea tolerantei si permisivitatii fata de diferite manifestari si comportamente coruptive.

Coruptia nu trebuie privita ca un fenomen singular, separat, izolat de restul faptelor si fenomenelor de delicventa si infractionalitate, este un concept mult mai cuprinzator decât cel definit de norma penala, reprezentând un adevarat barometru ce masoara starea de legalitate, moralitate a societatii.

Coruptia este perceputa de majoritatea segmentelor populatiei ca un fenomen grav si periculos ce submineaza structurile de putere si autoritate si violeaza asteptarile multor indivizi în ceea ce priveste evolutia ulterioara a vietii sociale, a nivelului de trai.

Fenomenul de coruptie este agravat în prezent de generalizarea în societatea româneasca a unei stari de criza la toate nivelele si în principalele sfere de activitate sociala, care consta în slabirea mecanismelor de control social, si fundamentale ale statului, toleranta manifestata de factorii de decizie (politici,legislativi, administrativi), ineficienta sistemului de sactiuni si pedepse fata de indivizii corupti.

În occident coruptia este considerata de sociologi ca apartinând asa numitelor infractiuni ale gulerelor albe(White-colour crimes) reprezentând încalcarea, de cele mai multe ori nesanctionata a legii penale de anumite grupuri de demnitari sau persoane investite cu functii oficiale .

Preview document

Infracțiunea de Luare de Mită - Pagina 1
Infracțiunea de Luare de Mită - Pagina 2
Infracțiunea de Luare de Mită - Pagina 3
Infracțiunea de Luare de Mită - Pagina 4
Infracțiunea de Luare de Mită - Pagina 5
Infracțiunea de Luare de Mită - Pagina 6
Infracțiunea de Luare de Mită - Pagina 7
Infracțiunea de Luare de Mită - Pagina 8
Infracțiunea de Luare de Mită - Pagina 9
Infracțiunea de Luare de Mită - Pagina 10
Infracțiunea de Luare de Mită - Pagina 11
Infracțiunea de Luare de Mită - Pagina 12
Infracțiunea de Luare de Mită - Pagina 13
Infracțiunea de Luare de Mită - Pagina 14
Infracțiunea de Luare de Mită - Pagina 15
Infracțiunea de Luare de Mită - Pagina 16
Infracțiunea de Luare de Mită - Pagina 17
Infracțiunea de Luare de Mită - Pagina 18
Infracțiunea de Luare de Mită - Pagina 19
Infracțiunea de Luare de Mită - Pagina 20
Infracțiunea de Luare de Mită - Pagina 21
Infracțiunea de Luare de Mită - Pagina 22
Infracțiunea de Luare de Mită - Pagina 23
Infracțiunea de Luare de Mită - Pagina 24
Infracțiunea de Luare de Mită - Pagina 25
Infracțiunea de Luare de Mită - Pagina 26
Infracțiunea de Luare de Mită - Pagina 27
Infracțiunea de Luare de Mită - Pagina 28
Infracțiunea de Luare de Mită - Pagina 29
Infracțiunea de Luare de Mită - Pagina 30
Infracțiunea de Luare de Mită - Pagina 31
Infracțiunea de Luare de Mită - Pagina 32
Infracțiunea de Luare de Mită - Pagina 33
Infracțiunea de Luare de Mită - Pagina 34
Infracțiunea de Luare de Mită - Pagina 35
Infracțiunea de Luare de Mită - Pagina 36
Infracțiunea de Luare de Mită - Pagina 37
Infracțiunea de Luare de Mită - Pagina 38
Infracțiunea de Luare de Mită - Pagina 39
Infracțiunea de Luare de Mită - Pagina 40
Infracțiunea de Luare de Mită - Pagina 41
Infracțiunea de Luare de Mită - Pagina 42
Infracțiunea de Luare de Mită - Pagina 43
Infracțiunea de Luare de Mită - Pagina 44
Infracțiunea de Luare de Mită - Pagina 45
Infracțiunea de Luare de Mită - Pagina 46
Infracțiunea de Luare de Mită - Pagina 47
Infracțiunea de Luare de Mită - Pagina 48
Infracțiunea de Luare de Mită - Pagina 49

Conținut arhivă zip

  • Infractiunea de Luare de Mita.doc

Alții au mai descărcat și

Uciderea din Culpă

Codul Penal În sistemul nostru de drept, persoana omului ocupa primul loc în ierarhia valorilor. În primul articol al Constitutiei se prevede ca...

Identificarea Armelor de Foc după Urmele Principale ale Tragerii

Capitolul I: Balistica judiciară 1.1 Apariţia si dezvoltarea balisticii judiciare Istoria balisticii judiciare este, aşa cum e şi normal,...

Analiză Teoretică și Jurisprudențială a Omorului Calificat

CAPITOLUL I ASPECTE INTRODUCTIVE SECȚIUNEA I CONSIDERAȚII INTRODUCTIVE Omul este singura ființă înzestrată cu conștiință, creator al tuturor...

Talhăria

CAPITOLUL I CONSIDERAŢII GENERALE PRIVIND TÂLHĂRIA Secţiunea I LOCUL TÂLHĂRIEI ÎN STRUCTURA INFRACŢIUNILOR CONTRA PATRIMONIULUI 1. Cadrul...

Aspecte Teoretice și Practice privind Infracțiunea de Tâlhărie

CAPITOLUL I SCURTE CONSIDERAŢII PRIVIND INFRACŢIUNILE CONTRA PATRIMONIULUI Secţiunea I. Aspecte generale Legiuirile penale din cele mai vechi...

Tâlhăria

Cuvânt introductiv Înscrierea în constelaţia ţărilor democratice a României impune reglementarea prin subsistemul normelor juridice a relaţiilor...

Darea de Mită

CAPITOLUL I CONSIDERAŢII GENERALE PRIVIND FENOMENUL GENERAL AL CORUPŢIEI Secţiunea 1: Conceptul de corupţie şi necesitatea incriminării corupţiei...

Mărturia Mincinoasă

Introducere Justiţia, în relaţia cu echitatea, se dovedeşte a fi un principiu de coordonare dintre fiinţele subiective. De altfel, latinescul...

Te-ar putea interesa și

Infracțiuni contra intereselor publice săvârșite de funcționari publici și alți funcționari

INTRODUCERE Cresterea rolului administratiei publice în evolutia societatii moderne românesti determina o cunoastere profunda a acesteia pentru ca...

Asemănări și Deosebiri între Infracțiunile de Luare de Mită și de Primire de Foloase Necuvenite

CAPITOLUL I. Fenomenul corupţiei şi necesitatea prevenirii şi combaterii acestuia Secţiunea I. Consideraţii introductive 1.Apariţia şi evoluţia...

Darea de Mită

CAPITOLUL I CONSIDERAŢII GENERALE PRIVIND FENOMENUL GENERAL AL CORUPŢIEI Secţiunea 1: Conceptul de corupţie şi necesitatea incriminării corupţiei...

Luarea de Mită

Capitolul I Infracţiunile de corupţie 1. Scurt istoric al infracţiui de corupţie Evoluţia fenomenului se află în strânsă concesiune cu dinamica...

Corupția și licitația

Faptul ca fenomenul coruptiei a existat din cele mai vechi timpuri, constituind pâna în prezent unul dintre cele mai grave si mai raspândite...

Luarea și darea de mită - Infracțiuni de corupție săvîrșite în domeniul afacerilor

INTRODUCERE Actualitatea temei investigate În condițiile în care Republica Moldova ține o poziție solidară față de cursul strategic spre...

Asemanari și Deosebiri intre Infracțiunea de Primire de Foloase Necuvenite și Luarea de Mita și Ultraj

1. Conceptul legal şi caracterizare Primirea de foloase necuvenite în Codul Penal este incriminată într-o variantă simplă sau tip. Această...

Infracțiunile de luare și dare de mită - privire comparativă

1. Noţiunea de corupţie şi factori determinanţi ai infracţiunii de corupţie Corupţia este definită că fiind o stare de abatere de la moralitate,...

Ai nevoie de altceva?