Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL

Licență
9/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 94 în total
Cuvinte : 29558
Mărime: 157.76KB (arhivat)
Publicat de: Antonie Petrea
Puncte necesare: 14
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Dr. Plesea Doru
UNIVERSITATEA “ GEORGE BARIŢIU “ BRAŞOV FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE SPECIALIZAREA CONTABILITATE ŞI INFORMATICĂ DE GESTIUNE

Cuprins

  1. INTRODUCERE 3
  2. CAPITOLUL 1 ACTIVITATEA DE INSPECȚIE FISCALA DIN CADRUL DGFP
  3. BRAȘOV 6
  4. 1.1. Direcția Generală A Finanțelor Publice Braşov 6
  5. 1.1.2. Atribuțiile, sarcinile și responsabilitățile activității de control 7
  6. CAPITOLUL 2 REGULI ŞI PROCEDURI DE SFĂŞURARE A ACTIVITAŢII
  7. DE INSPECŢTE FISCALĂ. PREVEDERILE CODULUI DE
  8. PROCEDURĂ FISCALĂ 10
  9. 2.1. Obiectul și funcțiile inspecției fiscale 10
  10. 2.2. Proceduri de control fiscal 11
  11. 2.3. Selectarea contribuabililor pentru inspecție fiscală 12
  12. 2.4. Avizul de inspecție fiscală 14
  13. 2.5. Reguli privind inspecția fiscală 16
  14. 2.5.1. Obligatia de colaborare a contribuabilului 17
  15. 2.5.2. Dreptul contribuabilului de a fi informat 17
  16. CAPITOLUL 3 TEHNICA STABILIRII TVA ŞI IMPOZITULUI PE VENIT
  17. LA PERSOANE JURIDICE 18
  18. 3.1. Taxa pe valoare adugată 18
  19. 3.1.1. Regulile și cotele taxei pe valoarea adaugată 22
  20. 3.1.2. Baza de impozitare 23
  21. 3.1.3. Obligațiile privind înregistrarea la organele fiscale 24
  22. 3.1.4. T.V.A. datorat bugetului de stat 25
  23. 3.2. Impozitarea profitului 26
  24. 3.2.1. Modul de calcul al impozitului pe profit 28
  25. 3.2.2. Plata impozitului pe profit 35
  26. 3.2.3. Teoria Impozitarii profitului 37
  27. CAPITOLUL 4 PROCEDURI DE CONTROL ȘI EFECTUAREA INSPECŢIEI FISCALE
  28. LA PERSOANE JURIDICE 41
  29. 4.1. Codul Etic al inspectorului de control fiscal 41
  30. 4.2. Drepturile și obligațiile contribuabilului pe durata desfășurări
  31. inspecției fiscale 47
  32. 4.3. Principalele atribuții ale inspecției fiscale 56
  33. CAPITOLUL 5 STUDIU DE CAZ. EFECTUAREA INSPECŢIEI FISCALE
  34. SC. VITO&MAR SRL 57
  35. 5.1. Prezentarea Firmei S.c. Vito&Mar S.r.l 57
  36. 5.2. Structura raportului de inspecție fiscală 61
  37. 5.3. Modul de întocmire a raportului de inspecție fiscală 63
  38. 5.4. Reguli de completare a formularelor utilizate in activitatea de
  39. inspecție fiscală la personae juridice 66
  40. 5.5. Studiu de caz privind raportul de inspecție fiscală 72
  41. CONCLUZII 89
  42. BIBLIOGRAFIE 93
  43. LEGISLAȚIE 93

Extras din licență

INTRODUCERE

Misiunea principală a orcarei administrații fiscale este de a colecta suma corectă a impozitelor și taxelor și a altor contribuții datorate de contribuabili bugetului public, cu minim de costuri atât pentru administrație, cât și pentru contribuabil. Administrația fiscală este cea care trebuie să asigure aplicarea și respectarea legislației financiar –fiscale de către contribuabili. În acest context controlul poate fi definit și ca o funcție a administrației fiscale.

Controlul fiscal cuprinde ansamblul activităților care au ca scop verificarea realității, legalității şi sincerității declaratiilor, verificarea corectitudinii şi exactitatii indeplinirii, conform legii, a obligaţiilor fiscale de către contribuabili, precum şi activitatea de investigare si constatare a evaziunii fiscale.

Subiecți ai controlului fiscal, denumiti contribuabili, sunt persoanele juridice și fizice, atât române, cât și străine, precum și asociațiile fără personalitate juridică, cărora le revin, potrivit legii, obligații fiscale, deci, orice entitate care are calitate de contribuabil, adică de subiect al impunerii este și subiect al controlului fiscal. Țelul oricărei administrații fiscale moderne este aceea de realizare a unui grad cât mai mare de conformare fiscală voluntară a contribuabililor. Activitatea de control fiscal, alături de informarea și educarea contribuabililor, reprezintă unul din principalele instrumente pentru imbunătățirea conformarii fiscale voluntare. În trecut, controlul fiscal era axat, în principal, pe atragerea de sume suplimentare la bugetul de stat, fiind perceput de către contribuabili ca un mijloc coercitiv al statului asupra lor.

În ultimii ani, toate administrațiile fiscale din tarile dezvoltate economic au trecut de la latura cantitativă a controlului fiscal la latura calitativă. Acum, administrația fiscală tratează contribuabilii ca ,,parteneri de afaceri”, ei sunt priviți ca și ,,clienti” ai administrației. În acest sens, un rol important în relația cu contribuabilii o are acordarea asistenței financiar-fiscale de către Ministerul Finanțelor Publice și unitațile fiscale teritoriale.

De asemenea, un rol esențial în administrația fiscală o are principiul declarativ – contribuabilii folosind în acest sens declarațiile fiscale, controlului fiscal revenindu-i sarcina verificării sinceritații declarațiilor, precum și corectitudinea și îndeplinirea la termenele legale a obligațiilor fiscale de către contribuabili.

Obligațiile fiscale cuprind :

-obligația de a declara bunurile și veniturile impozabile sau, dupa caz, impozitele

datorate, taxele, contribuțiile la fondurile speciale;

-obligația de a calcula și de a înregistra în evidențele contabile și de plată, la

termenele legale, a impozitelor, taxelor și contribuțiilor la fondurile speciale;

-obligația de a calcula, de a reține și de a înregistra în evidențele contabile și de a

plăti, la termenele legale, impozitele care se realizează prin stopaj la sursă;

-orice alte obligații legale care revin contribuabililor persoane fizice sau juridice,

în aplicarea legilor fiscale.

Controlul fiscal se exercită de organele de control fiscal din Ministerul Finanțelor Publice și ale unităților sale teritoriale, denumite organe de control fiscal (pentru veniturile bugetului statului), precum și de către serviciile de specialitate ale autoritaților administrației publice locale (pentru resursele publice locale). În cadrul organelor de control financiar abilitate de lege se includ și organele de control financiar ale Curții de Conturi a României. Pentru a sublinia importanța controlului fiscal, legea prevede ca angajații organelor de control fiscal, îndeplinesc o funcție care implică exercițiul autorității de stat. În exercitarea atribuțiilor sale de serviciu, organele de control fiscal colaborează cu autoritățile publice centrale și locale, cu direcțiile de specialitate din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, precum și cu instituțiile fiscale similare din alte state, în condițiile legii, pentru realizarea obiectivelor sale.

Caracteristicile formelor decontrol fiscal

În funcție de scopul pentru care se efectuează :

- informativ, care are caracter educativ-profesional sau pentru informarea agenților economici nou înregistratți asupra drepturilor și obligațiilor fiscale ce le revin;

- de rutină, cu scopul menținerii legăturii cu contribuabilii, urmăririi modului de respectare de către contribuabili a obligațiilor fiscale sau pentru înregistrarea acestora ca plătitori de impozite și taxe (de exemplu : constituirea și plata impozitului pe venit, constituirea și plata accizelor, taxelor pentru desfășurarea activităților de jocuri de noroc, etc);

Din punct de vedere al sferei de cuprindere :

- general, caracterizat prin faptul că, controlul cuprinde toate impozitele și taxele și contribuțiile datorate de contribuabili, verificandu-se modul de aplicare de către contribuabil a legilor și reglementarilor financiar-fiscale, respectiv plata obligațiilor fiscale la termenele legale;

- parțial/limitat, controlul fiscal efectuandu-se cu referire numai la anumite impozite și taxe;

Din punct de vedere al operațiunilor supuse controlul fiscal:

- complet (de fond), controlandu-se toate operațiunile, documentele și evidențele care au stat la baza constituirii și stabilirii unui impozit, precum și plata acestuia la bugetul statului. Acest tip de control fiscal începe printr-un test de credibilitate, ce include verificarea integrității sistemului și evidențelor contabile. Controlul de fond se realizează prin efectuarea verificărilor asupra : conturilor, documentelor referitoare la achiziții și vânzări (prin sondaj) și a conformității documentelor justificative înregistrate în evidența contabilă, precum și a sincerității și corectitudinii datelor din toate declarațiile fiscale depuse de contribuabil la organul fiscal competent;

- selectiv (prin sondaj), când se controleaza numai anumite operațiuni, documente sau perioade cu privire la constituirea și stabilirea unui impozit. În cazul când controlul selectiv releva nereguli de fond, cercetarea fiscală continuă, programandu-se și efectuându-se un control complet. Acest tip de control are ca scop diminuarea evaziunii fiscale, în cel mai scurt timp posibil, prin axarea controlului fiscal pe anumite activități economico-financiare ale contribuabililor, care prezintă un risc ridicat (de exemplu : in domeniul producției și comercializarii alcoolului, produselor petroliere, etc - verificându-se în special comercializarea acestora cu documente fiscale speciale, constituirea și plata accizelor aferente sau cu privire la munca la “negru” utilizata tot mai des de angajatori).

- documentar, examinându-se forma și conținutul, a realității și legalității operațiunilor economico-financiare efectuate de contribuabil.

CAPITOLUL 1

ACTIVITATEA DE INSPECȚIE FISCALA DIN CADRUL DGFP BRAȘOV

1.1.Direcția Generală A Finanțelor Publice Braşov este organizată pe trei activităţi importante:

-Activitatea de Metodologie şi Administrarea Veniturilor Statului

-Activitatea de Inspecție Fiscală

-Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publică

Aria de cuprindere a organizaţiei teritoriale este judeţul Braşov, acoperită printr-un număr de 12 administraţii ale finanţelor publice municipale, orăşeneşti şi comunale:

Activitatea de inspecție fiscală se realizeaza prin urmatoarele compartimente:

-Serviciul (biroul, compartimentul) inspecție fiscală persoane fizice;

-Serviciul (biroul, compartimentul) inspecție fiscală persoane juridice;

-Biroul (compartimentul) selectare dosare și programare control, coordonare și sinteza activității de inspecție fiscală.

Preview document

Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 1
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 2
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 3
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 4
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 5
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 6
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 7
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 8
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 9
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 10
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 11
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 12
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 13
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 14
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 15
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 16
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 17
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 18
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 19
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 20
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 21
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 22
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 23
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 24
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 25
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 26
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 27
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 28
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 29
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 30
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 31
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 32
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 33
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 34
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 35
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 36
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 37
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 38
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 39
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 40
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 41
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 42
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 43
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 44
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 45
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 46
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 47
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 48
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 49
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 50
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 51
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 52
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 53
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 54
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 55
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 56
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 57
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 58
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 59
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 60
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 61
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 62
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 63
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 64
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 65
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 66
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 67
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 68
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 69
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 70
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 71
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 72
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 73
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 74
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 75
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 76
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 77
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 78
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 79
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 80
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 81
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 82
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 83
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 84
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 85
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 86
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 87
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 88
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 89
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 90
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 91
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 92
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 93
Activitatea de inspecție fiscală - studiu de caz SC Vito&Mar SRL - Pagina 94

Conținut arhivă zip

  • Activitatea de Inspectie Fiscala - Studiu de Caz SC Vito&Mar SRL.doc

Alții au mai descărcat și

Control Fiscal

CAPITOLUL 1 CONSIDERATII GENERALE PRIVIND ACTIVITATEA DE CONTROL FISCAL 1.1 Conceptul de control financiar si control fiscal Indiferent de forma...

Controlul Fiscal - Mecanism de Combatere a Evaziunii Fiscale în România

INTRODUCERE Controlul fiscal este instrumentul pe care îl au la îndemână puterile publice pentru supravegherea si determinarea prin metode si...

Inspecția Fiscală Privind Taxa pe Valoarea Adăugată

INTRODUCERE În elaborarea lucrării s-a avut în vedere faptul că forma de control fiscal este o activitate cu un pronunţat caracter aplicativ şi am...

Controlul financiar fiscal și expertiza contabilă

Introducere: Controlul financiar este definit ca fiind actiunea de determinare a starii unor activitati economice reprezentate in documente...

Analiza Comparativă a TVA-ului în Două State Europene

1. Scurte consideratii Pentru a-si desfasura activitatile, fiecare stat are nevoie de venituri pe care si le asigura din impozite prelevate atât...

Inspecția fiscală la SC Dumacom SRL

CAPITOLUL 1 INSPECŢIA FISCALĂ 1.1 Rolul inspecţiei fiscale Inspecţia fiscală are ca obiect verificarea bazelor de impunere, a legalităţii şi...

Programarea și organizarea activității de control fiscal

CAPITOLUL 1: ASPECTE GENERALE PRIVIND CONTROLUL FISCAL Datele istorice atestă că, încă din timpuri stravechi, activitatea umană a fost supusă...

Impozitul pe Profit

ARGUMENT Aceasta temă fost studiată la modulul “Finanțe şi fiscalitate” care urmăreşte să dezvolte competente individuale cum ar fi analizarea...

Ai nevoie de altceva?