Managementul Fondurilor Structurale

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 100 în total
Cuvinte : 23432
Mărime: 1.58MB (arhivat)
Publicat de: Calin V.
Puncte necesare: 13
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof. Dr. Eugeniu Turlea

Cuprins

  1. Introducere
  2. Capitolul I:Scurte consideratii privind Uniunea Europeana si administratia publica
  3. Capitolul II:Aspecte generale privind politica regionala la nivelul
  4. Uniunii Europene
  5. 1.Scurt istoric al politicii de coeziune
  6. 2.Principii si instrumente specifice politicii de coeziune
  7. 3.Viitorul politicii de coeziune in conditiile extinderii UE
  8. 4.Politica de coeziune din punct de vedere economic si social
  9. Capitolul III: Managementul Fondurilor Structurale
  10. 1.Consideratii generale
  11. 2.Aspecte privind Fondurile Structurale in vechile statele membre
  12. 3. Managementului fondurilor structurale intre cadrul legislativ si cel aplicational
  13. a)cadrul legal,institutional si bugetar
  14. b)rolul planurilor nationale de dezvoltare
  15. c)aplicarea programelor in cadrul fondurilor structurale..
  16. d)monitorizarea si evaluarea programelor
  17. Capitolul IV: Managementul Fondurilor Structurale in statele membre ale Uniunii Europene
  18. 1.Consideratii privind fondurile structurale in unele state membre
  19. a)Spania(un model de succes in accesarea si implementarea Fondurilor Structurale)
  20. b)Italia(stat fondator al Uniunii Europene)
  21. 2.Consideratii privind fondurile structurale aplicate in noile state membre
  22. a)Romania
  23. b)Bulgaria
  24. Concluzii

Extras din licență

Introducere

Politica de dezvoltare regionala este una dintre cele mai importante politici si cele mai complexe ale Uniunii Europene,fapt ce decurge din principalul sau obiectiv de reducere a disparitatilor economice si sociale existente intre diverse regiuni ale Europei.

Politica regionala actioneza asupra unor domenii semnificative pentru dezvoltare, crestere economica si sectoarele IMM,transporturi,agricultura,dezvoltare urbana,protectia mediului,ocuparea si formarea profesionala si educatia, conceputa ca o politica de solidaritate la nivel European,politica regionala se bazeaza pe principiul de solidaritate financiara, adica pe redristribuirea unei parti din bugetul comunitar realizat prin contributia Statelor membre catre regiunile si grupuri sociale mai putin prospere(pentru perioada 2000-2006,suma aferenta a fost de aproximativ o treime din bugetul Uniunii Europene). De fapt se poate spune ca politica de dezvoltare regionala are un pronuntat caracter instrumental,iar prin fondurile sale de solidaritate (Fondul de coeziune,Fondurile structurale,Fondul de solidaritate) contribuie la finantarea altor politici sectoriale-cum ar fi politica agricola,politica sociala,politica de protectie a mediului. In plus, politica regionala este corelata si cu politica de extindere a Uniunii Europene, prin crearea fondurilor de pre-aderare:Phare-fond de sprijin pentru reconstructia economica;ISPA-instrument al politicilor structurale,ce prefigureaza Fondul de coeziune;SAPARD-program special pentru agricultura la care au acces tarile in curs de aderare si prin care este sprijinita tranzitia acestora la standardele si structurile de organizare ale Uniunii Europene. Caracterul complex al politicii de dezvoltare regionala este subliniat si de modul in care aceasta integreaza cele trei obiective pirncipale ale UE: coeziunea economica si sociala, extinderea aplicarii principiului subsidiaritatii si dezvoltare durabila

Politica regionala constituie obiectivul principal al Uniunii Europene,ea reprezentand un ansamblu de masuri planificate si promovate de autoritatile administratiei publice locale si centrale, in parteneriat cu diversi actori privati, publici sau voluntari,in scopul asigurarii unei cresteri economice,dinamice si durabile,prin valorificarea eficienta a potentialului regional si local,in scopul imbunatatirii conditiilor de viata.

Principalele domenii care pot fi vizate de politicile regionale sunt: dezvoltarea intreprinderilor, piata fortei de munca, atragerea investitiilor, transferul de tehnologie, dezvoltarea sectorului I.M.M.-urilor, imbunatatirea infrastructurii, calitatea mediului inconjurator, dezvoltare rurala, sanatate, educatie, invatamant, cultura.

Figura 1:

Multi sceptici s-au intrebat de ce avem noi nevoie de o politica regionala comuna? Privind atent obiectivele principale ale acestei politici putem descoperi raspunsul la aceasta intrebare “pentru a elimina disparitatile sociale si economice”.Uniunea Europeana are acum 27 de state membre care reprezinta o comunitate si o piata interna de 493 de milioane de cetateni,ceea ce duce la cat mai multe disparitati economice si sociale intre state si cele 271 de regiuni ale lor.

Deoarece Politica Regionala vizeaza tocmai diminuarea disparitatilor economice si sociale dintre regiuni, astfel s-au realizat numeroase statistici care sa arate situatia reala a raporturilor dintre regiunile din cadrul Uniunii Europene.

O regiune din patru inregistreaza un produs intern brut pe cap de locuitor sub 75% din media inregistrata in Uniunea Europeana cu 27 de state membre.

Figura 2:PIB regional pe cap de locuitor in Uniunea europeana in 2004

Un alt argument al politicii regionale este acela de a fi solidari, dar a ramane in acelasi timp si competitivi. Obiectivul politicii regionale europene este acela de a concretiza solidaritatea Uniunii prin coeziunea economica si sociala, reducand astfel discrepantele dintre regiunile din statele membre.

Politica regionala are o contributie determinanta in dezvoltatea economica si sociala a regiunilor,oraselor, dar si pentru sporirea nivelului de trai a locuitorilor acestora Ideea este ca regiunile sa devina capabile sa-si joace din plin rolul in favoarea cresterii economice si a competitivitatii si sa-si indeplineasca ideile si bunele practici. Acesta este, de altfel ,obiectivul noii intiative intitulate “Regiunile,actorii schimbarii economice”.Intreaga politica regionala respecta prioritatile Uniunii Europene in materie de crestere economica si de ocupare a fortei de munca.

Comisarul Danuta Hubner in cadrul unui discurs care a avut loc la Varsovia la data de 17 octombrie 2006 subliniaza pe scut care sunt obiectivele Politicii regionale in concordanta cu nevoile secolului XXI: “Ce fel de Europa ne dorim-pentru noi si pentru generatiile viitoare? Ne dorim o Europa dinamica,lidera in domeniul stiintelor si tehnologiilor. Ne dorim o Europa productiva, in care fiecare sa aiba un loc de munca, o Europa solidara, in care persoanele bolnave, persoanele in varsta si persoanele cu handicap sa beneficieze de ingrijiri, o Europa in care sa domine justitia , fara discriminari, in care fiecare sa se bucure de drepturi egale in materie de munca si de educatie, o europa fara poluare ,care acorda atentie mediului si care participa in mod active la solutionarea marilor probleme mondiale, o Europa care sustine valori impartasite si aparate de toti. Iata Europa pe care o numesc Europa dorintelor mele si stiu ca sta in puterile noastre sa o cream astfel. ”

Astfel de-a lungul timpului politica regionala a avut numeroase rezultate remarcabile ; regiunile slab dezvoltete din statele nou intrate in Uniunea Europeana au inregiastrat salturi spectaculoase astfel incat acum fac parte din regiunile cele mai dezvolteate ale Comunitatii Europene.Acest lucru a fost posibil datorita fondurilor cu care au fost sustinute acele regiuni inca din perioada de pre-aderare dar si dupa aderare Cele mai multe fonduri au fost directionate catre regiunile cele mai sarace din Uniunea Europeana,iar aceste au putut sa se dzvolte rapid si sa ajunga intr-un timp foarte scurt printre primele regiuni dezvoltate din punct de vedere social si economic.

Preview document

Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 1
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 2
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 3
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 4
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 5
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 6
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 7
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 8
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 9
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 10
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 11
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 12
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 13
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 14
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 15
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 16
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 17
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 18
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 19
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 20
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 21
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 22
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 23
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 24
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 25
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 26
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 27
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 28
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 29
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 30
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 31
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 32
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 33
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 34
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 35
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 36
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 37
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 38
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 39
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 40
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 41
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 42
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 43
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 44
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 45
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 46
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 47
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 48
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 49
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 50
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 51
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 52
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 53
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 54
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 55
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 56
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 57
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 58
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 59
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 60
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 61
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 62
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 63
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 64
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 65
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 66
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 67
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 68
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 69
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 70
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 71
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 72
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 73
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 74
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 75
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 76
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 77
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 78
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 79
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 80
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 81
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 82
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 83
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 84
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 85
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 86
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 87
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 88
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 89
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 90
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 91
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 92
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 93
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 94
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 95
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 96
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 97
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 98
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 99
Managementul Fondurilor Structurale - Pagina 100

Conținut arhivă zip

  • Managementul Fondurilor Structurale.doc

Alții au mai descărcat și

Dezvoltarea durabilă în România

Introducere Criza ecologică determinată de intensa exploatare industriala a resurselor şi degradarea continuă a mediului necesita o solutie....

Planul de Afaceri

CAPITOLUL I . Consideraţii generale privind planul de afaceri I .1. Ce este planul de afaceri? În lansarea unei afaceri sau în extinderea uneia...

Evoluția Numărului de Înnoptări în Județul Sibiu și Consecințele Acesteia asupra Capacității de Cazare

INTRODUCERE Turismul este astăzi considerat de analişti ca unul din cele mai dinamice sectoare economice, cu o evoluţie mereu oscilantă, fiind...

Turismul Estival în România 2011

Introducere Turismul este modul prin care o ţara este cunoscută în lume, cu cât mai competenţă este o ţara în domeniul turismului cu atât este mai...

Etica Afacerilor - Condiție a Dezvoltării Întreprinderii

INTRODUCERE Lucrul pe care clienţii l-au pus întotdeauna pe prim loc în lumea vînzărilor este încrederea. De foarte multe ori, motivul principal...

Evaluarea Structurală a Serviciilor Destinate Pieței Afacerilor la Nivelul Firmelor Românești

Cap. 1. Aspecte teoretice care definesc piaţa afacerilor Din punct de vedere conceptual, noţiunea de piaţă este un termen general, tratat în...

Planul de Afaceri - Cheia Succesului în Afaceri

INTRODUCERE Actualitatea temei. În prezent societatea se află la o etapă de dezvoltare economică cînd numărul persoanelor întreprinzătoare este...

Noțiuni privind managementul stimulării vânzărilor

INTRODUCERE Aşa s-a întîmplat că economia de piaţă în care ne aflăm, cere întreprinderii autohtone să asimileze tot specificul acesteia. Un...

Te-ar putea interesa și

Fondurile Structurale

SECŢIUNEA I CONSIDERAŢII GENERALE PRIVIND FONDURILE STRUCTURALE 1. EVOLUŢIA FONDURILOR STRUCTURALE 1.1. Definiţia fondurilor structurale...

Programul Operațional Sectorial de Mediu

INTRODUCERE Ca urmare a adoptării, la sfârşitul anului 2005, a Planului Naţional de Dezvoltare pentru perioada 2007-2013, în primul trimestru al...

Managementul Fondurilor Structurale

INTRODUCERE Lucrarea de faţă expune experienţa statelor membre ale Uniunii Europene în domeniul managementului fondurilor structurale şi de...

Managementul fondurilor structurale și de coeziune în România

Introducere Această lucrare este dedicată fondurilor structurale și de coeziune; acestea sunt instrumente financiare, cu ajutorul cărora Uniunea...

Fondurile Structurale în România

Capitolul I: Instrumentele structurale 1.1 Consideratii generale Instrumentele structurale ale Uniunii Europene au rolul de a stimula cresterea...

Managementul Proiectelor - De la Teorie la Practică

CUVÂNT ÎNAINTE Formarea continuă în cadrul organizaţiilor a devenit în mod clar o necesitate şi o obligaţie. Dezvoltarea resurselor umane şi...

Programul operațional asistență tehnică POAT

Programul Operational Asistenta Tehnica (POAT) INTRODUCERE Programul Operational Asistenta Tehnica (POAT) are drept obiectiv asigurarea unui...

Mecanismul obținerii de finanțări din fonduri structurale europene pentru sprijin

INTRODUCERE Lucrarea abordează o temă de mare actualitate în contextul aderării României la U.E., întrucât politica naţională de dezvoltare a...

Ai nevoie de altceva?