Tehnici de Persuasiune și Influențare în Negocierea Afacerilor

Licență
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 46 în total
Cuvinte : 20905
Mărime: 93.17KB (arhivat)
Publicat de: Selina Bratu
Puncte necesare: 10
licenta pt tema Tehnici de persuasiune si influentare in negocierea afacerilor

Cuprins

  1. Introducere 1
  2. Capitolul 1. Principii şi legi care guvernează negocierea 4
  3. 1.1. Programarea neurolingvistică 4
  4. 1.2. Comunicarea 5
  5. 1.3.Negociere 8
  6. 1.4. Influenţare şi persuasiune 11
  7. 1.5. Legile care dirijează persuasiunea 13
  8. 1.5.1. Legea contrastului 13
  9. 1.5.2. Legea reciprocităţii 13
  10. 1.5.3. Legea coerenţei 14
  11. 1.5.4. Legea dovezii sociale 16
  12. Capitolul 2. Tehnici de persuasiune şi influenţare în negocierea afacerilor 17
  13. 2.1. Focalizarea pe nevoile clientului 17
  14. 2.2. Focalizarea pe avantajele clientului 18
  15. 2.3. Ascultarea activă 19
  16. 2.4. Sacrificarea pionului 19
  17. 2.5. Tehnica folosirii timpului 20
  18. 2.6. Negocierea vânzărilor în trei paşi 20
  19. 2.7. „Dacă ... , atunci ... ” 21
  20. 2.8. „Da ... , dar ... ” – Să evităm un NU gratuit 21
  21. Capitolul 3. Studiu de caz : S.C. Studio Moderna S.R.L. 23
  22. 3.1. Prezentarea organizaţiei 23
  23. 3.2. Obiectivele cercetării 23
  24. 3.3. Ipotezele cercetării 24
  25. 3.4. Metodologia utilizată 25
  26. 3.5. Cercetarea propriu-zisă 26
  27. 3.6. Rezultatele cercetării 41
  28. Concluzii 42
  29. Bibliografie 45

Extras din licență

Introducere

Pentru că în viaţă şi în afaceri avem parte nu de ceea ce merităm, ci doar de ceea ce negociem, trebuie să ne dezvoltăm capacităţile de persuasiune şi influenţare pentru a obţine ceea ce ne dorim. Munca depusă pentru dezvoltarea acestor capacităţi nu va fi una uşoară, însă muncă asiduă pe care o vom depune va fi răsplătită odată ce ajungem să stăpânim aceste tehnici, deoarece vom putea să deschidem până şi cele mai ferecate uşi.

Pentru a influenţa şi persuada clienţii, negociatorii folosesc diverse tehnici. Dar de ce sunt atât de efective aceste tehnici? Simplu. Negociatorii ştiu că aceste tehnici sunt utile numai dacă le folosesc împreună cu elementele de bază din negocieri, respectă anumite porunci şi reguli pe care ar trebui să le respecte orice negociator care vrea să ajungă în vârf. Ştiu când să cedeze şi ştiu când să nu o facă. Sunt persoane calculate, greu de influenţat şi care deţin multe informaţii.

Dacă nu ştii ce trebuie sau cum să vinzi clientului, trebuie să te gândeşti la faptul că orice om are nevoi. Fie că este vorba de nevoile primare de supravieţuire, fie de securitate, fie de apartenenţă socială, fie de consideraţie sau de realizare, orice om are aceste nevoi. Şi ce dacă are nevoi? Nimic, în afară de faptul că vor dori să şi le satisfacă. Cu acestea în minte, va fi mai uşor să convingi clienţii, deoarece le vei oferi ce au nevoie şi astfel nu vei rătăci prin deşert. Astfel, argumentaţia nu va fi greu de construit şi şansele de reuşită cresc. Este imperios necesar ca argumentaţia să pornească de la cea mai importantă nevoie a clientului.

De asemenea clienţii apelează la produse şi servicii pentru avantajele lor, nu pentru că vor să mai scape de banii din buzunar sau de dragul acestora. Enumeră-le şi convinge-i de avantajele pe care le vor obţine pentru a-ţi uşura sarcina. Cu cât enumeri mai multe avantaje, cu atât şansele de reuşită cresc.

Din dorinţa de a nu cumpăra, oamenii ridică diverse obiecţii. De aceea, de cele mai multe ori obiecţiile sunt neîntemeiate. Să te opreşti din a persuada clientul doar pentru că a ridicat o obiecţie ar însemna o mare greşeală. Să-l contrazici şi să intri într-o polemică cu acesta ar însemna o altă greşeală. De aceea, trebuie să tratezi obiecţiile plecând de la principiul „clientul are întotdeauna dreptate” şi să tratezi obiecţiile cu diplomaţie.

Cei care sunt la început de drum în lumea negocierilor de multe ori se ghidează după un stereotip care susţine că un negociator sau un agent de vânzări priceput este acela care vinde orice, oricui, chiar dacă acea persoană nu doreşte acest lucru, sau cel care îşi calcă oponentul în picioare şi obţine ce îţi doreşte. Nimic mai fals! Pe termen scurt, poate reuşeşti să obţii ceea ce doreşti, dar pe termen lung reputaţia ta are de suferit şi clienţii nu numai că vor fugi de tine precum necuratul de tămâie, dar îţi vor face antireclamă ori de câte ori vor avea ocazia. Decât să încerci să repari o reputaţie pătată şi să redobândeşti o încredere pierdută, mai bine porneşti de la început pe drumul corect. Ipotezele mele sunt că un negociator sau agent de vânzări de succes:

- urmează anumite porunci şi reguli care să îi asigure succesul

- îşi respectă clientul şi astfel apar relaţii de colaborare fructoasă pe termen lung şi totdată îi creşte prestanţa

- îi respectă nevoile clientului şi îi oferă acestuia numai ce are nevoie şi nu încearcă să îi bage pe gât produse

- deţine cât mai multe informaţii despre produsele pe care le vinde

- sunt persoane greu influenţabile, calculate şi care gândesc înainte de a răspunde unei obiecţii din partea clienţilor

- este flexibil şi se adaptează la orice situaţie

- este acela care reuşeşte să convingă un client fidel concurenţei să apeleze la produsele şi serviciile firmei pe care o reprezintă

Aşa cum fiecare ipoteză are nevoie de o demonstraţie pentru a fi validată, pentru a demonstra propriile ipoteze, am urmat propria cercetare pentru a aduna informaţii care să le valideze. În vederea acestui demers primul lucru pe care l-am făcut a fost să consult literatura de specialitate din mai multe domenii ale unor autori cunoscuţi în domeniile respective. De asemenea am urmat şi şi absolvit un curs de „Comunicare în afaceri” în cadrul proiectului POS DRU/92/3.1/S/63922 „Dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale şi manageriale în zona IMM-urilor inovative din România pentru formarea şi promovarea parteneriatelor naţionale şi transnaţionale”, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 – Investeşte în oameni!. Şi cum teoria fără practică este ca roata fără ax, am pus în practică informaţiile adunate şi am verificat dacă ipotezele formulate de mine sunt adevărate sau nu.

În urma realizării unei cercetări temeinice, am ajuns la concluzia că ipotezele mele sunt cât se poate de adevărate. Clienţii vor dori să mai colaboreze cu cineva care le respectă nevoile şi nu încearcă să le bage produse pe gât, ci care încearcă să le găsească soluţia cea mai bună pentru ei.

De asemenea, negocierea poate fi un proces dificil. De aceea negociatorii şi agenţii de vânzări respectă cu stricteţe 10 porunci şi 13 reguli de aur menite să maximizeze eficienţa tehnicilor de persuasiune şi influenţare şi astfel să transforme negocierea într-un proces mult mai facil.

Totodată, un negociator sau un agent de vânzări de succes are foarte multe informaţii despre produsele pe care le vinde. Însă nu le rosteşte ca pe o poezie, deoarece negocierea nu este cercul de poezie şi nici clientul nu este auditoriu, şi care mai mult ca sigur nu doreşte să audă poezii. Negociatorii şi agenţii de vânzări de succes sunt flexibili şi îşi adaptează argumentaţia în funcţie de fiecare client. Aceştia se adaptează la orice situaţie, iar multitudinea informaţiilor deţinute reprezintă un adevărat sprijin. Şlefuirea acestor abilităţi poate chiar să îi convingă şi pe clienţii concurenţei să apeleze la produsele şi serviciile fimei pe care o reprezinţi. Fără aceste calităţi, rişti să ai parte de eşec după eşec şi să nu cunoşti succesul în negocieri. Dacă încerci să îi vinzi cuiva un produs de care nu are nevoie sau foloseşti aceeaşi poezie cu fiecare client, singurul lucru pe care îl vei reuşi de cele mai multe ori este să pierzi timp. Chiar şi dacă printr-o minune reuşeşti să îi vinzi produsul, nu va mai dori să colaboreze cu tine nicicând.

În concluzie pot spune că dacă vrei să ai parte de succes în negocieri şi în afaceri, nu trebuie să cauţi victime ci parteneri. Victimele se vor feri de tine în viitor, în timp ce partenerii te vor ajuta şi astfel succesul va fi cu un pas mai aproape. Pentru acest lucru voi încerca să îmi perfecţionez calităţile de persuasiune de influenţare prin cercetări viitoare.

Bibliografie

1. Prutianu, Ştefan – Tratat de comunicare şi negocieri în afaceri, editura Polirom, Iaşi, 2008

2. Rujoiu, Marian – Biblia negociatorului, editura Vidia, Bucureşti, 2011

3. Stoica, Cristina Maria – Comunicarea şi negocierea în afaceri internaţionale, editura Tehnopress, Iaşi, 2007

4. Mucchielli, Alex – Arta de a influenţa, editura Polirom, Iaşi, 2002

5. Cialdini, Robert B. – Psihologia persuasiunii – Totul despre influenţare: Amplifică-ţi puterea de convingere şi învaţă să te aperi de manipulare, editura Businesstech Internaţional, Bucureşti, 2013

6. O’Connor Joseph, Seymour, John – Introducere în NLP, Curtea Veche Publishing, Bucureşti, 2013

7. Bandler, Richard, La Valle, John – NLP : Învaţă să convingi! în afaceri, vânzări, relaţii şi societate, editura Amaltea, Bucureşti 2005

8. Fisher, Roger, Ury, William, Patton, Bruce – Răspunsul lor ... DA! : negociază înţelept fără a ceda, editura Amaltea, Bucureşti, 2007

9. Navarro, Joe – Secretele comunicării nonverbale: ghidul unui fost agent FBI pentru citirea rapidă a oamenilor, editura Meteor Press, Bucureşti, 2013

10. Heeper, Astrid, Schmidt, Michael – Tehnici de negociere. Pregătirea, strategiile folosite şi încheierea cu succes a unei negocieri, editura ALL, Bucureşti, 2011

11. Peeling, Nic – Cum să obţii maximum în orice negociere. Ce ştiu, ce fac şi spun cei mai buni negociatori, editura Polirom, Iaşi, 2012

12. Mamontov, Serghei – Strategii de negociere, editura EuroPress, Bucureşti, 2006

13. Cialdini, Robert B. – Persuasiunea. Ştiinţă şi practică, editura Publica, Bucureşti, 2013

14. Larson, Charles U. – Persuasiunea. Receptarea şi responsabilitate, editura Polirom, Iaşi 2003

15. Crăciun, Dan – Persuasiune şi manipulare. Psihosociologie aplicată în marketing, publicitate, vânzări, editura Paideia, Bucureşti, 2008

Preview document

Tehnici de Persuasiune și Influențare în Negocierea Afacerilor - Pagina 1
Tehnici de Persuasiune și Influențare în Negocierea Afacerilor - Pagina 2
Tehnici de Persuasiune și Influențare în Negocierea Afacerilor - Pagina 3
Tehnici de Persuasiune și Influențare în Negocierea Afacerilor - Pagina 4
Tehnici de Persuasiune și Influențare în Negocierea Afacerilor - Pagina 5
Tehnici de Persuasiune și Influențare în Negocierea Afacerilor - Pagina 6
Tehnici de Persuasiune și Influențare în Negocierea Afacerilor - Pagina 7
Tehnici de Persuasiune și Influențare în Negocierea Afacerilor - Pagina 8
Tehnici de Persuasiune și Influențare în Negocierea Afacerilor - Pagina 9
Tehnici de Persuasiune și Influențare în Negocierea Afacerilor - Pagina 10
Tehnici de Persuasiune și Influențare în Negocierea Afacerilor - Pagina 11
Tehnici de Persuasiune și Influențare în Negocierea Afacerilor - Pagina 12
Tehnici de Persuasiune și Influențare în Negocierea Afacerilor - Pagina 13
Tehnici de Persuasiune și Influențare în Negocierea Afacerilor - Pagina 14
Tehnici de Persuasiune și Influențare în Negocierea Afacerilor - Pagina 15
Tehnici de Persuasiune și Influențare în Negocierea Afacerilor - Pagina 16
Tehnici de Persuasiune și Influențare în Negocierea Afacerilor - Pagina 17
Tehnici de Persuasiune și Influențare în Negocierea Afacerilor - Pagina 18
Tehnici de Persuasiune și Influențare în Negocierea Afacerilor - Pagina 19
Tehnici de Persuasiune și Influențare în Negocierea Afacerilor - Pagina 20
Tehnici de Persuasiune și Influențare în Negocierea Afacerilor - Pagina 21
Tehnici de Persuasiune și Influențare în Negocierea Afacerilor - Pagina 22
Tehnici de Persuasiune și Influențare în Negocierea Afacerilor - Pagina 23
Tehnici de Persuasiune și Influențare în Negocierea Afacerilor - Pagina 24
Tehnici de Persuasiune și Influențare în Negocierea Afacerilor - Pagina 25
Tehnici de Persuasiune și Influențare în Negocierea Afacerilor - Pagina 26
Tehnici de Persuasiune și Influențare în Negocierea Afacerilor - Pagina 27
Tehnici de Persuasiune și Influențare în Negocierea Afacerilor - Pagina 28
Tehnici de Persuasiune și Influențare în Negocierea Afacerilor - Pagina 29
Tehnici de Persuasiune și Influențare în Negocierea Afacerilor - Pagina 30
Tehnici de Persuasiune și Influențare în Negocierea Afacerilor - Pagina 31
Tehnici de Persuasiune și Influențare în Negocierea Afacerilor - Pagina 32
Tehnici de Persuasiune și Influențare în Negocierea Afacerilor - Pagina 33
Tehnici de Persuasiune și Influențare în Negocierea Afacerilor - Pagina 34
Tehnici de Persuasiune și Influențare în Negocierea Afacerilor - Pagina 35
Tehnici de Persuasiune și Influențare în Negocierea Afacerilor - Pagina 36
Tehnici de Persuasiune și Influențare în Negocierea Afacerilor - Pagina 37
Tehnici de Persuasiune și Influențare în Negocierea Afacerilor - Pagina 38
Tehnici de Persuasiune și Influențare în Negocierea Afacerilor - Pagina 39
Tehnici de Persuasiune și Influențare în Negocierea Afacerilor - Pagina 40
Tehnici de Persuasiune și Influențare în Negocierea Afacerilor - Pagina 41
Tehnici de Persuasiune și Influențare în Negocierea Afacerilor - Pagina 42
Tehnici de Persuasiune și Influențare în Negocierea Afacerilor - Pagina 43
Tehnici de Persuasiune și Influențare în Negocierea Afacerilor - Pagina 44
Tehnici de Persuasiune și Influențare în Negocierea Afacerilor - Pagina 45
Tehnici de Persuasiune și Influențare în Negocierea Afacerilor - Pagina 46

Conținut arhivă zip

  • Tehnici de Persuasiune si Influentare in Negocierea Afacerilor.doc

Alții au mai descărcat și

Etica negocierii în afaceri

INTRODUCERE În lumea afacerilor contemporane, negocierea şi negociatorul dobândesc o importanţă considerabilă. Niciodată în istorie, tranzacţiile...

Determinarea Eficienței Investiției în Educație în Perioada Actuală

REZUMAT Cuvinte cheie: capital uman, investiţii, educaţie, şcolarizare, resurse Această lucrare are ca scop determinarea eficienţei investiţiilor...

Strategii, Tactici și Tehnici de Negociere

Argument Domeniul pe care ne străduim să-l explorăm în această lucrare este cel al afacerilor, adică al celei mai extinse forme de comunicare...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

Stiluri de Negociere pe Plan Mondial

ntroducere Negocierea este o componentă importantă a realității, ea face parte din viața noastră. Negociem zilnic și peste tot, situându-ne pe...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Strategii de Comunicare pe Timpul Gestionării Situțiilor de Criză

Introducere „La început a fost cuvântul. Dar nu la începutul lumii, ci la începutul culturii.” (Henri Wald) Secolul XX a cunoscut toate...

Tehnicile de Manipulare și Folosirea lor în Cadrul Negocierilor

CAPITOLUL I ARTA DE A NEGOCIA Negocierea este un talent, un har înnascut, dar şi o abilitate dobânditã prin experienţã şi învăţare . Specialiştii...

Comunicare și promovare. rolul out-door în publicitatea stradală. abordări ale publicității stradale în Municipiul Oradea

INTRODUCERE Această lucrare este structurată în patru capitole după cum urmează: - capitolul 1 Aspecte ale politicii de produs, - capitolul 2...

Posibilități de Perfecționare a Managementului Proiectelor de Construcții

1. Utilizarea metodei de diagnosticare şi perfecţionare a managementului proiectelor MProPerf Pe baza experienţei dobândite prin realizarea...

Negocierea în Afaceri

Negocierea in afaceri Capitolul 1 Comunicarea in procesul negocierii Toate activitatile organizate de oameni isi au izvorul in comunicare. A...

Pregătirea procesului de negociere

ARGUMENT Importanţa negocierilor în relaţiile de afaceri şi interumane În sens larg, negocierea apare ca o formă concentrată şi interactivă de...

Comunicare și Negociere pe Exemplu Artima

INTRODUCERE Comunicarea a însoţit omul pe parcursul întregii sale existenţe şi evoluţii, în toate genurile de activităţi în care a fost implicat....

Manipularea Neuro-Lingvistica

1. Noţiuni generale despre manipulare Ce este manipularea şi cum să nu cădem în capcana manipulării! Manipularea reprezintă acţiunea prin care un...

Ai nevoie de altceva?