Biblioteca

Trupe de Elita in Antichitate - Garda Pretoriana

Licenta / Istorie Universala
Informatii Licenta:
Numar de pagini: 74
Marime arhiva: 948.56Kb
Contine fisiere: doc
Numar de fisiere: 1
Tip document: Licenta
Nota pe site: 8 Trupe de Elita in Antichitate - Garda Pretoriana, 8 out of 10 based on 1 rating
Valoare:
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?

Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.

Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.

Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.

Click pentru mai multe detalii.

Fisiere in arhiva: (1)

 • Trupe de Elita in Antichitate - Garda Pretoriana.doc

Din cuprins:
Lista anexelor
Introducere
Cap. 1 – Originile şi Evoluţia Armatei Romane 1
Cap. 2 – Apariţia şi Evoluţia Gărzii Pretoriene 14
Cap. 3 – Garda Pretoriană în Istoriografie 21
3.1 – Tacitus 21
3.2 – Dio Cassius 24
3.3 – Propaganda 25
Cap. 4 – Garda Pretoriană: Organizare, Conducere, Echipament 29
Cap. 5 – Rolul Politic al Gărzii Pretoriene 37
Cap. 6 – Reflexii ale Gărzii Pretoriene în Epoca Modernă şi Contemporană 54
Concluzii
Bibliografie
Anexe

Extras din document:

LISTA ANEXELOR
1.Grup de soldaţi pretorieni pe Columna lui Traian
2. Desen al lui Franz Eichhorst
3. Sculptură a lui Arno Breker
4.Gata de luptă sculptură de Arno Breker
INTRODUCERE
„Puterea absolută corupe în mod absolut”.
(Lord Acton)
Lucrarea de faţă reprezintă o viziune explicativă şi interpretativă asupra uneia din cele mai controversate organizaţii din istoria Imperiului Roman. Creeată de primul împărat, Octavian Augustus, Garda Pretoriană s-a dorit a fi o unitate militară înfiinţată în scopul protejării persoanei imperatorului şi a familiei acestuia. Crearea Gărzii a fost doar una dintr-o serie de reforme politice, militare şi sociale pe care Augustus le-a făcut cu scopul de a-şi întări puterea.
De aceea primul capitol al lucrării mele este o expunere a evoluţiei armatei romane de la fondarea Romei însăşi şi până la căderea Gărzii. Am încercat astfel să stabilesc un context al apariţiei Gărzii şi felul în care ea a influenţat în primul rând lumea militară romană.
Condiţiile de formare, modul în care era organizată dar şi diferitele schimbări înregistrate în structura ei sunt subiectul următorului capitol. Garda, formată original din nouă cohorte quingenaria, din care doar trei campate în interiorul Romei ajunge la zenitul influenţei sale sub împăratul Tiberius şi sub conducerea prefectului pretorian Sejanus, să fie campată în întregime în interiorul Romei în castra praetoria.
Am căutat apoi să văd care este imaginea pretorienilor reflectată în istorie şi acesta este subiectul capitolului III. Am ales doi istorici reprezentativi ai lumii romane, pe Tacitus şi pe Dio Cassius şi am făcut o analiză comparativă a viziunii acestora asupra Gărzii. Am descoperit astfel că pretorienii nu erau văzuţi cu ochi buni din cauza poziţiei şi a influenţei de care se bucurau la Roma. Tacitus este foarte virulent la adresa lui Sejanus pe care îl numeşte corupt şi trădător iar Dio Cassius îi dispreţuieşte pe aceşti „soldaţi fără onoare”, a căror „loialitate trebuia cumpărată cu aur”.
Acestui capitol i-am adăugat o secţiune intitulată „Propaganda”, în care am urmărit imaginea pretorienilor pe monumentele publice atât pe cele din epoca romană cât şi din cea modernă şi contemporană. Am subliniat în acelaşi timp felul în care imaginea soldaţilor romani în general şi a pretorienilor în special a fost folosită în ample campanii propagandistice propriu-zise de la Imperiul Roman până la propaganda Partidului Nazist German sau a Partidului Fascist Italian.
Am urmărit apoi să aprofundez structurile acestor organizaţii. Echipamentul specific al pretorienilor, scorpionul roşu care-l aveau drept simbol, felul unic în care erau organizaţi şi plătiţi dar şi schimbările care s-au petrecut de-a lungul secolelor de existenţă ale Gărzii în aceste aspecte sunt subiectul capitolului IV al lucrării mele.
Tacitus, Dio Cassius sau alţi istorici de factură modernă sau contemporană au condamnat sau au admirat rolul politic pe care Garda l-a jucat de-a lungul secolelor sale de existenţă. Felul în care Garda aduce la putere împăraţi dar îi şi asasinează sau îndepărtează când aceştia refuză să le mai servească interesele m-a fascinat profund. Am dedicat cel mai vast capitol al lucrării mele tocmai acestei influenţe.


Previzualizare pagini: (74)

  Documente similare:
  Preview document similar
  Cultura si Civilizatia Persana
  Referatul contine 11 pagini in format doc cu o marime totala de 37.29 KB.
  Preview document similar
  Adolf Hitler
  Referatul contine 3 pagini in format doc cu o marime totala de 16.27 KB.
  Preview document similar
  Zbuciumul Kosovei
  Referatul contine 6 pagini in format doc cu o marime totala de 17.57 KB.
  Preview document similar
  Metode Active de Invatare a Istoriei
  Proiectul contine 171 pagini in format doc cu o marime totala de 341.74 KB.
  Preview document similar
  Istorie Medievala Universala
  Cursul contine 72 pagini in format pdf cu o marime totala de 624.62 KB.
  Preview document similar
  Consideratii Generale privind Razboiul Civil din...
  Referatul contine 17 pagini in format doc cu o marime totala de 15.13 KB.
  Carti recomandate:
  David A. Kideckel
  Regresul suferit de o parte a societatii romanesti dupa caderea regimului comunist poate fi explicat prin disparitia structurii societale specifice epocii. O asemenea explicatie nu tine insa cont de dimensiunea umana: schimbarile aparute in postsocialism au consecinte ce depasesc statisticile sau teoriile sociologice. Pornind de la doua studii... citeste tot
  Henri Landemer
  In tavernele pline de fum din Munchenul anilor 20, o mana de oameni ii protejeaza pe oratorii unei noi miscari: partidul muncitoresc national-socialist german. In seara de 30 ianuarie 1933, cand Adolf Hitler devine Cancelarul Reichului, numarul celor ce arboreaza pe cascheta neagra capul de mort de argint e de aproape cincizeci de mii. La... citeste tot
  Paula M. Reeves
  Intuitia feminina este un dar pentru orice femeie care este hotarata sa se conecteze la propriul sau corp feminin. Aceasta carte este pentru toti aceia care banuiesc ca trupul cunoaste lucruri pe care noi nu le cunoastem. Am tanjit dupa eliberare si folosirea intelepciunii ascunsa in imaginile, starile si miscarile ciorporale.
  citeste tot