Studiul Impactului Publicității

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 48 în total
Cuvinte : 15017
Mărime: 248.01KB (arhivat)
Publicat de: Corvin Murariu
Puncte necesare: 10

Cuprins

  1. Cuprins
  2. CUVÂNT INAINTE 5
  3. CAP. 1 PUBLICITATEA – O ŞTIINŢĂ DE LEGENDĂ 6
  4. 1.1. PUBLICITATEA – ETIMOLOGIE, REPERE ISTORICE 6
  5. 1.2. EVOLUŢIA PUBLICITĂŢII PE PLAN ITERNAŢIONAL 7
  6. 1.3. DEBUTUL PUBLICITĂŢII ROMÂNEŞTI 11
  7. 1.4. TRAIECTORIA MIJLOACELOR DE PUBLICITATE 15
  8. 1.5. PUBLICITATEA MODERNĂ 18
  9. CAP. 2 PUBLICITATEA ÎN MEDIUL AFACERILOR 21
  10. 2.1. O AFACERE DE SUCCES 21
  11. 2.2. XL WORLD ROMÂNIA - SERVICII ŞI INFRASTRUCTURĂ 26
  12. 2.3. PUBLICITATEA – PUNCTUL CHEIE PENTRU SUCCESUL ÎNTREPRINDERII 28
  13. CAP. 3 ANALIZA IMPACTULUI PUBLICITĂŢII ÎN AFACERI 31
  14. 3.1. CERCETAREA DE PIAŢĂ – OBIECTIVE, METODOLOGIE 31
  15. 3.2. ANALIZA ŞI INTERPRETAREA REZULTATELOR 36
  16. 3.3. LIMITELE CERCETĂRII 47
  17. 3.4. CONCLUZII ŞI RECOMANDĂRI 48
  18. BIBLIOGRAFIE 50
  19. ANEXE 52

Extras din licență

Cuvânt înainte

Funcţia publicitară se înscrie, înainte de toate într-o reflecţie generală despre spaţiul publicitar. Această lucrare îşi propune să arate un model de strategie de comunicare prin alegerea instrumentelor aferente, neuitând că un plan de comunicare pune în practică o reflecţie globală asupra întreprinderii, pieţei şi societăţii civile.

În acest context, creaţia publicitară reprezintă aspectul cel mai remarcat al campaniilor de comunicare. Publicitatea este o afacere practică. Maketingul duce produsele şi serviciile la consumator; publicitatea, însă, ajută la călăuzirea consumatorului spre produs, la punctul de vânzare. Din păcate, chiar dacă ideea că publicitatea creează bunăstare financiară este larg răspândită, practicienii au dificultăţi în a măsura valoarea produsă de investiţiile alocate unor astfel de activităţi şi în a comunica acest lucru top-managerilor. Cauza o constituie faptul că publicitatea se ocupă mai mult de mediul extern, iar efectele sale nu se regăsesc direct în poziţiile din Bilanţul contabil.

Nu-i uşor să măsori efectele investiţiilor făcute pentru cultivarea imaginii publice, pentru modificarea formei de prezentare a serviciilor oferite sau pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu comunicarea locală. Efectele activităţii de publicitate – informaţii, încredere, imagine, sprijin moral, nu pot fi cântărite, măsurate sau contabilizate. În schimb ele există şi acţionează în sensul amplificării performanţelor financiare şi, implicit, al creşterii bunăstării întreprinzătorilor. Şi chiar dacă nu sunt evidenţiate în scriptele contabililor, ele sunt în mod curent dezvoltate, cultivate şi, evident, exploatate.

CAP. 1 Publicitatea – o ştiinţă de legendă

Publicitatea sau, în cadrul activităţii comerciale - reclama, este un mijloc de acţiune psihologică prin care se urmăreşte captarea sau mărirea interesului colectiv, faţă de conţinutul unei oferte. Oferta poate fi directă sau indirectă. Astfel “negustorul încearcă să influienţeze piaţa, partidul politic pe alegători şi chiar statul este adesea obligat să recurgă la mijloace publicitare pentru a convinge naţiunea sau diversele elemente ale acesteia, determinându-le să-i accepte în chip nesilit sugestiile” . Aşadar, reclama prin cuvânt, scris, gravură, plastică, arhitectură, etc., este mijlocul prin care se recurge la o anumită actiune în vederea unui câştig, sau mijlocul de a obţine o hotărâre a unor persoane, trezindu-le o dorinţă şi îndemnându-le să ia o decizie, liberă totuşi, în vederea realizării ei.

1.1. Publicitatea – etimologie, repere istorice

Reclama (din latinescul clamare – a striga, a chema, a proclama) a luat o dată cu apariţia tiparului, forma anuţului, până în secolul al XIX-lea, respectiv începutul secolului al XX-lea, vorbindu-se în tot acest interval despre anunţ şi reclamă. Termenul public, de unde s-a format si termenul de publicitate (latin. publicus) a fost utilizat iniţial în sens juridic, ca publicitate a dezbaterilor, deliberare publică , deschisă, în opoziţie cu secretul, iar în secolul al XIX-lea a dobândit şi semnificaţia comercială. În secolul al XVIII-lea, publicus a dat termenul de publicist, adică cel ce scria despre dreptul public, iar în secolul al XIX-lea a circulat cu sensul de jurnalist. Mai târziu, termenul publicist a fost sinonim cu polemist (autor de aritcole de opinie, de la polemos, lat.- luptă, confruntare), iar în unele spaţii culturales-a păstrat echivalenţa cu jurnalist (profesionist sau ocazional).

Reclama ar fi, dupa G. Lochard si H. Boyer (1998), primul tip de publicitate, scopul său fiind acela de a face cunoscut un bun de consum şi caracteristicile sale, în special preţul. Termenul publicitate a fost atestat în limba franceză, din care româna are cele mai multe împrumuturi pe filieră latină, cel puţin în acest domeniu, în anul 1689 şi avea sensul de acţiune de aducere la cunoştinţa publicului, ulterior de recunoaştere, notorietate publică (1694). Acesta a devenit arhaic sau literar (J.M. Adam, M. Bonhomme, 1997) şi abia în anul 1829, pe măsură ce reclama s-a extins prin presă, afişe şi prospecte, ia accepţiunea tehnică modernă de fapt de a exercita o acţiune asupra publicului cu finalitate comercială. Anunţurile plătite au luat iniţial trei forme: anunţ standard, scurt şi simplu; anunţ-afiş, mai lung, cu artificii tipografice; şi reclama stricto senso, care constituia un anunţ deghizat în articol.

Termenul francez publicitaire, atestat în anul 1914, începe să fie adoptat după 1930, ceea ce arată că publicitatea devenise o profesie şi o tehnică specifică (reclaim a păstrat în limba franceză sesul de apel, invocare).

În limbajul profesional se utilizează şi termenul englez advertising , de la latinescul adverto - a intoarce, a îndrepta spre, care se referă la publicitatea traditionala, adică pentru a transmite un mesaj se plăteşte unei media, în timp ce publicity desemnează strategia prin care un mesaj este făcut public , printr-o media, insă fără a plăti contravaloarea acestui serviciu. O astfel de relaţie a devenit posibilă pentru că publicity exploatează dinamica selecţiei şi difuzării informaţiilor despre evenimente, aşa cum se manifestă aceasta în sistemul mass media.

Prin urmare, vom continua să numim publicitate mesajele transmise pe baza unei relaţii contractuale, contra cost, datorită accepţiunii largi a termenului şi a preluării sale pe filieră latină-franceză, aşa cum am arătat. Internaţionalizarea comunicării publicitare ar putea duce în timp la generalizarea sensurilor anglo-saxone.

Preview document

Studiul Impactului Publicității - Pagina 1
Studiul Impactului Publicității - Pagina 2
Studiul Impactului Publicității - Pagina 3
Studiul Impactului Publicității - Pagina 4
Studiul Impactului Publicității - Pagina 5
Studiul Impactului Publicității - Pagina 6
Studiul Impactului Publicității - Pagina 7
Studiul Impactului Publicității - Pagina 8
Studiul Impactului Publicității - Pagina 9
Studiul Impactului Publicității - Pagina 10
Studiul Impactului Publicității - Pagina 11
Studiul Impactului Publicității - Pagina 12
Studiul Impactului Publicității - Pagina 13
Studiul Impactului Publicității - Pagina 14
Studiul Impactului Publicității - Pagina 15
Studiul Impactului Publicității - Pagina 16
Studiul Impactului Publicității - Pagina 17
Studiul Impactului Publicității - Pagina 18
Studiul Impactului Publicității - Pagina 19
Studiul Impactului Publicității - Pagina 20
Studiul Impactului Publicității - Pagina 21
Studiul Impactului Publicității - Pagina 22
Studiul Impactului Publicității - Pagina 23
Studiul Impactului Publicității - Pagina 24
Studiul Impactului Publicității - Pagina 25
Studiul Impactului Publicității - Pagina 26
Studiul Impactului Publicității - Pagina 27
Studiul Impactului Publicității - Pagina 28
Studiul Impactului Publicității - Pagina 29
Studiul Impactului Publicității - Pagina 30
Studiul Impactului Publicității - Pagina 31
Studiul Impactului Publicității - Pagina 32
Studiul Impactului Publicității - Pagina 33
Studiul Impactului Publicității - Pagina 34
Studiul Impactului Publicității - Pagina 35
Studiul Impactului Publicității - Pagina 36
Studiul Impactului Publicității - Pagina 37
Studiul Impactului Publicității - Pagina 38
Studiul Impactului Publicității - Pagina 39
Studiul Impactului Publicității - Pagina 40
Studiul Impactului Publicității - Pagina 41
Studiul Impactului Publicității - Pagina 42
Studiul Impactului Publicității - Pagina 43
Studiul Impactului Publicității - Pagina 44
Studiul Impactului Publicității - Pagina 45
Studiul Impactului Publicității - Pagina 46
Studiul Impactului Publicității - Pagina 47
Studiul Impactului Publicității - Pagina 48

Conținut arhivă zip

  • Studiul Impactului Publicitatii.doc

Alții au mai descărcat și

Comportamentul consumatorului de servicii turistice

Lucrarea de licenta titlul„Studiul privind procesul decizional al consumatorului de servicii turistice”are ca scop principal tratarea unei problem...

Atitudinea consumatorului privin publicitatea prin TV

Ca orice alt concept cu care operează societatea, şi mai ales sociologia, definiţia publicităţii este supusă relativităţii în funcţie de punctul de...

Proiect Marketing Ziar Local

Din istoria presei ... Prima publicatie periodica a aparut in China, acum vreo 3000 de ani. Se numea Tsing Pao” si era scrisa de mana pe planse de...

Cercetare de Marketing IS-24-Fun

Clientul doreşte lansarea unei campanii publicitare pentru fundamentarea pozitiei pe piaţă a produsului său, 24-FUN, o publicaţie...

Ziarul ca Forma de Publicitate

Date de identificare a agentului economic - Nume firma : S.C. Confort Media SRL - Inregistrarea in Registrul Comertului: J40/2359/2006 - Cod...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Realizarea de Reclame și Clipuri Publicitare Eficiente

Principiile şi conceptele descrise în capitolul referitor la elaborarea unui plan de creaţie se aplică la crearea tuturor tipurilor de mesaje...

Tehnici Promoționale

CUVÂNT ÎNAINTE Schimbările ample şi profunde ce au avut loc în cadrul economiei româneşti în ultimii 17 ani, de-a lungul procesului de tranziţie...

Te-ar putea interesa și

Publicitatea - factor de creștere a vânzărilor

EXPUNERE DE MOTIVE În contextul integrării României în Uniunea Europeană, activitatea de publicitate are un rol deosebit în ceea ce priveşte...

Fenomenul Publicitar și Comportamentul de Cumpărare și Consum al Populației

INTRODUCERE Această lucrare are ca principală menire necesitatea cunoaşterii fenomenului publicitar şi a influenţei lui asupra comportamentului de...

Roșia Montană. Studiu de caz

INTRODUCERE Această lucrare are la bază analiza a ceea ce ar urma să fie cel mai mare proiect minier aurifer de exploatare la suprafaţă din...

Comunicarea în spațiul public

Argument Comunicarea face parte din viaţa de zi cu zi şi este modalitatea prin care transmitem idei, sentimente, emoţii şi păreri, pentru a...

Campania de relații publice desfășurată pentru un produs bancar

INTRODUCERE Lucrarea intitulată CAMPANIA DE RELAŢII PUBLICE DESFĂŞURATĂ PENTRU UN PRODUS cuprinde: Capitolul I, TEZE DE BAZĂ PRIVIND RELAŢIILE...

Impactul Publicității Asupra Promovării Comerțului Exterior Românesc

INTRODUCERE Cercetarea ştiinţifică în domeniul publicităţii comerciale reprezintă o provocare ce necesită o amplă analiză sistematică a...

Protecția așezărilor umane

I: CONSIDERAŢII GENERALE: 1) Noţiunile de „aşezare umană” respectiv „cadre de la vie”: Pentru a defini cele două noţiuni este nevoie de o...

Impactul investițiilor străine asupra mediului înconjurător

Investitiile straine directe sunt definite de UNCTAD ca investittii ce implica o relatie pe termen lung si reflecta interesul unei entitati intr-o...

Ai nevoie de altceva?