Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative

Licență
7.8/10 (4 voturi)
Domeniu: Pedagogie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 82 în total
Cuvinte : 27767
Mărime: 1.18MB (arhivat)
Publicat de: Oliver Ignat
Puncte necesare: 14
UNIVERSITATEA DIN BUCUREŞTI DEPARTAMENTUL PENTRU PEDAGOGIA ÎNVĂŢĂMÂNTULUI PRIMAR ŞI PREŞCOLAR

Cuprins

  1. Definirea conceptelor de succes, insucces şi eşec şcolar,
  2. activitate diferenţiată
  3. Cunoaşterea psihologică a şcolarului mic, condiţie esenţială a
  4. unei activităţi diferenţiate eficiente
  5. Factorii de care trebuie să se ţină seama în tratarea diferenţiată
  6. a elevilor
  7. Forme de desfăşurare a activităţii diferenţiate cu elevii în cadrul
  8. lecţiei
  9. Lecţia - cadru central de realizare a tratării diferenţiate a elevilor
  10. Forme de desfăşurare a activităţii diferenţiate cu elevii în cadrul
  11. lecţiei
  12. Probe pentru determinarea diferitelor niveluri de însuşire a
  13. cunoştinţelor
  14. Modele de fişe de muncă independentă şi diferenţiată.

Extras din licență

INTRODUCERE

“Copilul nu se naşte nici bun, nici rău din punct de vedere intelectual, ca şi din punct de vedere moral, ci stăpân al destinului său”

(J. Piaget)

Formarea personalităţii umane - scop final al societăţii noastre, presupune cu necesitate creştere considerabilă a rolului şcolii ca factor de cultură şi civilizaţie, valorificarea deplină a potenţialului formativ al activităţii instructiv - educative. În acest sens, putem spune că sporirea eficienţei învăţământului trebuie să vizeze, în ultimă instanţă, integrarea rapidă, uşoară a tinerilor în viaţa şi activitatea socială. O asemenea integrare trebuie să fie rezultatul îmbinării organice şi echilibrate a intereselor generale ale societăţii cu cele personale, astfel încât fiecare individ să se realizeze în activitatea social - utilă la nivelul maxim al posibilităţilor sale.

Prin urmare, pregătirea tineretului şcolar trebuie să fie privită nu numai din punct de vedere al necesităţilor economice ci şi din perspectiva amplă a dezvoltării plenare a personalităţii fiecărui elev, urmărindu-se cultivarea înclinaţiilor, aptitudinilor, intereselor, capacităţilor, preferinţelor individuale pentru un domeniu sau altul de activitate, în scopul armonizării lor cu trebuinţele sociale şi al valorificării lor optime pentru progresul social.

Problema deosebirilor individuale dintre elevi în ceea ce priveşte capacităţile de însuşire al cunoştinţelor şi ritmul de învăţare atrage tot mai mult atenţia psihologilor şi pedagogilor de astăzi, când volumul cunoştinţelor este în continuă creştere iar conţinutul lor se complică mereu. Pe măsura dezvoltării acestui proces, apar cu deosebită claritate şi se adâncesc chiar atât diferenţele menţionate dintre elevi, cât şi dificultăţile de a elabora un sistem de cerinţe şcolare care să fie adecvat fiecăruia. Din ce în ce mai des, se aduc critici severe şcolii tradiţionale pentru faptul că, ignorând diversitatea caracteristicilor individuale, unicitatea personalităţii, nivelează şi uniformizează pregătirea tinerilor. Aşadar este necesar să se găsească mijloace potrivite pentru a-i ajuta pe toţi elevii să-şi însuşească cunoştinţele corespunzătoare, în vederea dezvoltării cât mai depline a personalităţii acestora.

Societatea, în epoca noastră, solicită omului, în primul rând, capacităţi creatoare, spirit de investigaţie, aprecierea acţiunii pedagogice făcându-se tot mai mult în funcţie de valoarea ei formativă.

În realizarea funcţiei formative, a activităţii pedagogice, personalitatea educatorului este decisivă. ”Nu predăm ceea ce vrem, nu predăm ceea ce ştim, predăm ceea ce suntem. Educator adevărat este acela (...) care va fi în modul cel mai simplu om". Educatorul îi atrage pe elevi numai în măsura în care

1 J. Jaures, Roller S. - Antologia pedagogilor francezi contemporani, Bucureşti, E. D. P. 1977, p.353

4

urmăreşte crearea propriei persoane. Educatorul există, creându-se, dominându-se, cultivându-se pe sine.

Rezultatele educaţiei nu sunt însă un produs numai al eforturilor şi al măiestriei pedagogului, ci şi al străduinţei elevului. Educatorul şi elevul sunt cei doi termeni complementari ai situaţiei pedagogice, ai unităţii dinamice care constituie cuplul educativ. Natura şi orientarea celui dintâi termen este în bună parte în funcţie de natura şi orientarea muncii celui de-al doilea. Nu numai elevul învaţă de la educator, ci şi educatorul de la elev. Pedagogul îşi adaptează metodele la capacitatea intelectuală a elevului, la particularităţile psiho - fizice de vârstă şi individuale, la atitudinea acestuia faţă de pedagog şi faţă de sine însuşi, în vederea formării depline a personalităţii celui educat. Elevul este totodată obiect şi subiect al învăţării, urmărindu-se tot mai mult ca el să acţioneze independent.

Deci, conducerea şi organizarea procesului instructiv - educativ în perspectiva facilităţii instruirii diferenţiate, se impune ca o necesitate a procesului instructiv - educativ de astăzi şi, în acest sens, voi elabora această lucrare.

5

CAPITOLUL I

Definirea conceptului de activitate diferenţiată

Dacă rămânerea în urmă la învăţătură e (stabilită), după cum am precizat, fie în comparaţie cu alţii, fie faţă de nivelul propriu de dezvoltare şi performanţă şcolară, aceasta la rândul său constituie o etapă în procesul evoluţiei, spre eşecul şcolar propriu - zis. De aceea, cu cât rămânerea în urmă la învăţătură este sesizată mai devreme, cu atât eficienţa acţiunii pedagogice este mai mare.

Experienţa acumulată până acum, demonstrează că hotărâtoare în asigurarea reuşitei la învăţătură este munca diferenţiată cu elevii în funcţie de particularităţile lor de vârstă individuale, pentru a asigura fiecăruia posibilitatea de a se dezvolta şi pregăti la nivelul capacităţilor sale.

Analiza conceptelor care definesc procese specifice strategice adaptării învăţământului la trăsăturile elevilor implică, între altele, lămurirea raporturilor dintre două aspecte corelate cu relevarea punctelor comune dar şi a nuanţelor deosebitoare: ”diferenţierea“ activităţii de învăţare şi ”diversificarea” acestor activităţi4.

În timp, instruirea diferenţiată vizează adaptarea activităţii de învăţare - îndeosebi sub raportul conţinutului, al formelor de organizare şi al metodologiei didactice - la posibilităţile diferite ale elevilor la capacitatea de înţelegere şi ritmul de lucru proprii unor grupuri de elevi sau chiar fiecărui elev în parte, diversificarea studiilor se exprimă în procesul de orientare a elevilor către studii corespunzătoare înclinaţiilor şi aptitudinilor lor.

Pornind de la această distincţie, am stabilit că diferenţierea priveşte procesul de luare în considerare a particularităţilor individuale sau a tipurilor de individualităţi prin adaptarea activităţilor didactice la aceasta. În acelaşi timp, diversificarea pregătirii presupune stabilirea mai multor profiluri sau direcţii de formare şi, în consecinţă, îndrumarea elevilor spre acelea care le convin cel mai bine, în care pot obţine maximul de randament.

3 D. Salade - Succesul şi semnificatia sa pedagogică, în Revista de pedagogie, Nr. 4, 1963

4 Inv. diferentiat - LT. Radu, 1978, E.D.P., pag. 23

8

Este ceea ce E. Planchard atribuie unei duble interpretări a conceptului de individualizare: una vocaţională, longitudinală, ”întemeiată în primul rând pe funcţia pe care fiecare fiinţă omenească poate, doreşte sau trebuie să o exercite în viaţă“; a doua, didactică sau şcolară, ”întemeiată exclusiv pe comportamentul actual...” care ”nu are în vedere direct viitorul şi profesiunea, ci prezentul şi pe şcolar” 5.

Alţi autori, pentru a sesiza aceleaşi nuanţe deosebitoare ale acţiunii de diferenţiere şi diversificare în instruirea şcolară, fac distincţia între o diferenţiere internă care se referă la adoptarea metodelor de lucru, a mijloacelor de învăţământ, în general a modului de organizare şi desfăşurare a activităţii didactice pentru a-i ajuta pe elevi să obţină un randament şcolar cât mai ridicat posibil şi o diferenţiere externă, raportată la aptitudinile elevilor şi care vizează orientarea şcolară şi profesională a acestora.

Într-un mod asemănător, este definit acest proces şi în alte lucrări, subliniindu-se că diferenţierea instruirii implică respectarea particularităţilor individuale ale copilului ”pentru că, prin educaţie şi instrucţie, fiecare individualitate să poată fi transformată într-o personalitate umană, capabilă să creeze valori materiale şi spirituale", în timp ce diversificarea presupune adaptarea învăţământului la alte realităţi pedagogice cu un caracter mai larg decât cel individual6.

Preview document

Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 1
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 2
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 3
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 4
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 5
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 6
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 7
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 8
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 9
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 10
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 11
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 12
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 13
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 14
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 15
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 16
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 17
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 18
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 19
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 20
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 21
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 22
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 23
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 24
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 25
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 26
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 27
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 28
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 29
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 30
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 31
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 32
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 33
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 34
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 35
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 36
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 37
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 38
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 39
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 40
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 41
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 42
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 43
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 44
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 45
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 46
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 47
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 48
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 49
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 50
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 51
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 52
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 53
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 54
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 55
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 56
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 57
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 58
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 59
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 60
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 61
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 62
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 63
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 64
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 65
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 66
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 67
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 68
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 69
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 70
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 71
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 72
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 73
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 74
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 75
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 76
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 77
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 78
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 79
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 80
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 81
Modalități de diferențiere și individualizarea activității instructiv-educative - Pagina 82

Conținut arhivă zip

  • Modalitati de Diferentiere si Individualizarea Activitatii Instructiv-Educative.doc

Alții au mai descărcat și

Portofoliu Modul Psihopedagogic

INTRODUCERE A. Importanţa şi actualitatea temei Este bine ştiut că progresul şi reuşita în educaţie nu pot veni decât sub influenţa pozitivă a...

Dezvoltarea Comunicării Orale și Scrise la Ciclul Primar

În conditiile în care scoala contemporana deplaseaza accentul de pe memorarea unei cantitati de cunostinte pe dezvoltarea gândirii creatoare, pe...

Formarea Deprinderilor de Exprimare Orală a Elevilor din Clasa a ii-a

ARGUMENT Statutul limbii române are o însemnatate deosebita în formarea si educarea mladitelor neamului. Limba noastra româneasca este atât de...

Intervenții psihopedagogice asupra copilului supradotat

Astăzi persistă în psihologie întrebarea dacă inteligența este capacitatea generală de achiziție a cunoștinţelor, de rațiune și rezolvare de...

Aspecte Științifico-metodice în Predarea Citirii și Scrierii în Clasa I

ARGUMENT Procesul formǎrii deprinderilor de citire şi scriere este deosebit de complex, deoarece înseşi aceste deprinderi sunt foarte complexe....

Rolul locul și metodologia jocului didactic matematic în activitățile din învățământul preșcolar

Argument MOTTO: Matematica va fi limba latină a viitorului, obligatorie pentru toți oamenii de știință. Tocmai pentru că matematica permite...

Evaluarea și Abordarea Individualizată în Contextul lor Incluzive

Educaţia incluzivă este o abordare şi un proces continuu de dezvoltare a politicilor şi practicilor educaţionale, orientate spre asigurarea...

Formarea Competențelor Creative la Elevii Mici prin Aplicarea Strategiilor Didactice

PREAMBUL Schimbările sociale din Republica Moldova şi în alte ţări sud-est europene au generat noi atitudini în procesul de educaţie şi instruire...

Te-ar putea interesa și

Tulburările de Limbaj la Școlarul Mic

INTRODUCERE Motivaţia alegerii temei Comunicarea orală este o metodă cardinală în dezvoltarea personalităţii preşcolarilor. Limbajul îi coferă...

Portofoliu Modul Psihopedagogic

INTRODUCERE A. Importanţa şi actualitatea temei Este bine ştiut că progresul şi reuşita în educaţie nu pot veni decât sub influenţa pozitivă a...

Studiu privind Conceptul Hospitality Industry

STUDIU PRIVIND CONCEPTUL “HOSPITALITY INDUSTRY” Cuvinte cheie : industria ospitalităţii, managementul în industria ospitalităţii, gazdă, oaspete,...

Modalități de activizare, diferențiere și individualizare a elevilor la lecțiile de matematică

INTRODUCERE IMPORTANŢA MATEMATICII CA ŞTIINŢĂ ” Între ştiinţă şi viaţă există o legătură indestructibilă… cu cât ştiinţa slujeşte viaţa, cu atât...

Perspectivele Dezvoltării Turismului

INTRODUCERE Activitatea turistica se numara printre cele câteva fenomene care s-au impus în epoca contemporana, dezvoltarea sa spectaculoasa...

Managementul școlii ca organizație

I. MANAGEMENTUL SISTEMELUI DE ÎNVĂTĂMÂNT 1.1. Stiinta conducerii. Scurt istoric Studierea, însusirea si aplicarea stiintei conducerii în toate...

Activizarea, individualizarea și diferențierea activităților în cadrul lecțiilor de matematică

În etapa actuală, învățământul matematic trebuie să aibă ca privilegiu acordat calitatea muncii la catedră, desfășurarea în spiritul matematicii ca...

Marketingul serviciilor turistice

Capitolul I - Marketingul serviciilor turistice Universalitatea marketingului reprezintă o trăsătură unanim acceptată de specialiști. Ea reflectă...

Ai nevoie de altceva?