Știrea Politică în Buletinele Informative în Cadrul Posturilor TV Moldova 1 și Pro TV Chișinău

Licență
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 59 în total
Cuvinte : 16235
Mărime: 336.85KB (arhivat)
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Andrei Dumbraveanu
UNIVERSITATEA DE STAT DIN MOLDOVA FACULTATEA JURNALISM ŞI ŞTIINŢE ALE COMUNICĂRII CATEDRA JURNALISM

Cuprins

  1. INTRODUCERE 3
  2. CAPITOLUL I
  3. ŞTIREA POLITICĂ DE TELEVIZIUNE: CONCEPTE TEORETICE REFLECTATE ÎN LITERATURA DE SPECIALITATE
  4. 1.1 Ştirea de televiziune. Definiţii. Caracteristici generale 7
  5. 1.2 Tipologia, structura şi elaborarea ştirilor de televiziune 13
  6. CAPITOLUL II
  7. REFLECTAREA ŞTIRILOR POLITICE LA POSTURILE DE TELEVIZIUNE
  8. ,,PRO TV CHIŞINĂU” ŞI ,, MOLDOVA 1”, 2008 – 2009, PERIOADA
  9. PRE ;ŞI POST ELECTORALĂ.
  10. (STUDIU DE CAZ) 21
  11. CONCLUZII ŞI RECOMANDĂRI 53.
  12. BIBLIOGRAFIE 58

Extras din licență

INTRODUCERE

Informaţia şi comunicarea sunt cruciale în reflectarea procesului politic, în crearea opiniei publice şi ghidarea societăţii spre democraţie, rolul special al mass-media în acest proces fiind cel de a informa publicul asupra evenimentelor importante din societate, astfel încât acesta să poată lua decizii informate. Acest rol devine crucial în situaţiile de criză şi conflict, mass-media figurând printre principalii actori care pot contribui la soluţionarea acestora. Riscurile la care sunt expuse mass-media în timpul situaţiilor de conflict şi înspecial în perioada electorală, constau în primul rând în pierderea neutralităţii, tratarea neechilibrată a subiectelor şi partizanatul jurnaliştilor. Un alt risc rezidă în prezentarea mai degrabă a unui spectacol media, aproape regizat, decât a situaţiei reale. Mass-media pot prezenta conflictele fără a spune nimic despre substanţa lor sau despre motivele iniţiatorilor evenimentelor. Prin golirea de conţinut şi prin oferirea detaliilor de suprafaţă, mass-media pot neutraliza adevărul, pot amplifica un conflict,la rândul lor, acestea, pot fi folosite de politicieni pentru a atinge anumite scopuri, inclusiv dezinformare şi manipulare.

Teza de licentă oferă concepte,idei esenţiale pentru tema examinată cu atenţie, determină modul, standardele şi principiile generale de reflectare a campaniei electorale în cadrul posturilor tv „PRO TV Chişinau” şi „Moldova 1” pentru alegerile parlamentare din 2009, atât până la începerea campaniei electorale, cât şi după; prin asigurarea unei atitudini echitabile, echilibrate şi imparţiale faţă de toţi concurenţii electorali; protejarea libertăţii de exprimare, stabilirea unor norme obligatorii pentru aplicarea în practică a acestor principii de către jurnalişti, concurenţii electorali şi oamenii politici antrenaţi în campania electorală.

Actualitatea temei, corectitudinea şi pluralismul de opinie se află la baza preocupărilor jurnalistice privind responsabilitate socială, performanţa profesională şi credibilitatea presei. În cazurile în care anumitor puncte de vedere li se oferă mai multă atenţie decât altora, acestea devin proeminente şi implicit afectează percepţia publicului despre aceea ce se întâmplă în societate.

Acest studiu prezintă rezultatele monitorizării şi evaluării modului în care mass-media audioviziuale din Republica Moldova au reflectat campania electorala, cât şi evenimentele până la campanie şi după. Monitorizarea a avut drept scop analiza tendinţelor reportericeşti care pot afecta performanţa mass-media şi compromite abilitatea acestora de a oferi publicului informaţii corecte şi echilibrate. Buletinele informative a celor doua posturi tv, „Moldova 1” şi „PRO TV Chişinău” cu acoperire naţională şi regională au fost analizate din punct de vedere cantitativ şi calitativ pentru a stabili dacă acestea corespund actelor legislative şi normative de bază ce reglementează activitatea instituţiilor audiovizualului în cadrul campaniei electorale pentru alegerile:

-Constituţia Republici Moldova;

-Codul electoral nr.1381-XIII din 21 noiembrie 1997, cu modificările ulterioare (în continuare — Codul electoral);

-Legea audiovizualului nr. 603 din 03 octombrie 1995, cu modificările ulterioare (în continuare — Legea audiovizualului);

-Legea privind accesul la informaţie nr.982 din 11 mai 2000;

-Legea cu privire la instituţia publică naţională a audiovizualului Compania „Teleradio — Moldova” nr. 1320 din 26 iulie 2002, cu modificările ulterioare;

Rezultatele monitorizării denotă că majoritatea posturilor s-au împotmolit la capitolul reflectării obiective şi profesioniste a evenimentelor. În baza deductiilor monitorizării au fost făcute recomandări, indicaţii pentru mass-media, dar şi pentru Consiliul Coordonator al Audiovizualului, în vederea eliminării deficienţelor, astfel încât publicului să-i fie oferit acces la informaţie veridică şi echidistantă asupra situaţiilor de conflict. Însă, conform experţilor străini (36 de persoane din partea Biroului OSCE pentru Institutii Democratice şi Drepturile Omului (OSCE/BIDDO); de asemenea, au fost acreditaţi trei observatori din partea Institutului Naţional Democratic pentru Relaţii Internaţionale, câte 14 observatori ai Academiei Europene a Societăţii Civile şi a Asociaţiei „Primul Club al Consiliului Europei”, încă cinci persoane au monitorizat alegerile din partea Agenţiei de Presă a Tinerilor Jurnalişti „AMP-International”, 44 de observatori pentru monitorizarea alegerilor au fost împuterniciţi din partea Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului din Moldova şi trei din partea Ambasadei Republicii Ungare în R.Moldova),acreditaţi ca observatori în perioada campaniei electorale, aceştia susţin că: perioada monitorizată a fost destul de obiectivă şi echidistantă. În studiul de caz al acestei teze de licenţă vom demonstra eronaţiile de care sau „bucurat”, în special, alegerile parlamentare 2009, „supravegheate” de „PRO TV” şi „Moldova 1”, concluziile deduse contravin declaraţiilor expuse de experţii străini.

Scopul lucrării. Un conţinut şi/ sau un context al ştirii pozitiv ori negativ nu indică neapărat tendenţiozitatea sau partizanatul postului care difuzează ştirea. E posibil ca ştirea să favorizeze sau să defavorizeze pe unul dintre subiecţi, şi, cu toate acestea, să fie echidistantă şi corectă din punct de vedere profesional. De aici şi scopul acestei lucrări de licenţă constă în demonstrarea şi argumentarea metodelor la care recurg unele posturi de televiziune, ca exemplu, Moldova 1, doar pentru a satisface necesitaţile partidului de guvernamânt şi căile alese prin care PRO TV Chişinau se diferenţia de acesta. Vom analiza comparativ ştirile cu mesaj politic a acestor două posturi de televiziune care se remarca prin politica sa editorială, atât perioada electorală cât şi evenimentele de după! Vom căuta răspuns în cele ce urmează, confruntând declaraţiile despre mass-media cu realităţile mass-mediei.

Strucrura. Teza este compusă din următoarele părţi: introducere, capitolul I- ştirea politică la televiziune, definiţii, caracteristici generale,tendinţe în producţia TV, reflectate în literatura de specialitate; capitolul II- abordarea ştirilor politice la posturile de televiziune „PRO TV Chişinau” şi „Moldova 1” 2008- 2009, perioada pre si post electorală; în context sunt anexate diagrame şi tabele; concluzii; bibliografie, anexe.

Capitolul I – Ştirea politică de televiziune: concepte teoretice reflectate în literatura de specialitate, unde ne preocupă să studiem, bibliografia de specialitate şi să definim ştirea politică, caracteristicile generale, tendinţele sale în producţia TV, specifică criteriilor care definesc valoarea de ştire a unei informaţii cu mesaj politic, tipologia, particularităţile şi fabricarea proaspătă a ştirilor.

Capitolul II – Reflectarea ştirilor politice la posturile de televiziune „PRO TV Chişinau” şi „Moldova 1”, 2008- 2009, perioada pre şi post electorala. M-am orientat spre PRO TV şi Moldova1, deoarece se menţine o diferenţă de la cer la pământ, între buletinele informative (ştirile politice), puse pe post de aceştia. Intervalul 2008- 2009 „s-a bucurat” de întâmplări remarcabile, stimulând media la înălţarea unui zid între presa neafiliată şi presa de partid. Voi analiza mediatizarea mesajelor politice, făcute pe parcursul anului 2008, declaraţii cu referire la mass-media şi la domeniile de interes pentru mass-media. Ele conţin idei juste şi judicioase exprimate într-un limbaj european, democratic. Ce stă dincolo de declaraţii? Voi căuta răspuns în cele ce urmează, confruntând declaraţiile despre mass-media cu realităţile mass-mediei.

Preview document

Știrea Politică în Buletinele Informative în Cadrul Posturilor TV Moldova 1 și Pro TV Chișinău - Pagina 1
Știrea Politică în Buletinele Informative în Cadrul Posturilor TV Moldova 1 și Pro TV Chișinău - Pagina 2
Știrea Politică în Buletinele Informative în Cadrul Posturilor TV Moldova 1 și Pro TV Chișinău - Pagina 3
Știrea Politică în Buletinele Informative în Cadrul Posturilor TV Moldova 1 și Pro TV Chișinău - Pagina 4
Știrea Politică în Buletinele Informative în Cadrul Posturilor TV Moldova 1 și Pro TV Chișinău - Pagina 5
Știrea Politică în Buletinele Informative în Cadrul Posturilor TV Moldova 1 și Pro TV Chișinău - Pagina 6
Știrea Politică în Buletinele Informative în Cadrul Posturilor TV Moldova 1 și Pro TV Chișinău - Pagina 7
Știrea Politică în Buletinele Informative în Cadrul Posturilor TV Moldova 1 și Pro TV Chișinău - Pagina 8
Știrea Politică în Buletinele Informative în Cadrul Posturilor TV Moldova 1 și Pro TV Chișinău - Pagina 9
Știrea Politică în Buletinele Informative în Cadrul Posturilor TV Moldova 1 și Pro TV Chișinău - Pagina 10
Știrea Politică în Buletinele Informative în Cadrul Posturilor TV Moldova 1 și Pro TV Chișinău - Pagina 11
Știrea Politică în Buletinele Informative în Cadrul Posturilor TV Moldova 1 și Pro TV Chișinău - Pagina 12
Știrea Politică în Buletinele Informative în Cadrul Posturilor TV Moldova 1 și Pro TV Chișinău - Pagina 13
Știrea Politică în Buletinele Informative în Cadrul Posturilor TV Moldova 1 și Pro TV Chișinău - Pagina 14
Știrea Politică în Buletinele Informative în Cadrul Posturilor TV Moldova 1 și Pro TV Chișinău - Pagina 15
Știrea Politică în Buletinele Informative în Cadrul Posturilor TV Moldova 1 și Pro TV Chișinău - Pagina 16
Știrea Politică în Buletinele Informative în Cadrul Posturilor TV Moldova 1 și Pro TV Chișinău - Pagina 17
Știrea Politică în Buletinele Informative în Cadrul Posturilor TV Moldova 1 și Pro TV Chișinău - Pagina 18
Știrea Politică în Buletinele Informative în Cadrul Posturilor TV Moldova 1 și Pro TV Chișinău - Pagina 19
Știrea Politică în Buletinele Informative în Cadrul Posturilor TV Moldova 1 și Pro TV Chișinău - Pagina 20
Știrea Politică în Buletinele Informative în Cadrul Posturilor TV Moldova 1 și Pro TV Chișinău - Pagina 21
Știrea Politică în Buletinele Informative în Cadrul Posturilor TV Moldova 1 și Pro TV Chișinău - Pagina 22
Știrea Politică în Buletinele Informative în Cadrul Posturilor TV Moldova 1 și Pro TV Chișinău - Pagina 23
Știrea Politică în Buletinele Informative în Cadrul Posturilor TV Moldova 1 și Pro TV Chișinău - Pagina 24
Știrea Politică în Buletinele Informative în Cadrul Posturilor TV Moldova 1 și Pro TV Chișinău - Pagina 25
Știrea Politică în Buletinele Informative în Cadrul Posturilor TV Moldova 1 și Pro TV Chișinău - Pagina 26
Știrea Politică în Buletinele Informative în Cadrul Posturilor TV Moldova 1 și Pro TV Chișinău - Pagina 27
Știrea Politică în Buletinele Informative în Cadrul Posturilor TV Moldova 1 și Pro TV Chișinău - Pagina 28
Știrea Politică în Buletinele Informative în Cadrul Posturilor TV Moldova 1 și Pro TV Chișinău - Pagina 29
Știrea Politică în Buletinele Informative în Cadrul Posturilor TV Moldova 1 și Pro TV Chișinău - Pagina 30
Știrea Politică în Buletinele Informative în Cadrul Posturilor TV Moldova 1 și Pro TV Chișinău - Pagina 31
Știrea Politică în Buletinele Informative în Cadrul Posturilor TV Moldova 1 și Pro TV Chișinău - Pagina 32
Știrea Politică în Buletinele Informative în Cadrul Posturilor TV Moldova 1 și Pro TV Chișinău - Pagina 33
Știrea Politică în Buletinele Informative în Cadrul Posturilor TV Moldova 1 și Pro TV Chișinău - Pagina 34
Știrea Politică în Buletinele Informative în Cadrul Posturilor TV Moldova 1 și Pro TV Chișinău - Pagina 35
Știrea Politică în Buletinele Informative în Cadrul Posturilor TV Moldova 1 și Pro TV Chișinău - Pagina 36
Știrea Politică în Buletinele Informative în Cadrul Posturilor TV Moldova 1 și Pro TV Chișinău - Pagina 37
Știrea Politică în Buletinele Informative în Cadrul Posturilor TV Moldova 1 și Pro TV Chișinău - Pagina 38
Știrea Politică în Buletinele Informative în Cadrul Posturilor TV Moldova 1 și Pro TV Chișinău - Pagina 39
Știrea Politică în Buletinele Informative în Cadrul Posturilor TV Moldova 1 și Pro TV Chișinău - Pagina 40
Știrea Politică în Buletinele Informative în Cadrul Posturilor TV Moldova 1 și Pro TV Chișinău - Pagina 41
Știrea Politică în Buletinele Informative în Cadrul Posturilor TV Moldova 1 și Pro TV Chișinău - Pagina 42
Știrea Politică în Buletinele Informative în Cadrul Posturilor TV Moldova 1 și Pro TV Chișinău - Pagina 43
Știrea Politică în Buletinele Informative în Cadrul Posturilor TV Moldova 1 și Pro TV Chișinău - Pagina 44
Știrea Politică în Buletinele Informative în Cadrul Posturilor TV Moldova 1 și Pro TV Chișinău - Pagina 45
Știrea Politică în Buletinele Informative în Cadrul Posturilor TV Moldova 1 și Pro TV Chișinău - Pagina 46
Știrea Politică în Buletinele Informative în Cadrul Posturilor TV Moldova 1 și Pro TV Chișinău - Pagina 47
Știrea Politică în Buletinele Informative în Cadrul Posturilor TV Moldova 1 și Pro TV Chișinău - Pagina 48
Știrea Politică în Buletinele Informative în Cadrul Posturilor TV Moldova 1 și Pro TV Chișinău - Pagina 49
Știrea Politică în Buletinele Informative în Cadrul Posturilor TV Moldova 1 și Pro TV Chișinău - Pagina 50
Știrea Politică în Buletinele Informative în Cadrul Posturilor TV Moldova 1 și Pro TV Chișinău - Pagina 51
Știrea Politică în Buletinele Informative în Cadrul Posturilor TV Moldova 1 și Pro TV Chișinău - Pagina 52
Știrea Politică în Buletinele Informative în Cadrul Posturilor TV Moldova 1 și Pro TV Chișinău - Pagina 53
Știrea Politică în Buletinele Informative în Cadrul Posturilor TV Moldova 1 și Pro TV Chișinău - Pagina 54
Știrea Politică în Buletinele Informative în Cadrul Posturilor TV Moldova 1 și Pro TV Chișinău - Pagina 55
Știrea Politică în Buletinele Informative în Cadrul Posturilor TV Moldova 1 și Pro TV Chișinău - Pagina 56
Știrea Politică în Buletinele Informative în Cadrul Posturilor TV Moldova 1 și Pro TV Chișinău - Pagina 57
Știrea Politică în Buletinele Informative în Cadrul Posturilor TV Moldova 1 și Pro TV Chișinău - Pagina 58
Știrea Politică în Buletinele Informative în Cadrul Posturilor TV Moldova 1 și Pro TV Chișinău - Pagina 59

Conținut arhivă zip

  • Stirea Politica in Buletinele Informative in Cadrul Posturilor TV Moldova 1 si Pro TV Chisinau.doc

Alții au mai descărcat și

Politici Publice

În sensul comun, termenul politica se considera de obicei ca se aplica la ceva “mai mare” decât deciziile particulare, dar la ceva “mai mic” decât...

Blocada Berlinului

Sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial aduce cu sine era Razboiului Rece,o confruntare deschisa, nonmilitara si limitata intre doua grupuri de...

Organizații Regionale latino-americane

Organizaţie Data creãrii Ţãri membre (Nr). Ţãri membre AEC Asociaţia Statelor din Caraibe 1994 26 Antigua şi Barbuda, Bahamas, Barbados,...

Triunghiul violenței în Columbia

Triunghiul violentei in Columbia Format din: 1. Miscarile de gherila 2. Cartelurile de droguri 3. Organizatiile paramilitare Miscarile de...

Rusia după Încheierea Războiului Rece

Rusia si strainatatea apropiata Dupa încheierea razboiului rece, fiecare tara europeana a blocului socialist a fost confruntata cu problemele...

Planul de dezvoltare rurală și ocuparea forței de muncă în Comuna Feleacu, județul Cluj

Prezentarea generalǎ a comunei Feleacu Transilvania este consideratǎ de cǎtre mulţi specialişti ca fiind ţara tuturor formelor de relief, de la...

Ai nevoie de altceva?