Agroecosistemul Fasolei

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 5733
Mărime: 23.42KB (arhivat)
Publicat de: Antonia Petrache
Puncte necesare: 8
univ.de stiinte agricole si medicina veterinara a banatului

Extras din proiect

1.1 CONCEPTUL DE AGROECOSISTEM

Agroecosistemul reprezinta o unitate functionala a biosferei create si intretinuta de catre om in scopul obtinerii de biomasa destinata propriului consum.Omul creaza agroecosisteme modificand in sensul dorit, ecosistemele natural déjà existente, ca in cazul pasunilor si fanetelor sau infiintand in mod planificat ecosisteme ne mai intalnite in natura, ca in cazul culturilor sau a complexelor de crestere intensive a animalelor domestice.

Agroecosistemele sunt create de catre om si existenta lor este dependenta de interventia acestuia.Ele sunt infiintate sau desfiintate potrivit cu cerintele economice pe cand ecosistemele naturale au un pregnant caracter de continuitate, ele se dezvolta intr-un timp mai lung potrivit unor cerinte biologice de organizare.

Structura si functiile agroecosistemelor sunt dirijate de catre om in directia obtinerii unei cantitati maxime de biomasa utilizabila in economia societatii umane, proces care se realizeaza prin simplificarea maxima a acestor structuri si functii si inducerea unei stari permanente de instabilitate.

Agroecosistemele sunt constituite ca si ecosistemele naturale dintr-o componenta abiotica – agrobiotopul si una biotica – agrobiocenoza.

Agrobiotopul este amenajat de catre om pe fondul biotopului natural in directia satisfacerii cat mai complete a cerintelor biologice a plantelor de cultura sau animale domestice, deseori in detrimentul populatiilor spontane.

Agrobiocenoza este impusa de catre om in functie de scopul urmarit.El cultiva sau creste intr-un biotop o anumita specie de plante si respectiv de animale domestice a carei importanta este semnificativa pentru ecosistem.Totodata, omul incearca sa elimine din agrobiocenoza componentii spontani, care ar putea concura sau consuma plantele si animalele utile lui, astfel ca structura si compozitia agrobiocenozelor este mult simplificata comparativ cu a biocenozelor naturale.

Omul se comporta ca specie dominanta a agrobiocenozelor, nu atat prin abundenta sau biomasa, ci prin activitatea sa reglatoare.

Agroecosistemele au fost create de om in locul ecosistemelor naturale pe care le inlocuieste temporar sau definitiv, in vederea largirii bazei sale alimentare sau a bazei altor produse de consum.

Se intalnesc urmatoarele tipuri de agricultura:

- agricultura itineranta (forma cea mai primitiva de exploatare a solului).

- agricultura sedentara traditionala (directia ascendenta a celei primitive).

- agricultura intensiv-industriala (ansamblul de transformarii din economie).

1.2 RASPANDIREA

Exista dovezi ca unele specii de fasole se cultivau in Peru si Mexic inca din perioada preincasa.

In Europa, fasolea a fost adusa in anul 1542, pana atunci inca din antichitate cultivandu-se fasolita.Fasolea s-a raspandit relativ repede in Europa incepand cu Spania, Italia si alte tari mediteraneene.

In tara noastra, fasolea a fost adusa din Italia la sfarsitul secolului al XVII-lea, inceputul secolului al XVIII-lea.

Evolutia suprafetelor cultivate cu fasole in ultimii 20 ani releva o crestere insemnata a suprafetelor pe plan mondial (1979-24315 ha, 2005-26778 ha).

Tarile mari cultivatoare de fasole sunt: India (7100 ha), Brazilia, Mexic, China, SUA (503).

Cele mai mari recolte medii se obtin in urmatoarele tari: Irlanda si Olanada 5000 kg/ha, Germania 4000 kg/ha, Belgia – Luxemburg 3000 kg/ha.

In Romania fasolea s-a cultivat preponderent in cultura intercalata in porumb.

In anul 1938 se cultivau 49 mii ha in cultura pura si 917 mii h in cultura intercalata.

Datorita schimbarilor survenite in tehnologia de cultura a porumbului, suprafetele de fasole cultivate in porumb au scazut in detrimentul culturii pure.

In Romania, intre anii 1975-1976 se cultivau 84 mii ha, iar in 2005 suprafata cultivata a ajuns la 124 mii ha cu o productie de 403 kg/ha (medie) si 50 mii t (totala).

Preview document

Agroecosistemul Fasolei - Pagina 1
Agroecosistemul Fasolei - Pagina 2
Agroecosistemul Fasolei - Pagina 3
Agroecosistemul Fasolei - Pagina 4
Agroecosistemul Fasolei - Pagina 5
Agroecosistemul Fasolei - Pagina 6
Agroecosistemul Fasolei - Pagina 7
Agroecosistemul Fasolei - Pagina 8
Agroecosistemul Fasolei - Pagina 9
Agroecosistemul Fasolei - Pagina 10
Agroecosistemul Fasolei - Pagina 11
Agroecosistemul Fasolei - Pagina 12
Agroecosistemul Fasolei - Pagina 13
Agroecosistemul Fasolei - Pagina 14
Agroecosistemul Fasolei - Pagina 15
Agroecosistemul Fasolei - Pagina 16
Agroecosistemul Fasolei - Pagina 17
Agroecosistemul Fasolei - Pagina 18
Agroecosistemul Fasolei - Pagina 19
Agroecosistemul Fasolei - Pagina 20
Agroecosistemul Fasolei - Pagina 21
Agroecosistemul Fasolei - Pagina 22

Conținut arhivă zip

  • Agroecosistemul Fasolei.doc

Alții au mai descărcat și

Considerații Generale Privind Cultura și Ameliorarea Fasolei Pentru Păstăi

Rezultatele prezentate în lucrarea de faţă reprezintă o sinteză parţială a unor date dintr-un experiment mai amplu desfăşurat în cadrul disciplinei...

Tehnologia Creșterii Cabalinelor

1.Importanta cresterii cabalinelor Munca sau forta de tractiune este principala productie de economica realizata de cabaline in conditii de...

Ecotehnica cultivării tutunului și hameiului

TIPUL DE SOL DIN REGIUNEA BUCURESTI Soluri de tip hidromorf si brun-roscate Caracteristici : soluri predominant lutoargiloase cu continut...

Lepidoptere

FLUTURELE ALB AL VERZEI - PIERIS BRASSICAE Fluturele alb al verzei este raspandit in majoritatea tarilor din Europa, in Asia (Japonia) si in...

Ai nevoie de altceva?