Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 77 în total
Cuvinte : 24777
Mărime: 124.29KB (arhivat)
Publicat de: Geanina Costea
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof.dr.Teodor ONISIE
UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ ION IONESCU DE LA BRAD IAŞI FACULTATEA DE AGRICULTURĂ

Cuprins

  1. CAP.I Importanţa şi necesitatea problemei luate în studiu
  2. 1.1 Pagubele provocate de buruieni producţiei vegetale
  3. 1.2 Aspecte de ordin social şi economic determinate de combaterea chimică a buruienilor
  4. CAP.II Cercetări în ţară şi strainătate privind problema luată în
  5. studiu
  6. CAP.III Descrierea cadrului natural
  7. 3.1 Aşezarea geografică
  8. 3.2 Regimul temperaturilor
  9. 3.3 Regimul precipitaţiilor
  10. 3.4 Regimul vânturilor
  11. 3.5 Aspectul pedologic
  12. 3.6 Aspectul geomorfologic
  13. 3.7 Aspectul hidrologic
  14. 3.8 Vegetaţia
  15. CAP.IV Aspecte economico-organizatorice
  16. 4.1 Scurt istoric
  17. 4.2 Mijloacele de producţie
  18. 4.3 Modul de folosinţă a terenului la S.C. Prodagro S.A. Zorleni
  19. 4.4 Organizarea muncii şi a Fermei vegetale "Sârbi"
  20. CAP.V Determinarea gradului de îmburuienare
  21. 5.1 Determinarea rezervei de seminţe de buruieni din sol
  22. 5.2 Evaluarea gradului de îmburuienare
  23. 5.2.1 Metoda vizuală
  24. 5.2.2 Metoda numerică
  25. 5.2.3 Metoda cantitativ-gravimetrică
  26. 5.3 Întocmirea harţilor de îmburuienare
  27. CAP.VI Combaterea buruienilor din principalele culturi la ferma
  28. "Sârbi"
  29. 6.1 Consideraţii generale privind combaterea buruienilor din culturile agricole
  30. 6.1.1 Metode preventive de combatere a buruienilor
  31. 6.1.2 Metode agrotehnice de combatere a buruienilor
  32. 6.1.3 Metode chimice de combatere a buruienilor
  33. 6.1.4 Metode biologice de combatere a buruienilor
  34. 6.2 Combaterea buruienilor din principalele culturi la ferma "Sârbi"
  35. 6.2.1 Combaterea buruienilor din cultura de grâu
  36. 6.2.2 Combaterea buruienilor din cultura de porumb
  37. 6.2.3 Combaterea buruienilor din cultura de floarea soarelui
  38. CAP.VII Concluzii generale
  39. Bibliografie

Extras din proiect

CAPITOLUL I

IMPORTANŢA ŞI NECESITATEA PROBLEMEI LUATE

IN STUDIU

1.1 Pagube provocate de buruieni producţiei vegetale

Buruienile sunt plante nedorite, care cresc pe terenurile agricole, pe pajişti, in parcuri şi grădini, pe terenuri industriale, aeroporturi etc. şi produc diverse şi enorme pagube. Ele provin din flora spontană. Sunt şi unele buruieni, ca de exemplu pirul târâtor (Agropyron repens), pirul gros(Cynodon dactylon) ş.a. foarte periculoase în culturi, dar când apar pe pajiştile naturale sunt considerate plante furajere. Pe terenurile situate pe pante apariţia unor astfel de buruieni este favorabilă, deoarece protejează solul înpotriva eroziunii.

Buruienile provoacă pagube agriculturii, dar şi altor sectoare ale economiei. În agricultură pagubele sunt mari şi variate şi, în siteză, se concentrează în diminuarea recoltelor, deprecierea calităţii acestora şi creşterea costurilor de producţie. Adesea, recoltele plantelor cultivate sunt diminuate cu 20-60%, iar când îmburuienarea este puternică, acestea pot fi compromise în totalitate. La acestea se adaugă şi alte pagube de ordin organizatoric, sanitar etc. Iată, sumar modul cum se produc pagubele:

a. Buruienile concurează plantele de cultură pentru condiţiile de viaţă. Astfel le răpesc apa , substanţele nutritive, lumina şi căldura.

Numeroase buruieni îşi dezvoltă sistemul radicular mai repede şi mai adânc decât plantele de cultură. De exemplu rădăcinele de ovăz sălbatic (Avena fatua) ajung până la circa 2 m adâncime, iar cele de pălămidă (Cirsium arvense) pot ajunge, în primul an de viaţă, până la cca. 3,5 m, în al doilea an până la cca. 4,5 m, iar în al treilea an la peste 5 m adâncime. Ca urmare, buruienile consumă apa din stratul arabil şi subarabil, lipsind plantele de cultura şi agravând acţiunea secetei. De aceea, lupta cu buruienile este una din principalele măsuri de luptă cu seceta.

Buruienile consumă cantităţi mari de elemente nutritive. De exemplu, o plantă de muştar sălbatic (Sinapis arvensis), în comparaţie cu o plantă bine dezvoltată de ovăz, consumă, în medie, mai mult de 2 ori azot, de 4 ori potasiu. După compoziţia chimică, în medie, buruienile conţin, în comparaţie cu porumbul, aproximativ de 2 ori mai mult azot, fosfor de 1,6 ori, potasiu de 3,5 ori, calciu de 7,6 ori şi magneziu de 3,3 ori (după Greer, citat de Anderson, 1977).

Buruienile parazite (Cuscuta sp., Orobanche sp.) îşi trimit organele de sugere (haustori) în tulpinele sau rădăcinele plantelor de cultură şi le extrag treptat hrana, provocând, dacă atacul este puternic, chiar perirea acestora.

Numeroase buruieni, în condiţii favorabile cresc repede , depăşesc plantele de cultură pe care le umbresc micşorându-le procesul de fotosinteză. Umbrirea este dăunătoare, indeosebi în primele faze de vegetaţie şi de aceea suferă mai mult plantele care la început cresc mai încet (inul, porumbul, iarba de Sudan, meiul etc.). Culturile îmburuienate capătă o culoare verde-gălbuie, sunt mai sensibile la boli şi dăunători şi dau producţii mai mici.

Umbrirea solului determină scăderea temperaturii acesteia cu 2-40C, ceea ce are o influenţă negativă asupra activităţii microorganismelor din sol, îndeosebi în zonele agricole mai reci. Astfel, se reduc procesele de nitrificare, amonificare şi altele, care condiţionează fertilitatea solului.

b. Buruienile favorizează căderea plantelor de cultură. Umbrirea determină alungirea internoduriilor inferioare ale tulpinilor şi scăderea rezistenţei la cădere. Unele buruieni ca: hrişca, urcătoare ( Polygonum convolvulus ), volbura (Convolvulus arvensis ),măzărichea (Vicia sp.)ş.a. se încolocesc pe tulpini care devin astfel mai grele şi cad. La plantele căzute boabele rămân şistave, iar recoltarea se face greu şi cu pierderi de producţie.

Sunt unele buruieni care, în timpul vieţii sau după descompunerea lor, eliberează în sol substanţe ce inhibă creşterea plantelor de cultură (substanţe allelopatice). Aşa de exemplu, rădăcinele de pir elimină substanţa toxică numită agropiren, care inhibă creşterea multor plante (inclusiv a unor cereale) care cresc în apropiere. Lubitul (Camelina alysum), buruiană specifică pentru cultura inului, elimină în sol o substanţă care inhibă creşterea inului diminuând astefel recoltele.

c. Buruienile sunt gazde pentru numeroşi dăunători şi agenţi patogeni ai plantelor de cultură. Acestea pot trece uşor de pe buruieni pe plantele de cultură. Astfel, buruienile favorizează atacul plantelor de cultură şi îngreunează combaterea bolilor şi dăunătorilor. Ploşniţa frunzei de sfeclă (Piesma quadrata) şi fluturele de luncă (Loxostege sticticalis) depun ouăle pe plantele de lobodă (Chenopodium sp.) sau pe cele de ştir (Amaranthus retroflexus etc.). Mulţi dăunători ai plantelor de cultură din familia Cruciferae (varza, rapiţa etc.) trăiesc pe buruieni din aceeaşi familie. Nematozi care atacă sfecla (Heterodera schachtii) sunt adăpostiţi de plantele de căpriţă sau alte buruieni. Gândacul din Colorado (Leptinotarsa decemlineata) se hrăneşte cu frunzele de zârnă (Solanum nigrum) etc. Viermele sârmă (Agriotes lineatus) care atacă cerealele şi alte culturi are ca plantă gazdă volbura, iar puricii care atacă inul, cânepa etc. au plantă gazdă buruieni din familia Cruciferae.

Pirul târâtor, pirul gros şi alte buruieni din familia Gramineae sunt gazde pentru diferite rugini ale plantelor cerealiere. Tăciunele ovăzului sălbatic trece la ovăzul cultivat. Cancerel sau râia neagră a cartofului (produs de ciuperca Synchytrium endobioticum) trece de pe zârnă la plantele de cartofi.

Agenţii care provoacă hernia verzei (Plasmodiophora brassicae) trăiesc pe plante de ridiche sălbatică sau pe alte buruieni din familia Cruciferae; agenţii patogeni care produc rugini la unele plante legumicole, trăiesc pe susaiul de grădină (Sonchus sp.). Aliorul (Euphorbia cyparisias) este planta gazdă pentru rugina mazării (Uromices pisi). Foarte mulţi viruşi producători de boli sunt transpiraţi de către insecte de la buruieni la plantele de cultură.

Bibliografie

Anghel Gh. şi colab., 1972 - Buruienile din culturile agricole şi combaterea lor. Ed. Ceres, Bucureşti.

Bazdîrev G.I., 1985 – Buruienile – duşmanul recoltelor. Agricultura, nr.2.

Bârlea V., Segărceanu O., 1987 – Cercetări privind eficacitatea erbicidelor în combaterea buruienilor din culturile de porumb şi sfeclă de zahăr. Centrul de material didactic şi propagandă agricolă, Bucureşti.

Bârlea V., Segărceanu O., 1987 – Contribuţii privind stabilitatea efectului erbicidelor în combaterea buruienilor din culturile de soia şi floarea soarelui în condiţiile de la Lovrin. Centrul de material didactic şi propagandă agricolă, Bucureşti. Lucrări ştinţifice, volum omagial – 1946-1986.

Berca M., 1996 – Combaterea buruienilor din culturile agricole, Editura Fermierul român, Bucureşti.

Berca M., 1996 – Probleme actuale ale combaterii buruienilor în România. Combaterea integrată a buruienilor.Al X-lea Simpozion Naţional de Herbologie, Sinaia.

Borcean I., Axinte M., 2001 - Fitotehnie, Editura Ion Ionescu de la Brad,

Iaşi.

Budoi Gh. Şi colab., 1994 – Efectul erbicidelor aplicate la porumbul cultivat pe un sol brun roşcat de la Moara Domnească, Proplant ’94, Călimăneşti, 4-6 noiembrie.

Budoi Gh. Şi colab., 1994 – Herbologia aplicată. Buruienile şi combaterea lor integrată. Editura Ceres, Bucureşti.

Chirilă C., 1991 – Buruienile – problema şi dinamica florei segetale din

culturile agricole. Editura Ceres, Bucureşti.

Chirilă C., 1989 – Cartarea buruienilor din culturile agricole. M A., Bucureşti.

Guş P., Lăzureanu A., Săandoiu D., Jităreanu G., Stancu I., 1998 - Agrotehnica. Ed.Risoprint, Cluj Napoca.

Gheorghe B., Aurelian P., 1996 – Agrotehnica, Editura Ceres, Bucureşti.

Ionescu Gh., 1955 – Buruienile şi combaterea lor. Editura Agrosilvică de Stat, Bucureşti.

Preview document

Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 1
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 2
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 3
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 4
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 5
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 6
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 7
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 8
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 9
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 10
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 11
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 12
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 13
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 14
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 15
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 16
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 17
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 18
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 19
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 20
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 21
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 22
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 23
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 24
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 25
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 26
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 27
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 28
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 29
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 30
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 31
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 32
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 33
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 34
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 35
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 36
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 37
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 38
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 39
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 40
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 41
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 42
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 43
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 44
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 45
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 46
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 47
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 48
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 49
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 50
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 51
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 52
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 53
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 54
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 55
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 56
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 57
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 58
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 59
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 60
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 61
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 62
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 63
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 64
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 65
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 66
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 67
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 68
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 69
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 70
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 71
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 72
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 73
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 74
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 75
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 76
Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni - Pagina 77

Conținut arhivă zip

  • Combaterea Integrata a Buruienilor din Principalele Culturi la SC Prodagro SA Zorleni.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza Eficienței Economice a Cheltuielilor pentru Protecția Mediului în Agricultură

Introducere Agricultura reprezintă o ramură economică de interes strategic naţional, chemată să asigure securitatea hranei pentru populaţie şi să...

Introducere în practica agricolă - ferma SC Agrofarm SRL

Sef ferma : Pragai Andreea Carolina Zona amplasarii : Sannicolau Mare , jud. Timis , Romania Suprafata : 1000 ha : - 5 ha legume : -salata ½ ha...

Produse pentru agricultură - Agrotech

Cap. 2.1 Notiuni generale.Prezentarea domeniului Textilele tehnice constituie domeniul cel mai tanar, mai vast, mai complex si mai dinamic al...

Eficiența economică a mecanizării agriculturii - studiu de caz SC Agrotehnica SA

Introducere Agricultura este o ramură traditională a economiei românesti care are ca mijloc de productie fondul funciar agricol (totalitatea...

Analiza cheltuielilor la întreprinderea agricolă SC Emiliana West Rom SRL

Analiza cheltuielilor la intreprinderea Agricola SC.Emiliana West Rom.SRL Capitolul 1 Prezentarea generala a intreprinderii. Elemente de...

Metode de combatere a buruienilor în cultura plantelor de câmp

Cap.1. Argument Buruienile sunt definite in cultura de specialitate ca fiind plante străine intr-o cultura agricolă, care produc pagube, cosumand...

Combaterea ecologică a buruienilor

CAPITOLUL I Importanță și necesitate Agricultura ecologică trebuie administrată într-o manieră prudentă și responsabilă, pentru a proteja...

Buruienile în Culturile Agricole

Pagubele produse de buruieni culturilor agricole Nu exista buruieni nedaunatoare pt o cultura agricola, doar efectul lor variaza in functie de...

Ai nevoie de altceva?