Comportamentul Consumatorului de Băuturi Răcoritoare

Proiect
9.5/10 (4 voturi)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 49 în total
Cuvinte : 16088
Mărime: 165.16KB (arhivat)
Publicat de: Cristobal Iordache
Puncte necesare: 10
UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ A BANATULUI TIMIŞOARA FACULTATEA DE MANAGEMENT AGRICOL

Cuprins

  1. CUPRINS
  2. CAPITOLUL 1. COMPORTAMENTUL CONSUMATORULUI
  3. 1.1. Conceptul de comportament 3
  4. 1.2. Rolul studiului comportamentului consumatorului 4
  5. 1.3. Sursele teoretice ale studiului comportamentului
  6. consumatorului 5
  7. CAPITOLUL 2. MECANISMUL COMPORTAMENTULUI CONSUMATORULUI 8
  8. 2.1.Sistemul comportamental al consumatorului 8
  9. 2.2.Factorii care influenţează comportamentul
  10. consumatorului 9
  11. 2.2.1.Factorii culturali 10
  12. 2.2.2.Factorii sociali 11
  13. 2.2.3.Factorii personali 12
  14. 2.2.4.Factorii psihologici 14
  15. CAPITOLUL 3. PROCESUL DECIZIEI DE CUMPĂRARE 18
  16. 3.1.Rolul indivizilor în procesul de cumpărare 18
  17. 3.2.Tipologia comportamentului de cumpărare 18
  18. 3.3.Tipuri de cumpărări 19
  19. 3.4.Etapele procesului decizional de cumpărare 20
  20. 3.5.Decizia de cumpărare a produselor noi 26
  21. CAPITOLUL 4. STUDIUL COMPORTAMENTULUI
  22. CONSUMATORULUI DE BĂUTURI RĂCORITOARE 27
  23. 4.1.Întocmirea chestionarului 27
  24. 4.2.Analiza datelor în funcţie de caracteristici 32
  25. 4.3.Tendinţe şi previziuni referitoare la comportamentul 44
  26. consumatorului
  27. CONCLUZII 46
  28. BIBLIOGRAFIE 47

Extras din proiect

În orice loc de pe planetă, producătorul de bunuri şi servicii este animat de un unic scop - acela de a obţine un profit cât mai mare. Dar, el ştie, că îşi poate atinge ţelul, numai dacă produce bunul sau serviciul cu cheltuieli mai mici decât preţul la care-l poate vinde şi dacă găseşte clienţi care să-l cumpere.

De aceea, pentru producător este la fel de important, să găsească soluţii pentru a produce în condiţii de maximă eficienţă şi să cunoască motivele pentru care se cumpără bunurile şi serviciile lui, să afle: cine, ce, de unde, de ce, când, cum şi cât de mult cumpără şi cât de des, altfel spus să afle de ce oamenii răspund într-un anume fel la produsele şi serviciile care le sunt oferite, de ce au o anumită atitudine faţă de ele.

Această conduită a oamenilor în cazul cumpărării şi / sau consumării bunurilor şi serviciilor se reflectă în comportamentul consumatorului.

Cunoaşterea structurii atitudinale a consumatorilor este un prilej de investigare a cauzelor care determină acceptarea sau respingerea unui obiect. Cel mai însemnat mijloc rămâne cercetarea dorinţelor consumatorilor şi transpunerea acestora în atribute ale produsului oferit. Când consumatorul îşi recunoaşte propriile dorinţe în unele produse se identifică cu ele şi devine loial acestora.

Prin acest proiect s-a urmărit comportamentul consumatorului de băuturi răcoritoare.

Proiectul este structurat pe patru capitole: Comportamentul consumatorului, Mecanismul comportamentului consumatorului, Procesul deciziei de cumpărare şi Studiul comportamentului consumatorului de băuturi răcoritoare

În cadrul primului capitol sunt prezentate noţiuni cu privire la conceptul de comportament, rolul studiului comportamentului consumatorului, surse teoretice ale studiului comportamentului consumatorului

Comportamentul consumatorului nu se poate explica, decât prin cunoaşterea sistemului de factori ce acţionează în strânsă legătură şi intercondiţionare reciprocă, modul în care acţionează şi mai ales locul şi rolul pe care aceştia le au în sistem, şi de aceea aceştia sunt prezentaţi în capitolul 2 alături de sistemul comportamental al consumatorilor.

Modul în care consumatorul abordează luarea deciziei de cumpărare şi metodele utilizate sunt prezentate în capitolul 3 prin: Rolul indivizilor în procesul de cumpărare, Tipologia comportamentului de cumpărare, Tipuri de cumpărări, Etapele procesului decizional de cumpărare, Decizia de cumpărare a produselor noi

În cadrul celui de-al 4-lea capitol, şi anume, Studiul comportamentului consumatorului de băuturi răcoritoare, s-a demarat o anchetă prin interogare, pe baza unui chestionar, pentru aflarea preferinţelor consumatorilor în ceea ce priveşte consumul de băuturi răcoritoare. Populaţia de referinţă este cea a judeţului Timiş, iar ancheta efectuată pe un eşantion de 100 de persoane.

CAPITOLUL 1

COMPORTAMENTUL CONSUMATORULUI

1.1. Conceptul de comportament

Comportamentul de cumpărare al consumatorului, ca domeniu recent de cercetare al marketingului, se referă la comportamentul consumatorilor finali, care cumpără bunuri şi servicii pentru consum personal – persoane individuale şi gospodării - prin care îşi satisfac cerinţele curente sau îşi indică rolul în societate.

Există şi consumatori organizaţionali, care cumpără bunuri sau servicii în numele organizaţiei pentru care lucrează, în vederea producerii altor bunuri şi servicii, al căror comportament are însă o serie de trăsături caracteristice.

Conceptul de marketing porneşte de la premisa că orice activitate economică este îndreptată spre satisfacerea cu maximă eficienţă a cerinţelor efective sau potenţiale ale consumatorilor . Puternica orientare spre consumatori şi nevoile lor de consum impune cunoaşterea temeinică a caracteristicilor consumatorilor, a nevoilor acestora precum şi a comportamentului lor de cumpărare şi consum.

Comportamentul consumatorului se evidenţiază prin totalitatea actelor, atitudinilor şi deciziilor pe care acesta le ia în utilizarea veniturilor sale pentru cumpărarea de bunuri şi servicii sau pentru a economisi.

Abordările conceptuale ale comportamentului consumatorului cunosc o mare varietate, ce exprimă pe de-o parte complexitatea acestuia, dar şi atenţia de care se bucură din partea specialiştilor.

Psihologul american Harold Leavit precizează, că trei sunt elementele esenţiale ce definesc comportamentul uman: stimulul ce reprezintă cauza; nevoia care este dorinţa ce se poate înfăptui; obiectivul care este scopul acestuia. Cum nevoile se multiplică în proporţie exponenţială, datorită progresului tehnico-ştiinţific ce conduce la inventarea altora, iar nevoia satisfăcută duce la apariţia altora, evident comportamentul individului se schimbă şi el.

Fig. 1.1 Comportament

Cunoscuţii specialişti J. F. Engel, R. D. Blackwell şi D.T. Miniard în lucrarea “ Consomer Behaviour “ definesc comportamentul consumatorului prin “ acele acţiuni ale indivizilor implicaţi direct în procesul de obţinere şi utilizare a bunurilor şi serviciilor, inclusiv procesul de decizie care precede şi determină aceste acte”.

Prin sistematizarea multitudinilor de încercări in a delimita acest concept se pot puncta câteva aspecte esenţiale, definitorii pentru comportamentul consumatorului:

- comportamentul consumatorului este un sistem complex de manifestări, atitudini, motivaţii, decizii;

- dezvoltarea individualităţii omului atât pe cale naturală, cât şi prin educaţie, se reflectă în comportarea lui prin preferinţe, antipatii, credinţe, atitudini şi valori, poziţie ocupată în societate, anturajul frecventat, etc.

- comportamentul consumatorului este dinamic, atât datorită evoluţiei în timp a generaţiei de consumatori confruntaţi cu schimbările pe care ei le produc, cât şi datorită apariţiei de noi factori ce influenţează direct comportamentul acestora.

- comportamentul consumatorilor determină interacţiuni şi de aceea este important de ştiut “ ce cred consumatorii (percepţie), ce simt (impresie) şi ce fac (conduită), care sunt lucrurile şi locurile care influenţează “ [1]

- comportamentul consumatorului este reacţia individului la diferite variabile endogene şi exogene.

- comportamentul consumatorilor determină schimburi între oameni şi de aceea “ în cazul relaţiei dintre consumator care dimensionează cererea şi producător, care dimensionează oferta pe piaţă, cunoaşterea reciprocă este esenţială atât în procesul de cumpărare, cât şi în cel al producţiei de bunuri şi servicii “.

- comportamentul consumatorului, implică acţiuni succesive sau concomitente pentru selectarea unei alternative sau alteia, concretizate în decizii [6]

Preview document

Comportamentul Consumatorului de Băuturi Răcoritoare - Pagina 1
Comportamentul Consumatorului de Băuturi Răcoritoare - Pagina 2
Comportamentul Consumatorului de Băuturi Răcoritoare - Pagina 3
Comportamentul Consumatorului de Băuturi Răcoritoare - Pagina 4
Comportamentul Consumatorului de Băuturi Răcoritoare - Pagina 5
Comportamentul Consumatorului de Băuturi Răcoritoare - Pagina 6
Comportamentul Consumatorului de Băuturi Răcoritoare - Pagina 7
Comportamentul Consumatorului de Băuturi Răcoritoare - Pagina 8
Comportamentul Consumatorului de Băuturi Răcoritoare - Pagina 9
Comportamentul Consumatorului de Băuturi Răcoritoare - Pagina 10
Comportamentul Consumatorului de Băuturi Răcoritoare - Pagina 11
Comportamentul Consumatorului de Băuturi Răcoritoare - Pagina 12
Comportamentul Consumatorului de Băuturi Răcoritoare - Pagina 13
Comportamentul Consumatorului de Băuturi Răcoritoare - Pagina 14
Comportamentul Consumatorului de Băuturi Răcoritoare - Pagina 15
Comportamentul Consumatorului de Băuturi Răcoritoare - Pagina 16
Comportamentul Consumatorului de Băuturi Răcoritoare - Pagina 17
Comportamentul Consumatorului de Băuturi Răcoritoare - Pagina 18
Comportamentul Consumatorului de Băuturi Răcoritoare - Pagina 19
Comportamentul Consumatorului de Băuturi Răcoritoare - Pagina 20
Comportamentul Consumatorului de Băuturi Răcoritoare - Pagina 21
Comportamentul Consumatorului de Băuturi Răcoritoare - Pagina 22
Comportamentul Consumatorului de Băuturi Răcoritoare - Pagina 23
Comportamentul Consumatorului de Băuturi Răcoritoare - Pagina 24
Comportamentul Consumatorului de Băuturi Răcoritoare - Pagina 25
Comportamentul Consumatorului de Băuturi Răcoritoare - Pagina 26
Comportamentul Consumatorului de Băuturi Răcoritoare - Pagina 27
Comportamentul Consumatorului de Băuturi Răcoritoare - Pagina 28
Comportamentul Consumatorului de Băuturi Răcoritoare - Pagina 29
Comportamentul Consumatorului de Băuturi Răcoritoare - Pagina 30
Comportamentul Consumatorului de Băuturi Răcoritoare - Pagina 31
Comportamentul Consumatorului de Băuturi Răcoritoare - Pagina 32
Comportamentul Consumatorului de Băuturi Răcoritoare - Pagina 33
Comportamentul Consumatorului de Băuturi Răcoritoare - Pagina 34
Comportamentul Consumatorului de Băuturi Răcoritoare - Pagina 35
Comportamentul Consumatorului de Băuturi Răcoritoare - Pagina 36
Comportamentul Consumatorului de Băuturi Răcoritoare - Pagina 37
Comportamentul Consumatorului de Băuturi Răcoritoare - Pagina 38
Comportamentul Consumatorului de Băuturi Răcoritoare - Pagina 39
Comportamentul Consumatorului de Băuturi Răcoritoare - Pagina 40
Comportamentul Consumatorului de Băuturi Răcoritoare - Pagina 41
Comportamentul Consumatorului de Băuturi Răcoritoare - Pagina 42
Comportamentul Consumatorului de Băuturi Răcoritoare - Pagina 43
Comportamentul Consumatorului de Băuturi Răcoritoare - Pagina 44
Comportamentul Consumatorului de Băuturi Răcoritoare - Pagina 45
Comportamentul Consumatorului de Băuturi Răcoritoare - Pagina 46
Comportamentul Consumatorului de Băuturi Răcoritoare - Pagina 47
Comportamentul Consumatorului de Băuturi Răcoritoare - Pagina 48
Comportamentul Consumatorului de Băuturi Răcoritoare - Pagina 49

Conținut arhivă zip

  • Comportamentul Consumatorului de Bauturi Racoritoare.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia Creșterii Cabalinelor

1.Importanta cresterii cabalinelor Munca sau forta de tractiune este principala productie de economica realizata de cabaline in conditii de...

Ecotehnica cultivării tutunului și hameiului

TIPUL DE SOL DIN REGIUNEA BUCURESTI Soluri de tip hidromorf si brun-roscate Caracteristici : soluri predominant lutoargiloase cu continut...

Lepidoptere

FLUTURELE ALB AL VERZEI - PIERIS BRASSICAE Fluturele alb al verzei este raspandit in majoritatea tarilor din Europa, in Asia (Japonia) si in...

Te-ar putea interesa și

Studiu de caz legislație europeană, siguranța alimentară - studiu de caz sucul biologic de mere

INTRODUCERE Într-o lume în care trăim într-un ritm amețitor, oamenii au început să fie din ce în ce mai preocupați de sănătatea lor și prin urmare...

Cercetarea Imaginii Băuturilor Răcoritoare în Rândul Consumatorilor

NTRODUCERE Dintre cele patru elemente primordiale, apa a fost probabil cea mai preţuită de către umanitate de-a lungul veacurilor. Apa a fost...

Studiu de caz privind preferințele consumatorilor de băuturi răcoritoare carbogazoase

CAPITOLUL 1 PREZENTAREA PIEȚEI, A FIRMEI ȘI A PRODUSULUI 1.1. PREZENTAREA PIEȚEI 1.1.1 Definirea băuturii Coca-Cola Băutura răcoritoare...

Strategii de Îmbunătățire a Relațiilor cu Clienții într-o Firmă de Servicii Comerciale

Introducere Modernizarea societăţii reprezintă un proces care implică dezvoltarea tuturor laturilor vieţii economice, sociale şi culturale....

Plan de publicitate

Rezumat introductiv La inventarea Coca Cola din 1886 nimeni n-ar fi putut preconiza evoluţia spectaculoasă a acesteia. La 12 decenii de la...

Cercetarea privind studierea comportamentului de cumparare-consum a unui produs - băuturi răcoritoare Coca-Cola

Capitolul I Introducere Prima retea Coca-Cola a fost inventata în Columbus, Georgia, de catre John Stith Pemberton, initial ca un cocawine numit...

Comportamentul consumatorului privind publicitatea TV

INTRODUCERE Atitudinea consumatorilor faţă de publicitatea TV la produsele alimentare şi în special la produsele răcoritoare carbogazoase se...

Analiza comparativă a comunicării de marketing pentru două mărci din aceeași categorie - Santal vs Tymbark

Partea I Elemente definitorii ale pieţei sucurilor naturale 1.CARACTERIZARE GENERALĂ a)Capacitatea pieţei Piaţa băuturilor răcoritoare a...

Ai nevoie de altceva?